KAD JE PRAVO VRIJEME ZA UČITI ŠTO JE VRIJEME?

vrijeme je za djecu apstraktan pojam

„Danas je SRIJEDA. Jučer je bio UTORAK, sutra je ČETVRTAK.“

Obična rečenica, zar ne? Ništa komplicirano nisam izjavila. Da – nama odraslima nije komplicirano jer smo odavno shvatili što je vrijeme. Zaustavim li bilo kojeg predškolca na ulici i pitam koji je danas dan ako je sutra ponedjeljak, gotovo sam sigurna da će morati jaaaako dugo razmišljati o odgovoru.

Odnosno, većina predškolaca neće znati odgovor na to pitanje. Možda i poneki prvašić.

ZAŠTO JE ZA DJECU VRIJEME APSTRAKTAN POJAM?

Stručnjaci tvrde da se dio mozga koji upravlja složenim mentalnim aktivnostima , potrebnim za kognitivne vještine,  počinje „umrežavati“ u razdoblju od 5. do 7. godine. Tada dijete već poznaje brojke i barata pojmovima kao što su vrijeme, sat, dani u tjednu, mjeseci, godina. U školi će naučiti mehanizam sata, doba dana, redoslijed dana u tjednu i mjeseci u godini, no ono što ti kao roditelj možeš naučiti prije polaska u školu je napraviti  dobre temelje.

 

KAKO DIJETE NAUČITI ŠTO JE VRIJEME?

Lako! Kroz svakodnevne aktivnosti.

  • Ukoliko uvedeš ritam spavanja, hranjenja, igre, crtića…polako ćeš uvesti neku rutinu odnosno, dijete će znati da je vrijeme za igru nakon hranjenja kao i spavanje nakon crtića. Ujutro si u vrtiću, poslijepodne na treningu a navečer čitaš priče s mamom. Shvatit će redoslijed. Takav ritam stvara osjećaj za vrijeme.
  • U svakom pogledu je razgovor s djetetom važan pa tako i za ovu našu temu. Razgovaraj s djetetom, pitaj ga; Kad si ono bio na plivanju, jučer ili danas? Kad idemo na Markov rođendan, sutra? Razgovarajte o godinama i broju svjećica na rođendanskoj torti.
  • Počni češće naglašavati sate; U 8 sati počinje tvoj najdraži crtić! Sutra u 2 sata idemo kod zubara. Već je 22 sata, odavno si trebao biti u krevetu!
  • Nauči ga prikladno pozdravljati ; Dobro jutro! Dobar dan! Dobra večer! Laku noć!
  • Nabavi veliki kalendar i pregledni zidni sat. To su za djecu u predškolskoj dobi zaista zahtjevniji zadaci za usvojiti. Ali to u ovoj fazi ni nije cilj. Zasada je dovoljno da dijete često čuje i vidi pojmove kao sat, minuta, sekunda, veljača, svibanj, proljeće, ljeto…bez brige, ti pojmovi neće „ispariti“ iz glave do trenutka kad ih bude trebalo koristiti.
  • Izradite svoj sat i kalendar.
IGRA: UČIM NA SAT
Edukativna igra uz koju je lakše naučiti na sat.

POJAM VREMENA U ŠKOLI

Ono što iz višegodišnjeg rada u školi mogu potvrditi je da pojam o vremenu predstavlja itekako tešku cjelinu za svladati. Baš zato se ta cjelina ni ne obrađuje jedan školski sat već joj se posvećuje dosta vremena ( kao i korelacija s ostalim predmetima ) kako bi ju djeca što lakše usvojila. Ako je tvoje dijete već pripremljeno i poznati su mu pojmovi o kojima će učiti, pomogao si mu više nego što misliš – u školi će to sve sjest na svoje mjesto. Sva znanja stečena kroz igru i razgovore povezat će se u cjelinu.

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

Magistra primarnog obrazovanja