RUKSAK ZA VRTIĆ

Ispričat ću vam priču o sebi kao novopečenoj mami koja je u prvih godinu dana pogazila većinu svojih uvjerenja (o kojima je pričala okolo za vrijeme trudnoće). Znate ono: “Neću ja kao druge, ja ću bolje!”

 Moš’ mislit’. 

Jedno od tih uvjerenja je priča o ruksaku za vrtić. Dakle, s bebom u trbuhu ( jer naravno, tad misliš da sve znaš ) pričala sam da me nikad nitko neće vidjeti s dječjim ruksakom na leđima.

Ruksak za vrtić potreban je svakom djetetu, u njega stane sve neophodno za vrtić, šetnju ili izlet.

U ovom članku ćeš pročitati

Moja glava vs. realnost 0:1

Sigurna sam da će se, među vama koji ovo čitate, pronaći nekoliko mama poput mene. Puno prije nego što sam ostala trudna znala sam osuđujućim pogledom kritizirati neke mame i njihove postupke. „Ja to sigurno neću tako“ – bila je jedna od glavnih rečenica uz taj pogled. Priznajem, samo sam čovjek ( žena, jel’ ).

Često bih viđala mame u parku ili na terasama kafića kako više uopće ne nose torbice primjerene svojoj dobi već ruksake s dječjim motivima. Tu bi išao onaj osuđujući pogled i pitanja: Zašto? Čemu? Ja to sigurno neću tako, ne kužim, zašto ako postaneš mama moraš nositi dječji ruksak? Zar je to neko obilježje da si mama ili? Jel’ to znači da mame ne nose torbice? Jesu li u tim ruksacima samo dječje stvari ili i šminka, ključevi, kartice…  Zaista nisam vidjela neki smisao.

A onda sam postala mama.

Namijenjen je djeci vrtićke dobi koja ne zahtijevaju mnoštvo stvari no, ipak zahtijevaju neke.

Ruksak za vrtić i torbe za bebe - koja je razlika?

TORBA ZA BEBE

Da, onda sam postala mama i shvatila koja je ključna, ako ne i presudna riječ majčinstva : PRAKTIČNOST. Sjetila sam se ja svih svojih osuđujućih pogleda i naravno, imala odgovor na njih. Mame su samo praktične.

Kad imaš malu bebu, imaš torbu za kolica i/ili pelene. To su većinom velike torbe u koje stane sve što je potrebno da mama preživi šetnju ili odlazak liječniku. Torbe se lako montiraju na kolica pa nije važna ni veličina ni težina. Logično je da unutra mama usput stavi i svoje stvari, mora imati slobodne ruke za guranje kolica i nošenje svog djeteta. 

DJEČJI RUKSAK

Ruksak je nešto drugo. Namijenjen je djeci vrtićke dobi koja ne zahtijevaju mnoštvo stvari no, ipak zahtijevaju neke. Gdje staviti bocu vode, mali sendvič / voćku, najdražu igračku, vlažne maramice,  presvlaku?  U RUKSAK! Nešto manjih dimenzija, ruksak dolazi u puno zanimljivijem izdanju od torbe za bebe. Izgled je prilagođen djeci pa su tako motivi dizajna inspirirani likovima iz dječjih filmova, igrica ili životinjama.  Sad kad sam i sama u tom svijetu, kristalno mi je jasno da ruksak koji ponesem svom sinu, većinu vremena ću nositi ja. Njemu će smetati za igru, vožnju bicikla, igru na podu…pa kako da onda ja nosim i svoju torbicu i njegov ruksak??

Naravno da je mnogo jednostavnije tih nekoliko mojih stvarčica staviti u njegov ruksak i eto ga, samo sam praktična. Možda mi njegov ruksak za vrtić nije prvi modni odabir, ali ponavljam – PRAKTIČNO JE. Naravno da ima dana kad je ruksak u rukama, ali i moja torbica preko ramena, no mnogo rjeđe, priznajem. I pretpostavljam da će tako biti još koju godinu.

Ruksak za vtić

anatomski oblikovan

Što moram imati na umu kad kupujem ruksak za vrtić?

Svakako veličinu ruksaka primjerenu građi i dobi svog djeteta. Postoji razlika između djeteta koji polazi mlađu dobnu skupinu i onog koji je predškolac. Pritom ne mislim samo na građu tijela već i na veličinu ruksaka. Predškolac već nosi bilježnice, pernicu i ostali školski pribor dok mlađem djetetu trebaju samo osnovne sitnice koje sam već spomenula u tekstu iznad. Važno je odabrati ruksak koji nije težak za održavanje; lako se strojno pere. Dobro bi bilo da je tkanina ruksaka vodonepropusna, a naramenice široke i ugodne za nošenje.  I, ono najvažnije, da se sviđa djetetu.

ruksak za vrtić lisica

Također, morate imati na umu da ruksak za vrtić nikako ne može poslužiti kao ruksak za školu. Školska torba prilagođena je nošenju udžbenika, bilježnica i  školskog pribora koji je puno teži i zauzima više prostora.

Kompletna ponuda

svi ruksaci za vrtić

IDEMO U VRTIĆ!

Ruksak zeko, maca, lisica ili možda dinosaur? Na što tvoje dijete želi ruksak za vrtić? U našoj ponudi imamo ove četiri životinje i sigurni smo da, iako ih nema mnogo, izbor neće biti nimalo lak!

Savršenih dimenzija, ni prevelik ni premalen, ovaj ruksak zadovoljit će sve kriterije i mame i djeteta.

Mekan, spužvast, vodonepropusan, nimalo opasan za dijete. Jedan veliki pretinac s patentnim zatvaračem, manji sprijeda ( također s patentom ) te dva bočna mrežasta džepa mogu primiti nosivost do 3 kg. U ovaj ruksak zaista stane sve što je potrebno malom djetetu za izbivanje iz kuće, bio to odlazak u vrtić, park ili jednodnevni izlet.

SET ZA VRTIĆ / ŠKOLU

Uz ove preslatke, neodoljive ruksake u setu dolaze i pripadajući bočica za piće te kutija za užinu. Proizvodi se mogu kupiti i pojedinačnom, neovisno o setu. Svi znamo koliko je važno piti vodu, pa nek’ se bočica uvijek nađe pri ruci. Kutija za užinu će možda više poslužiti djeci školske dobi no, nekad roditelji spakiraju međuobrok; poslasticu, mali sendvič ili voće za svoje dijete u vrtiću, bez obzira na organizirani obrok. Dovoljno je velika pa u nju stane svaki obrok.  Svi znamo kako ide priča s djecom i hranom, valja na sve misliti i biti barem dva koraka ispred, takve su mame. Moraju biti!

Cjelokupnu ponudu ruksaka, bočica i kutija za užinu pogledajte u našem web shop-u.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

S obzirom da manja djeca ruksak nose kratko ( ili uopće ne nose oni nego mama ) nije nužno da je anatomski, no svakako je uvijek dobro birati najbolje za razvoj djeteta. 

S obzirom na dimenzije i čvrstoću, rekla bih da ne. Školska torba ipak mora biti anatomska, a nosivost mora biti veća.

Ono najosnovnije za kratko izbivanje iz kuće: vlažne maramice, bočicu s vodom, poslasticu, pelenu ( po potrebi ) i rezervnu presvlaku. 

Da zaključim...

Žene, mame ( i one koje će to tek postati ), pokušajte NE biti poput mene. Meni se stvarno dosta toga obilo od glavu, sve ono „ja to neću tako“  je netko prije mene isprobao i zaključio je da BAŠ TAKO najpraktičnije i olakšao si život. Pa onda i ja sad tako. Upravo to se dogodilo s ruksakom za vrtić. I dalje nosim svoje torbice, ali nosim i ruksak s dječjim motivima jer mi je tako lakše i praktičnije. Preko tjedna je u funkciji vrtićkog ruksaka. Vikendom mi u ruksak stane sve potrebno za dijete, imamo bočicu za vodu i kutiju za poslasticu. Još ubacim svoj mobitel, novčanik, ključeve i spremni smo! Možemo gdje hoćemo. 

Trudim se i ne osuđujem mame, sigurno postoji dobar razlog za svaki postupak. Na kraju krajeva, najbitnije je da su naša djeca dobro, zadovoljna i sretna. Uz ove ruksake za vrtić, garantiramo da ispunjavamo 2 od 3 navedena uvjeta. I više nego dovoljno…

Postani naš prijatelj

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

magistra primarnog obrazovanja