KAKO SVLADATI TABLICU MNOŽENJA?

tablica množenja predstavlja veliki izazov za djecu.

Imam osjećaj da bi tablicu množenja, da je živo biće, imala potrebu osloviti sa GOSPOĐA TABLICA MNOŽENJA. Ne znam zašto ali oduvijek nekako poštujem ovaj matematički „sistem“ za učenje operacije množenja.

Ustvari, znam zašto. Ako ne svladaš tablicu množenja na vrijeme – u velikom si problemu prijatelju!

ŠTO JE TABLICA MNOŽENJA?

Samo ime kaže; tablica uz koju se lakše svlada množenja brojeva do 10. Brojevi od 0 do 10 poredani su u okomitom i vodoravnom smjeru. Na lak način – u sjecištu pravaca dva broja, otkrije se njihovo rješenje/umnožak.

Uz tablicu množenja lakše se svlada množenje

ZAŠTO DJECA IMAJU PROBLEM S UČENJEM TABLICE MNOŽENJA?

Većina djece bez poteškoća usvoji jednostavnije matematičke operacije poput zbrajanja i oduzimanja međutim, s množenjem i dijeljenjem je dosta teže. Zbrajanje i oduzimanje je lakše predočiti u glavi. Imam 6 bombona i baka mi da još 3. Koliko imam ukupno bombona? U ovom zadatku dijete će lako doći do rješenja. Možda pomoću prstiju ili štapića a možda jednostavno u glavi broju 6 pribroji još 3 i dođe do rješenja. U množenju i dijeljenju računanje je složenije pa djeca teže i dolaze do rješenja.

KAKO POMOĆI DJECI U SVLADAVANJU TABLICE MNOŽENJA?

Tablica množenja zaista je veliki izazov za djecu. Prvo, to je previše brojeva i previše kombinacija a drugo – ukoliko djeca ne nauče tablicu množenja na vrijeme, kasnije će definitivno teže pratiti gradivo. Činjenica je da je veliki je dio posla prebačen na roditelje. Zapravo se tablica množenja ni ne uči u školi, samo se obradi broj. Onoliko koliko se djeca, odnosno roditelji kući posvete učenju, toliko će dobro i brzo dijete svladati tablicu množenja.

5 TRIKOVA ZA BRŽE UČENJE TABLICE MNOŽENJA

Postoji nekoliko „trikova“ kako brže i lakše naučiti tablicu množenja:

  • svakako prvo što treba naučiti je da svaki broj u tablici pomnožen s 0 uvijek daje umnožak 0 ( 4*0 = 0 )
  • svaki broj pomnožen s brojem 1 daje umnožak samog sebe (5 * 1 = 5)
  • svaki broj pomnožen s brojem 10 daje umnožak samog sebe uz 0 (7 * 10 = 70 )
  • bez obzira na poredak brojeva u množenju umnožak je uvijek isti ( 6*3 = 3*6 )
  • množenje s brojem 2 samo udvostručuje broj ( 3 * 2 = 6, 3 + 3 = 6 

Nakon što znamo ovih nekoliko trikova, ne preostaje ništa drugo nego samo VJEŽBA, VJEŽBA I VJEŽBA. Ne postoji drugi i lakši način. Što više dijete ponavlja tablicu, to će ju prije naučiti. I nije neka filozofija. Nije ni lako, ima tu kombinacija koliko hoćeš.  Mi kao roditelji trebali bi u svakoj slobodnoj prilici ubaciti množenje. Nekoliko puta u danu samo u prolazu dobaci svom matematičaru zadatak. Postat će mu zabavno, a i bit će sve bolji i bolji, vidjet ćeš!  

Liber media ti i u ovoj situaciji nudi opciju UČENJA KROZ IGRU.

Evo naših prijedloga kako bi kućno učenje tablice množenja bilo što zabavnije i ugodnije!

DRVENA TABLICA MNOŽENJA

Drvena igra s već zadanim zadacima množenja. Potiče djecu na igru i zabavu ali i usputno učenje. Već i samo slaganje kockica u kutiju – na zadano mjesto, učenje je tablice množenja. Bude li se ova igra igrala svakodnevno barem 5 minuta, nema straha da se tablica množenja neće naučiti!


DRVENA TABLICA MNOŽENJA

                                    Dimenzije: 17 x 17 x 2 cm, 
                                preporučeno za dob 6+ godina.

DRVENA IGRA MNOŽENJA

Želiš li da tvoje dijete sam bude i učitelj i učenik u ovoj igri, onda si našao pravu stvar. Drvena tablica množenja posebna je po tome što okretni drveni valjci s jedne strane pokazuju zadatak – s druge rješenje. Ova metoda je odlična jer djeca vizualno otktivaju rješenje i lakše pamte. 

DRVENA IGRA MNOŽENJA

Dimenzije: 28 x 28 x 3 cm, preporučeno za dob 6+ godina.

EDUKATIVNA IGRA – NAUČI MNOŽITI

U pakiranju dolazi sto čvrstih i izdržljivih kartica sa zadacima. Izvuci karticu, pročitaj zadatak i izračunaj ga  –  zatim potraži karticu s rješenjem te ih spoji u par.

NAUČI MNOŽITI

Dimenzije kartica: 3.5 x 6 cm, preporučeno za dob od 7 do 9 godina.  
Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

Magistra primarnog obrazovanja