Uskršnje dekoracije za djecu - maleni trikovi i savjeti
04 Ožu

Uskršnje dekoracije za djecu - maleni trikovi i savjeti

Uskrs je najveći kršćanski blagdan. U cijelom svijetu se slavi i obilježava praćen brojnim običajima. Ono što je svima zajedničko svakako je bojanje jaja. No, osim jaja, otkad su popularne društvene mreže – popularne su i uskršnje dekoracije. I baš kao što smo se svi naviknuli već krajem studenog dekorirati svoje domove i unositi božićni duh, tako su u posljednje vrijeme ožujak i travanj rezervirani za uskršnje dekoracije.

Donosimo ti 5 ideja za izradu originalnih uskršnjih ukrasa koje možeš napraviti uz pomoć najslađih ručica na svijetu, onih dječjih.

USKRS

Iako svi misle da je Božić najvažniji kršćanski blagdan, to je zapravo Uskrs. Centar crkvene godine. Blagdan u kojem slavimo Kristovo uskrsnuće i spasenje ovozemaljskog svijeta. Posljednji Njegovi dani, sama smrt i uskrsnuće traju nekoliko dana i taj period nazivamo Veliki tjedan. U nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa, obilježavamo Cvjetnu nedjelju ili Cvjetnicu.  Tada u crkvu na svetu misu nosimo palmine ili maslinove grančice kao znak mira. Veliki Četvrtak, Petak i Subota ( do navečer )  dani su kada utihnu sva crkvena zvona. Dan prije Uskrsa tradicionalno se sprema hrana koja će se nositi na blagoslov te doručkovati na uskršnje jutro.

USKRŠNJE JAJE

Znaš li zašto je baš jaje glavni simbol Uskrsa? Jaje simbolizira ROĐENJE NOVOG ŽIVOTA. Obilje, plodnost, vjeru. Upravo je jaje kao uskršnji simbol prihvaćen u cijeloj Europi, ali i u ostatku svijeta. Još od doba Germana i Slavena datira običaj bojanja i ukrašavanja jaja. Nekada je to bio vrlo jednostavan postupak – ukrašavalo se onime što je bilo pri ruci pa se tako najčešće koristilo sve prirodno „iz vrta“.  Poznato je bojanje u kapuli, djetelini, cikli, vinu…Danas su postupci modernizirani i kompliciraniji , a uskršnje dekoracije bogate, iako je veliki broj ljudi i dalje ostao vjeran najstarijim načinima bojanja kako bi se ispoštovala tradicija.

djeca će biti presretna ako s njima odlučite izrađivati uskršnje dekoracije.

TEHNIKE BOJANJE JAJA

Osim ovih tradicionalnih tehnika bojanja svake godine se pojavi neka nova „hit“ tehnika. Primjerice, sjećam se kako su prije 2 godine svi bili zaluđeni tehnikom bojanja jaja u crnom vinu. Efekt je zaista nevjerojatan. Lani bilo popularno jaja izbijeliti, pa tako bijela jaja servirati uz neke druge uskršnje dekoracije. Tehnika je zaista mnogo, a sam proces bojanja zanimljiv i uzbudljiv. Pogotovo za djecu.

PRIJEDLOZI TEHNIKE BOJANJA JAJA:

  •  Listovi žutog i ljubičastog luka ( kapule ) za prirodne, zemljane boje.

Postupak: Staviti lišće u vodu, dodati žlicu octa, kuhati barem 15 minuta te ubaciti jaja ( koja su prethodno skuhana u običnoj vodi ). Za dodatno ukrašavanje može se staviti list djeteline ili peršina te prozirnom ženskom čarapom fiksirati i tako skuhati. Za izraženiji sjaj premazati jaja s vatom namočenom u ulju. 

  • RIŽA – ovo je možda najurednija tehnika bojanja jaja ( ok, naljepnice su možda urednije ).

Postupak: U nekoliko plastičnih posudica ( s poklopcem ) usuti rižu, dodati različite jestive boje u svaku, promiješati. Ubaciti jaje, zatvoriti poklopcem te protresti. Postupak je jednostavan, a efekt savršen!

  • VINO – popularna tehnika u zadnje vrijeme. Jaja poprime izgled kakav se ne može ručno postići.

Postupak: staviti kuhati jaja u vino ( koje boje je vino, takva će biti jaja ). Kuhati 15 minuta i zatim ključni dio ove tehnike: ostaviti jaja u vinu cijelu noć. Kako bi svjetlucavi sjaj bio još efektniji, dodati žlicu šećera. Nakon hlađenja i sušenja, nikako ne premazivati jaja uljem.

  • DECOUPAGE tehnika – lijepljenje salveta na predmete već je odavno poznata tehnika. Najbolje od svega je što jaja mogu zaista izgledati unikatno, ukrašena bogatim motivima sa salvete.

Postupak: skuhati jaja te pustiti da se ohlade i osuše. Odabrati salvete te odvojiti do najtanjeg sloja s motivom. Razmutiti bjelanjak u posudici te kistom nanijeti na jaje. Prisloniti dio salvete koji želimo zalijepiti na jaje zatim poravnati kistom.

  • IZBJELJIVANJE JAJA

Kao što sam već spomenula; bijela jaja su potpuni hit u zadnje vrijeme. Vrlo jednostavno i brzo možemo izbijeliti jaja i to pomoću samo jednog sastojka: octa.

Postupak: U posudu za kuhanje dodati jednaki omjer vode i octa te jaja. Kuhati 15 minuta. Kad se jaja skuhaju staviti ih u posudu s hladnom vodom te sa spužvicom za pranje posuđa lagano „skidati“ boju do poželjne bijele. Ovakva jaja su spremna za daljnje dekoriranje ili još bolje - čak samo ovako bijela servirati na stol.

Od ostalih tehnika za uskršnje dekoracije tu su još boje za jaja, naljepnice, pastele…

IZRADA USKRŠNJIH DEKORACIJA

Danas je zaista moguće jednostavno i brzo dekorirati svoj dom, bez obzira bilo to za Božić Uskrs, proljeće ili zimu. U raznim trgovinama dekoracije su dostupne po zaista pristupačnim cijenama. No, ono čega u trgovinama nema i što se novcem ne može kupiti je uzbuđenje zbog izrade vlastitih ukrasa. Djeca će biti neizmjerno zahvalna i sretna što su zajedno sa svojom mamom, bakom ili prijateljicom izrađivali ukrase te dekorirali uskršnji stol. Većinu potrebnih „sastojaka“ pronaći ćemo u trgovinama, a dosta toga već i imamo kući. Iskoristit ćemo sve što možemo te pokušati što prirodnije dekorirati ovogodišnje uskršnje doba. 

USKRŠNJI ZEKO

Potrebno: kartonska vrećica, ( škartoc ), kudeljna špaga, škare, crni flomaster, vatom

Postupak: Pripremiti 2 kartonske vrećice. Obe napuniti vatom ili starim novinama. Zavezati špagom vrećicu te škarama odrezati vrh u obliku ušiju. Na jednoj vrećici flomasterom nacrtati oči, njušku i brkove. Na drugoj samo zalijepiti malo klupko vate kao repić.  Tako dobijemo 2 uskršnja zeca; jednog s prednje, drugog sa stražnje strane.

USPAVANI ZEKO

Potrebno: umjetna jaja od stiropora, tanka žica, vata, crni flomaster, suha grana

Postupak: Od tanke žice formirati uši te „ubosti“ u jaje. Vatom omotati žice. Crnim flomasterom nacrtati oči kao da uskršnji zeko spava. Jaja nataknuti na grane i popuniti cijelo „stablo“ uskršnjim uspavanim zečićima.

OVCA I PILE

Potrebno: kolaž papir, škare, ljepilo

Postupak:  Ocrtati svoj ili dječji dlan na kolaž papiru te izrezati škarama. To je tijelo. Za ovcu izrezati crni kolaž papir u obliku dlana. Noge će biti naši prsti, a glavu ćemo posebno izrezati i zalijepiti na palac. Napraviti mala klupka vate i lijepiti jedan do drugog gusto kako bi dobili efekt vune. Izrezati male bijele krugove za oči.

Za pile izrezati žuti kolaž papir u obliku dlana. Od narančastog papira izrezati noge i kljun, a od bijelog izrezati oči.   

VAZA ZA CVIJEĆE

Potrebno: 2 kartonske role toaletnog, papira, kudeljna špaga, ljepilo, cvijeće (umjetno ili izrađeno od  papira), prigodne naljepnice

Postupak: Ugurati jednu rolu u drugu ili zalijepiti dvije role. Namazati tekućim ljepilom pa krenuti namotavati špagu. Dekorirati naljepnicama koje „prate“ prigodu , u ovom slučaju zečiće, jaja i cvjetiće.     

USKRŠNJE JAJE

Potrebno: salveta, jaje, kudeljna špaga, flomaster

Postupak:  Salvetu „otvoriti“ da dobijemo kvadrat. Preklopimo u trokut. Od vrha krenemo slagati salvetu u „traku“ te omotamo oko jaja. Zavežemo kudeljnu špagu iznad jaja pa prelomimo „uši“ na pola. Nacrtamo oči i njušku i naš uskršnji zeko je spreman!

 

KAKO IZRADITI USKRŠNJE KOŠARICE?

Evo jednostavnog načina kako izraditi uskršnje košarice:

Materijali:

- Karton ili čvrsti papir u različitim bojama

- Škare

- Ljepilo ili ljepljiva traka

- Šarene trake ili vrpce

- Ukrasni papirić ili naljepnice (opcionalno)

- Ljuske ili drugi ukrasi (opcionalno)

Postupak:

1. Izrežite kvadratni oblik iz kartona ili čvrstog papira veličine košarice koju želite napraviti. Veći kvadrat rezultirat će većom košaricom, a manji kvadrat manjom košaricom.

2. Na svakom kutu kvadrata izrežite male vertikalne linije duljine oko 2-3 cm, ostavljajući središnji dio netaknut.

3. Savijte rubove kvadrata prema gore po linijama koje ste izrezali. To će stvoriti bočne stranice košarice.

4. Koristite ljepilo ili ljepljivu traku kako biste pričvrstili rubove bočnih stranica i osigurali da košarica ostane na mjestu.

5. Izrežite dva duguljasta traka od kartona ili papira koja će poslužiti kao ručke košarice. Duljina trake ovisi o tome koliko dugačke ručke želite. Pričvrstite ručke na suprotne strane košarice ljepilom ili ljepljivom trakom.

6. Ukrasite košaricu prema želji. Možete zalijepiti šarene trake, vrpce, ukrasni papirić, naljepnice ili ljuske kako biste joj dali dodatni izgled. Također, možete dodati male cvjetiće, zečiće ili druge uskršnje ukrase za dodatnu tematsku dekoraciju.

7. Košarica je sada spremna za upotrebu! Možete je koristiti za sakupljanje uskršnjih jaja, slatkiša ili kao dekorativni element na stolu.

Ovo je samo jedan jednostavan način izrade uskršnje košarice, a možete prilagoditi dizajn i dodati svoje osobne detalje prema vlastitim željama i kreativnosti.

 

TEKSTOVI KOJI BI TE MOGLI ZANIMATI:

5 trikova za učenje tablice množenja

- 10 trikova za crtanje životinja

- Piramida zdrave hrane

 

ZAKLJUČAK:

Svako godišnje doba zahvalno je kao tema za neki kreativni rad. Po zimi je to snijeg i Božić, u jesen lišće i brojni plodovi, ljeto nam donosi more, sunce, plažu, a proljeće cvijeće, livade i Uskrs. Postalo je jako popularno dekorirati svoje domove zahvaljujući društvenim mrežama, a i trgovine zaista nude pregršt dekoracija po pristupačnim cijenama. Ipak, mi smo se kao i obično upustili u izradu vlastitih uskršnjih dekoracija.

Sve potrebno pronašli smo u našoj ponudi. Osim toga, malo vremena i dobre volje – rezultat je bio impresivan. Uskršnje dekoracije koje smo radili potpuno su težinom izrade  prilagođene djeci. Nadamo se da će ove ideje biti provedene i u drugim domovima ili razredima, a djeca sretna i zadovoljna što su nešto izradili svojim prstićima. To i je najvažnije, zar ne?

 

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA?

Koje boje se tradicionalno koriste za uskršnja jaja?

Tradicionalno se za bojanje uskršnjih jaja koriste jarko crvena, žuta, zelena i plava boja. Ove su boje simbolične i često se povezuju s uskršnjim blagdanom. Također se često koriste pastelne nijanse ovih boja, poput svijetloroze, svijetlozelene ili svijetloplave. Međutim, svaki pojedinac može odabrati boje prema svojim preferencijama i kreativnosti prilikom ukrašavanja uskršnjih jaja. Uz tradicionalne boje, sve više se koriste i različiti efekti poput šarenih uzoraka, sjaja, metalik boja i drugih kreativnih tehnika kako bi se stvorile unikatne uskršnje dekoracije.

 

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..