Razvoj kreativnosti i inovativnosti kod djece

Danas naša mala dječica, a dok trepneš već su narasli u odrasle osobe raznih interesa i zanimanja. Neki od njih postat će matematičari, neki kemičari, učitelji, cvjećari, postolari, konobari, vodoinstalateri, građevinari ili inženjeri. Štogod odabrali za svoje životno zanimanje, mi im želimo da u tome budu najbolji i da uživaju u onome što rade!

Stem igračke potiču razvoj fine motorike

Igra je prvo dječje zanimanje i kao takvo treba biti zabavno, izazovno i uz igru dijete treba moći napredovati u različitim aspektima razvoja.

STEM igračke potiču suradnju i timski rad jer djeca kroz igru traže komunikaciju s drugima, iskazuju svoje ideje i dijele s drugima vlastiti uspjeh. Isto tako, često će djeca uživati u zajedničkoj igri s vršnjacima ili roditeljima. Ako vaše dijete želi da se igrate s njim STEM igračkama, bitno je dopustiti djetetu da vodi igru i poticati ga da samo dođe do rješenja ne namećući mu svoje ideje i zamisli. Pohvalite dijete za uspjehe i učite zajedno s njom/njim – ponekad djeca imaju puno kreativnije ideje od nas samih.

 

Napredovanje kroz igru

Pravilnim i pažljivim izborom igračaka za dijete, ono može napredovati u raznim područjima, tako širiti vidike, stvarati svoje interese i istraživati ono što ga zanima. S početka je dijete vrlo ograničeno sa znanjem o tome što mu sve nudi ovaj šaroliki svijet, ali kroz igru ono uviđa ono što se njemu/njoj sviđa te tome posveti svoju pažnju i zanimanje. Samo istražujući vlastitim ručicama i osjećajući vlastitim osjetilima, dijete može iskusiti sve radosti koje ga okružuju. Dopustimo im vidjeti, osjetiti, iskusiti i naučiti!

Zašto su STEM igračke bitne?

Upravo su STEM igračke odličan izbor igračaka koje će vašoj djeci omogućiti istraživanje svijeta na jedan potpuno drugačiji način. STEM je kratica za znanost (Science), tehnologiju (Technology), inženjering (Engineering) i matematiku (Mathematics). 

Kao što je već jasno i iz same kratice, ove igre odličan su temelj za razvoj logičkog i kritičkog mišljenja koje odlikuju male znanstvenike. Sa svim svojim dobrobitima, STEM postaje sve poznatija i bitnija tema u ranoj edukaciji djece.

Razvoj kritičkog mišljenja i logičkog zaključivanja

Sa STEM igračkama djeca pomiču svoje granice znanja i sposobnosti, proširuju vidike i uče se funkcioniranju svijeta. Kroz izazovne igre koje ih potiču na promišljanje, stvaraju temelje za razvoj sposobnosti koje će im pomoći u budućnosti.

Vježbom kritičkog mišljenja i logičkog zaključivanja djeca će lakše moći procjenjivati što je za njih dobro, a što loše u moru informacija koje putem okoline i medija dolaze do njih. Obasuti i sami veliki brojem informacija u kojima se znamo slabo snalaziti, možemo uvidjeti koliko je sposobnost kritičkog promišljanja bitna za funkcioniranje i očuvanje zdravlja.

Učenje iz iskustva uz STEM igračke

Djeca uče svakoga dana, svaki njihov novi korak je u cilju otkrivanja svijeta i učenja nečeg novoga – to ih veseli i gradi njihovu osobnost. Učenje se može događati na razne načine. Učiti možemo gledajući druge ljude kako nešto rade, slušajući nekoga dok objašnjava kako se nešto radi, ali ipak onaj najkorisniji oblik učenja je upravo učenje iz iskustva. Dok djeca ne uzmu stvar u svoje ruke, ne preokrenu igračkicu na sve strane, ne prebace je nekoliko puta iz ruke u ruku i ne osjete sve što im igračka pruža, ne možemo biti sigurni da je dijete usvojilo novu vještinu (na primjer slaganje kockica).

Djeca uživaju sztvarajući nove oblike svojim prstima.

Kreativnost i inovativnost

Kreativnost i inovativnost dvije su vrlo cijenjene osobine u današnjem svijetu. Bilo koje zanimanje i rad zahtjeva od nas da smo inovativni, da su naše ideje drugačije, korisne, nove. Osoba koju krase ove osobine, nije ih usvojila u odrasloj dobi – one se grade od djetinjstva. Znatiželjno dijete uz poticajnu okolinu razvija vlastitu kreativnost kroz igru i zabavu! Ako djetetu pružimo dovoljno slobode, izazova i zajedno s njim krenemo u avanturu istraživanja svijeta, ono će imati sve više ideja, potaknut ćemo ga na razmišljanje i omogućiti mu ostvarenje svih njegovih potencijala.

STEM pogled na svijet

Upravo STEM potiče inovativnost i drugačije poglede na svijet jer kroz ovakav tip igrica gdje je dijete konstantno zabavljeno rješavanjem novih problema i dolaženjem do cilja, ono je motivirano stvarati i razmišljati u svim smjerovima. Rješavanjem problema i dolaženjem do cilja u djetetu se javlja osjećaj zadovoljstva i porasta samopouzdanja jer postaje sve sigurniji u svoje sposobnosti i znanja. Osim što potiče inovativnost, suradnju i kreativnost, STEM od malih noga uči djecu kako biti dobar radnik i te kako stvarati posao i napredovati – što su vrlo korisne vještine za njihovu budućnost.

STEM igračke razvijaju motoričke sposobnosti

Ove igračke, osim što potiču kognitivne sposobnosti i druge korisne vještine, odličan su izbor igračaka i za razvoj fine motorike. Slagalice i konstruktori, izvježbat će prstiće i ručice vaše djece kako bi kada odrastu bili precizni, detaljni i vrlo uspješni u onome što rade. Mali dijelovi slagalica koje djeca spajaju u neobične i kreativne tvorevine omogućavaju im da svojim rukama izgrade nešto novo i jedinstveno – nešto čime će se ponositi!

Konstruktori koji će vaša djeca sa zadovoljstvom slagati i od malih dijelova praviti neobične oblike iz njihove mašte, odličan su izvor zabave, ali i učenja! STEM igračke ne znaju za ispravno i pogrešno, STEM dopušta djeci dolaženje do vlastitih zaključaka.  Ovdje možeš pronaći kocke koje razvijaju STEM vještine kod djece različitih uzrasta.

Naši top 3 prijedlozi za stem igračke prema dobi djeteta

Prilikom igre STEM igračkama, ne postoji jedan točan odgovor, svi odgovori su više ili manje točni, a na djeci je da ih kreativnim putem otkrivaju. Tako djeca ne osjećaju pritisak i strah od neuspjeha nego su slobodni reći i pokazati sve svoje ideje i mišljenja.

Za djecu od 1 do 3 godine

1. MIDI WAFFLE 44

Midi waffle zbog svog savršenog oblika i teksture idealan je za rani razvoj STEM vještina. Potpuno pogodne za hvat djeteta, učenje boja, stvaranje oblika. Potiču kreativnost i maštu.  Dijete će na početku kocke slagati poput puzzli, a nakon nekog vremena kreće sa izradom 3D struktura poput životinja ili kućica. 

Midi Waffles

kocke od 44 komada u pakiranju

2. MELI MAXI 50

Izgledom podsjeća na Midi Waffle i funkcije su im gotovo jednake. Međutim, razlika je u teksturi materijala i zbog toga je ovo ekonomičnija verzija. 

Meli maxi 50

pakiranje od 50 kocki

3. TORANJ S KUGLICAMA

Ovdje će se dijete prvi put upoznati sa slaganjem zahtjevnijih struktura. Nakon što izradi svoju stazu, kreće igra s kuglicama. Kroz gradnju dijete rješava problemske zadatke i razvija prostornu inteligenciju.  Igrom s kuglicama potiče se koordinacija ruka – oko i upoznaje se sa silom  gravitacije.

Toranj s kuglicama

zabavna STEM igra

STEM igre za djecu od 3 do 6 godina

1. MINI WAFFLE 140

Kroz igru s Mini wafflima jedino ograničenje je dječja mašta. Brojne su mogućnosti izrade različitih struktura u 3D verziji. Zahtjevniji projekti iziskuju znanja i sposobnosti iz različitih područja. Uz mini waffle djeca mogu učiti osnovne matematičke operacije, geometrijske oblike i rješavati problemske situacije.  Ovo je definitivno naš najpopularniji proizvod. 

Mini waffle

osnovno pakiranje od 140 komada

2.KONSTRUKTOR MEHANIČAR

Za vješte majstore ovo je izazovan set. Želiš li napraviti svog robota? Izraditi vlastito svemirsko vozilo? Zasuči rukave, uzmi odvijač i kreni!

Konstruktor Mehaničar

igra za djecu od 4 do 9 god.

3. ABAKUS

U razvoju osnovnih predmatematičkih vještina predlažemo abakus namijenjen upravo za tu dob. Ono što ovaj abakus nudi je čista osnova za nadogradnju matematičkih znanja. Prebiranje, prebrojavanje, nizanje, boje, oblici… sve su to korisna znanja koja će djetetu trebati za školu. 

Abakus za djecu

za razvoj predmatematičkih vještina

IGRE ZA DJECU OD 6 DO 10 GODINA

1. MELI BASIC KONSTRUKTOR

Idealan je za izradu mobilnih struktura poput vozila, vjetrenjača, strojeva…Dijete mora pomno planirati i razraditi ideju prije samog oblikovanja. Set, osim osnovnih meli kocki, sadrži i dodatne dijelove poput vijaka, kotača itd. Potrebno je samo otvoriti kutiju i pustiti mašti na volju. 

Meli basic konstruktor

pakiranje od 400 komada

2. JAPANSKI ABAKUS

Popularni japanski abakus, iako star stotinama godina, ponovno postaje popularan  zahvaljujući novim metodama učenja matematike, poput mentalne aritmetike. Soroban se nekad poučavao kao lekcija iz matematike u osnovnim školama, tako je bilo najlakše predstaviti dekadski sustav vizualno. Zašto bi matematika bila dosadna? Nauči računati uz pomoć japanskog abakusa i pritom se zabavi!

Japanski abakus

za djecu od +6 god.

3. Istraživački set - Šetnja prirodom

Za ljubitelje prirode, one koji vole istraživati, proučavati…Istraživački set sadrži uređaj za mjerenje koraka, kompas za orijentaciju, dalekozor , svjetiljku i mali ruksak. Sve što trebaš je imati avanturistički duh, sve drugo dobit ćeš s ovom igrom!

Šetnja prirodom

istraživački set

4. ROBOT KODO

Tko nije poželio imati pravog robota kad je bio mali? E pa robot Kodo je jaaako blizu pravog robota! Sastavi ga i otkrij njegovih 5 funkcija: crtanje, podizanje predmeta,
hvatanje, igranje košarke i nogometa.
Ime Kodo nije slučajno jer  njegov kotačić za KODiranje omogućuje programiranje i dodjeljivanje zadataka bez računala ili tableta.

Robot KODO

robot za kodiranje

STEM igre za djecu od 10 do 14 godina

1. SVJETLEĆI GLOBUS - dan i noć

Zamisli globus koji svijetli po noći? Po danu pretraži sve države, usporedi mora i oceane, prebroji najveće planine. A onda prije spavanja, kad se ugasi svjetlo, potraži na svom svjetlećem globusu sazviježđe i otputuj u snove. 

Svijetleći globus

ima dnevni i noćni način rada

2. KUGLA PLAZMA

Plazma kugla inspirirana izumom velikog fizičara i elektrotehničara Nikole Tesle koji je 1894. godine spajao plazma kuglu s visokofrekventnim strujama s Teslinog transformatora i tako dobio sjajne zrake.
Djeca će se sigurno oduševiti jer osim vizualnih efekata, ova kugla reagira na zvukove!

Plazma kugla

zagarantirana zabava

3. MOTORIZIRANI SOLARNI SUSTAV

Postavi solarni sustav u svoju sobu i pretvori ju u vlastitu galaksiju! U setu se nalazi svjetleće Sunce i njegovih 8 planeta. Ono što će djecu posebno zanimati je reproduciranje pomrčine uz pomoć svjetiljke koja se nalazi u setu. Djeca će uz pomoć ovog solarnog sustava lakše shvatiti i zamisliti svemir te u kojem su odnosu planeti. 

Solarni sustav

za ljubitelje svemira

Zaključak

STEM igračke donose puno dobrobiti za dijete u svijetu igre. Dijete će uz STEM imati mogućnosti postajati pravi mali znanstvenik, razvijati kritičko mišljenje, promišljati, razmišljati i slobodno izražavati svoje kreativne ideje. Poticanjem djeteta na razmišljanje i kreativnost, ono gradi vrlo korisne osobine i vještine koje će kasnije u odrasloj dobi moći samo nadograđivati.

STEM omogućuje djeci  učenje iz iskustva jer djeca igrajući se STEM igračkama slobodno uče, istražuju i sama otkrivaju nova znanja. Svaki dječji pokušaj i ostvarenje cilja, ali i svaka pogreška dovode dijete do nove spoznaje te mu omogućuju iskustveno učenje. Ako je ovaj puta pogriješilo, idući puta isprobat će novu metodu i možda baš onda bude zadovoljno ostvarenim rezultatom. Nema boljeg osjećaja nego sam doći do zaključka te čak i nakon nekoliko pokušaja – ipak uspjeti!

POSTANI NAŠ PRIJATELJ

Sviđaju ti se naši radovi? Teme su korisne za tebe? 

Prijavi se i primaj naše promo ponude, prvi čitaj najnovije članke i osjeti pogodnosti članstva u Liber Media svijetu!

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

To su igračke koje potiču razvoj znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Njihovom uporabom dijete razvija znatiželju, maštu i usvaja specifična znanja iz svakodnevnog života.

Kroz igru djeca rješavaju problemske situacije, razvijaju kritičko mišljenje i logičko zaključivanje. Poticanjem djeteta na razmišljanje i kreativnost, ono gradi vrlo korisne osobine i vještine koje će kasnije u odrasloj dobi moći samo nadograđivati.

Jelena Palikuća

Jelena Palikuća

magistrica psihologije

Moglo bi vas zanimati...

Igračke za Božić – ideje za sve roditelje

Igračke za Božić Nikad ranije, nikad toplije ali evo, čini se da nam blagdani polako stižu! Roditelji, vrijeme je da se počnete pripremati i razmišljati o igračkama za Božić (i ostalim poklonima, ali budimo realni – igračke izmame najveći osmijeh). Ove godine nadmudrite sami sebe, bez stresa i nervoze provest ćemo vas kroz najbolji vodič za

Read More »

Talkie walkie za djecu – saznaj zašto?

Talkie walkie – idealan igra za sve uzraste Talkie walkie za djecu nije uvijek jedna od onih igračaka koja se nalazi na apsolutnom vrhu popisa želja. No, to se promijeni kad ga ugledaju u nekom filmu ili crtiću u kojem policija ili vojska obavlja tajni zadatak koristeći se upravo tim spravicama za tajnu komunikaciju. Uz

Read More »
mikroskop za djecu može povećati predmet i do 3000 puta

Mikroskop za djecu – nije igračka ili ipak je?

Mikroskop za djecu – za sve male istraživače Mikroskop sam prvi put upoznala u višim razredima osnovne škole. Uvijek sam ga povezivala s nekim znanstvenicima, laboratorijima, pokusima i istraživanjima. U današnje vrijeme mikroskop se nudi i kao igračka za djecu. No, je li prerano za takvu „igračku“  u dječjoj dobi – donosimo u nastavku teksta.

Read More »
šah za djecu potiče razvoj logičkog razmišljanja

Šah za djecu – 5 razloga zašto ga koristit?

Šah za djecu i njegove brojne prednosti Šah za djecu je sport u kojem mogu uživati svi uzrasti, bez obzira na dob, spol ili fizičke mogućnosti. Nije popularan kod djece onako kao nogomet ili košarka. Ne pripada fizičkoj aktivnosti koja je neosporivo bitna i koja donosi dobro zdravlje i kondiciju. Šah je svejedno vježbanje –

Read More »
bazen s lopticama je idealan alat za razvoj senzomotorike

Bazen s lopticama – za razvoj senzomotorike

Bazen s lopticama – korak za razvoj senzomotorike Dragi roditelji, jeste li se ikada našli u situaciji da dođete kući s posla i nakon napornog radnog dana želite vrijeme posvetiti djetetu, ali vam treba samo onih pola sata mira koje ćete posvetiti sebi… ili jeste li slavili dječji rođendan i brinuli kako ćete zabaviti svu

Read More »

Zbrajanje i oduzimanje do 20 – trikovi učenja

Zbrajanje i oduzimanje do 20  u današnje vrijeme zadaju probleme djeci i više nego što možeš zamisliti. Neću ni spominjati to koliko loše ocjene dobivaju već u nižim razredima. Zvučim kao stare babe, ali U MOJE VRIJEME za dvojke i trojke bi saznali tek u 7. razredu. U OVOM ČLANKU ĆEŠ SAZNATI ZAŠTO JE ZBRAJANJE

Read More »