ŠKOLSKE TORBE – samo najbolje za tvog školarca
28 Svi

ŠKOLSKE TORBE – samo najbolje za tvog školarca

Vodič za kupovinu najbolje školske torbe u 2023. godini

Sjećaš li se svoje prve školske torbe? Mislim da je pitanje poprilično besmisleno, no ima li netko tko se ne sjeća?  Nakon par minuta prisjećanja, sigurna sam da bi se svatko sjetio, i ne samo torbe nego i učiteljice, učionice... Zanimljivo je kako se gotovo svi možemo prisjetiti svoje prve školske torbe ali ne i one posljednje, u četvrtom razredu srednje škole. Zašto? Prva školska torba. Velika je to stvar za jednog malog čovjeka od 7 godina.

U nastavku teksta saznaj kako odabrati najbolju školsku torbu za svog malog čovjeka.  Moja prva školska torba bila je zaista posebna, dobila sam ju na poklon iz dalekog New Yorka, od posebne osobe. I sad se mogu sjetiti baš svakog detalja na njoj. Svijetlo roza na zelene lutkice,  dva velika džepa s patentima, čvrsta tkanina, udobne naramenice.

Ni prevelika, ni premalena – taman za mene, djevojčicu sa svojih 20-ak kilograma. Sigurna sam da se pri kupovini te moje školske torbe nije pretjerano razmišljalo o preporučenoj težini i nosivosti, kriterij je zasigurno bio samo vanjski izgled. Danas je priča drugačija, mijenja se sve pa tako i kupovina školske torbe više nije tako jednostavna.

 

TOP ruksaci i školske torbe

Školski ruksak sa šljokicama Oxy go

KUPI ODMAH

Školski ruksak Nogomet Oxy go

KUPI ODMAH

Školska anatomska torba Ljama

KUPI ODMAH

Školska torba Army

https://www.liber-media.hr/skolske-torbe-i-ruksaci/skolske-torbe-za-prvi-razred/skolska-torba-army

KUPI ODMAH

 

ŠKOLSKE TORBE - NEKAD I SAD

Samo nekoliko godina unazad ( ok, imam problem s poimanjem vremena pa „nekoliko“ čitaj: 20 ) izbor školskih torbi u Hrvatskoj bio je vrlo ograničen. Samo posebno opremljene trgovine nudile su školske torbe, izbor je bio kakav je bio. Cijene također. Oni koji su si to mogli priuštiti nerijetko su po školsku torbu za svog školarca odlazili preko granice. Te su se torbe zaista isticale u masi.

Na svu sreću to se također promijenilo i sada je izbor torbi na hrvatskom tržištu i više nego zadovoljavajući. Na tisuće torbi , stotine oblika, boja i dizajna, cjenovno prihvatljive za svačiji džep. Najčešće se cijene školskih torbi kreću od stotinjak pa sve do čak tisuću i petsto ili dvije tisuće kuna. Svaka roba ima svog kupca pa nećemo komentirati cijene već ćemo pokušati olakšati kupovinu uz nekoliko korisnih savjeta.  Ovdje možeš pronaći kompletnu ponudu školskih ruksaka.

 

VAŽNO JE ZNATI!

Znaš li da preporučena težina školske torbe ne smije premašiti 15% težine djeteta, po novijim istraživanjima čak je smanjeno na 10% . Ako uzmemo u obzir da je prosječna težina prvašića oko 24 kilograma, torba po tom izračunu ne bi smjela težiti više od 3,6 kilograma ( odnosno 2,4 kilograma ako računamo 10% ).   A sada gorka realnost : u Hrvatskoj školska torba jednog prvašića teži između 6 i 7 kilograma. Gotovo duplo više!  Kao negativne posljedice ove naše statistike između ostalog se najviše ističu :

  • bol u donjem dijelu leđa
  • nepravilno držanje
  • umor
  • iscrpljenost
  • lošija koncentracija u školi, odnosno lošiji školski uspjeh

Iako, sve navedeno isto tako može biti posljedica i današnjeg načina života djece i mladih -  dugotrajno sjedenje, posebno u nepravilnim i neprirodnim položajima te nedovoljno kretanje i vježbanje.

 

ŠTO TREBAM IMATI NA UMU KAD KUPUJEM ŠKOLSKE TORBE?

  • Bilo bi dobro da dijete samo odabere torbu koja mu se sviđa, a i veličina torbe mora biti primjerena onome koji će ju nositi svakodnevno.
  • Preporučuje se da školska torba ima reflektirajuće oznake sa svih strana kako bi dijete bilo sigurno u prometu, odnosno, kao pješak u prometu.
  • Važno je da je stražnja strana ( ona do kralježnice ) ergonomski oblikovana kako bi opterećenje na leđima bilo minimalno te da su naramenice široke te podesive.
  • Pamučna torba je lijepa i ugodna na dodir no neće zaštititi knjige i bilježnice od kiše. Zato je bolje odabrati torbu načinjenu od poliestera i najlona.
  • Organizacija je jako važna vještina u životu pa nije loše krenuti s organiziranjem od malih nogu – torba s dovoljno pretinaca olakšat će dosta stvari.
  • Postoje torbe s kotačićima pa dijete koje je manjeg tjelesnog rasta ili slabije težine ( ili jednostavno ne želi nositi torbu na leđima ) se ne mora mučiti s neprimjerenim torbama.
  • Racionalnost pri kupovini skupe školske torbe, možda već dogodine dijete odluči da više ne voli Elzu ili nogomet.

Moram jednu stvar posebno naglasiti jer sam primijetila da roditelji često griješe: NE KUPUJTE ŠKOLSKU TORBU BEZ ONOGA KOME JE NAMIJENJENA!

 

 

ODABIR ŠKOLSKE TORBE

Kupovina školske torbe vrlo vjerojatno će biti najteži dio pri odabiru školskog pribora za mališana. Djeca će zasigurno željeti odabrati cool torbu,  trenutno popularni animirani likovi bit će motivi, a boja izabrana prema trenutačnom raspoloženju. Roditelji će pak, prednost dati cijeni i kvaliteti kao i prikladnosti za svoje dijete.

Moglo bi dogoditi i potpuno razilaženje u odabiru pa je potrebno uzeti u obzir i dijete i roditelja te pokušati zadovoljiti sve kriterije. Možda će se primamljivim učiniti kupiti školsku torbu veću nego što je skladno mjerama djeteta ( pa će trajati više godina ) no, budite oprezni ako se na to odlučite – takva torba mogla bi uzrokovati više problema nego što mislite.

KVALITETA ŠKOLSKE TORBE

Svakako je već više puta dokazano da veća cijena ne znači i bolju kvalitetu. Ipak, u većini slučajeva je to tako. Jeftinije torbe, trendovske nije loše odabrati jer će, pretpostavljam, biti kratkog vijeka, koliko i trend, pa kvaliteta i nije presudna. Školska torba bit će u svakodnevnoj upotrebi , iz iskustva mogu reći da ju djeca češće „drže“ na podu pored klupe nego na nekom sigurnijem mjestu. A kad je torba na podu izložena je svim usputnim udarcima, šutiranjima, prolijevanjima, prljanju, oštećivanju…dakle, torba mora biti izdržljiva.

TRIKOVI ZA PROVJERU KVALITETE ŠKOLSKE TORBE:

  • provjerite šavove na torbi, ako su labavi i već u trgovini nesigurni, dobro razmislite o kupovini
  • pripazite na težinu prazne torbe, ako je teška sama po sebi, zamislite tek težinu s knjigama, bilježnicama, pernicom…
  • pogledajte jesu li patentni zatvarači natkriveni tkaninom – ako nisu, vremenski utjecaji mogli bi utjecati na njih

NAJBOLJE ŠKOLSKE TORBE ZA 1. RAZRED

Prvi razred, prva školska torba.  Rijetki su prvašići koje nije briga kakva će im biti prva torba; koje boje, oblika, koliko džepova, hoće li imati kotačiće ili samo naramenice...Treba imati na umu da su prvašići djeca od 7 godina, visine otprilike 120cm, mase oko 20 do 25 kg - važno je kupiti prikladnu torbu.

Viđam po školi često djecu i na njihovim leđima torbe velike čak i za moja leđa! Preteške, preširoke i prevelike. Zaključujem da je netko za to dijete odabrao torbu samo prema vanjskom izgledu. Možda i samo dijete, no i djeci treba objasniti da torba ne smije biti velika i teška, već taman prikladna njihovim malim kralježnicama u razvoju. 

ŠKOLSKE TORBE AKCIJA - kada kupovati?

Nadam se da neću i sama napraviti grešku koju radi većina roditelja: KUPOVANJE ŠKOLSKE TORBE PRIJE SAMOG POČETKA ŠKOLE! Jasno mi je, ljudi ne voli toliko unaprijed razmišljati. No, cijene skoče u nebesa već i tri mjeseca ranije, a u rujnu budu toliko visoke da ti se zavrti u glavi. Ipak, bez torbe se ne može u školu pa se kupuju i po tim vrtoglavim cijenama!  Ono što roditelji ne znaju je da su cijene školskih torbi na proljeće najniže!

Početkom ožujka ( i dalje u travnju )  često budu rasprodaje i zaista se može naći torba koja zadovoljava sve kriterije čak duplo jeftinije od uobičajene cijene. Nije loše na vrijeme kupiti školsku torbu, i to po odličnoj cijeni, te mirno dočekati jesen! 

 

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Moje dijete želi ruksak u prvom razredu osnovne škole, je li to u redu za razvoj?

Svakako bi bila bolja opcija imati školsku torbu u nižim razredima osnovne škole, no ako je ruksak anatomski i svojim dimenzijama odgovara građi vašeg djeteta, neće biti toliko štetan za razvoj. 

Kupuju li se nove školske torbe svake godine?

Svatko bira prema svojim željama i mogućnostima. Ukoliko je prošlogodišnja torba čitava i neoštećena, nema potrebe za promjenom školske torbe dok god ne postane premala za svakodnevne potrebe. 

Koliko smije biti teška školska torba?

Preporučena težina školske torbe ne smije premašiti 15% težine djeteta, po novijim istraživanjima čak je smanjeno na 10%

 

 

ZAKLJUČAK:

Kupovina školske torbe velika je stvar za djecu. Pogotovo ako tek kreću u školu. Dijete će svoju školsku torbu nositi u školu i iz škole svakog dana. Iako su prikladna veličina i dobra kvaliteta najveći faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira školske torbe, stil je i dalje element koji treba razmotriti. Povedi dijete u kupovinu školske torbe, pomozi pri odluci - ali neka samo odabere svoju torbu.

Jeftine, nekvalitetne torbe obično zbog svoje lošije izrade traju nekoliko mjeseci. Kad se sve uzme u obzir, skuplje ćeš proći ako moraš kupiti još jednu torbu jer je prva bila loše kvalitete. Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete i sigurno će ga opremiti najbolje što može, prema svojim mogućnostima. Često se u kupovinu prve školske torbe uključe i bake i djedovi pa je to jedan veseli događaj i uspomena za dijete. Upravo tako treba i biti. Jer, kao što sam na početku rekla, prva školska torba se pamti! 

Povezani artikli

Školska anatomska torba - Avion Školska anatomska torba - Avion
-40% Nedostupno

Školska anatomska torba - Avion

68,80€41,27€

Školska torba s motivom aviona anatomski je oblikovana i prilagođena polaznicima prvog i drugog razreda osnovne škole. Pravilno opterećenje kralježnice jamče ergonomski oblikovana poleđina i široke, udobne naramenice. Čvrsta prostrana torba za prvašiće Torba uvijek zadržava konstantan oblik, pa se knjige i bilježnice neće prevrtati i gužvati. Dijete će moći samostalno rukovati kopčom, pa neće trebati pomoć odraslih pri otvaranju i zatvaranju. Torba se sastoji od jednog prostranog pretinca u koji se može smjestiti sav školski pribor, a u manjem pretincu s prednje strane dovoljno je mjesta za užinu i manji školski pribor. Zahvaljujući velikom broju reflektirajućih elemenata dijete će biti lakše uočljivo u prometu, čime se povećava razina sigurnosti kada se dijete samostalno kreće uz prometne ulice. Dimenzije proizvoda 35 x 31 x 18 cm Volumen 28 l Kapacitet 8 kg Težina 1100 g Dob od 7 do 9 godina Proizvođač, država Karton P + P, Češka ..

Nedostupno
Torba školska anatomska LOL Sunny
-50%

Torba školska anatomska LOL Sunny

61,70€30,85€

TORBA ŠKOLSKA ANATOMSKA LOL SUNNY VIBES koja pripada kolekciji LOL je samostojeća sa tvrdim dnom. Atraktivnog je dizajna. Anatomska školska torba sadrži: - anatomska leđa sa jastučićima i aluminijumskom šipkom koja se može vaditi prilikom pranja - mrežasta leđa koja omogućavaju cirkulaciju zraka - ojačane naramenice sa jastučićima za udobnost i remenjem za reguliranje visine - reflektujuće trake sa svih strana i na naramenicama - dva bočna džepa - tri pregrade na dupli patentni zatvarač - ručka za nošenje - materijal vodootporan - dimenzija 42 x 32 x 16 cm - težina 1 kg ..

Dodaj u košaricu
Školska anatomska torba  Helikopter Školska anatomska torba  Helikopter
-40%

Školska anatomska torba Helikopter

79,50€47,69€

Školska torba s motivom helikoptera anatomskog je oblika kako bi se osiguralo pravilno nošenje te opterećenje. Pojačana stražnja strana te unutarnja armatura drže torbu u konstantnom obliku. Podloga je izrađena od udobnog prozračnog materijala, široke i meke naramenice dizajnirane su tako da savršeno pristaju i ravnomjerno opterećuju dječja ramena. Torba se sastoji od jednog prostranog pretinca u koji se može smjestiti sav školski pribor za djecu 1. i 2. razreda. Dno ruksaka izrađeno je od čvrstog materijala, štiteći sadržaj od prevrtanja i prosipanja. Pričvršćivanje je na sigurnosnoj kopči. Prednji džep dizajniran je za manji pribor ili međuobrok. Ove torbe za školu imaju mnogo reflektirajućih elemenata koje ih čine vidljivijima kako bi dijete bilo sigurno na ulici ili u prometu. Dimenzija: 35 x 31 x 18 cm Volumen: 28 l Kapacitet: 8 kg Težina: ‹ 1100 g ..

Dodaj u košaricu

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..