Talkie walkie za djecu

Talkie – walkie nije uvijek jedna od onih igračaka koja se nalazi na apsolutnom vrhu popisa djetetovih želja. No, to se promijeni kad ga ugledaju u nekom filmu ili crtiću u kojem policija ili vojska obavlja tajni zadatak koristeći se upravo tim spravicama za tajnu komunikaciju. Uz talkie – walkie prisutna je akcija, misija te neizmjerna zabava – sve što jedno dijete može poželjeti!

Talkie walkie za djecu - djece budi interes za dinamična zanimanja

Brojna se djeca vole igrati policajaca ili pak lopova, vojnika u ratovima, skrivača… Iako je njihova mašta dovoljno bujna, uz talkie – walkie ovakve igre doživljavaju novu razinu. Talkie – walkie, iako namijenjen komunikaciji, nipošto nije kao mobitel uz koji su djeca sve više prilijepljena. Uz ovu igračku dijete će ostaviti igrice i crtiće na svom ili vašem mobitelu i otrčat će na svjež zrak te sa svojim vršnjacima kroz igru rješavati tajnovite misije.

Prednosti talkie walkie-a za djecu

  • Iako se talkie – walkie na prvi pogled doima kao nešto nalik na mobitel ili telefon, on za vaše dijete radi upravo suprotno. Uz talkie – walkie dijete više neće htjeti neprestano gledati crtiće ili igrati igrice na mobitelu, već će poželjeti igrati se vani s vršnjacima koje ova igra jednako zabavlja.
  • Isto tako, dijete ga može koristiti prije nego što počne upotrebljavati mobitel
  • Talkie – walkie nije igračka koju djeca brzo zaborave ili koja im brzo dosadi, jer se s njim uvijek može igrati nešto drugo i otkriti nešto novo.
  • Potiče kreativnost i nudi djetetu slobodu izražavanja i slobodu osmišljavanja nove igre u kojoj će uživati.
  • Ova igračka kod djece budi interes za dinamična zanimanja policajaca, vojnika, vatrogasaca…
  • Uz ovu igračku djetetu je zagarantirana aktivna igra u kojoj rade sva osjetila
  • Talkie – walkie se može koristiti bilo gdje! U dvorištu, na ulici, na plaži, na izletu… Ne zauzima puno mjesta u torbi, a dijete na svakoj novoj lokaciji može osmisliti novu igru koja će ga tad zabavljati.

Talkie walkie francuskog brenda Buki

Ovaj talkie – walkie ima raspon čak 3 kilometra, a to je mnogo više nego kod ostalih na tržištu koji najčešće imaju domet do 500 metara. Na njemu se nalazi 8 kanala i 10 melodija za pozive. U talkie – walkie je čak ugrađena i svjetiljka kako bi pomogla s raznoraznim dječjim misijama u njihovim igrama. Na ovom se talkie – walkieju, osim antene i osvijetljenog zaslona, nalaze i tipke namijenjene svim potrebnim svrhama, a to su tipke: ON/OFF, TALK, CALL, MONITOR, UP, DOWN, MENU, SCAN, LAMP. Uz proizvod dolaze i detaljna uputstva za pokretanje talkie – walkieja. Namijenjen je djeci od 8 ili više godina.

Talkie - walkie za djecu

Talkie walkie kao imitativna igra

S talkie – walkiejem djeca se najčešće prvi put susretnu kad gledaju kojekakve emisije ili crtiće u kojima se obavljaju tajni zadatci za koje nitko ne zna osim tima kojima je zadatak povjeren. Nakon odgledanog, djeca se odmah požele igrati onoga što su vidjeli, dakle imitirati. Tu je riječ o imitativnim igrama u kojima djeca oponašaju ono što vide u svojoj okolini. Imitativne igre donose brojne dobrobiti za svako dijete: uče ga izražavanju, komunikaciji, kreativnosti, razmišljanju i socijalizaciji. Ako dijete imitira policajca, vojnika ili nekog trećeg, ta se imitacija pretvara u jednu aktivnu igru u kojoj rade sva njegova osjetila. Zasigurno neće moći prekopirati sve što je vidio, ali će kroz igru izraziti ono što je uspio upamtiti na svoj, sasvim novi način.

Talkie walkie nekad i sad

Naziv talkie – walkie dolazi od glagola walk (hodati) i talk (pričati). On je zapravo prenosivi ručni primopredajnik koji omogućuje glasovnu komunikaciju među njegovim korisnicima. Iako postoje brojne sličnosti, on se podosta razlikuje od telefona i mobitela. Njegovo je glavno obilježje da u određeno vrijeme samo jedan korisnik talkie – walkieja može komunicirati, a njih više to može primiti tj. čuti. Prvi talkie – walkie proizveden je 1940. godine. Osmislila ga je i svijetu donijela američka tvrtka Motorola.

Aktivno se koristio u Drugom svjetskom ratu među gotovo svim vojnicima. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, talkie – walkie nipošto nije pao u zaborav. Taj inovativan izum postao je velika pomoć u javnim službama, a najčešće su ga koristili vatrogasci, policija i hitna pomoć. Tijekom godina, i djeca su otkrila čari koje stvarčica poput talkie – walkieja donosi, pa je pretvoren u dječju igračku. Među svom djecom najpopularniji je talkie – walkie francuskog brenda Buki.

Zaključak

Talkie – walkie je jedna od onih igračaka koje se nitko ne sjeti dok ju ne vidi. Također je jedna od onih igračaka koja izaziva oduševljenje kod svakog djeteta, bez obzira na spol ili dob. Talkie – walkie ne pada brzo u zaborav kao neke igračke koje su uvijek iste i koje ne nude ništa novo, jer se uz njega uvijek može igrati na različite načine, a isto tako se uvijek jednako dobro zabaviti!

Lucija Petrić

Lucija Petrić

studentica kroatistike