5 ZABAVNIH IGARA ZA RAZVOJ PREDČITALAČKIH VJEŠTINA

Pravilan i jasan izgovor riječi, gramatička točnost, bogat rječnik, prepoznavanje rime, rastavljanje riječi…neke su od predčitalačkih vještina koje su temelj za usvajanje čitalačkih vještina.

Mi predlažemo nekoliko zabavnih igara kako bi učenje bilo što lakše i poticajnije!

Sastavljanje i rastavljanje riječi jedna je od temeljnih predčitalačkih vještina.

1. ABECEDA

Početnički set za razvoj prečitalačkih i predpisaćih vještina. U setu se nalazi 216 kartica koje sadrže slova ( s jedne strane mala a s druge velika slova ) . 

Zadajte djetetu da od ponuđenih slova sastavi ili rastavi riječ. Sljedeći zadatak može biti pronalazak riječi koja se rimuje a napredni zadatak stvaranje priče od sastavljenih riječi . 

ABECEDA

Set od 216 kartica sa slovima.

2. TAKTILNA SLOVA I INTERPUNKCIJSKI ZNAKOVI

Set se sastoji od kartica s taktilnom površinom. Djeca će dodirujući kartice prepoznati o kojem se slovu ili znaku radi, je li malo ili veliko slovo. Osjetom dodira i koordinacijom pokreta ruka – oko, dijete se priprema za usvajanje vještine čitanja.

TAKTILNE KARTICE

Usvajanje predčitalačkih vještina osjetom dodira.

3. EDUKATIVNA IGRA - SMIJEŠNE PRIČE IZ NAŠE KUĆE

Igra koja obuhvaća većinu predčitalačkih vještina. Set se sastoji od 12 zabavnih priča iz svakodnevnih kućanskih situacija.

Zadatak je stvoriti priču prema slici s kartice i izmisliti svoj završetak. Tu su i kartice s pitanjima kako bi olakšali stvaranje priče i potaknuli dječju maštu.

SMIJEŠNE PRIČE IZ NAŠE KUĆE

Stvaranje priče prema slici .

4. EDUKATIVNA IGRA - KOCKICA ZA IZMIŠLJANJE PRIČA

10 kockica sa raznim predmetima, likovima, životinjama, pojavama…Igra je jednostavna; zavrti kocku i izmisli priču prema pojmovima koje je kocka pokazala. U ovoj igri mašta i bogat rječnik imaju glavnu ulogu.

KOCKICA ZA IZMIŠLJANJE PRIČA

Zavrti kocku i izmisli priču!

5. MAGIČNO KAZALIŠTE

Igra koja potiče komunikacijske vještine, stvaranje priče, obogaćivanje jezika te izražajni govor. Djeca mogu prvo osmisliti i napisati priču a onda ju pretvoriti u predstavu. Kazalište je visoko 110 cm, širine 115 cm i uključuje 3 lutke za početnike.

KAZALIŠTE

Gluma potiče razvoj predčitalačkih vještina.

Želimo vam dobru zabavu!

Piše; Ana Zdrilić, magistra primarnog obrazovanja