Oduvijek je bilo učenika kojima matematika jednostavno ne ide. I uvijek će ih biti. Ipak, meni se nekako čini da je takvih učenika više nego ikad prije. Zašto je tako, je li do roditelja ili djece? Možda do učitelja? Tko god da je „krivac“ – nešto se promijenilo.

Zbrajanje i oduzimanje do 10 temelj je matematike. Početak.

Pomozi svom matematičaru da to nauči kako treba!

Mnoga djeca već u prvom razredu imaju problema s matematikom.

„Moj sin već nekoliko mjeseci uči zbrajanje i oduzimanje do 10. Nikako ne može shvatiti razliku između minusa i plusa dok u potpunosti razumije kad se kaže: više i manje. „

Sanja, 31

„ Kćer ide u prvi razred. Zbrajanje joj ide bez greške no, kad je u pitanju oduzimanje ona ne zna što treba napraviti i često ponudi pogrešno rješenje.“

Maja, 35

Navedene izjave samo su neki od problema s kojima se roditelji prvašića susreću. Naime, zbrajanje i oduzimanje se uči u prvom razredu osnovne škole.  Već i prije polaska u školu neka djeca pokazuju veliki interes za matematiku. Isto tako može se pokazati i potencijalni problem s matematikom u budućnosti. Odmah bi trebalo reagirati i pokušati pomoći takvom djetetu odnosno, pronaći način na koji će lakše usvojiti matematičko gradivo.

U ovom članku ćeš pročitati:

KAD DIJETE UPOZNAJE BROJEVE?

Već od druge godine života dijete kreće upoznavati brojeve. Pa tako većina djece zna pokazati prstićima koliko ima godina, broji prije skoka „Jedan, dva, tri!“, prije trčanja „Tri, četiri, sad!“

Do šeste godine dijete bi trebalo znati brojati do 10, no ako i ne zna, naučit će u obaveznoj predškoli.

 

IDENTIFIKACIJA

Često mi se roditelji obrate u zabrinutom tonu – matematika ne ide kako treba. Kako pomoći djetetu koji ima poteškoće pri svladavanju matematičkih zadataka zbrajanja i oduzimanja do 10 već u samom startu? Za početak, dobro bi bilo da roditelji procijene radi li se zaista o postojećem problemu ili je dijete samo nezainteresirano.  

Ono što bih uvijek izrazito cijenila kod roditelja je osvještavanje problema. Dođu na informacije i kažu: „Učiteljice , primjećujem da moj sin ima problema s matematikom. Kako da mu pomognem?“  Ja bi tada tu mamu ispravila i rekla: „Mislite – kako da mu pomognemo ZAJEDNO?“

Vjeruj mi, nema gore od negiranja i ignoriranja. Toliki se roditelji „čude“ kad ih se upozori na stanje. Istina je da oni zapravo znaju za problem, no ne žele ga priznati. Najgora opcija za dijete.

Takvim stavom nećeš pomoć svom djetetu. Dapače.

PROBLEMI SA ZBRAJANJEM I ODUZIMANJEM DO 10?

Bit ću potpuno iskrena pa reći da sam upravo ja jedna od učenica koja je muku mučila s matematikom. U osnovnoj školi je sve teklo bez teškoća no, u srednjoj školi su počeli ozbiljni problemi. Dogodilo se to da sam jednostavno loše „pohvatala“ ono prvo, temeljno gradivo i kasnije je sve postajalo samo teže i teže. Srećom, na vrijeme sam ponovno uhvatila ritam. Uz puno, puno truda i rada. I tisuće zadataka za vježbu.   Uvijek svojim učenicima kažem da ih razumijem kad im nešto nije jasno jer sam i sama to prošla. Mislim da se tada stvori posebna veza i zadobijem njihovo povjerenje. Po meni, možda ključna stvar u odnosu učitelj – učenik.

 

Pokušala sam kategorizirati probleme s kojima se najčešće susrećem u radu s djecom.

1. NERAZUMIJEVANJE

Ponekad djeca jednostavno ne razumiju gradivo. To treba prepoznati i odabrati drugi način objašnjavanja. Nekome jednostavno treba duže, nekome opširnije…važno je pokušati na više načina, a ne odustati.

2. MINUS I PLUS

Djeca jednostavno teško usvajaju simbole. Ako kažem: „ Marko, imaš 3 jabuke, baka ti pokloni još 3. Koliko imaš jabuka ukupno?“ . Učenik će odgovoriti točno u vrlo kratkom roku jer je u glavi vizualizirao situaciju.

Ako postavim zadatak ovako: „ Marko, koliko je 3+3?“ razmišljanje i računanje će potrajati duže jer sam koristila plus umjesto riječi još, više, dala, dodala.

3. ODUZIMANJE JE TEŽE

Oduzimanje je teže od zbrajanja, kasnije je i dijeljenje teže od množenja. To je jednostavno tako. Puno nam je lakše dodavati brojeve, nego oduzimati. 

4. PRSTI

Mnogi roditelji i djeca smatraju da se NE SMIJE računati „na prste“ do 10. Apsolutno pogrešno. Prstići su odlični pomagači za zbrajanje i oduzimanje do 10. Kad dijete bude dovoljno sigurno u sebe, prestat će koristiti prste.

5.NEZAINTERESIRANOST

Veliki je broj djece koji svoje loše svladavanje matematike mogu pripisati nezainteresiranosti. Neka djeca jednostavno nisu matematičko – logički tipovi, ne zanima ih računanje, nije im zabavno zbrajati i oduzimati. Kakav interes – takva ocjena. Njima treba matematiku prikazati na zanimljiv način, reći im da je matematika sve oko nas. Objasniti matematiku na primjerima iz svakodnevnog života. 

VEZA ZBRAJANJA I ODUZIMANJA

Ovo su primjeri zadataka koji djeci zadaju glavobolju.

Takozvane „kućice“ već na sam pogled prestraše djecu i odmah pomisle da oni takav zadatak neće točno riješiti.

Zapravo ovi zadaci nisu tako teški ako se djeci dobro objasni što se od njih traži i pokaže im se kako su zbrajanje i oduzimanje povezani.

 

Postavi pitanje: KOJI JE TO BROJ KAD MU ODUZMEŠ 4, OSTANE 3? Ako dijete ne shvaća pitanje, pitaj: KOJI JE OVO BROJ AKO NIŠTA NE ODUZIMAMO? Onda bi dijete trebalo zaključiti da je prije bilo kakve akcije ukupan broj bio 7.  Tu dolazimo do veze zbrajanja i oduzimanja.

Možemo djeci objasniti da ako je s jedne strane znaka = MINUS, on će s druge strane znaka = postati PLUS.

KAKO POMOĆI DJECI KOJA IMAJU PROBLEM SA ZBRAJANJEM I ODUZIMANJEM DO 10?

                                        PREBROJAVANJEM.

 Najbolji način za naučiti zbrajati i oduzimati do 10 i više je naučiti djecu prebrojavati predmete. Hoće li to biti olovke, bojice, štapići u boji, kuglice…nebitno. Vizualizacija je ključna za djecu. Na taj način djeca će puno lakše usvojiti što zapravo znači zbrajati i oduzimati brojeve odnosno, dodavati i uklanjati predmete.  

Drugi način, po meni možda čak i važniji jer će ga dijete morati primjenjivati i u višim razredima, je BROJEVNA CRTA

Uz pomoć brojevne crte jednostavne matematičke operacije poput zbrajanja i oduzimanja postaju potpuno lakše i brže za rješavanje.

Ako nam je zadano zbrajanje, npr. 4 + 5 – ja kažem učenicima da stave olovku u brojku 4 i pomaknu se u DESNU stranu 5 puta. Rješenje je broj u kojem se zaustavi olovka. Desna strana nam služi za zbrajanje. Ako nam je zadano oduzimanje, npr. 9 – 4 onda olovku stavimo u brojku 9 i pomičemo se u LIJEVU stranu 4 puta. Lijeva strana nam služi za oduzimanje.

PRIMJERI IGARA ZA ZBRAJANJE I ODUZIMANJE DO 10

Učenje kroz igru, najzabavnije je učenje! Ako tvoj školarac ima problema s matematikom, ma ako i nema, dobro je računanje prikazati kroz razne igre. 

Evo prijedlozi igara iz naše ponude:

1. HUBELINO KOCKE

Odlična igra kockama namijenjena za djecu od 4+ godina. Na kockama su brojevi i znakovi matematičkih operacija, no isto tako tu su i jednobojne kocke kako bi što lakše prebrojavali, uspoređivali i došli do točnog rješenja. 

HUBELINO KOCKE

2. EDUKATIVNA IGRA – NAUČI ZBRAJATI

Edukativna igra s karticama uz koje se lakše uči zbrajanje. 100 obostranih kartica, dijelovi podijeljeni na boje : plava prvi pribrojnik, crna drugi pribrojnik te rezultat u crvenoj boji.  Učenje matematike može lako  postati društvena igra! 

EDUKATIVNA IGRA - NAUČI ZBRAJATI

3. ABAKUS

Plastični abakus namijenjen za dob od 3 do 6 godina. U pakiranju se nalazi  5 stupaca,  50 komada različitih boja i oblika te 12 kartica za učenje. Idealna igra za prebrojavanje i uspoređivanje. 

Namijenjeno za dob od 3 do 6 godina.

ABAKUS - PREBROJAVANJE

ZBRAJANJE I ODUZIMANJE DO 10 - radni listići

Sada kad smo pročitali teorijski dio, vrijeme je da isprobamo naučeno!

Liber Media ti donosi čak 3 nastavna listića sa zadacima zbrajanja i oduzimanja do 10.  Na tebi je samo da ih isprintaš i pomogneš svom malom matematičaru ( ako je potrebno ) te na kraju provjeriš rezultat. Ovi listići mogu ti poslužiti kao predložak za vježbu, samo izmijeni brojeve!

Sretno!

Ako tvoje dijete ima problem sa zbrajanjem i oduzimanjem do 20 – pročitaj naš članak s korisnim savjetima kako  pomoći i olakšati učenje!

ZAKLJUČAK:

Oduvijek je matematika bila problem. To nije ništa novo. Za neku djecu matematika je potpuno apstraktna, jednostavno ne shvaćaju što se od njih traži u zadatku. Takvoj djeci se mora pronaći način na koji će im matematika postati jasnija. Prilagoditi zadatke, načine, objašnjavanja i metode uz koje će potpuno iskoristiti svoje sposobnosti. Zbrajanje i oduzimanje do 10 početak je matematike. Važno je znati da nisu sva djeca ista i nisu sva djeca PETICA. Kad roditelji svoja očekivanja pretvore u realna, pomognu svom djetetu najviše što mogu.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Ne postoji pravilo, ovisi o učiteljici. Osobno nemam ništa protiv računanja pomoću prstiju, dijete će kad tad postati sigurno i prestati koristiti prste. 

Prvo bi trebalo procijeniti ( u dogovoru s učiteljicom ) ima li dijete zaista problem s rješavanjem zadataka ili je samo nezainteresirano za matematiku. 

Ukoliko tvoje dijete teže usvaja matematičko gradivo, bilo bi poželjno vježbanje kod kuće. Pritom pazi na opseg zadataka,  ne pretjeruj; bolje manje zadataka kvalitetno naučiti nego više zadataka riješiti napamet. Posavjetuj se s učiteljicom, to je uvijek dobro. 

POSTANI NAM PRIJATELJ

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

magistra primarnog obrazovanja

"Nakon višegodišnjeg rada u školi spremna sam podijeliti svoja iskustva i savjete kako olakšati učenje odnosno, kako učiti kroz igru!"