Pravila ponašanja - što sve roditelji trebaju znati?

Pravila ponašanja djeci nisu uvijek omiljena tema. Puno se više vole igrati nego slušati svoje roditelje kako o tome pričaju. Srećom, mi imamo rješenje koje će obožavati roditelji i djeca: Edukativne igračke o pravilima ponašanja.

Pravila lijepog ponašanja

Djeca od prvog dana kad se rode već čine svoje roditelje ponosnima. Svim je roditeljima najljepši osjećaj na svijetu promatrati svoje dijete kako odrasta i slaviti svaki njihov mali uspjeh. Dragi roditelji, vaše se dijete osjeća isto tako. Promatra vas i upija vaše navike i dolazi u imitativnu fazu u kojoj imitira ljude iz svoje okoline, dakle vas.

Ako želite nastaviti biti tako ponosni i ispunjeni zbog svog djeteta, morate mu dati dobar primjer kroz svoje ponašanje. Nakon toga, posvetiti mu se te ga naučiti sve što mora znati kako bi izraslo u pristojno i kulturno dijete.

5 pravila lijepog ponašanja za svako dijete:

 1. Zahvaljivanje

 Bez obzira na to radi li se o poklonu, usluzi ili komplimentu, svako bi dijete trebalo znati zahvaliti.

 1. Ispričavanje

 Svi griješimo, pa tako i djeca koja gotovo nikad nemaju loše namjere. Kao što dijete mora znati reći čarobnu riječ oprosti, mora znati i zašto se ispričava.

 1. Zadržavanje ružnih komentara za sebe

 Djeca su poznata po brutalnoj iskrenosti, a to vrijedi i za nečiji fizički izgled. Često imaju potrebu naglas prokomentirati nečiju manu ili nedostatak, no ne misleći ništa loše. Jedno od najvažnijih pravila ponašanja je ne komentirati fizički izgled osim ako osobi ne upućuješ kompliment.

 1. Odnos prema ostalim učenicima u razredu

Dijete mora naučiti poštivati ostalu djecu u razredu kako bi mu i oni uzvratili poštovanjem. Time uči sve o funkcioniranju u zajednici, a će mu pomoći u daljnjem školovanju i na budućem radnom mjestu.

 1. Briga prema okolišu

 U današnje vrijeme, briga prema okolišu važnija je nego ikada. Svako dijete koje se lijepo ponaša mora znati da ne smije bacati smeće nigdje osim u predviđen koš ili kantu, odvajati otpad, štedjeti energiju te brinuti za biljke i životinje.

Učenje ponašanja kroz edukativne igru

Znate li kako će svaki moderni roditelj najbolje naučiti dijete lijepom ponašanju? Igrom. Uistinu, svako će dijete izabrati igru umjesto dugačkih predavanja svojih roditelja koji mu pokušavaju objasniti zašto se nešto ne smije, a pogotovo ako je u buntovničkoj fazi. Uz ove edukativne igre djeca će se tako zabavljati da neće biti ni svjesni koliko su zapravo naučili. No, kad naučeno pokažu na djelu, vi ćete znati i biti neizmjerno ponosni.

Predstavljamo vam edukativne igračke Dobro ponašanje: Okolina i Dobro ponašanje: Škola.

Uz igru o okolišu dijete će naučiti sve o važnostima očuvanja i brige o njemu, odlaganju smeća, štednji vode i energije i odnosu prema biljkama i životinjama.

Edukativna igra Dobro ponašanje: Škola pripremit će svakog budućeg školarca za novu stranicu njegovog života ili pomoći trenutnom prvašiću da se što bolje snađe u školi. Uz ovu igru naučit će kako održavati stol i učionicu, biti dobar prema drugim učenicima te kako sigurno putovati do škole. Ove igre namijenjene su djeci od treće do osme godine. Također su prilagođene i djeci s posebnim potrebama.

Dobro ponašanje škola

Koje je ponašanje poželjno u školi, a koje nije?

Igra koja će djecu educirati djecu kako se odnositi prema prirodi. Pomoći će u razvijanju pravilnih navika već u najranijoj dobi.

Dobro ponašanje - Okolina

pravila pravilnog ponašanja

Koje su prednosti edukativnih igara?

 • Djeca se kroz igru upoznaju s pravilima ponašanja te im zato pristupaju s veseljem, a ne odbojnošću ili buntom.
 • Ove edukativne igre prilagođene su za djecu od vrtića do drugog razreda osnovne škole kao i za djecu s posebnim potrebama.
 • Uz ovu igru koja iziskuje komunikaciju o pravilima ponašanja, dijete će vježbati izražavanje te proširiti vokabular.
 • Dijete može uvježbati engleski jezik na govornoj razini.
 • Ova igra se može igrati samostalno, s prijateljima ili roditeljima. Dijete može birati po svojim preferencijama.

Pravila lijepog ponašanja na internetu

Prihvatili mi to ili ne, sa sigurnošću možemo reći da je današnji svijet podijeljen na stvaran i virtualan. Ta se dva svijeta neprestano isprepleću te ih je teško zamisliti jedno bez drugoga u 21. stoljeću. Tehnologija napreduje, olakšava i poboljšava svakodnevicu koju je postalo nemoguće zamisliti bez interneta. Nekad smo ga upotrebljavali za provjeravanje informacija ili pak igranje igrica. Bio je odličan način za provođenje slobodnog vremena nakon škole ili posla. Danas internetu ne pristupamo samo kako bismo se zabavili već preko njega radimo, održavamo sastanke, studiramo, učimo…

Internet je možda virtualan, no na njemu se nalaze stvarni ljudi, stranice i mogućnosti. On nije bijeg od stvarnosti ni mjesto u kojem možemo bilo što učiniti ili napisati ne razmišljajući o posljedicama. Dakle, kao i u stvarnom svijetu, tako i u ovom virtualnom postoje brojna pravila koja svaki pojedinac treba poštovati kako bi mu boravak na internetu bio što ugodniji i sigurniji. Roditelji, najvažnija pravila koja ćete dati djeci ne tiču se vremena koje će ono provesti na internetu. Mnogo je bitnije kako piše, što objavljuje i kako to sve utječe na njega samog i njegovu okolinu.

Koja su to pravila ponašanja na internetu?

 • Dijeljenje vlastitih podataka svedi na minimum

U opisima svog profila na društvenim mrežama ili objavljivanju na statusima ili forumima nikad ne dijeli previše osobnih podataka. Nema nikakve potrebe da hrpa nepoznatih stranaca zna u kojoj ulici živiš. Ako nakon toga objaviš da negdje putuješ ili status s hashtagom #homealone time olakšavaš potencijalnim kriminalcima iz stvarnog života koji su nedvojbeno prisutni i u virtualnom. Osim toga, s previše podijeljenih informacija gotovo svatko može ukrasti nečiji identitet te ga bez problema upotrebljavati. Nikad ne možeš biti stopostotno siguran tko se zapravo krije iza kojeg internetskog profila.

 • Nikad se ne predstavljaj kao netko drugi

 Nipošto ne budi kao kradljivac identiteta u prethodnom pravilu! Ne predstavljaj se kao netko drugi, kakve god da namjere imao. Time nećeš ništa dobiti, a možeš mnogo toga izgubiti.

 • Ne objavljuj tuđi sadržaj bez pristanka te osobe

 Bez obzira na to što si uvjeren da netko lijepo izgleda na fotografiji koju želiš objaviti, nemaš pravo to učiniti sve dok osoba koja je na njoj ne pristane. Isto vrijedi i za javne objave nečijih uspjeha ili neuspjeha, osobnih informacija i svega ostaloga. Takve i slične stvari predstavljaju narušavanje nečije privatnosti.

 • NE VIČI, ionako te ne čujemo

 Ako je u tvom dopisivanju neprestano prisutan Caps Lock, ostali internetski korisnici smatrat će tvoje poruke napadanjem i tvoje objave vrištanjem. U redu je napisati određene riječi velikim slovima samo u slučajevima gdje ih želimo naglasiti i istaknuti.

 • Pristojno se izražavaj te izbjegavaj konflikte i vrijeđanje

 Vrijeđanje na društvenim mrežama apsolutno je zabranjeno! Ne vjeruj u zabludu da si zaštićen na internetu bez obzira na svoje postupke, jer te netko vrlo lako može prijaviti i na temelju toga.

Ako želiš ostaviti dojam pristojne i odgojene osobe nemoj javno psovati, prozivati i svađati se. Umjesto nepotrebne loše energije pokušaj širiti pozitivnu i slati poruke koje će nekome uljepšati dan, pomoći mu ili ga naučiti nečem novom.

Zaključak

Djeca nisu najveći obožavatelji pravila i u određenoj dobi obožavaju govoriti riječ Ne! No, uz pravi pristup lako je moguće svako njihovo Ne pretvoriti u Da. Znajući koliko djeca uživaju u igri za koju nisu svjesni da je zapravo poučna te vizualnim sličicama popraćenim verbalnim objašnjenjima njihovih roditelja, od srca vam preporučujemo edukativne igre o lijepom ponašanju.

Lucija Petrić

Lucija Petrić

studentica kroatistike