Što je didaktika?
18 Pro

Što je didaktika?

Često ju koristimo no, znamo li što uopće znači riječ "didaktika"?

„Kupila sam mu didaktičku igračku za rođendan.“, „Ma, moja mala ti najviše voli didaktičke igračke.“, „Treba imati više tih didaktičkih igračaka.“ … ukoliko ste okruženi djecom, bilo svojom ili tuđom, ovakve ili slične rečenice ste barem jednom u životu čuli. Olako se s njima barata iako nisam baš sigurna da svi znaju što zapravo ta riječ znači. Didaktika je...

Didaktika i sama definicija

Didaktika je, ako na DVIJE RIJEČI svedemo sve teorije koje se prikupljaju stoljećima;  VJEŠTINA POUČAVANJA.

Kroz povijest se didaktika mijenjala i prilagođavala vremenu u kojem se poučavalo, no jedna teorija i dan danas ima itekako smisla; učenje (a time i poučavanje) mora imati oslonac u promatranju. 

Što to točno znači? Dijete najviše uči promatranjem, analiziranjem i na kraju samostalnom primjenom naučenog. Omogućavanjem poticajne okoline za dijete i ovim pristupom, stvorili smo uvjete za najbolji mogući razvoj. Pročitaj više o podjeli didaktike.

 

Ciljevi didaktike

Ciljevi didaktike obuhvaćaju širok spektar aspekata učenja i poučavanja te imaju ključnu ulogu u postizanju uspješnog obrazovanja. Glavni cilj didaktike je pružiti strukturu i smjernice za efikasno prenošenje znanja i razumijevanja učenicima. Ova disciplina ima za cilj promicanje motivacije, interesa i aktivnog sudjelovanja učenika u procesu učenja.

Prvi cilj didaktike je osigurati kvalitetno obrazovanje kroz primjenu različitih metoda, tehnika i strategija poučavanja. Kroz inovativne pristupe, kreativne aktivnosti i interaktivne nastavne materijale, nastavnici mogu potaknuti učenike da razviju svoje kritičko razmišljanje, analitičke vještine i sposobnost rješavanja problema.

Drugi cilj didaktike je prilagodba nastave individualnim potrebama učenika. Svaki učenik je jedinstven i ima svoje specifične potrebe, stilove učenja i interesne sfere. Stoga je važno prilagoditi nastavni plan i metode poučavanja kako bi se omogućilo svakom učeniku da postigne svoj puni potencijal. Individualizirani pristup potiče motivaciju, samopouzdanje i postizanje boljih rezultata.

Treći cilj didaktike je razvijanje komunikacijskih vještina učenika. Učenje nije samo proces prenošenja znanja, već i razmjena ideja, postavljanje pitanja, sudjelovanje u raspravama i izražavanje vlastitih mišljenja. Kroz interaktivne metode poučavanja, grupni rad i projektno usmjeren pristup, učenici se potiču da razviju svoje komunikacijske vještine, suradnju i timski rad.

Ciljevi didaktike su usmjereni na postizanje uspješnog i cjelovitog obrazovanja koje će omogućiti učenicima da steknu znanja, vještine i kompetencije potrebne za njihov daljnji razvoj. Kroz strukturirane i motivirajuće nastavne pristupe, nastavnici imaju priliku inspirirati učenike, potaknuti njihovu radoznalost i promicati cjeloživotno učenje.

 

Tradicionalan pristup didaktici

Tradicionalan pristup didaktici temelji se na ustaljenim metodama i postupcima poučavanja koji su se koristili kroz dugi niz godina. Ovaj pristup često uključuje frontalno predavanje, reproduktivno učenje i fokus na usvajanje činjenica. Iako je ovaj pristup bio dominantan u prošlosti, danas se sve više prepoznaje potreba za inovativnim i interaktivnim metodama poučavanja.

Prednosti tradicionalnog pristupa didaktici su da omogućuje učenicima da pasivno primaju informacije, a nastavnik ima kontrolu nad nastavnim procesom. Također, ovaj pristup često se temelji na strukturi i redoslijedu gradiva, što može biti korisno za organizaciju nastave i praćenje napretka učenika. Osim toga, tradicionalni pristup može biti prikladan za poučavanje određenih vrsta znanja, kao što su osnove matematike ili gramatike.

Međutim, tradicionalni pristup didaktici ima i svoje nedostatke. Pasivno primanje informacija može rezultirati manjim angažmanom i motivacijom učenika. Također, ovaj pristup često nedostaje interaktivnosti i mogućnosti aktivnog sudjelovanja učenika u procesu učenja. Osim toga, fokus na činjenično usvajanje može ograničiti razvoj kritičkog razmišljanja, analitičkih vještina i kreativnosti kod učenika.

Kako se obrazovanje razvija, sve više se prepoznaje važnost interaktivnih i inovativnih metoda poučavanja. Tradicionalni pristup didaktici može biti nadograđen ili zamijenjen modernijim pristupima koji potiču aktivno sudjelovanje učenika, istraživanje, suradnju i kritičko razmišljanje. Važno je prilagoditi nastavu i metodologiju poučavanja prema potrebama i karakteristikama svakog učenika kako bi se osiguralo njihovo najbolje učenje i razvoj.

 

Suvremen pristup didaktici

Suvremeni pristup didaktici naglašava interaktivnost, suradnju i aktivno sudjelovanje učenika u procesu učenja. Umjesto tradicionalnog frontalnog predavanja, suvremena didaktika promiče različite metode kao što su grupni rad, istraživanje, projekti i igre. Ovaj pristup ima mnoge prednosti koje doprinose kvaliteti učenja i razvoju učenika.

Jedna od prednosti suvremenog pristupa didaktici je da potiče učenike da preuzmu aktivnu ulogu u svom učenju. Kroz suradnju i grupni rad, učenici imaju priliku razmjenjivati ideje, raspravljati o konceptima i rješavati probleme zajedno. Ovo potiče njihovu kreativnost, kritičko razmišljanje i razvoj socijalnih vještina.

Suvremena didaktika također koristi igru kao učinkovit način učenja. Igre su interaktivne, zabavne i motivirajuće, što potiče angažman učenika i olakšava usvajanje novih znanja i vještina. Kroz igru, učenici razvijaju logičko razmišljanje, matematičke vještine, timski rad i problemljenje.

Osim toga, suvremeni pristup didaktici prilagođava se individualnim potrebama i stilovima učenja učenika. Nastavnici koriste različite metode poučavanja, tehnologije i materijale kako bi omogućili personalizirano učenje. Učenici dobivaju priliku istraživati, otkrivati i izražavati svoje interese i talente.

Suvremena didaktika naglašava holistički pristup učenju, usredotočujući se ne samo na stjecanje znanja, već i na razvoj vještina kao što su komunikacija, suradnja, samostalnost i kritičko razmišljanje. Ovaj pristup priprema učenike za uspješno suočavanje s izazovima suvremenog svijeta i omogućava im da postanu samopouzdani, kreativni i odgovorni pojedinci.

Suvremeni pristup didaktici donosi brojne inovacije i promjene u načinu poučavanja i učenja. Nastavnici postaju facilitatori učenja, potičući učenike da budu aktivni sudionici u svom obrazovanju. Kroz interaktivnost, suradnju i igru, učenici razvijaju širok spektar vještina i znanja, stvarajući temelj za njihov uspješan razvoj i budući uspjeh.

 

Utjecaj didaktike na dječji razvoj

Didaktika ima dubok utjecaj na dječji razvoj. Pravilno usmjeren didaktički pristup može značajno pridonijeti cjelokupnom razvoju djeteta, omogućavajući mu da iskoristi svoj puni potencijal i postigne uspjeh u kasnijem životu. Neke od brojnih sposobnosti:

1. Kognitivne sposobnosti: Potiče razvoj kognitivnih sposobnosti poput pamćenja, koncentracije, kritičkog razmišljanja, analitičkog razmišljanja i rješavanja problema.

2. Socijalne i emocionalne sposobnosti: Kroz didaktičke aktivnosti, djeca uče kako upravljati emocijama, razvijaju empatiju, socijalne vještine i samopouzdanje.

3. Motoričke sposobnosti: Didaktičke igračke i aktivnosti često potiču razvoj finih i grubih motoričkih sposobnosti.

4. Komunikacijske sposobnosti: Kroz interakciju s didaktičkim materijalima i sudjelovanje u didaktičkim aktivnostima, djeca razvijaju verbalne i neverbalne komunikacijske vještine.

5. Kreativnost: Didaktika također potiče kreativno razmišljanje, omogućavajući djeci da izraze svoje ideje na jedinstvene i inovativne načine.

 

Didaktičke igračke

Sada kada znamo što znači „didaktika“ možemo definirati i pojam „didaktička igračka“.  Ono s  početka teksta  (da malo tko zna što uopće znači didaktika ) zapravo je manje važno. Važnije je da dijete IMA didaktičku igračku, da se njome igra i nešto uči.

  MOBITEL

Okruženi smo tehnologijom, djeca nam „vise“ na mobitelima i tabletima. Crtići s YouTube-a su sredstvo koje otklanja sve probleme; plač, dosada, nervoza, bol, razdraženost, umor…jedan klik na daljinskom upravljaču i čarolija počinje. 

Ovo nije osuđujući tekst i ne moraš se osjećati loše ako si se kao roditelj pronašla/ao u prethodnoj rečenici.  Tempo života nam je takav, nije opravdanje ali nekad je zaista najjednostavnije upaliti YouTube. Što god tko mislio o tome.

Pronađemo li pravu igračku ( onu koja zainteresira, „drži“ pažnju, potiče na razmišljanje, traži rješenje i budi osjetila) možda nećemo tako često posezati za daljinskim upravljačem ili mobitelom.

Upravo to je didaktička igračka. Pogledaj kompletnu ponudu didaktičkih igračaka za djecu

 

Opis i uloga didaktičke igračke

  • privlači izgledom i potiče znatiželju
  • budi potrebu za pronalaskom rješenja
  • gradi, stvara, kreira, sastavlja, rastavlja
  • održava pažnju i koncentraciju
  • nije za jednokratnu igru
  • tjera na razmišljanje
  • sigurna je i ne ugrožava dijete
  • vježba finu motoriku i motoriku općenito
  • razvija maštu i kreativnost

Djeca se zapravo vrlo lako zaigraju. Ponekad ni igračka nije potrebna za igru, dovoljni su samo oni i njihova mašta. Naravno, svako dijete je drugačije. Najgore što možemo napraviti je uspoređivati svoje dijete s ostalima.

Kupovati igračke koje zabavljaju drugu djecu. Često je rezultat razočarenje, no to je potpuno pogrešno. Dijete trebamo promatrati, prema njegovim interesima birati pravu igračku.

Pronađi onu igračku uz koju će tvoje dijete nakratko zaboraviti potrebu za tobom, uz koju će samostalno razvijati kreativnost i koncentraciju. Stvarati. Biti kreativan. Učiti. Naučeno kasnije primijeniti na nešto drugo.  

Ono što moraš imati na umu pri kupnji didaktičke igračke je to da mora biti prilagođena razvojnoj fazi djeteta kao i prema njegovim sposobnostima. I zapamti, svako dijete se razvija individualnim tempom. Ukoliko si u potrazi za edukativnim materijalima donosimo ti prijedloge didaktičkih igračaka po različitim uzrastima.

Bez prevelikih očekivanja, molit ću!

 

Uloga roditelja i odgojitelja u didaktici

Roditelji često predstavljaju prvi izvor učenja za dijete. Putem didaktičkih metoda, roditelji mogu potaknuti rano učenje, razvijati djetetove sposobnosti i interese, te poticati stalnu radoznalost. Roditelji također mogu koristiti didaktičke igračke i aktivnosti kako bi se osiguralo da je vrijeme za igru također vrijeme za učenje.

Odgojitelji, s druge strane, koriste didaktiku u formalnom obrazovnom okruženju. Oni planiraju i implementiraju didaktičke strategije koje su prilagođene različitim stilovima učenja kako bi svako dijete moglo postići svoj puni potencijal. Također, odgojitelji koriste didaktičke materijale za podučavanje specifičnih vještina i koncepta, stvarajući učinkovito učenje koje je i zabavno i angažirajuće.

 

Tekstovi koji bi te mogli zanimati:

5 trikova za učenje tablice množenja

Abakus kao osnova matematike za djecu

Kinetički pijeska i njegove brojne prednosti

 

Zaključak

Didaktika igra ključnu ulogu u oblikovanju učenja i razvoja djece. Njenim pravilnim korištenjem, potiče se razvoj širokog spektra sposobnosti - od kognitivnih, socijalnih i emocionalnih, do motoričkih i komunikacijskih. Roditelji i odgojitelji su ključni u primjeni didaktike, pružajući djeci potrebne resurse i podršku za uspješno učenje. Shvaćanje i primjena didaktike može značajno pridonijeti cjelokupnom razvoju djeteta, osiguravajući da ono iskoristi svoj puni potencijal.

 

Često postavljena pitanja

1. Što je didaktika i zašto je važna?

Didaktika je znanstvena disciplina koja proučava metode i strategije podučavanja i učenja. Važna je jer omogućava djeci da postanu aktivni sudionici u svom procesu učenja, dok istovremeno potiče razvoj različitih vještina.

2. Kako didaktika utječe na razvoj djece?

Didaktika potiče kognitivni, socijalni, emocionalni, motorički i komunikacijski razvoj. Koristeći različite didaktičke metode i materijale, djeca mogu razviti svoje sposobnosti na zabavan i učinkovit način.

3. Kako mogu koristiti didaktiku u svakodnevnom životu?

Didaktiku možete primijeniti kroz razne aktivnosti, poput igranja s didaktičkim igračkama, čitanja edukativnih knjiga, sudjelovanja u interaktivnim igrama koje potiču razmišljanje, i još mnogo toga.

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..