Kompletan i cjelokupan razvoj djece

U današnje vrijeme sve više djece slobodno vrijeme provodi pred ekranima. Pri tome, ona gube maštovitost, znatiželju te se takvim načinom provođenja vremena kod djeteta sputava razvoj osjetila i istraživanje svijeta koje ih okružuje. Pomislite samo koja osjetila dijete koristi dok gleda televiziju – vid i sluh.

Pomislite samo koja osjetila dijete koristi dok gleda televiziju – vid i sluh. Iako ona jesu jedna od osnovnih osjetila, za dijete je nužno korištenje svih osjetila koje posjeduje kako bi njegov psihički i fizički razvoj bio neometan.

Kroz senzoričke igračke razvijaju se sva osjetila

Koliko samo osjetila dijete koristi kada sjedi vani na travi igrajući se svojom omiljenom igračkom. Ono vidi puno više boja oko sebe, opaža cvijeće, nebo, drugu djecu i njihove igračke. Možemo reći da dijete vidi puno šire i svakako prirodnije nego je to slučaj na televizijskom programu. Isto tako, može birati na što će usmjeriti pažnju, dok na televiziji točno osmišljen crtić privlači djetetovu pažnju u skladu s programom i sadržajem koje mu se želi prenijeti.

U toj situaciji, dijete ne uči istraživački i iskustveno, nego mu je vrsta sadržaja nametnuta. Ista stvar vrijedi i za osjetilo sluha. Gledajući u ekrane, komunikacija se odvija jednosmjerno, od ekrana prema djetetu, dok je u prirodi dijete puno više angažirano čuti svoje suigrače, prijatelje i roditelje što mu imaju za reći i odgovoriti im iz čega se stvara dvosmjerna komunikacija. Kroz komunikaciju djeteta s drugima, ono razvija jezik, uči se asertivnosti, empatiji, brižnosti, izražavanju vlastitih emocija i slično.

Osim vida i sluha, dijete u kontaktu s okolinom razvija i druga osjetila. Ranije spomenuto dijete na livadi može osjetiti kako mu vjetar otpuhuje kosu, da je trava meka, može čuti zujanje pčelica, osjetiti toplinu, miris cvijeća ili čak okusiti pijesak ili zemlju i vidjeti da mu to i nije baš najbolji izbor hrane – ali bez brige, sve je to normalno, dijete na taj način uči što je za njega dobro, a što ne i razvija svoja osjetila.

Skladan i funkcionalan rast

Zdrav čovjek ima sedam osjetila, a to su vid, sluh, dodir, njih, okus, osjetilo pokreta i osjetilo svijesti o vlastitom tijelu. Međusobna povezanost svih osjetila pomaže u funkcioniranju, kretanju, obavljanju svakodnevnih zadataka, stjecanju samopouzdanja, učenju, izražavanju osjećaja stvaranjem interakcije sa svijetom koji nas okružuje. Bogato i raznoliko okruženje djeci omogućuje da im se mozak razvija na najbolji mogući način.

Podražavajuća i osjetilno izazovna okolina omogućuje djetetu da integrira osjete, odnosno međusobno ih povezuje i zajedno koristi. U okolini u kojoj je dijete aktivno, u kojoj istražuje svojim osjetilima i kretnjama, ono će moći i samo stvarati nove zanimljive situacije koje će mu omogućavati sve više pozitivne stimulacije za razvoj. U takvoj poticajnoj okolini dijete može slobodno birati što mu od podražaja odgovara i što mu se sviđa.

Zašto je bitan razvoj osjetila?

Razvoj osjetila kod djece bitan je iz puno razloga. Senzornim podražajima dijete razvija predodžbu svijeta oko sebe. Nježnim dodirom i zagrljajem ili pjevušenjem možemo djetetu pokazati da se nalazi u sigurnim rukama i na taj način dijete razvija pozitivne emocije prema drugima.

Okusom i mirisom razaznaje što mu je fino, a što ne, a vidom otkriva šarenilo svijeta. Osjetila predstavljaju vrlo je važan oblik primanja informacija iz vanjskog svijeta. U nekim situacijama, on nam može biti i od presudne važnosti za preživljavanje. Tako stvari koje su za nas otrovne ili na bilo koji način loše, često imaju vrlo neugodan miris i okus, što u nama izaziva gađenje i što brže odmicanje od tih stvari.

Ranim senzornim podražajima, kod djeteta se stvaraju i jačaju veze između moždanih stanica koje su zaslužne za jačanje i gradnju mozga. Ukoliko senzornih podražaja nedostaje, te veze će slabiti i smanjivat će se brzina kojom se prenose razne informacije u mozgu. Pravilnim i pravovremenim izlaganjem djeteta raznolikim podražajima ono će razvijati vlastita osjetila, ali i druge psihomotoričke vještine koje se vežu uz njih.

Zašto baš senzoričke igračke?

Kako bi dijete neometano razvijali sva svoja osjetila, potrebno ga je poticati na igru! Igra, kao temelj djetetovog socijalnog, intelektualnog i tjelesnog razvoja, obavezan je dječji ”zadatak”. Kroz igru dijete proširuje svoje vidokruge i razvija kreativnost, nove ideje i znatiželju za upoznavanje svijeta oko sebe. Igra je sredstvo učenja kroz iskustvo, a sve se to naravno odvija putem djetetovih osjetila. Senzoričke igračke odličan su dodatak kolekciji igračaka vašeg djeteta jer su tematski usmjerene na senzorički razvoj koji onda uz sebe veže i razvoj motorike, jezika i drugih socijalnih i senzomotoričkih vještina.

Budući da se osjetilo dodira nalazi po cijeloj koži, ono je neizostavan član igre. Djeca u ranom razvojnom razdoblju istražuju okolinu stavljajući predmete u usta, te tako taktilno doživljavaju veličinu, oblik i teksturu. S vremenom, razvoj motorike i hvatanja omogućuje djetetu da informacije o obliku, veličini i teksturi dobije dodirujući i prebacujući igračku iz ruke u ruku. Osim osjetila dodira, ono prati igrače pogledom, veseli se ako igračka proizvodi zvukove, ili se ono samo uči lupkati jednom kockicom o drugu jer zna da tako može i samo proizvoditi zvuk.

Osim senzornog razvoja na taj način razvija se i fina motorika i potiče se jezični razvoj. Korištenjem senzoričkih igračaka, dijete uči nove, do sada nepoznate riječi, razlikuje predmete, povezuje ih s njihovim  karakteristikama boje, zvuka ili mirisa, uči svrhu predmeta i svrstava ih u kategorije po određenim karakteristikama. Izdvojit ćemo primjer igračaka koje jasno pokazuje kako osjetila dodira, vida, sluha i pokreta zajedno mogu tvoriti nezaboravnu igru. 

Kocka za sortiranje

potiče senzorički razvoj djece

3 senzoričke igračke kao naš prijedlog

  1. Njam, obožavam miris svježeg voća! Za nešto stariju djecu, predstavljamo vam Osjetilnu igru – voće i njegova aroma, s kojom će dijete moći otkrivati i prepoznavati mirise različitog voća i na taj način razvijati svoje osjete, te proširivati vokabular opisujući izgled i miris šarenih voćkica.

OSJETILNA IGRA - VOĆE I NJEGOVA AROMA

za razvoj osjetila okusa

2. Još jedna odlična igra koju vam moramo predstaviti je Edukativna igra – pet osjetila. Ova igra sadrži 50 kartica koje prikazuju perceptivna iskustva koja se odnose na svako od osjetila. Koje osjetila su uključena kada se ubodemo na kaktus (aučč!), ili kada pomirišemo buket cvijeća? Zadatak djeteta je povezati svakodnevne situacije u kojima koristimo naša osjetila s osjetilnim organima. Na taj način dijete se uči logičkom zaključivanju, empatiji, povezivanju te razvija vokabular.

EDUKATIVNA IGRA - PET OSJETILA

skladan razvoj

3. Glazbene kocke 

Jedanaest drvenih kocki za otkrivanje zvukova. Lagano protresi kocku i čuti ćeš jedan od njih. Mogu se slagati jedna na drugu i graditi različite likove. Ilustrirala ih umjetnica I.P. Arrhenius.

DRVENI MUZIČKI BLOKOVI S MOTIVIMA MORA

potiču razvoj više osjetila

Zaključak

”Potaknite Vaše dijete da osjeti što je to hladno, oštro, meko, glatko, tanko, poveže to s bojom i oblikom te Vas impresionira poboljšanjem svog rječnika. Ispričajte mu što se to sve može raditi s jabukom, vilicom, zekom i mnogim drugim predmetima koje pronađete u svom domu, zajedno se zabavite i učinite mu svijet zanimljivijim.”

Jelena Palikuća

Jelena Palikuća

magistrica psihologije