Zbrajanje i oduzimanje do 10 - savjeti učiteljice
23 Velj

Zbrajanje i oduzimanje do 10 - savjeti učiteljice

Oduvijek je bilo učenika kojima matematika jednostavno ne ide. I uvijek će ih biti. Ipak, meni se nekako čini da je takvih učenika više nego ikad prije. Zašto je tako, je li do roditelja ili djece? Možda do učitelja? Tko god da je „krivac“ - nešto se promijenilo. Zbrajanje i oduzimanje do 10 temelj je matematike. Početak. Pomozi svom matematičaru da to nauči kako treba!

Iskustva roditelja

„Moj sin već nekoliko mjeseci uči zbrajanje i oduzimanje do 10. Nikako ne može shvatiti razliku između minusa i plusa dok u potpunosti razumije kad se kaže: više i manje. „
Sanja, 31
„ Kćer ide u prvi razred. Zbrajanje joj ide bez greške no, kad je u pitanju oduzimanje ona ne zna što treba napraviti i često ponudi pogrešno rješenje.“
Maja, 35

Navedene izjave samo su neki od problema s kojima se roditelji prvašića susreću. Naime, zbrajanje i oduzimanje se uči u prvom razredu osnovne škole.  Već i prije polaska u školu neka djeca pokazuju veliki interes za matematiku. Isto tako može se pokazati i potencijalni problem s matematikom u budućnosti. Odmah bi trebalo reagirati i pokušati pomoći takvom djetetu odnosno, pronaći način na koji će lakše usvojiti matematičko gradivo.

 

KAD DIJETE UPOZNAJE BROJEVE?

Već od druge godine života dijete kreće upoznavati brojeve. Pa tako većina djece zna pokazati prstićima koliko ima godina, broji prije skoka „Jedan, dva, tri!“, prije trčanja „Tri, četiri, sad!“… Do šeste godine dijete bi trebalo znati brojati do 10, no ako i ne zna, naučit će u obaveznoj predškoli. 

 

TOP 3 igre oduzimanja i zbrajanja

 

Matematička igra - Zbroji jabuke
Nauči zbrajati
Drvena igra - Zabava s matematikom

 

IDENTIFIKACIJA

Često mi se roditelji obrate u zabrinutom tonu – matematika ne ide kako treba. Kako pomoći djetetu koji ima poteškoće pri svladavanju matematičkih zadataka zbrajanja i oduzimanja do 10 već u samom startu? Za početak, dobro bi bilo da roditelji procijene radi li se zaista o postojećem problemu ili je dijete samo nezainteresirano.   Ono što bih uvijek izrazito cijenila kod roditelja je osvještavanje problema.

Dođu na informacije i kažu: „Učiteljice , primjećujem da moj sin ima problema s matematikom. Kako da mu pomognem?“  Ja bi tada tu mamu ispravila i rekla: „Mislite - kako da mu pomognemo ZAJEDNO?“ Vjeruj mi, nema gore od negiranja i ignoriranja. Toliki se roditelji „čude“ kad ih se upozori na stanje. Istina je da oni zapravo znaju za problem, no ne žele ga priznati. Najgora opcija za dijete. Takvim stavom nećeš pomoć svom djetetu. Dapače.

PROBLEMI SA ZBRAJANJEM I ODUZIMANJEM DO 10?

Bit ću potpuno iskrena pa reći da sam upravo ja jedna od učenica koja je muku mučila s matematikom. U osnovnoj školi je sve teklo bez teškoća no, u srednjoj školi su počeli ozbiljni problemi. Dogodilo se to da sam jednostavno loše „pohvatala“ ono prvo, temeljno gradivo i kasnije je sve postajalo samo teže i teže. Srećom, na vrijeme sam ponovno uhvatila ritam.

Uz puno, puno truda i rada. I tisuće zadataka za vježbu.   Uvijek svojim učenicima kažem da ih razumijem kad im nešto nije jasno jer sam i sama to prošla. Mislim da se tada stvori posebna veza i zadobijem njihovo povjerenje. Po meni, možda ključna stvar u odnosu učitelj – učenik.   Pokušala sam kategorizirati probleme s kojima se najčešće susrećem u radu s djecom.

1. NERAZUMIJEVANJE

Ponekad djeca jednostavno ne razumiju gradivo. To treba prepoznati i odabrati drugi način objašnjavanja. Nekome jednostavno treba duže, nekome opširnije…važno je pokušati na više načina, a ne odustati.

2. MINUS I PLUS

Djeca jednostavno teško usvajaju simbole. Ako kažem: „ Marko, imaš 3 jabuke, baka ti pokloni još 3. Koliko imaš jabuka ukupno?“ . Učenik će odgovoriti točno u vrlo kratkom roku jer je u glavi vizualizirao situaciju. Ako postavim zadatak ovako: „ Marko, koliko je 3+3?“ razmišljanje i računanje će potrajati duže jer sam koristila plus umjesto riječi još, više, dala, dodala.

3. ODUZIMANJE JE TEŽE

Oduzimanje je teže od zbrajanja, kasnije je i dijeljenje teže od množenja. To je jednostavno tako. Puno nam je lakše dodavati brojeve, nego oduzimati. 

4. PRSTI

Mnogi roditelji i djeca smatraju da se NE SMIJE računati „na prste“ do 10. Apsolutno pogrešno. Prstići su odlični pomagači za zbrajanje i oduzimanje do 10. Kad dijete bude dovoljno sigurno u sebe, prestat će koristiti prste.

5.NEZAINTERESIRANOST

Veliki je broj djece koji svoje loše svladavanje matematike mogu pripisati nezainteresiranosti. Neka djeca jednostavno nisu matematičko – logički tipovi, ne zanima ih računanje, nije im zabavno zbrajati i oduzimati. Kakav interes - takva ocjena. Njima treba matematiku prikazati na zanimljiv način, reći im da je matematika sve oko nas. Objasniti matematiku na primjerima iz svakodnevnog života. 

 

VEZA ZBRAJANJA I ODUZIMANJA

Ovo su primjeri zadataka koji djeci zadaju glavobolju. Takozvane „kućice“ već na sam pogled prestraše djecu i odmah pomisle da oni takav zadatak neće točno riješiti. Zapravo ovi zadaci nisu tako teški ako se djeci dobro objasni što se od njih traži i pokaže im se kako su zbrajanje i oduzimanje povezani.

Postavi pitanje: KOJI JE TO BROJ KAD MU ODUZMEŠ 4, OSTANE 3? Ako dijete ne shvaća pitanje, pitaj: KOJI JE OVO BROJ AKO NIŠTA NE ODUZIMAMO? Onda bi dijete trebalo zaključiti da je prije bilo kakve akcije ukupan broj bio 7.  Tu dolazimo do veze zbrajanja i oduzimanja.

Možemo djeci objasniti da ako je s jedne strane znaka = MINUS, on će s druge strane znaka = postati PLUS.

 

KAKO POMOĆI DJECI KOJA IMAJU PROBLEM SA ZBRAJANJEM I ODUZIMANJEM DO 10?

PREBROJAVANJEM.  Najbolji način za naučiti zbrajati i oduzimati do 10 i više je naučiti djecu prebrojavati predmete. Hoće li to biti olovke, bojice, štapići u boji, kuglice…nebitno. Vizualizacija je ključna za djecu. Na taj način djeca će puno lakše usvojiti što zapravo znači zbrajati i oduzimati brojeve odnosno, dodavati i uklanjati predmete.  

Drugi način, po meni možda čak i važniji jer će ga dijete morati primjenjivati i u višim razredima, je BROJEVNA CRTA.  Uz pomoć brojevne crte jednostavne matematičke operacije poput zbrajanja i oduzimanja postaju potpuno lakše i brže za rješavanje. Ako nam je zadano zbrajanje, npr. 4 + 5 – ja kažem učenicima da stave olovku u brojku 4 i pomaknu se u DESNU stranu 5 puta.

Rješenje je broj u kojem se zaustavi olovka. Desna strana nam služi za zbrajanje. Ako nam je zadano oduzimanje, npr. 9 - 4 onda olovku stavimo u brojku 9 i pomičemo se u LIJEVU stranu 4 puta. Lijeva strana nam služi za oduzimanje.

 

KAKO POBOLJŠATI VJEŠTINU ZBRAJANJA I ODUZIMANJA

Postoji nekoliko načina kako možete pomoći svom djetetu da poboljša vještine zbrajanja i oduzimanja do 10:

Vježbanje s radnim listićima: Koristite radne listiće ili matematičke zadatke kako biste omogućili djetetu da prakticira zbrajanje i oduzimanje brojeva do 10. Postupno povećavajte složenost zadataka kako bi se izazvalo djetetovo razumijevanje.

Igranje igara za matematiku: Koristite igre za matematiku koje potiču zbrajanje i oduzimanje do 10. To mogu biti igre s kartama, igre s brojevima ili druge interaktivne igre koje će djecu motivirati da prakticiraju ove vještine.

Suradnja s drugima: Potičite dijete da surađuje s drugima prilikom rješavanja matematičkih zadataka. Partnerstvo ili grupni rad mogu potaknuti dijete na aktivno sudjelovanje i razmjenu ideja.

 

PRIMJERI IGARA ZA ZBRAJANJE I ODUZIMANJE DO 10

Učenje kroz igru, najzabavnije je učenje! Ako tvoj školarac ima problema s matematikom, ma ako i nema, dobro je računanje prikazati kroz razne igre.  Evo prijedlozi igara iz naše ponude:

1. HUBELINO KOCKE Odlična igra kockama namijenjena za djecu od 4+ godina. Na kockama su brojevi i znakovi matematičkih operacija, no isto tako tu su i jednobojne kocke kako bi što lakše prebrojavali, uspoređivali i došli do točnog rješenja.

2. EDUKATIVNA IGRA - NAUČI ZBRAJATI Edukativna igra s karticama uz koje se lakše uči zbrajanje. 100 obostranih kartica, dijelovi podijeljeni na boje : plava prvi pribrojnik, crna drugi pribrojnik te rezultat u crvenoj boji.  Učenje matematike može lako  postati društvena igra!  3. ABAKUS Plastični abakus namijenjen za dob od 3 do 6 godina. U pakiranju se nalazi  5 stupaca,  50 komada različitih boja i oblika te 12 kartica za učenje. Idealna igra za prebrojavanje i uspoređivanje.  Namijenjeno za dob od 3 do 6 godina.

ZAKLJUČAK:

Oduvijek je matematika bila problem. To nije ništa novo. Za neku djecu matematika je potpuno apstraktna, jednostavno ne shvaćaju što se od njih traži u zadatku. Takvoj djeci se mora pronaći način na koji će im matematika postati jasnija. Prilagoditi zadatke, načine, objašnjavanja i metode uz koje će potpuno iskoristiti svoje sposobnosti. Zbrajanje i oduzimanje do 10 početak je matematike. Važno je znati da nisu sva djeca ista i nisu sva djeca PETICA. Kad roditelji svoja očekivanja pretvore u realna, pomognu svom djetetu najviše što mogu.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Smije li dijete računati na prste u školi?

Ne postoji pravilo, ovisi o učiteljici. Osobno nemam ništa protiv računanja pomoću prstiju, dijete će kad tad postati sigurno i prestati koristiti prste. 

Trebam li dijete voditi psihologu ako mu ne ide matematika?

Prvo bi trebalo procijeniti ( u dogovoru s učiteljicom ) ima li dijete zaista problem s rješavanjem zadataka ili je samo nezainteresirano za matematiku. 

Trebam li ja raditi s djetetom svaki dan matematiku?

Ukoliko tvoje dijete teže usvaja matematičko gradivo, bilo bi poželjno vježbanje kod kuće. Pritom pazi na opseg zadataka,  ne pretjeruj; bolje manje zadataka kvalitetno naučiti nego više zadataka riješiti napamet. Posavjetuj se s učiteljicom, to je uvijek dobro.

AUTOR

Ana Zdrilić (magistra primarnog obrazovanja)

Povezani artikli

Nauči zbrajati Nauči zbrajati
-15%

Nauči zbrajati

20,90€17,77€

Brzo i lako svladaj zbrajanje brojeva pomoću edukativne igre Nauči zbrajati. Pomoću ove matematičke igre zbrajanje do 20 nikad nije bilo lakše. Svaki rezultat možeš provjeriti na poleđini kartice. Ciljevi učenja Naučiti zbrajati Prepoznati i primijeniti svojstva zbrajanja. Razviti osnovne vještine operacija zbrajanja. Način igre Igra se sastoji od 100 dvostranih kartica (3.5 × 6 cm) od debelog, čvrstog kartona. Na prednjoj strani se nalazi operacija zbrajanja dva broja, a na poleđini kartice nalazi se rezultat. Stavi svi sve kartice na stol s brojevima koji se zbrajaju okrenutim prema gore Razvrstaj kartice u stupce. U prvi stupac stavi sve kartice s istim početnim brojem 1 (1+1, 1+2, 1+3…), a u drugi stupac stavi sve kartice s početnim brojem 2 (2+1, 2+2, 2+3…) i tako dalje. Kad su sve kartice razvrstane u stupce, zbroji svaku karticu. Odgovor izgovori na glas, a zatim svaku karticu okreni da bi doznao/la da li je rezultat točan.   Dimenzije proizvoda 24.5 × 19 × 7 cm Dob od 5 do 8 godina Obrazovni cilj Naučiti zbrajati i primijeniti svojstva zbrajanja Proizvođač, država Akros, Španjolska Broj komada 100 Materijal Karton   Što razvija? Razvoj logičko-matematičkih vještina Razvoj logičko-matematičkih vještina podrazumijeva usvajanje matematičkih pojmova kao što su veličina, boja, oblik, količina, brojevi, aritmetički znakovi, razvrstavanje, simetrija, mjerenje i sl. Djeca najlakše uče matematiku igrajući se opipljivim predmetima, a neke od najvažnijih aktivnosti uključuju razvrstavanje (prema boji i veličini), uspoređivanje (prema duljini I veličini) i nizanje (prema određenom redoslijedu). Spoznajni razvoj Spoznajni razvoj podrazumijeva mentalne procese na temelju kojih dijete informacije koje dobiva iz osjetila formulira u smislenu cjelinu i posljedično tumači i razumije svijet oko sebe. Taj se proces odvija kroz aktivnu interakciju s okolinom, pri čemu je važno osigurati uvjete za razvoj pozornosti i misaonih strategija. Kod djeteta se spoznaja razvija postepeno, ovladavanjem sve složenijim shemama, pojmovima i misaonim operacijama.   ..

Dodaj u košaricu

Kocke Hubelino u boji, 120 kom

39,68€

Kocke Hubelino sadrže 120 građevinskih blokova u različitim veličinama u crvenoj, plavoj, zelenoj, žutoj, narančastoj i svijetlo zelenoj boji. Beskrajna građevinska zabava za djecu od 1,5 godine na više. Građevinski blokovi su 100% kompatibilni s popularnim sustavima građevinskih blokova drugih proizvođača...

Dodaj u košaricu

Kocke Hubelino, set za izgradnju krova, 124 kom

49,64€

Uz krovne blokove od 124 dijela Hubelino, nema ograničenja za vašu maštu. Zahvaljujući mnogim uzbudljivim posebnim oblicima, svaka se kuća zaista može okruniti prikladnim krovom. Krovni blokovi 100% su kompatibilni s popularnim sustavima građevinskih blokova drugih proizvođača. Preporučeno za djecu od 1,5 godine...

Dodaj u košaricu

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..