Šah za djecu - 5 razloga zašto bi ga djeca trebala koristiti

Šah je sport u kojem mogu uživati sva djeca, bez obzira na dob, spol ili fizičke mogućnosti. Nije popularan kod djece onako kao nogomet ili košarka. Ne pripada fizičkoj aktivnosti koja je neosporivo bitna i koja donosi dobro zdravlje i kondiciju. Šah je svejedno vježbanje – vježbanje moždanih stanica!

igra koja potiče logičko razmišljanje

Djecu uglavnom ne zanima šah, osim možda onog iz crtića Alisa u Zemlji Čudesa u kojem su šahovske figure žive te se uvijek nešto događa. Oni u stvarnosti vide šah sasvim drukčije: kao crno bijelu tablu s nejasnim figuricama čija im svrha nije jasna. Osobe koje igraju šah ne doimaju im se zabavnima jer sjede jedno nasuprot drugog u tišini te tu i tamo pomaknu neku figuricu na drugo polje. Takva igra za jedno dijete traje čitavu vječnost. Djetetov odlazak u Zemlju snova poput Alise prekinut je tek kad netko oduševljeno vikne šah-mat i tako pobjedi.

Šah se može doimati zbunjujućim i stoga ga je potrebno djeci približiti kako bi otkrili koje im sve dobrobiti donosi.

Šah za djecu - kako ga pribiližiti djeci?

Nijedno dijete zasigurno neće samo posegnuti za šahom. Neće ga primijetiti na polici ili u trgovini pored ostalih igara koje nude naizgled zabavnije sadržaje. Ta činjenica nam ne bi trebala predstavljati iznenađenje. Djeca su odmalena vizualni tipovi koji jednostavno obožavaju šarenilo koje ih asocira na zabavu. No, ako im roditelj pristupi i upita ih žele li se igrati nove igre, zasigurno će pristati. Dijete može igrati ili razumjeti šah s već 4 ili 5 godina. Kod upoznavanja djeteta sa šahom, najvažnije ga je predstaviti kao igru. Svako će dijete istinski uživati u igri, a neće tako entuzijastično u teško shvatljivoj aktivnosti koja je namijenjena intelektualnom rastu.

Ako ste se zapitali je li vaše dijete dobar kandidat za šah, odgovor je DA! Za šah nisu potrebna nikakva predznanja ili iznimne intelektualne sposobnosti. Potrebna je dobra volja i želja za otkrivanjem nečeg novog. Nije tajna da su djeca najznatiželjnija bića na svijetu, stoga im toga zasigurno ne nedostaje. Ipak, najlakši način približavanja šaha djeci zasigurno je Dječji šah francuskog premium brenda Vilac.

5 prednosti koje pruža šah za djecu

U partiji šaha mogu uživati apsolutno svi, bez obzira na spol ili dob. Odavno već i vrapci na grani znaju da se uz šah mogu usvojiti brojne vrline i kognitivne vještine, veoma bitne za pravilan dječji razvoj.

Neke od njih su:

Samostalno razmišljanje

Za vrijeme trajanja šahovske partije zabranjeno je pomagati drugoj strani. Svatko se treba osloniti na svoje taktike i zamisli. Šah je odličan način da roditelj djetetu omogući samostalno razmišljanje kao i samostalno donošenje odluka jer će dijete uskoro biti dovoljno staro da samo odlučuje o gotovo svemu.

Planiranje

Šah je jedna od onih igara u kojoj nije moguće pobijediti na sreću. Iza svake pobjede nalaze se pomno osmišljeni planovi i taktike. Planiranje je aktivnost postavljanja određenih ciljeva, a kad se to usvoji ono ostaje dugoročno.

Poštovanje pravila

Objašnjavanje raznih pravila djeci nije uvijek lagan posao. Najmlađi često mogu shvatiti pravila kao nešto negativno što bi možda moglo ukvariti zabavu kod igre. Uz šah je lako dokazati da je moguće u isto vrijeme se zabavljati i poštovati pravila koja su upravo zbog toga osmišljena – kako bi igrači više uživali u igri!

Strpljivost

Uzrečica strpljen – spašen vrijedi za gotovo sve u životu, pa tako i za šah. U šahu ne postoji žurba jer bi ona mogla veoma loše utjecati na ritam ove igre. Prema podatcima FIDE (Međunarodne šahovske federacije) partija šaha može potrajati čak tri i pol sata! Definitivno možemo zaključiti da je dijete koje igra šah strpljivo i smireno.

Samopouzdanje

Osim intelektualnosti i razvijenih kognitivnih vještina dijete dobiva još jedan, veoma dragocjen dar – samopouzdanje. Pobjeda u šahu nije mala stvar jer je riječ o pobjedi koja se istinski zasluži, bez ičije pomoći ili puke sreće. Sreća zbog osvojene partije podignut će samopouzdanje vašeg djeteta te mu biti vjetar u leđa za sve ostalo.

Šah za djecu

za strateško planiranje

Zašto baš ovaj dječji šah?

Vilac je francuski brend koji stvara svjetski poznate didaktičke materijale i igračke već više od 100 godina. Osnovao ga je Narcisso Vilet 1911. godine u svojoj maloj, obiteljskoj radionici u mjestu Moraines-em-Montagne. Francuska, a  ubrzo i čitav svijet prepoznali su posebnost, atraktivnost i kvalitetu njegovih igračaka te je Vilac vrlo brzo doživio svjetsku slavu.

Vilac je, osim po pomno biranim premium materijalima, poznat po suradnji s brojnim svjetski priznatim slikarima i ostalim umjetnicima koji ukrašavaju njegove igračke i dodaju im onaj profinjeni francuski štih koji obožavaju i roditelji kao i djeca.

Za atraktivne boje i neodoljive životinjske figure na ovom šahu zaslužna je švedska umjetnica Ingela P. Arrhenius. Kralj šume, lav, kralj je i ove igre. Ostale uloge poput dame, pješaka, skakača, lovca ovdje zamjenjuju lavica, psi, mace, pilići… Šah izrađen od premium drveta je dimenzija 31 X 31 cm, a figurice su visoke 4 cm.

O povijesti šaha....

Šah se prvi put pojavljuje u Indiji oko 6. stoljeća. Svoju popularnost zadržava i dan danas, jer je još uvijek jedna od najomiljenijih igara svijeta. Igra se na šahovskoj tabli na kojoj se nalaze 64 kvadrata u crnoj i bijeloj boji. Neke od 16 figura s kojima se šah igra su kralj, dama, lovac, pješak…

Igrači trebaju odabrati hoće li igrati s crnim ili bijelim pijunima, i nakon vremenski neuvjetovane igre pobjednik je onaj koji protivničkog kralja dovede do mat pozicije, poznatije kao šah-mat! Šah je namijenjen svim uzrastima jer za svakoga donosi određene dobrobiti.

Svi benefiti igre šaha za djecu

  • Šah je sport i igra za svako dijete, bez obzira na njegovo zdravlje i fizičke sposobnosti.
  • Idealan je kao priprema predškolskog djeteta za odlazak u školu jer razvija sve potrebne vještine.
  • Osim strateškog razmišljanja i koncentracije, potiče kreativnost i maštu.
  • Odlična je vježba djetetovog strpljenja na kojem treba raditi od najranije dobi.
  • Kao i u svakoj igri, i u šahu postoje pravila koje djeca trebaju naučiti poštovati kako bi obe strane uživale u partiji.
  • Uz šah, djeca imaju priliku samostalno donositi odluke i razmišljati koji će njihov idući potez u igri biti bez pomoći roditelja.
  • Pobjeda u šahu pozitivno utječe na djetetovo samopouzdanje.

Zaključak

Šah je igra koja možda svojim izgledom i djeci neshvatljivim pravilima ne predstavlja apsolutni favorit dječjeg svijeta. Smatram da bi se šah svejedno mogao vrlo visoko plasirati na toj ljestvici ako roditelj predstavi šah djetetu kao igru, a ne kao intelektualno nadmetanje. Igra je u punom smislu zabava i to se ne bi trebalo mijenjati. Također smatram da nijedno dijete ne bi moglo ostati ravnodušno na Vilac dječji šah koji je oslikan prekrasnim bojama i u kojem su pijuni životinje. Zaključujem da s tim šahom dobivamo najbolje od oba svijeta – kognitivne sposobnosti koje šah donosi i atraktivnost igračaka koje djeca obožavaju.

Lucija Petrić

Lucija Petrić

studentica kroatistike