Pravila ponašanja - škola, okolina i internet
20 Sij

Pravila ponašanja - škola, okolina i internet

Pravila ponašanja - što sve roditelji trebaju znati?

Pravila ponašanja djeci nisu uvijek omiljena tema. Puno se više vole igrati nego slušati svoje roditelje kako o tome pričaju. Srećom, mi imamo rješenje koje će obožavati roditelji i djeca: Edukativne igračke o pravilima ponašanja.

Pravila lijepog ponašanja

Djeca od prvog dana kad se rode već čine svoje roditelje ponosnima. Svim je roditeljima najljepši osjećaj na svijetu promatrati svoje dijete kako odrasta i slaviti svaki njihov mali uspjeh. Dragi roditelji, vaše se dijete osjeća isto tako. Promatra vas i upija vaše navike i dolazi u imitativnu fazu u kojoj imitira ljude iz svoje okoline, dakle vas. Ako želite nastaviti biti tako ponosni i ispunjeni zbog svog djeteta, morate mu dati dobar primjer kroz svoje ponašanje. Nakon toga, posvetiti mu se te ga naučiti sve što mora znati kako bi izraslo u pristojno i kulturno dijete.

5 pravila lijepog ponašanja za svako dijete:

  1. Zahvaljivanje

 Bez obzira na to radi li se o poklonu, usluzi ili komplimentu, svako bi dijete trebalo znati zahvaliti.

  1. Ispričavanje

 Svi griješimo, pa tako i djeca koja gotovo nikad nemaju loše namjere. Kao što dijete mora znati reći čarobnu riječ oprosti, mora znati i zašto se ispričava.

  1. Zadržavanje ružnih komentara za sebe

 Djeca su poznata po brutalnoj iskrenosti, a to vrijedi i za nečiji fizički izgled. Često imaju potrebu naglas prokomentirati nečiju manu ili nedostatak, no ne misleći ništa loše. Jedno od najvažnijih pravila ponašanja je ne komentirati fizički izgled osim ako osobi ne upućuješ kompliment.

  1. Odnos prema ostalim učenicima u razredu

Dijete mora naučiti poštivati ostalu djecu u razredu kako bi mu i oni uzvratili poštovanjem. Time uči sve o funkcioniranju u zajednici, a će mu pomoći u daljnjem školovanju i na budućem radnom mjestu.

  1. Briga prema okolišu

 U današnje vrijeme, briga prema okolišu važnija je nego ikada. Svako dijete koje se lijepo ponaša mora znati da ne smije bacati smeće nigdje osim u predviđen koš ili kantu, odvajati otpad, štedjeti energiju te brinuti za biljke i životinje.

Učenje ponašanja kroz edukativne igru

Znate li kako će svaki moderni roditelj najbolje naučiti dijete lijepom ponašanju? Igrom. Uistinu, svako će dijete izabrati igru umjesto dugačkih predavanja svojih roditelja koji mu pokušavaju objasniti zašto se nešto ne smije, a pogotovo ako je u buntovničkoj fazi. Uz ove edukativne igre djeca će se tako zabavljati da neće biti ni svjesni koliko su zapravo naučili. No, kad naučeno pokažu na djelu, vi ćete znati i biti neizmjerno ponosni. Predstavljamo vam edukativne igračke Dobro ponašanje: Okolina i Dobro ponašanje: Škola. Uz igru o okolišu dijete će naučiti sve o važnostima očuvanja i brige o njemu, odlaganju smeća, štednji vode i energije i odnosu prema biljkama i životinjama. Edukativna igra Dobro ponašanje: Škola pripremit će svakog budućeg školarca za novu stranicu njegovog života ili pomoći trenutnom prvašiću da se što bolje snađe u školi. Uz ovu igru naučit će kako održavati stol i učionicu, biti dobar prema drugim učenicima te kako sigurno putovati do škole. Ove igre namijenjene su djeci od treće do osme godine. Također su prilagođene i djeci s posebnim potrebama.

Dobro ponašanje škola

Koje je ponašanje poželjno u školi, a koje nije? Igra koja će djecu educirati djecu kako se odnositi prema prirodi. Pomoći će u razvijanju pravilnih navika već u najranijoj dobi.

Koje su prednosti edukativnih igara?

  • Djeca se kroz igru upoznaju s pravilima ponašanja te im zato pristupaju s veseljem, a ne odbojnošću ili buntom.
  • Ove edukativne igre prilagođene su za djecu od vrtića do drugog razreda osnovne škole kao i za djecu s posebnim potrebama.
  • Uz ovu igru koja iziskuje komunikaciju o pravilima ponašanja, dijete će vježbati izražavanje te proširiti vokabular.
  • Dijete može uvježbati engleski jezik na govornoj razini.
  • Ova igra se može igrati samostalno, s prijateljima ili roditeljima. Dijete može birati po svojim preferencijama.

Pravila lijepog ponašanja na internetu

Prihvatili mi to ili ne, sa sigurnošću možemo reći da je današnji svijet podijeljen na stvaran i virtualan. Ta se dva svijeta neprestano isprepleću te ih je teško zamisliti jedno bez drugoga u 21. stoljeću. Tehnologija napreduje, olakšava i poboljšava svakodnevicu koju je postalo nemoguće zamisliti bez interneta. Nekad smo ga upotrebljavali za provjeravanje informacija ili pak igranje igrica. Bio je odličan način za provođenje slobodnog vremena nakon škole ili posla. Danas internetu ne pristupamo samo kako bismo se zabavili već preko njega radimo, održavamo sastanke, studiramo, učimo... Internet je možda virtualan, no na njemu se nalaze stvarni ljudi, stranice i mogućnosti. On nije bijeg od stvarnosti ni mjesto u kojem možemo bilo što učiniti ili napisati ne razmišljajući o posljedicama. Dakle, kao i u stvarnom svijetu, tako i u ovom virtualnom postoje brojna pravila koja svaki pojedinac treba poštovati kako bi mu boravak na internetu bio što ugodniji i sigurniji. Roditelji, najvažnija pravila koja ćete dati djeci ne tiču se vremena koje će ono provesti na internetu. Mnogo je bitnije kako piše, što objavljuje i kako to sve utječe na njega samog i njegovu okolinu.

Koja su to pravila ponašanja na internetu?

  • Dijeljenje vlastitih podataka svedi na minimum

U opisima svog profila na društvenim mrežama ili objavljivanju na statusima ili forumima nikad ne dijeli previše osobnih podataka. Nema nikakve potrebe da hrpa nepoznatih stranaca zna u kojoj ulici živiš. Ako nakon toga objaviš da negdje putuješ ili status s hashtagom #homealone time olakšavaš potencijalnim kriminalcima iz stvarnog života koji su nedvojbeno prisutni i u virtualnom. Osim toga, s previše podijeljenih informacija gotovo svatko može ukrasti nečiji identitet te ga bez problema upotrebljavati. Nikad ne možeš biti stopostotno siguran tko se zapravo krije iza kojeg internetskog profila.

  • Nikad se ne predstavljaj kao netko drugi

 Nipošto ne budi kao kradljivac identiteta u prethodnom pravilu! Ne predstavljaj se kao netko drugi, kakve god da namjere imao. Time nećeš ništa dobiti, a možeš mnogo toga izgubiti.

  • Ne objavljuj tuđi sadržaj bez pristanka te osobe

 Bez obzira na to što si uvjeren da netko lijepo izgleda na fotografiji koju želiš objaviti, nemaš pravo to učiniti sve dok osoba koja je na njoj ne pristane. Isto vrijedi i za javne objave nečijih uspjeha ili neuspjeha, osobnih informacija i svega ostaloga. Takve i slične stvari predstavljaju narušavanje nečije privatnosti.

  • NE VIČI, ionako te ne čujemo

 Ako je u tvom dopisivanju neprestano prisutan Caps Lock, ostali internetski korisnici smatrat će tvoje poruke napadanjem i tvoje objave vrištanjem. U redu je napisati određene riječi velikim slovima samo u slučajevima gdje ih želimo naglasiti i istaknuti.

  • Pristojno se izražavaj te izbjegavaj konflikte i vrijeđanje

 Vrijeđanje na društvenim mrežama apsolutno je zabranjeno! Ne vjeruj u zabludu da si zaštićen na internetu bez obzira na svoje postupke, jer te netko vrlo lako može prijaviti i na temelju toga. Ako želiš ostaviti dojam pristojne i odgojene osobe nemoj javno psovati, prozivati i svađati se. Umjesto nepotrebne loše energije pokušaj širiti pozitivnu i slati poruke koje će nekome uljepšati dan, pomoći mu ili ga naučiti nečem novom.

Zaključak

Djeca nisu najveći obožavatelji pravila i u određenoj dobi obožavaju govoriti riječ Ne! No, uz pravi pristup lako je moguće svako njihovo Ne pretvoriti u Da. Znajući koliko djeca uživaju u igri za koju nisu svjesni da je zapravo poučna te vizualnim sličicama popraćenim verbalnim objašnjenjima njihovih roditelja, od srca vam preporučujemo edukativne igre o lijepom ponašanju.

Povezani artikli

Dobro ponašanje: Škola Dobro ponašanje: Škola Nedostupno

Dobro ponašanje: Škola

21,50€

Koje je ponašanje poželjno u školi, a koje nije? Kroz sustav kartica, djeca prepoznaju poželjne i nepoželjne oblike ponašanja. Unutar set nalaze se 34 kartice za rad. Ova igra potiče pozitivan odnos i ponašanje djece u školi ali i izvan nje. Namijenjeno za dob od 3 do 8 godina. ..

Nedostupno

Dobro ponašanje: Tolerancija i suradnja

33,50€

Možeš li prepoznati nekulturno i bezobrazno ponašanje? Ova edukativna igra pomoći će ti prepoznati neprihvatljiva ponašanja. Odgojni cilj Igra promatranja koja olakšava rad na vrijednostima tolerancije i suradnje. U pakiranju se nalazi 12 kartica (15 × 15 cm) i 12 X žetona. Način igre Igru može igrati do 12 djece. Podijeli kartice i žetone djeci. Od četiri slike na kartici jedna nije prihvatljiva. Crvenim X žetonom dijete treba označiti jednu od slika na kartici za koju smatra da prikazuje neprihvatljivo ponašanje.   Dimenzije proizvoda 24.5 × 19 × 7 cm Dob od 3 do 6 godina Obrazovni cilj Razvoj tolerancije i suranje Proizvođač, država Akros, Španjolska Broj komada u pakiranju  24 Materijal Karton   Što razvija? Jezik i govor Jezično-govorni razvoj djeteta potiče se stvaranjem različitih komunikacijskih situacija, a najintenzivniji je u prve tri godine života. Uključuje razvoj vještine slušanja, komunikacije, pisanja i čitanja. Na jezičnu kompetenciju djece i jezično-govorni razvoj utječu urođene sposobnosti, razvijen govorni i slušni aparat, društveno okruženje i dječja samoaktivnost. Dijete treba poticati da razmišlja i razgovara o raznim temama, da postavlja pitanja i pronalazi odgovore. Spoznajni razvoj Spoznajni razvoj podrazumijeva mentalne procese na temelju kojih dijete informacije koje dobiva iz osjetila formulira u smislenu cjelinu i posljedično tumači i razumije svijet oko sebe. Taj se proces odvija kroz aktivnu interakciju s okolinom, pri čemu je važno osigurati uvjete za razvoj pozornosti i misaonih strategija. Kod djeteta se spoznaja razvija postepeno, ovladavanjem sve složenijim shemama, pojmovima i misaonim operacijama.   ..

Dodaj u košaricu

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..