Što pokloniti djeci za Svetog Nikolu? 3 idealna prijedloga iz naše ponude

Možda ti se čini prerano, no prosinac će stići brže nego što misliš! Najdraže doba godine; vrijeme darivanja, blagdana, okupljanja, radosti…i smišljanja darova za svoje najdraže. Za neke je upravo ta kupovina zabavni dio no ipak, za većinu je biranje darova noćna mora. U našim prijašnjim tekstovima pisali smo o super idejama što pokloniti za Božić rođendan, krštenje i vjeruj, mnogima zaista i pomogli! Ovaj put ti donosimo nekoliko ideja što pokloniti djeci za sv. Nikolu, njima možda i najuzbudljiviji blagdan!

pokloni za svetog nikolu - naši prijedlozi za djecu različitih uzrasta

Ne znam zašto, ali ne sjećam se da sam kao mala djevojčica vjerovala u Djeda Božićnjaka. Nekako mi je uvijek izgledao kao lik iz crtanog filma, ono, nestvaran. Suprotno tome, za Svetog Nikolu ( 6. prosinca ) sam bila potpuno uvjerena da zaista dolazi starac obučen poput biskupa; duga brada, visoka kapa, štap i veeelika vreća puna darova za malu, dobru dječicu.

Sestra i ja znale smo otkud dolaze božićni pokloni pod naše drvce – kupili su ih roditelji i ostali članovi naše obitelji. U našoj kući to se nije tajilo. Uvijek bi se mi iznenadile i razveselile poklonima, no znale smo da ih nije donio djedica s bradom. No, za Svetog Nikolu su naši roditelji bili malo maštovitiji; mi bi uredno svake godine prije spavanja očistile naše čizmice, posložile ih ispred ulaznih vrata, otišle na spavanje te s nestrpljenjem čekale jutro! Mama ili tata bi se ustali ranije, umetnuli poklone u čizmice te pozvonili na vrata. Dok bi se nas dvije probudile i stigle do vrata, oni bi već pobjegli u sobu. Samo zamisli uzbuđenje jer smo mislile da možemo uloviti Svetog Nikolu na djelu!

Pokloni djeci za Svetog Nikolu - budimo skromni

Nekako je nepisano pravilo da se ne pretjeruje s trošenjem na poklone za Svetog Nikolu. Prvenstveno su to slatkiši, manje igračke, nešto od školskog pribora…SKROMNOST je ono što bi trebalo imati na umu pri samoj kupovini. Zašto je tako? Pa upravo zato što je Sveti Nikola tradicionalni kršćanski blagdan. Slavimo zaštitnika pomoraca i djece koji je darivao „dobru“ dječicu. Nekada su to bile pretežno voćke pa se i dan danas nastavilo u istom tonu – skromno darivati djecu.  Drugi razlog je naravno Božić koji slavimo 19 dana nakon Svetog Nikole. Svi znamo da se za Božić ipak kupuju „bogatiji“ pokloni i ispunjavaju želje, naravno sve prema mogućnostima roditelja i ostalih koji darivaju.

Prema tome, djeci se za Svetog Nikolu kupuju skromniji pokloni da izbjegnemo pretjerivanje, ali i stvaranje osjećaja POHLEPNOSTI kod djece. Možda zvuči grubo reći „pohlepan“ za dijete no, svi znamo da je to itekako moguće postati.

Tko je bio Sveti Nikola ?

Prema narodnom vjerovanju, Sveti Nikola bio je biskup koji je činio čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 343. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.

Legenda o darivanju djece

U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da zaradi. One su se pomolile Bogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje. Sv. Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac onih djevojaka začudio se, kad je ujutro našao tako veliki novac. Vidjevši kako je svota dovoljna, čak i prevelika da časno uda jednu kćer, opremio je i dade joj miraz. To se dogodi i po drugi put; nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer.

Dalje priča ima dva kraja: A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo, da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest. Drugi kraj priče ide ovako: Nikola je vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice, i Djed Mraz koji poklone spušta kroz dimnjak.

Pokloni djeci za Svetog Nikolu - naših 5 prijedloga

Sada kad smo sve naučili o Svetom Nikoli i darivanju djece, donosimo ti 5 prijedloga za idealan poklon iz naše ponude. Pokušat ćemo ih kategorizirati i složiti po dobi djece kako bi ti što više olakšali posao

ZA NAŠE NAJMANJE ( 0 – 12 mjeseci )

Iako bebe u ovoj dobi najviše spavaju, jedu i rastu, nemojte misliti da im ( primjerena ) igračka ne utječe na razvoj. Predlažemo nekoliko igračaka koje potiču bebin razvoj motorike, koordinacije pokreta i interakcije sa samom igračkom.

Grickalica za zube "Gusjenica"

Šuškalica

Šarene drvene gusjenice

DJECA 1 – 3 GODINE

Još uvijek mala no dovoljno velika da se zaigraju s igračkama. U ovoj dobi djecu zanimaju ih umetaljke, slagalice, kocke…sve ono što potiče njihov mozak na donošenje rješenja.

 

Umetaljke Superpegs, 32 kom

Taktilne puzzle - životinje iz džungle

Meli Maxi

DJECA 3 – 5 GODINA

Djeca u dobi od 3 do 5 godina već su velika i pokazuju interes za određenu vrstu igračke. Neki obožavaju slagati konstruktore, neki igre s plastelinom, kinetičkim pijeskom… Ovo su zanimljivi pokloni za Svetog Nikolu.

Konstruktor - mehaničar, 106 kom

Meli Basic plavi, 300 kom

Kinetički pijesak za modeliranje 1 kg

DJECA 5 – 8 GODINA

U ovu dobnu skupinu spadaju i školarci pa je izbor poklona još jednostavniji; osim igračaka, školski pribor uvijek dobro dođe!

 

Edukativna igra - nauči zbrajati

Dječja drvena usna harmonika

Samoljepljive role za bojanje + 8 bojica

DJECA 8 – 10 GODINA

Mislim da je ovo nekako zadnja dobna skupina za dobivanje poklona u čizmicu. Šalim se! Svakako je lijepo obilježiti blagdan Svetog Nikole pa makar i s jednom voćkom ili čokoladom, bez obzira koliko imamo godina.

 

Umjetnički laboratorij "Lako bojanje"

Mali laboratorij - solarna energija

Svjetiljka 3 u 1

Zaključak

Sveti Nikola je blagdan koji nas uči da je poklon u čizmici puno više od toga. Važnije od samog poklona je da dijete nauči što je skromnost te da je ljepota u darivanju, a ne u veličini i vrijednosti onog što je kupljeno. I zapamti, poklon bi trebao biti više simboličan i obično je manji od poklona koji se daje za Božić. Ono što svi želimo je da u rano jutro, pogled u čizmicu i ta mala sitnica u njoj izmame najveći osmijeh na lica naših najmlađih!

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

magistrica primarnog obrazovanja