Pokloni za Svetog Nikolu - 3 prijedloga
15 Stu

Pokloni za Svetog Nikolu - 3 prijedloga

Što pokloniti djeci za Svetog Nikolu?

Možda ti se čini prerano, no prosinac će stići brže nego što misliš! Najdraže doba godine; vrijeme darivanja, blagdana, okupljanja, radosti…i smišljanja darova za svoje najdraže. Za neke je upravo ta kupovina zabavni dio no ipak, za većinu je biranje darova noćna mora. U našim prijašnjim tekstovima pisali smo o super idejama što pokloniti za Božić rođendan, krštenje i vjeruj, mnogima zaista i pomogli! Ovaj put ti donosimo nekoliko ideja što pokloniti djeci za sv. Nikolu, njima možda i najuzbudljiviji blagdan!

Ne znam zašto, ali ne sjećam se da sam kao mala djevojčica vjerovala u Djeda Božićnjaka. Nekako mi je uvijek izgledao kao lik iz crtanog filma, ono, nestvaran. Suprotno tome, za Svetog Nikolu ( 6. prosinca ) sam bila potpuno uvjerena da zaista dolazi starac obučen poput biskupa; duga brada, visoka kapa, štap i veeelika vreća puna darova za malu, dobru dječicu.

Sestra i ja znale smo otkud dolaze božićni pokloni pod naše drvce - kupili su ih roditelji i ostali članovi naše obitelji. U našoj kući to se nije tajilo. Uvijek bi se mi iznenadile i razveselile poklonima, no znale smo da ih nije donio djedica s bradom. No, za Svetog Nikolu su naši roditelji bili malo maštovitiji; mi bi uredno svake godine prije spavanja očistile naše čizmice, posložile ih ispred ulaznih vrata, otišle na spavanje te s nestrpljenjem čekale jutro! Mama ili tata bi se ustali ranije, umetnuli poklone u čizmice te pozvonili na vrata. Dok bi se nas dvije probudile i stigle do vrata, oni bi već pobjegli u sobu. Samo zamisli uzbuđenje jer smo mislile da možemo uloviti Svetog Nikolu na djelu!

Pokloni djeci za Svetog Nikolu - budimo skromni

Nekako je nepisano pravilo da se ne pretjeruje s trošenjem na poklone za Svetog Nikolu. Prvenstveno su to slatkiši, manje igračke, nešto od školskog pribora…SKROMNOST je ono što bi trebalo imati na umu pri samoj kupovini. Zašto je tako? Pa upravo zato što je Sveti Nikola tradicionalni kršćanski blagdan. Slavimo zaštitnika pomoraca i djece koji je darivao „dobru“ dječicu. Nekada su to bile pretežno voćke pa se i dan danas nastavilo u istom tonu - skromno darivati djecu.  Drugi razlog je naravno Božić koji slavimo 19 dana nakon Svetog Nikole. Svi znamo da se za Božić ipak kupuju „bogatiji“ pokloni i ispunjavaju želje, naravno sve prema mogućnostima roditelja i ostalih koji darivaju.

Prema tome, djeci se za Svetog Nikolu kupuju skromniji pokloni da izbjegnemo pretjerivanje, ali i stvaranje osjećaja POHLEPNOSTI kod djece. Možda zvuči grubo reći „pohlepan“ za dijete no, svi znamo da je to itekako moguće postati.

Tko je bio Sveti Nikola ?

Prema narodnom vjerovanju, Sveti Nikola bio je biskup koji je činio čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 343. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.

Legenda o darivanju djece

U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da zaradi. One su se pomolile Bogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje. Sv. Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac onih djevojaka začudio se, kad je ujutro našao tako veliki novac. Vidjevši kako je svota dovoljna, čak i prevelika da časno uda jednu kćer, opremio je i dade joj miraz. To se dogodi i po drugi put; nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer.

Dalje priča ima dva kraja: A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo, da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest. Drugi kraj priče ide ovako: Nikola je vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice, i Djed Mraz koji poklone spušta kroz dimnjak.

Pokloni djeci za Svetog Nikolu - naših 5 prijedloga

Sada kad smo sve naučili o Svetom Nikoli i darivanju djece, donosimo ti 5 prijedloga za idealan poklon iz naše ponude. Pokušat ćemo ih kategorizirati i složiti po dobi djece kako bi ti što više olakšali posao

ZA NAŠE NAJMANJE ( 0 – 12 mjeseci )

Iako bebe u ovoj dobi najviše spavaju, jedu i rastu, nemojte misliti da im ( primjerena ) igračka ne utječe na razvoj. Predlažemo nekoliko igračaka koje potiču bebin razvoj motorike, koordinacije pokreta i interakcije sa samom igračkom.

1. Kocka za sortiranje

Odakle dolazi to ljupko zveckanje? Ova drvena zvečka za bebe dolazi u pastelnim bojama, u setu od 3 komada. Otvor na gornjoj i donjoj strani poziva bebe na istraživanje.

Ove neklizajuće zvečke lako se hvataju u ruke i potiču razvoj motoričkih sposobnosti te osjetila sluha. Bebe zvečke vrlo su popularne među najmlađim uzrastima i animiraju mališane da ih uhvate, sviraju, slušaju i istražuju. Savršeno za bebin prvi set igračaka.

2. Šuškalica

Uvijanje i savijanje ove simpatične drvene gusjenice razvija finu motoriku. Ova mala igračka sa svojim fleksibilnim dijelovima posebno je omiljena za držanje, istraživanje ili za umirujuće aktivnosti.

3. Gusjenica

Darovi za Svetog Nikolu od 1 - 3 godine

Još uvijek mala no dovoljno velika da se zaigraju s igračkama. U ovoj dobi djecu zanimaju ih umetaljke, slagalice, kocke…sve ono što potiče njihov mozak na donošenje rješenja.

Za prvo upoznavanje sa umetaljkama, ovo bi bio idealan izbor. Zbog samih dimenzija i oblika prilagođen je za dječje ruke. Dijelovi umetaljke dolaze u četiri osnovne boje i oblika te su pogodni za umetanje na plastičnu ploču. Unutar ploče sa donje strane postavlja se predložak za sastavljanje. Djeca prepoznaju i usvajaju boje i geometrijske oblike, razvijaju koncentraciju i finu motoriku.

1. Umetaljka za djecu

2. Taktilne puzzle

Djeca kroz igru pomiču drvene komade i otkrivaju teksturu pet različitih životinja. Želiš li dodirnuti krokodila ili slona?

3.Kocke Meli maxi

Kocke netipičnog izgleda, lako se spajaju poput puzzli. Omogućuju izradu 2D i složenijih 3D struktura. Želiš li napraviti medvjedića ili možda raketu?
Što čekaš, rješenje je u tvojim rukama.

4. Glazbene kocke za djecu

Jedanaest drvenih kocki za otkrivanje zvukova. Lagano protresi kocku i čuti ćeš jedan od njih. Mogu se slagati jedna na drugu i graditi različite likove.

5. Umetaljka povrće

Igra ranog učenja kako naučiti brojati. Djeca otkrivaju različito povrće koje moraju umetnuti u vertikalne drvene utore. Vježbaju preciznost pokreta i zabavljaju se sa ptičicama na stablu.

Ideje za poklon za Svetog Nikolu od 3 - 5 godina

Djeca u dobi od 3 do 5 godina već su velika i pokazuju interes za određenu vrstu igračke. Neki obožavaju slagati konstruktore, neki igre s plastelinom, kinetičkim pijeskom… Ovo su zanimljivi pokloni za Svetog Nikolu.

Ovaj kompleksni set navodi te korak po korak kako sastaviti svog "prvog robota". Za sve one koji traže veće izazove tu su i 6 kartica za napredno sastavljanje.
Rad sa odvijačem potiče razvoj fine motorike, djeca uporabom ovog seta razvijaju osnove STEM tehnologije.

1. Konstruktor Mehaničar

2. Kocke Meli basic

Meli blokovi savršen su alat za dječje ruke. Plastični fleksibilni elementi spajaju se poput puzzle i koriste se za stvaranje različitih modela poput: životinja, vozila, građevnskih objekata i sl. Saznaj više o prednostima Meli kocki za djecu.

3. Kinetički pijesak 1 kg

Kinetički pijesak, zbog svoje svestranosti i sposobnosti da ponudi široku paletu mogućnosti za djecu, ali i odraslima, IDEALAN JE MATERIJAL ZA IGRU I RAZVOJ.  Djeca vrlo rano ( već od 1+ godine uz prisutnost odrasle osobe ) upoznaju pijesak kao sredstvo za igru, građenje, oblikovanje i eksperimentiranje.  Kao važnu prednost kinetičkog pijeska navela bih da je fleksibilan, hipoalergen i apsolutno siguran za dijete.

4. Mini waffle 140 kom

Mini Waffle kocke pružaju beskrajnu maštovitu igru ​​i potiču djecu na razvoj kreativnosti. Waffle blokovi sigurno se uklapaju u svaki smjer i potiču rani razvoj STEAM vještina (učenje znanosti, tehnologije, inženjerstava i matematike. Elementi su načinjeni od gumenog materijala koji je potpuno podatan za dječje ruke. Svaki blok je fleksibilan i omogućava gradnju čak i najkompleksnijih struktura. Prilikom gradnje, elementi se lako spajaju i uz pomoć mašte možeš napraviti kućicu, most, dvorac ili različite geometrijske oblike.

5. Magnetna kutija za pecanje

Pecanjem ribica na ovaj način djeca se upoznaju sa magnetnim silama. Magnetna kutija za pecanje potiče strpljivost i preciznost kod djece. Očekuje vas zabavna igra s prijateljima! Tko će uloviti najviše figurica?

Pokloni za Svetog Nikolu za djecu od 5 - 8 godina

U ovu dobnu skupinu spadaju i školarci pa je izbor poklona još jednostavniji; osim igračaka, školski pribor uvijek dobro dođe!

1. Nauči zbrajati

2. Meli minis 800

Minis mozaik spaja se lagano poput puzzli i omogućava stvaranje 2D i 3D oblika. Maleni plastični dijelovi, živih boja idealno su sredstvo za stvaranje raketa, pingvina ili možda prometnih vozila. Potiču razvoj fine motorike, koncentracije, učenja i razlikovanja boja.

Slažu se po zadanim obrascima koja dolaze u pakiranju ili se može i improvizirati u slaganju. Pakiranje od 800 kom

3. Samoljepljive role

Setovi za crtanje uvijek su zanimljiva opcija. Pročitaj više o sposobnostima koje se razvijaju crtanjem.

4. Čovječe ne ljuti se

5. Šah za djecu

Atraktivnim dizajnom i bojama ovaj šah će potaknuti djecu na aktivnost punu zabave i razmišljanja. Šah potiče niz pozitivnih osobina kod djece, naročito upornost i strpljivost. Razvija kognitivne sposobnosti i igra se već od najranije dobi.

Najbolji pokloni za Svetog Nikolu od 8 do 10 godina

Mislim da je ovo nekako zadnja dobna skupina za dobivanje poklona u čizmicu. Šalim se! Svakako je lijepo obilježiti blagdan Svetog Nikole pa makar i s jednom voćkom ili čokoladom, bez obzira koliko imamo godina.

1. Set "Lako crtanje"

2. Plazma

Plazma kugla je kugla koja je ispunjena mješavinom plinova (najčešće helijem ili neonom) pod malim tlakom kroz koju prolazi mjestimična struja. Unutar nje nalazi se puno manja kugla koja služi kao elektroda. Njeno osvjetljenje su niti plazme koje se šire od unutrašnje elektrode do vanjskog stakla.

3. Model ljudskog tijela

I na kraju.... Model ljudskog tijela s mekim organima. Otkrij 12 eksperimenata kako bi razumio tajne anatomije. Nauči se koristiti stetoskopom i slušaj svoje srce. Tko zna, možda se u tebi krije pravi mali doktor!

Zaključak

Sveti Nikola je blagdan koji nas uči da je poklon u čizmici puno više od toga. Važnije od samog poklona je da dijete nauči što je skromnost te da je ljepota u darivanju, a ne u veličini i vrijednosti onog što je kupljeno. I zapamti, poklon bi trebao biti više simboličan i obično je manji od poklona koji se daje za Božić. Ono što svi želimo je da u rano jutro, pogled u čizmicu i ta mala sitnica u njoj izmame najveći osmijeh na lica naših najmlađih!

Povezani artikli

Šuškalica pastelna, set od 3 komada Šuškalica pastelna, set od 3 komada
-25%

Šuškalica pastelna, set od 3 komada

16,10€12,08€

Odakle dolazi to ljupko zveckanje? Ova drvena zvečka za bebe dolazi u pastelnim bojama, u setu od 3 komada. Otvor na gornjoj i donjoj strani poziva bebe na istraživanje. Ove neklizajuće zvečke lako se hvataju u ruke i potiču razvoj motoričkih sposobnosti te osjetila sluha. Bebe zvečke vrlo su popularne među najmlađim uzrastima i animiraju mališane da ih uhvate, sviraju, slušaju i istražuju. Savršeno za bebin prvi set igračaka. Dimenzije: 6 cm x 5.5 cm Dob: 0+ ..

Dodaj u košaricu

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..