Priprema, pozor, škola - spremi se za školu!
17 Ožu

Priprema, pozor, škola - spremi se za školu!

Priprema, pozor, škola - pripremi se za početak nastave!

Upamti ovo; NIKAD NIJE PRERANO za kupovinu potrepština za školu. Bilo da si novi u školskom svijetu i tvoje dijete tek kreće u prvi razred ili si već dobro uigran jer imaš četvrtaša, kupovina bilježnica, omota, naljepnica, olovki, bojica i flomastera za neke roditelje noćna je mora.  Ima roditelja koji se mjesecima pripremaju za polazak u školu, početak školske godine i marljivo skupljaju sve potrebno nastojeći izbjeći ludilo krajem kolovoza kad je krajnji rok za pripremu. Ima i onih koji opušteno pristupaju tom događaju pa lagano i bez stresa ne razmišljaju toliko unaprijed, bit će spremni svakako. I naravno, ima onih koji kupuju „pet do podne“, što je isto ok ukoliko želite odraditi trening, a ne kupovinu. Šala! I ovaj tip roditelja svakako budu spremni za školu. Ovo nije tekst koji osuđuje tipove roditelja. Upravo suprotno, koji god da si tip roditelja ovaj tekst bi mogao biti jako koristan za tebe. Osim uštede vremena, uštedit ćeš i nebrojivo mnogo živaca. Uz današnji užurbani način života ponuda zvuči vrlo primamljivo, zar ne?

Škola i početak nastave - kako ti možemo pomoći?

Znaš kako? Tako da je sve što ti treba na jednom mjestu! Dakle, zaboravi gužve, trčanja po trgovinama na različitim krajevima grada, traženja parkinga, nedostatka potrebnog pribora…Mi imamo apsolutno SVE. Ustvari, imamo mi i više od onoga što ti treba za školu no, o tome u nekom drugom tekstu .

Krenimo redom, što nam prvo treba za školu? Školska torba, naravno! Veliki izbor anatomskih školskih torbi zadovoljiti će baš svačiji ukus, ali i džep – što je svakako važno napomenuti.

ŠTO TREBAM IMATI NA UMU KAD KUPUJEM ŠKOLSKU TORBU?

  •  Bilo bi dobro da dijete samo odabere torbu koja mu se sviđa, a i veličina torbe mora biti primjerena onome koji će ju nositi svakodnevno.
  •  Preporučuje se da školska torba ima reflektirajuće oznake sa svih strana kako bi dijete bilo sigurno u prometu, odnosno, kao pješak u prometu.
  • Važno je da je stražnja strana ( ona do kralježnice ) ergonomski oblikovana kako bi opterećenje na leđima bilo minimalno te da su naramenice široke te podesive.
  • Pamučna torba je lijepa i ugodna na dodir, no neće zaštititi knjige i bilježnice od kiše. Zato je bolje odabrati torbu načinjenu od poliestera i najlona.
  • Organizacija je jako važna vještina u životu pa nije loše krenuti s organiziranjem od malih nogu – torba s dovoljno pretinaca olakšat će dosta stvari.
  • Postoje torbe s kotačićima pa dijete koje je manjeg tjelesnog rasta ili slabije težine ( ili jednostavno ne želi nositi torbu na leđima do škole) se ne mora mučiti s neprimjerenim torbama.
  • Racionalnost pri kupovini skupe školske torbe, možda već dogodine dijete odluči da više ne voli Elzu ili nogomet

ŠTO NAM SVE TREBA ZA ŠKOLU?

Jesi li ikad razmišljao o tome kako bi bilo dobro da ti netko da papirić na kojem je popis baš svega što ti treba, čak i količinski? Zvuči nestvarno, ali mi upravo to i imamo! Izradili smo letke s popisom potrebnih pisanki po razredima. Kupovina bilježnica nikad nije bila lakša, priznaj.

POPIS PISANKI ZA 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Evo ga, počinje škola! Vaše dijete kreće u prvi razred, veliki je to događaj za cijelu obitelj.  Nervoza je na vrhuncu, uzbuđenje prisutno, torba spremna! Važno je znati da nije dobro odabrati bilo koju u pisanku. Kategorizirane su po slovima pa tako imamo pisanke A, B, C i D.  Pisanka A prva je pisanka s kojom se djeca susreću i u nju se pišu tiskana slova. Slijedi ju u pisanka B koja ima isprekidano crtovlje i u koju u se kreće pisati pisanim slovima. Pisanka C namijenjena je pisanju već savladanih pisanih slova. Pisanka D izgledom podsjeća na običnu bilježnicu s crtama samo manjeg formata, ona priprema djecu za više razrede.

POPIS PISANKI ZA 2. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

U drugom razredu škola više nije nešto novo i  svi su već upoznati s procedurom kupovine školskog pribora. Učenici će najvjerojatnije dobiti popis potrebnih pisanki i svega ostalog što će se koristiti u drugom razredu. Iz razgovora s učiteljicama saznali smo što bi otprilike paket sa školskim priborom za drugi razred trebao sadržavati. Popis se razlikuje od učiteljice do učiteljice pa će se na popisu naći više varijanti pisanki. Pisanka B koristit će se za početak nastave pa kako učenici budu postajali sve spretniji u pisanju pisanih slova, prelazit će u pisanku C.

POPIS PISANKI ZA 3. RAZRED

Za treći razred malo smo povećali broj pisanki jer se sve više i piše. Gradivo je opsežnije, pisanje brže i bolje pa se i bilježnice brže troše. Od geometrijskog pribora novitet je uporaba šestara pa će se i on pronaći na popisu školskih potrepština za 3. razred. Učiteljice trećaša polako uvode bilježnice A4 formata kao pripremu za četvrti i viši razred osnovne škole.

POPIS PISANKI ZA 4. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Posljednja stepenica u razrednoj nastavi. Djeca su već velika i iskreno, sve manje zainteresirana za kupovinu školskog pribora. Kako ne bi sve palo na naše vrijedne mame, tu smo mi. Naš izbor školskog pribora odnosno, izbor bilježnica i školskog pribora, svidjet će se onima koji pokazuju interes i onima koji se ne zamaraju s izgledom. Mame će jednim potezom obaviti kupovinu, djeca će bit zadovoljna ( mi još više ) i to je najbitnije u cijeloj priči. Noviteti u 4. razredu osnovne škole su pisanke D i bilježnice A4 formata ( većinom ) te kajdanka za glazbenu kulturu.

ŠKOLA MOŽE POČETI...

Sad kada smo detaljno prošli kroz vodič za kupovinu svih pisanki, školske torbe i svega ostalog što je potrebno, škola može početi! Na našem blogu može se naći mnoštvo članaka sa korisnim savjetima kako olakšati učenje, kako se zabaviti za vrijeme učenja, koje igre pomažu da se lakše svlada gradivo...Što se tiče polaska u školu,  predlažemo da pročitate tekst Kako uspješno pripremiti dijete za školu.  SRETNO SVIMA!

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Mora li dijete znati čitati prije polaska u školu?

Često me to roditelji pitaju. Uvijek odgovorim da u pravilu ne trebaju znati ni čitati ni pisati prije škole, no većina djece dolazi u školu s predznanjem i zadaju brži tempo obrade gradiva, pa dobro dođe ako je to već savladano. 

Kako odabrati idealnu školsku torbu za polazak u školu?

Ovu temu smo detaljno obradili u našem tekstu

ŠKOLSKE TORBE. Vrijedi li popis pisanki za svaku školu?

Navedeni popis pisanki sigurno će odgovarati u svakoj školi. No, dobro je provjeriti s učiteljicom hoće li odgovarati.

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..