Uskrs je najveći kršćanski blagdan. U cijelom svijetu se slavi i obilježava praćen brojnim običajima. Ono što je svima zajedničko svakako je bojanje jaja. No, osim jaja, otkad su popularne društvene mreže – popularne su i uskršnje dekoracije. I baš kao što smo se svi naviknuli već krajem studenog dekorirati svoje domove i unositi božićni duh, tako su u posljednje vrijeme ožujak i travanj rezervirani za uskršnje dekoracije.

Donosimo ti 5 ideja za izradu originalnih uskršnjih ukrasa koje možeš napraviti uz pomoć najslađih ručica na svijetu, onih dječjih.

U ovom ćeš tekstu saznati:

USKRS

Iako svi misle da je Božić najvažniji kršćanski blagdan, to je zapravo Uskrs. Centar crkvene godine. Blagdan u kojem slavimo Kristovo uskrsnuće i spasenje ovozemaljskog svijeta. Posljednji Njegovi dani, sama smrt i uskrsnuće traju nekoliko dana i taj period nazivamo Veliki tjedan. U nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa, obilježavamo Cvjetnu nedjelju ili Cvjetnicu.  Tada u crkvu na svetu misu nosimo palmine ili maslinove grančice kao znak mira. Veliki Četvrtak, Petak i Subota ( do navečer )  dani su kada utihnu sva crkvena zvona. Dan prije Uskrsa tradicionalno se sprema hrana koja će se nositi na blagoslov te doručkovati na uskršnje jutro.

 

USKRŠNJE JAJE

Znaš li zašto je baš jaje glavni simbol Uskrsa? Jaje simbolizira ROĐENJE NOVOG ŽIVOTA. Obilje, plodnost, vjeru. Upravo je jaje kao uskršnji simbol prihvaćen u cijeloj Europi, ali i u ostatku svijeta. Još od doba Germana i Slavena datira običaj bojanja i ukrašavanja jaja. Nekada je to bio vrlo jednostavan postupak – ukrašavalo se onime što je bilo pri ruci pa se tako najčešće koristilo sve prirodno „iz vrta“.  Poznato je bojanje u kapuli, djetelini, cikli, vinu…Danas su postupci modernizirani i kompliciraniji , a uskršnje dekoracije bogate, iako je veliki broj ljudi i dalje ostao vjeran najstarijim načinima bojanja kako bi se ispoštovala tradicija.

 

djeca će biti presretna ako s njima odlučite izrađivati uskršnje dekoracije.

TEHNIKE BOJANJE JAJA

Osim ovih tradicionalnih tehnika bojanja svake godine se pojavi neka nova „hit“ tehnika. Primjerice, sjećam se kako su prije 2 godine svi bili zaluđeni tehnikom bojanja jaja u crnom vinu. Efekt je zaista nevjerojatan. Lani bilo popularno jaja izbijeliti, pa tako bijela jaja servirati uz neke druge uskršnje dekoracije. Tehnika je zaista mnogo, a sam proces bojanja zanimljiv i uzbudljiv. Pogotovo za djecu. 

 

Evo naših prijedloga tehnika za bojanje jaja:

  •  Listovi žutog i ljubičastog luka ( kapule ) za prirodne, zemljane boje.

Postupak: Staviti lišće u vodu, dodati žlicu octa, kuhati barem 15 minuta te ubaciti jaja ( koja su prethodno skuhana u običnoj vodi ). Za dodatno ukrašavanje može se staviti list djeteline ili peršina te prozirnom ženskom čarapom fiksirati i tako skuhati. Za izraženiji sjaj premazati jaja s vatom namočenom u ulju. 

  • RIŽA – ovo je možda najurednija tehnika bojanja jaja ( ok, naljepnice su možda urednije ).

Postupak: U nekoliko plastičnih posudica ( s poklopcem ) usuti rižu, dodati različite jestive boje u svaku, promiješati. Ubaciti jaje, zatvoriti poklopcem te protresti. Postupak je jednostavan, a efekt savršen!

  • VINO – popularna tehnika u zadnje vrijeme. Jaja poprime izgled kakav se ne može ručno postići.

Postupak: staviti kuhati jaja u vino ( koje boje je vino, takva će biti jaja ). Kuhati 15 minuta i zatim ključni dio ove tehnike: ostaviti jaja u vinu cijelu noć. Kako bi svjetlucavi sjaj bio još efektniji, dodati žlicu šećera. Nakon hlađenja i sušenja, nikako ne premazivati jaja uljem.

 

  • DECOUPAGE tehnika – lijepljenje salveta na predmete već je odavno poznata tehnika. Najbolje od svega je što jaja mogu zaista izgledati unikatno, ukrašena bogatim motivima sa salvete.

Postupak: skuhati jaja te pustiti da se ohlade i osuše. Odabrati salvete te odvojiti do najtanjeg sloja s motivom. Razmutiti bjelanjak u posudici te kistom nanijeti na jaje. Prisloniti dio salvete koji želimo zalijepiti na jaje zatim poravnati kistom.

  • IZBJELJIVANJE JAJA

Kao što sam već spomenula; bijela jaja su potpuni hit u zadnje vrijeme. Vrlo jednostavno i brzo možemo izbijeliti jaja i to pomoću samo jednog sastojka: octa.

Postupak: U posudu za kuhanje dodati jednaki omjer vode i octa te jaja. Kuhati 15 minuta. Kad se jaja skuhaju staviti ih u posudu s hladnom vodom te sa spužvicom za pranje posuđa lagano „skidati“ boju do poželjne bijele. Ovakva jaja su spremna za daljnje dekoriranje ili još bolje – čak samo ovako bijela servirati na stol.

 

Od ostalih tehnika za uskršnje dekoracije tu su još boje za jaja, naljepnice, pastele…

IZRADA USKRŠNJIH DEKORACIJA

Danas je zaista moguće jednostavno i brzo dekorirati svoj dom, bez obzira bilo to za Božić Uskrs, proljeće ili zimu. U raznim trgovinama dekoracije su dostupne po zaista pristupačnim cijenama. No, ono čega u trgovinama nema i što se novcem ne može kupiti je uzbuđenje zbog izrade vlastitih ukrasa. Djeca će biti neizmjerno zahvalna i sretna što su zajedno sa svojom mamom, bakom ili prijateljicom izrađivali ukrase te dekorirali uskršnji stol. Većinu potrebnih „sastojaka“ pronaći ćemo u trgovinama, a dosta toga već i imamo kući. Iskoristit ćemo sve što možemo te pokušati što prirodnije dekorirati ovogodišnje uskršnje doba. 

Pa, krenimo!

USKRŠNJI ZEKO

Potrebno: kartonska vrećica                                    ( škartoc )

                   kudeljna špaga

                   škare

                   crni flomaster

                   vatom

Postupak: Pripremiti 2 kartonske vrećice. Obe napuniti vatom ili starim novinama. Zavezati špagom vrećicu te škarama odrezati vrh u obliku ušiju. Na jednoj vrećici flomasterom nacrtati oči, njušku i brkove. Na drugoj samo zalijepiti malo klupko vate kao repić.  Tako dobijemo 2 uskršnja zeca; jednog s prednje, drugog sa stražnje strane.

USPAVANI ZEKO

Potrebno: umjetna jaja                                               od stiropora

                   tanka žica

                   vata

                   crni flomaster

                   suha grana

Postupak: Od tanke žice formirati uši te „ubosti“ u jaje. Vatom omotati žice. Crnim flomasterom nacrtati oči kao da uskršnji zeko spava. Jaja nataknuti na grane i popuniti cijelo „stablo“ uskršnjim uspavanim zečićima. 

OVCA I PILE

Potrebno: kolaž papir

                    škare

                    ljepilo 

 

Postupak:  Ocrtati svoj ili dječji dlan na kolaž papiru te izrezati škarama. To je tijelo. Za ovcu izrezati crni kolaž papir u obliku dlana. Noge će biti naši prsti, a glavu ćemo posebno izrezati i zalijepiti na palac. Napraviti mala klupka vate i lijepiti jedan do drugog gusto kako bi dobili efekt vune. Izrezati male bijele krugove za oči.

Za pile izrezati žuti kolaž papir u obliku dlana. Od narančastog papira izrezati noge i kljun, a od bijelog izrezati oči.    

 

VAZA ZA CVIJEĆE

Potrebno: 2 kartonske role toaletnog  

                    papira

                    kudeljna špaga

                    ljepilo

                    cvijeće ( umjetno ili                                  izrađeno od  papira )   

                    prigodne naljepnice

Postupak: Ugurati jednu rolu u drugu ili zalijepiti dvije role. Namazati tekućim ljepilom pa krenuti namotavati špagu. Dekorirati naljepnicama koje „prate“ prigodu , u ovom slučaju zečiće, jaja i cvjetiće.     

USKRŠNJE JAJE

Potrebno: salveta

                    jaje

                    kudeljna špaga

                    flomaster

 

Postupak:  Salvetu „otvoriti“ da dobijemo kvadrat. Preklopimo u trokut. Od vrha krenemo slagati salvetu u „traku“ te omotamo oko jaja. Zavežemo kudeljnu špagu iznad jaja pa prelomimo „uši“ na pola. Nacrtamo oči i njušku i naš uskršnji zeko je spreman!

 

ZAKLJUČAK:

Svako godišnje doba zahvalno je kao tema za neki kreativni rad. Po zimi je to snijeg i Božić, u jesen lišće i brojni plodovi, ljeto nam donosi more, sunce, plažu, a proljeće cvijeće, livade i Uskrs. Postalo je jako popularno dekorirati svoje domove zahvaljujući društvenim mrežama, a i trgovine zaista nude pregršt dekoracija po pristupačnim cijenama. Ipak, mi smo se kao i obično upustili u izradu vlastitih uskršnjih dekoracija. Sve potrebno pronašli smo u našoj ponudi. Osim toga, malo vremena i dobre volje – rezultat je bio impresivan. Uskršnje dekoracije koje smo radili potpuno su težinom izrade  prilagođene djeci. Nadamo se da će ove ideje biti provedene i u drugim domovima ili razredima, a djeca sretna i zadovoljna što su nešto izradili svojim prstićima. To i je najvažnije, zar ne?

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

magistra primarnog obrazovanja

"Nakon višegodišnjeg rada u školi spremna sam podijeliti svoja iskustva i savjete kako olakšati učenje odnosno, kako učiti kroz igru!"