VELIKI ULTIMATIVNI VODIČ ZA LAKŠU KUPOVINU

Mnogim roditeljima je kupovina školskog pribora za svog školarca „noćna mora“. Razlog može biti svota novca koju moraju izdvojiti za tako potrošni materijal ( o kojem djeca često ne vode veliku brigu ), potraga koja ne završi uspješno ili pak jednostavno preveliki izbor. Koji god razlog bio, to ne mora biti tako frustrirajuća kupovina. 

Donosimo precizni, veliki ultimativni vodič kroz školski pribor iz naše ponude kako bi vam olakšali kupovinu!

Školski pribor važan je alat svakom školarcu

ŠTO SVE SPADA U ŠKOLSKI PRIBOR?

Često ljudi griješe pa likovni pribor „brkaju“ sa školskim priborom. Zapravo je likovni pribor potkategorija školskog pribora.

Torba, pernica, udžbenici, bilježnice, ravnala, šestari, trokuti odnosno, geometrijski pribor – sve su to potrepštine bez kojih se nastava ne može provoditi kako treba. Dodamo li tome još i olovke, drvene bojice, flomastere, vodene i uljne boje, tempere, plastelin, ljepilo –mališan je potpuno spreman za školu!

KAKO IZABRATI KVALITETAN ŠKOLSKI PRIBOR?

Svima je poznato da ako planiraš „proći“ jeftinije odnosno, kupiti neki jeftiniji proizvod za čiju kvalitetu nisi siguran, zapravo ćeš proći skuplje. Potrošiš novce svejedno, nisi zadovoljan i na kraju ponovno kupiš provjereni proizvod – uz ovaj koji si već prethodno kupio. Tako je i sa školskim priborom; cijene su raznolike, ponuda zaista bogata i teško je odabrati kvalitetan proizvod. 

No, kome se svaki tjedan kupuju drvene bojice jer stalno pucaju?? Flomastere jer se suše?  Tempere jer nisu dovoljno guste? Vodene bojice jer ne ostavljaju boju na papiru? Školsku torbu jer se sva raspala nakon tjedan dana nošenja?

školski pribor trebao bi biti kvalitetan kako bi što duže trajao i služio svrsi.

Možda zvuči bezazleno ali vjerujte, kupnjom kvalitetnog školskog pribora uštedjet ćete si vrijeme, novac i nimalo manje bitno, živce.

U nastavku teksta donosimo detaljni vodič kroz školski ( većinom likovni ) pribor s prikazanim proizvodima koje smo prema dosadašnjem iskustvu rangirali po kriterijima kvalitete i cijene.

VODIČ KROZ ŠKOLSKI PRIBOR:

Drvene bojice - osnovna za svakog školarca

Nezaobilazna stavka svakog školarca. Pernica mora biti puna drvenih bojica u svim nijansama; boja kože, zlatna, srebrna, morsko plava, nebo plava, ružičasta, svijetlo i tamno zelena…djeci su zaista bitne nijanse kako bi obojili crtež baš onako kako su svojim glavicama zamislili! Novitet na tržištu su pastelne tanke drvene boje, metalik drvene boje, akvarel drvene boje (za vodenu tehniku) i debele drvene boje neon ( koje svijetle u mraku pa su posebno atraktivne ). 

Postoje deblje i tanje drvene bojice; ove deblje namijenjene su nižim uzrastima kako bi mali prstići lakše primili bojicu te kako bi razvijali finu motoriku dok su tanje namijenjene svim uzrastima. 

Zapamti, dobra drvena bojica je ona koju šiljiš jer se istrošila, ne jer je puknula prilikom bojanja!

Drvene bojice Lyra


Drvene bojice Giotto Stilnovo

CARIOCA PASTEL BOJICE

Voštane boje

Poznatije kao pastele, privlačne djeci jer se njima lako boja po bilo kojoj površini. Boje su jake i masne pa crteži uvijek izgledaju kao mala remek djela. Posebna je to tehnika koja ne iziskuje puno dodatnog materijala; osim papira i voštanih boja, drugi pribor nije potreban. Dijelimo ih na tvrde / meke (suhe) i uljne voštane boje. Razlika je u povezivanju materijala od kojih su izrađene. Tvrde odnosno, meke možemo kombinirati sa uljnim pastelama na istom crtežu dok uljne nisu kompatibilne s ostalim vrstama.

Iz naše ponude predlažemo Jovi Triwax voštane boje kao najbolji izbor. Imaju trokutasto tijelo i idealne su za razvoj  pravilnog hvata prstima, vrlo su čvrste i dugotrajne. Također, iz ponude izdvajamo i Jovi pastele u obliku medvjedića za one najmlađe koji još ne znaju držati štapić pastele u rukama. Novo u ponudi su i metalik voštane boje. Kompletan asortiman voštanih boja u našoj ponudi.


JOVI TRIWAX PASTELE


JOVI PASTELE MEDVJEDIĆ


CARIOCA PASTELE

Likovni pribor za bojanje

Flomasteri

Djeca izrazito vole raditi s flomasterima. Bojanje ide brzo i lako, nijanse su bezbrojne a obojana slika izgleda veselo i uredno. Treba poznavati tehnike bojanja flomasterom ( uvijek u istom smjeru ili kružno ) te paziti da flomastere zatvorimo nakon korištenja kako se ne bi osušili. Ovdje možeš pronaći sve varijante flomastera za školu ili vrtić.

Također se dijele na debele i tanke. 

Od tankih imamo posebne, atraktivne vrste :

 • neon flomastere
 • akvarel flomastere
 • flomastere mirisne
 • flomastere glitter
 • magični flomasteri (koji mijenjaju boju)
 • flomasteri za staklo
 • flomasteri za staklo neon
 • flomasteri za tekstil
 • flomasteri metalik
 • flomasteri pastelni

GIOTTO FLOMASTERI TANKI

FLOMASTTERI JOVI GLITTER

CARIOCA MAGIČNI FLOMASTERI

Vodene boje i tempera za akvarel tehniku

Vodene boje

VODENE BOJE – ili akvarel, poznata i česta tehnika u osnovnim školama. Karakteristična im je prozirnost obojanih radova koju možemo sami kontrolirati dodavanjem vode. Važno je još izabrati i dobar kist kako bi rad bio savršen. Više o vodenim bojama.

GIOTTO VODENE BOJE ZA DJECU

CARIOCA VODENE BOJE

GIOTTO VODENE BOJE

Tempere

Tehnika koja je naziv dobila po talijanskoj riječi temperare što znači miješati. Tempera je gusta boja, pokrivna. Puno je lakše bojati s temperama, potreban je samo deblji kist ali i paleta u koju ćemo istisnuti boje kako bi nam bio lakše namazati kist. Ukoliko želimo dobiti nijansu koja nam nije ponuđena u paketu, jednostavno boju posvijetlimo s bijelom temperom.

Danas ima više opcija; tekuće tempere u boci, one standardne u tubama kao i one u malim čašicama. 

Također u našoj ponudi imamo:

 • tempera u sticku
 • tempera u sticku neon
 • tempera metalik
 • tempere glitter
 • tempere akril za sve podloge

Kompletan asortiman tempera na našem webu.

JOVI TEMPERE U ČAŠI

CARIOCA TEMPERE U STICKU

CARIOCA TEMPERE U BOCI

Mase za modeliranje i ostali školski pribor

Plastelin

Igranje plastelinom fleksibilna je i ručna aktivnost koja djecu opušta i umiruje. Proizvođač koji već 75 godina prednjači u proizvodnji plastelina je španjolska tvrtka JOVI. Njihov plastelin je nesušiv i omogućava kontinuirano korištenje. Svakako proizvod bez konkurencije u našoj ponudi.

Tema naše božićne radionice bila je upravo plastelin ( radili smo s Jovi plastelinom ) pa se u lakoću modeliranja uvjerite sami. Pogledaj našu bogatu ponudu plastelina.

PLASTELIN JOVI

PLASTELIN JOVI NEON

PLASTELIN GIOTTO

Glinamol

Glinamol se, za razliku od gline, brže suši. Dolazi u zapakiranim vrećicama i pri kupovini treba biti mekan. Nakon modeliranja, treba mu dan-dva da se osuši ako je izrađeno djelo tanko, a oko tjedan dana ako je deblje.

Glinamol Jovi dolazi u tri različite boje: bijela, siva i terakota. Proizvodi se u Španjolskoj već više od 80 godina i vrlo je pogodan za dječje ruke. Ne lijepi se za ruke, suši se u roku 24 sat nakon čega se može rolati, rezati ili bojati. Glinamol Jovi garancija je kvalitete i pogledaj našu kompletnu ponudu.

GLINAMOL JOVI

Grafitne olovke

Olovka je možda i najvažniji školski pribor, djeci baš i nije najdraža tehnika kad je likovni u pitanju. Unatoč tome, s grafitnom olovkom se najlakše likovno izraziti. Razlikujemo tvrde ( H ) i meke ( B ) olovke. Najčešće koristimo srednju vrijednost za pisanje HB

Grafitne olovke JOVI

HB grafitne olovke

Geometrijski pribor

Geometrija je važan dio matematike. Nemoguće ju je učiti i naučiti bez adekvatnog pribora. Ravnala, trokuti, kutomjeri i šestari su geometrijski pribor i uz njihovu pomoć zadaci će biti izračunati na primjeren način.

OSTALI PRIBOR:

Kad bi istresli sav sadržaj jedne školske torbe unutra bi se našao cijeli mali svijet školskog pribora. Osim onog što smo naveli u tekstu tu je još i bezbroj sitnica koje su neophodne za školarce. Gumice za brisanje, šiljila za olovke, mape, kolaž papir, ljepila, škare, kemijske olovke, markeri, školske torbe, likovne kutije, pernice…i još mnogo toga.

Pročitaj kompletan vodič o školskim torbama.

školske torbe LOL - za početak školske godine

ZAKLJUČAK:

Nije tako nebitno odabrati školski pribor za svog školarca, ipak je to „alat“ s kojim će se služiti i pokušati odraditi zadatke najbolje što zna. Ako je taj „alat“ kvalitetan, a gradivo dobro naučeno – uspjeh je zagarantiran!  

Nadamo se da će vam naš vodič pomoći i da ćete ga se sjetiti kad krenete u kupovinu školskog pribora! Samo smireno 🙂 

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

Magistra primarnog obrazovanja