Senzoričke igračke - cjelokupan razvoj djece
20 Sij

Senzoričke igračke - cjelokupan razvoj djece

Djeca su prirodno znatiželjna bića koja neprestano traže nove doživljaje i istražuju svijet oko sebe. Kroz igru razvijaju bitne vještine i oslobađaju svoju maštu. Senzoričke igračke imaju ključnu ulogu u poticanju osjetila djeteta i poboljšanju njihovog kognitivnog, socijalnog i emocionalnog razvoja. U ovom članku istražujemo svijet senzoričkih igračaka za djecu, istražujući čuda koja one donose i kako pozitivno utječu na rast djeteta.

Kompletan i cjelokupan razvoj djece

U današnje vrijeme sve više djece slobodno vrijeme provodi pred ekranima. Pri tome, ona gube maštovitost, znatiželju te se takvim načinom provođenja vremena kod djeteta sputava razvoj osjetila i istraživanje svijeta koje ih okružuje. Pomislite samo koja osjetila dijete koristi dok gleda televiziju – vid i sluh. Pomislite samo koja osjetila dijete koristi dok gleda televiziju – vid i sluh. Iako ona jesu jedna od osnovnih osjetila, za dijete je nužno korištenje svih osjetila koje posjeduje kako bi njegov psihički i fizički razvoj bio neometan.

 

Senzoričke igračke razvijaju sva osjetila

Koliko samo osjetila dijete koristi kada sjedi vani na travi igrajući se svojom omiljenom igračkom. Ono vidi puno više boja oko sebe, opaža cvijeće, nebo, drugu djecu i njihove igračke. Možemo reći da dijete vidi puno šire i svakako prirodnije nego je to slučaj na televizijskom programu. Isto tako, može birati na što će usmjeriti pažnju, dok na televiziji točno osmišljen crtić privlači djetetovu pažnju u skladu s programom i sadržajem koje mu se želi prenijeti.

U toj situaciji, dijete ne uči istraživački i iskustveno, nego mu je vrsta sadržaja nametnuta. Ista stvar vrijedi i za osjetilo sluha. Gledajući u ekrane, komunikacija se odvija jednosmjerno, od ekrana prema djetetu, dok je u prirodi dijete puno više angažirano čuti svoje suigrače, prijatelje i roditelje što mu imaju za reći i odgovoriti im iz čega se stvara dvosmjerna komunikacija. Kroz komunikaciju djeteta s drugima, ono razvija jezik, uči se asertivnosti, empatiji, brižnosti, izražavanju vlastitih emocija i slično.

Osim vida i sluha, dijete u kontaktu s okolinom razvija i druga osjetila. Ranije spomenuto dijete na livadi može osjetiti kako mu vjetar otpuhuje kosu, da je trava meka, može čuti zujanje pčelica, osjetiti toplinu, miris cvijeća ili čak okusiti pijesak ili zemlju i vidjeti da mu to i nije baš najbolji izbor hrane – ali bez brige, sve je to normalno, dijete na taj način uči što je za njega dobro, a što ne i razvija svoja osjetila.

 

TOP 3 senzoričke igračke

 

Senzorne tube Osjećaji
Multisenzorna ploča A4 za početno pisanje
Senzorne loptice

 

Skladan i funkcionalan rast

Zdrav čovjek ima sedam osjetila, a to su vid, sluh, dodir, njih, okus, osjetilo pokreta i osjetilo svijesti o vlastitom tijelu. Međusobna povezanost svih osjetila pomaže u funkcioniranju, kretanju, obavljanju svakodnevnih zadataka, stjecanju samopouzdanja, učenju, izražavanju osjećaja stvaranjem interakcije sa svijetom koji nas okružuje. Bogato i raznoliko okruženje djeci omogućuje da im se mozak razvija na najbolji mogući način.

Podražavajuća i osjetilno izazovna okolina omogućuje djetetu da integrira osjete, odnosno međusobno ih povezuje i zajedno koristi. U okolini u kojoj je dijete aktivno, u kojoj istražuje svojim osjetilima i kretnjama, ono će moći i samo stvarati nove zanimljive situacije koje će mu omogućavatisve više pozitivne stimulacije za razvoj. U takvoj poticajnoj okolini dijete može slobodno birati što mu od podražaja odgovara i što mu se sviđa.

 

Zašto je bitan razvoj osjetila?

Razvoj osjetila kod djece bitan je iz puno razloga. Senzornim podražajima dijete razvija predodžbu svijeta oko sebe. Nježnim dodirom i zagrljajem ili pjevušenjem možemo djetetu pokazati da se nalazi u sigurnim rukama i na taj način dijete razvija pozitivne emocije prema drugima. Okusom i mirisom razaznaje što mu je fino, a što ne, a vidom otkriva šarenilo svijeta. Osjetila predstavljaju vrlo je važan oblik primanja informacija iz vanjskog svijeta.

U nekim situacijama, on nam može biti i od presudne važnosti za preživljavanje. Tako stvari koje su za nas otrovne ili na bilo koji način loše, često imaju vrlo neugodan miris i okus, što u nama izaziva gađenje i što brže odmicanje od tih stvari. Ranim senzornim podražajima, kod djeteta se stvaraju i jačaju veze između moždanih stanica koje su zaslužne za jačanje i gradnju mozga. Ukoliko senzornih podražaja nedostaje, te veze će slabiti i smanjivat će se brzina kojom se prenose razne informacije u mozgu.

Pravilnim i pravovremenim izlaganjem djeteta raznolikim podražajima ono će razvijati vlastita osjetila, ali i druge psihomotoričke vještine koje se vežu uz njih.

 

Zašto baš senzoričke igračke?

Kako bi dijete neometano razvijali sva svoja osjetila, potrebno ga je poticati na igru! Igra, kao temelj djetetovog socijalnog, intelektualnog i tjelesnog razvoja, obavezan je dječji 'zadatak'. Kroz igru dijete proširuje svoje vidokruge i razvija kreativnost, nove ideje i znatiželju za upoznavanje svijeta oko sebe. Igra je sredstvo učenja kroz iskustvo, a sve se to naravno odvija putem djetetovih osjetila.

Senzoričke igračke odličan su dodatak kolekciji igračaka vašeg djeteta jer su tematski usmjerene na senzorički razvoj koji onda uz sebe veže i razvoj motorike, jezika i drugih socijalnih i senzomotoričkih vještina. Budući da se osjetilo dodira nalazi po cijeloj koži, ono je neizostavan član igre. Djeca u ranom razvojnom razdoblju istražuju okolinu stavljajući predmete u usta, te tako taktilno doživljavaju veličinu, oblik i teksturu. S vremenom, razvoj motorike i hvatanja omogućuje djetetu da informacije o obliku, veličini i teksturi dobije dodirujući i prebacujući igračku iz ruke u ruku.

Osim osjetila dodira, ono prati igrače pogledom, veseli se ako igračka proizvodi zvukove, ili se ono samo uči lupkati jednom kockicom o drugu jer zna da tako može i samo proizvoditi zvuk. Osim senzornog razvoja na taj način razvija se i fina motorika i potiče se jezični razvoj. Korištenjem senzoričkih igračaka, dijete uči nove, do sada nepoznate riječi, razlikuje predmete, povezuje ih s njihovim  karakteristikama boje, zvuka ili mirisa, uči svrhu predmeta i svrstava ih u kategorije po određenim karakteristikama.

Izdvojit ćemo primjer igračaka koje jasno pokazuje kako osjetila dodira, vida, sluha i pokreta zajedno mogu tvoriti nezaboravnu igru. 

Vrste senzoričkih igrački 

U nastavku članka pobliže ćemo opisati svaku od navedenih vrsta:

1. Taktičke igračke

Taktičke igračke su posebno dizajnirane kako bi potakle djetetov osjet dodira. Ove igračke često imaju različite teksture i površine koje djeca mogu istraživati rukama. Primjeri taktičkih igračaka uključuju plišane igračke različitih tekstura, gumene loptice s ispupčenim uzorcima i igračke od tkanine s različitim uzorcima.

2. Vizualne igračke

Vizualne igračke usmjerene su na poticanje djetetovog vida i percepcije boja i oblika. Ove igračke često imaju žive boje, kontraste i zanimljive obrasce. Primjeri vizualnih igračaka uključuju raznobojne puzzle, knjige s velikim i jarkim ilustracijama te mobilne koje se okreću iznad krevetića.

3. Slušne igračke

Slušne igračke fokusirane su na poticanje djetetovog sluha i razumijevanje zvukova. Ove igračke mogu proizvoditi različite zvukove poput melodija, šuštanja ili zveckanja. Primjeri slušnih igračaka uključuju zvečke, igračke s tipkama koje proizvode zvukove i glazbene kutije.

4. Mirisne igračke

Mirisne igračke potiču djetetov osjet mirisa i mogu potaknuti dodatnu senzornu stimulaciju. Ove igračke mogu imati ugrađene mirisne materijale ili biti napravljene od materijala s prirodnim mirisima poput drva ili lavande. Primjeri mirisnih igračaka uključuju plišane igračke s mirisnim vrećicama i setove za istraživanje mirisa.

5. Motoričke igračke

Motoričke igračke su usmjerene na razvoj djetetovih motoričkih vještina i koordinacije. Ove igračke potiču pokrete, ravnotežu i kontrolu tijela. Primjeri motoričkih igračaka uključuju raznobojne kocke za slaganje, tricikle i lopte koje se mogu hvatati i bacati.

 

Tekstovi koji bi te mogli zanimati:

5 trikova za učenje tablice množenja

Abakus kao osnova matematike za djecu

Kinetički pijeska i njegove brojne prednosti

 

Zaključak

Potaknite svoje dijete da osjeti što je to hladno, oštro, meko, glatko, tanko, poveže to s bojom i oblikom. Ispričajte mu što se to sve može raditi s jabukom, vilicom, zekom i mnogim drugim predmetima koje pronađete u svom domu, zajedno se zabavite i učinite mu svijet zanimljivijim.

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..