KAKO SVLADATI TABLICU MNOŽENJA?

tablica množenja predstavlja veliki izazov za djecu.

U ovom članku saznat ćeš...

Imam osjećaj da bi tablicu množenja, da je živo biće, imala potrebu osloviti sa GOSPOĐA TABLICA MNOŽENJA. Ne znam zašto ali oduvijek nekako poštujem ovaj matematički „sistem“ za učenje operacije množenja.

Ustvari, znam zašto. Ako ne svladaš tablicu množenja na vrijeme – u velikom si problemu prijatelju!

ŠTO JE TABLICA MNOŽENJA?

Samo ime kaže; tablica uz koju se lakše svlada množenja brojeva do 10. Brojevi od 0 do 10 poredani su u okomitom i vodoravnom smjeru. Na lak način – u sjecištu pravaca dva broja, otkrije se njihovo rješenje/umnožak.

Uz tablicu množenja lakše se svlada množenje

TABLICA MNOŽENJA I DIJELJENJA DO 100

Mnogo puta sam čula roditelje ( ali i djecu ) kako govore da imaju problema s tablicom DIJELJENJA. Pa da odmah razjasnimo: tablica dijeljenja NE POSTOJI! Postoji samo tablica množenja i već godinama se uči po istom principu: UČENJE NAPAMET. 

“Tablica dijeljenja” ne može se prikazati na jednostavniji način nego kao dijeljenje s brojevima do 10 prikazano po stupcima. Također se uči napamet

Veza množenja i dijeljenja

Isto kao i kod zbrajanja i oduzimanja, postoji veza između ovih računskih operacija. Množenje i dijeljenje može se dovesti u vezu na način da napravimo zamjenu mjesta brojeva, a znak množenja pretvorimo u dijeljenje. 

Evo primjera: 

         20 : 10 = 2

zamijenimo mjesta brojevima te znak operacije:

         10 x 2 = 20

 

Uočavamo da su brojevi ostali isti, no zamjenom mjesta i znaka operacije dobili smo novu računsku operaciju – i tako dokazali vezu među množenjem i dijeljenjem.

 

Pogledajmo video:

 

ZAŠTO DJECA IMAJU PROBLEM S UČENJEM TABLICE MNOŽENJA?

Većina djece bez poteškoća usvoji jednostavnije matematičke operacije poput zbrajanja i oduzimanja međutim, s množenjem i dijeljenjem je dosta teže. Zbrajanje i oduzimanje je lakše predočiti u glavi. Imam 6 bombona i baka mi da još 3. Koliko imam ukupno bombona? U ovom zadatku dijete će lako doći do rješenja. Možda pomoću prstiju ili štapića a možda jednostavno u glavi broju 6 pribroji još 3 i dođe do rješenja. U množenju i dijeljenju računanje je složenije pa djeca teže i dolaze do rješenja.

KAKO POMOĆI DJECI U SVLADAVANJU TABLICE MNOŽENJA?

Tablica množenja zaista je veliki izazov za djecu. Prvo, to je previše brojeva i previše kombinacija a drugo – ukoliko djeca ne nauče tablicu množenja na vrijeme, kasnije će definitivno teže pratiti gradivo. Činjenica je da je veliki je dio posla prebačen na roditelje. Zapravo se tablica množenja ni ne uči u školi, samo se obradi broj. Onoliko koliko se djeca, odnosno roditelji kući posvete učenju, toliko će dobro i brzo dijete svladati tablicu množenja.

5 TRIKOVA ZA BRŽE UČENJE TABLICE MNOŽENJA

Za početak, pripremili smo ti malu pomoć; isprintaj svom školarcu TABLICU MNOŽENJA i PRIKAZ DIJELJENJA DO 100.  Bit će puno lakše kad je sve na jednom mjestu. 

Postoji nekoliko „trikova“ kako brže i lakše naučiti tablicu množenja:

  • svakako prvo što treba naučiti je da svaki broj u tablici pomnožen s 0 uvijek daje umnožak 0 ( 4*0 = 0 )
  • svaki broj pomnožen s brojem 1 daje umnožak samog sebe (5 * 1 = 5)
  • svaki broj pomnožen s brojem 10 daje umnožak samog sebe uz 0 (7 * 10 = 70 )
  • bez obzira na poredak brojeva u množenju umnožak je uvijek isti ( 6*3 = 3*6 )
  • množenje s brojem 2 samo udvostručuje broj ( 3 * 2 = 6, 3 + 3 = 6 

Nakon što znamo ovih nekoliko trikova, ne preostaje ništa drugo nego samo VJEŽBA, VJEŽBA I VJEŽBA. Ne postoji drugi i lakši način. Što više dijete ponavlja tablicu, to će ju prije naučiti. I nije neka filozofija. Nije ni lako, ima tu kombinacija koliko hoćeš.  Mi kao roditelji trebali bi u svakoj slobodnoj prilici ubaciti množenje. Nekoliko puta u danu samo u prolazu dobaci svom matematičaru zadatak. Postat će mu zabavno, a i bit će sve bolji i bolji, vidjet ćeš!  

TABLICA MNOŽENJA - 3 IGRE KOJE POMAŽU U UČENJU

Pogledaj video o našim igrama!

DRVENA TABLICA MNOŽENJA

Drvena igra s već zadanim zadacima množenja. Potiče djecu na igru i zabavu ali i usputno učenje. Već i samo slaganje kockica u kutiju – na zadano mjesto, učenje je tablice množenja. Bude li se ova igra igrala svakodnevno barem 5 minuta, nema straha da se tablica množenja neće naučiti!

Drvena tablica za množenje

učenje kroz igru

IGRA MNOŽENJA

Želiš li da tvoje dijete sam bude i učitelj i učenik u ovoj igri, onda si našao pravu stvar. Drvena tablica množenja posebna je po tome što okretni drveni valjci s jedne strane pokazuju zadatak – s druge rješenje. Ova metoda je odlična jer djeca vizualno otktivaju rješenje i lakše pamte. 

Drvena igra- učenje množenja

za sve male matematičare

EDUKATIVNA IGRA - NAUČI MNOŽITI

U pakiranju dolazi sto čvrstih i izdržljivih kartica sa zadacima. Izvuci karticu, pročitaj zadatak i izračunaj ga  –  zatim potraži karticu s rješenjem te ih spoji u par.

NAUČI MNOŽITI

Dimenzije kartica: 3.5 x 6 cm, preporučeno za dob od 7 do 9 godina.  

ZAKLJUČAK

Vjerujem da će ti ove igre razviti matematičke vještine i da ćeš se pitome još i dobro zabaviti. Bilo bi dobro i da pročitaš naš tekst o abakusu za djecu . Vrlo je koristan za sve one koji se vole baviti matematikom. Sretno u radu…

POSTANI NAŠ PRIJATELJ

Sviđaju ti se naši radovi? Teme su korisne za tebe? 

Prijavi se i primaj naše promo ponude, prvi čitaj najnovije članke i osjeti pogodnosti članstva u Liber Media svijetu!

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Tablica množenja sadrži 100 brojki. Čini se previše za upamtiti, no tablica je vrlo logički napravljena tako da ju je najlakše naučiti napamet.  A to je moguće samo uz vježbu. 

Nije važna brzina učenja već točnost. Svakodnevna vježba svakako će ubrzati učenje tablice množenja. Što više vježbe, brže će se svladati

Forsiranjem nećemo ništa postići. Takvom djetetu važno je što više pojednostaviti učenje. Podijelite učenje tablice na etape; prvo neka nauči da su svi brojevi pomnoženi s 1 –  ti isti brojevi. Zatim da su brojevi pomnoženi s 10 –

ti isti brojevi samo s nulom. 

Teško. Tablicu množenja koristimo gotovo svakodnevno u životu. Kao s biciklom, kad jednom naučiš, to je to!

 

U našem tekstu nalazi se tablica množenja kao i dijeljenje brojeva do 100 koje možeš potpuno besplatno isprintati i olakšati učenje!

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

Magistra primarnog obrazovanja

"Nakon višegodišnjeg rada u školi spremna sam podijeliti svoja iskustva i savjete kako olakšati učenje odnosno, kako učiti kroz igru."

Moglo bi vas zanimati:

školske torba za prvašiće - anatomskog oblika i čvrstih naramenica

Školske torbe za prvašiće – što sve trebaš znati?

Prvoškolske torbe – vodič za mlade roditelje Uskoro “ponovno” krećemo u prvi razred. Vjerujem da ste ponovno uzbuđeni oko polaska u školu. Želite da je baš sve idealno, a odabir pravilne školske torbe jedan je od primarnih zadataka. Na današnjem tržištu nalaze se brojni proizvođači, a mi ćemo konkretnim savjetima pripomoći oko samog odabira. Ne

Read More »
školske torbe LOL - za početak školske godine

Školske torbe LOL – za malene princeze

Nova kolekcija omiljenih lutkica Jeste li već pogledali sve avanture LOL lutkica koje vaše dijete toliko obožava? Ako niste, ljeto je tu, do početka obaveza nas dijeli još cijelih mjesec dana pa nemate izliku zašto se ne biste pridružili djeci i zajedno s njima zaljubili u super simpatične LOL lutkice! Sa svakom novom epizodom, LOL

Read More »

ŠKOLSKE TORBE – samo najbolje za tvog školarca

Vodič za kupovinu najbolje školske u 2022. godini Sjećaš li se svoje prve školske torbe? Mislim da je pitanje poprilično besmisleno, no ima li netko tko se ne sjeća?  Nakon par minuta prisjećanja, sigurna sam da bi se svatko sjetio, i ne samo torbe nego i učiteljice, učionice… Zanimljivo je kako se gotovo svi možemo

Read More »

Znanstveni setovi za djecu – igre za male genijalce

Znanstvene igre za djecu Vaša djeca su svestrana i znatiželjna? Imaju milijun pitanja za vas? Istražuju i uvijek su željni novih znanja? To je jako dobar znak jer upravo te osobine krase male genijalce, buduće znanstvenike! Izrazito znatiželjnoj i nadarenoj djeci, klasične igre znaju brzo postati dosadne i uvijek traže nešto više i zanimljivije! Tu

Read More »
Didaktičke igračke privlače djetetovu pažnju, potiču zainteresiranost i razvijaju motoriku kod djece

Didaktičke igračke – vodič za roditelje svih uzrasta

Didaktičke igračke prilagođene određenoj dobi djeteta Kako dijete raste tako se mijenja njegova potreba za igračkom. Bebi staroj 3 mjeseca sigurno nećemo pokloniti puzzle, toliko svi znamo, no lako se prevariti pri izboru prave didaktičke igračke za određenu dob.  Pročitaj detaljni vodič za kupnju “prave” didaktičke igračke. U OVOM ČLANKU ĆEŠ PROČITATI: ŠTO JE DIDAKTIČKA

Read More »

Priprema, pozor, škola – spremi se za školu!

Priprema, pozor, škola – pripremi se za početak nastave! Upamti ovo; NIKAD NIJE PRERANO za kupovinu potrepština za školu. Bilo da si novi u školskom svijetu i tvoje dijete tek kreće u prvi razred ili si već dobro uigran jer imaš četvrtaša, kupovina bilježnica, omota, naljepnica, olovki, bojica i flomastera za neke roditelje noćna je

Read More »