POKLONI ZA KRŠTENJE -KAKO ODABRATI DOBAR POKLON?

Sigurna sam da je većina ljudi barem jednom doživjela situaciju u kojoj sam se ja našla kad sam prvi put išla na krštenje. Bilo je to prije dosta godina, prijatelji su me pozvali na krštenje svog djeteta i ja sam naivno krenula u potragu za poklonom dan prije samog krštenja. Kakva početnička greška.

U nastavku pročitaj kako sam se snašla i kako ti možemo pomoći ukoliko si u nedoumici kako izabrati poklon za krštenje. 

Didaktička igračka može biti odličan poklon za krštenje

NAKIT KAO PRVI IZBOR POKLONA ZA KRŠTENJE

Razmišljala sam što bih mogla pokloniti i zaključila da to neće biti tako teško. Otići ću u veliki trgovački centar i sigurno nešto pronaći, neš’ ti meni problema. Baš tu su zapravo počeli problemi. Da me netko ovako na prvu pitao što se poklanja za krštenje, rekla bih: nakit. Da, i poklanja se nakit no to je malo skuplja opcija. Rezervirana je za bližu rodbinu ( bake, djedove, tete..) i naravno, kumove. Ipak je nakit trajni poklon i trajno sjećanje na taj veliki dan. Od prijatelja se ne očekuje da izdvajaju velike svote za poklon u ovoj prigodi. Ukoliko to ne žele, jasno.

Onda sam ovako nekako kategorizirala poklone i krenula u potragu.

KATEGORIZACIJA POKLONA ZA KRŠTENJE

1. NAKIT

Kao što sam već rekla, nakit poklanjaju kumovi i bliža rodbina. Kumovi imaju veliku ulogu u krštenju i svakako se očekuje da je njihov poklon trajno sjećanje – bez obzira na vrijednost, važna je uspomena.  Bake i djedovi, trebam li išta pisati?

Srebrni i zlatni lančići, najčešće uz privjesak s motivom križa ili sveca, narukvice, naušnice, medaljon. Moram priznati da su me cijene istih neugodno iznenadile i da sam odlučila da nakit ipak prepuštam drugima.

2.ODJEĆA

Neloša ideja mi je bila pokloniti odjeću za krštenje. Svaki roditelj voli dobiti odjeću za svoje dijete. Lijepi komplet svakako je odličan odabir poklona. Nije trajni jer će ga dijete u nekom trenutku prerasti no svakako je prikladan, pogotovo ako si uzvanik koji nije rodbinski povezan s djetetom koje se krsti.

3. POKLON BON

U posljednje vrijeme poklon bon je možda čak i najtraženiji poklon. Uz mogućnost iskoristivosti  bona u odabranoj trgovini ili u svim trgovinama u nekom centru, ovakav tip poklona zaista ima brojne prednosti. Roditelj može sam odabrati što je djetetu najpotrebnije ili sačuvati bon pa kupiti poklon kad pronađe što želi. A i postoji mogućnost da više gostiju izabere ovakvu vrstu poklona pa se može kupiti neka veća i skuplja stvar koja je djetetu potrebna. To sam si ostavila kao sigurnu opciju ako ne pronađem neki određeni poklon.

4. ALBUM / OKVIR ZA FOTOGRAFIJE

Opcija koja je trajno sjećanje – a prihvatljive je cijene. Svidjela mi se ideja nekog lijepog , ne tako običnog,  okvira za fotografije  ili albuma u koji će roditelji moći posložiti upravo fotografije s krštenja i tako imati trajnu uspomenu. Ovo je ideja koja mi se popela na vodeću poziciju poklona za krštenje .

5. KNJIGA / SLIKOVNICA / BIBLIJA ZA DJECU

Sjetila sam se da i sama imam svoju knjigu uspomena s krštenja koju je mama popunila svim  detaljima s tog dana. To je jako dobar poklon, trajna uspomena koja je također cjenovno  prihvatljiva.  Ima ih s vrlo zanimljivim dizajnom , primjerenih motiva i lijepog izgleda. Dostupne u većini trgovina s dječjom opremom te u knjižarama.

6. DIDAKTIČKE IGRAČKE

Teško da se s didaktičkom igračkom može pogriješiti u bilo kojoj prilici. Cjenovno su širokog  raspona pa svatko može pronaći igračku koja će zasigurno jako obradovati dijete ali i roditelje.  Pri odabiru samo treba paziti da je dob primjerena djetetu kojem kupujemo didaktičku igračku kako bi ona imala smisla i kako bi utjecala na njegov razvoj 

ODABIR POKLONA ZA KRŠTENJE

Nakon nekoliko sati  lutanja po centru odluka je na kraju pala na okvir za fotografije kao trajnu uspomenu i  didaktičku igračku kao poklon koji dijete može odmah koristiti. Po reakciji roditelja ali i djeteta, čini mi se da sam dobro odabrala. Sada, nakon nekoliko godina prakse i brojnih krštenja – ne gubim vrijeme, često posežem baš za ovom kombinacijom. Provjereno i sigurno!

POKLONI ZA KRŠTENJE - oduševite svoje kumove

NJIHALICA DIJAMANTNI KONJ

Na ovakav poklon za krštenje nitko neće ostati ravnodušan. Prekrasan drveni konjić koji osim što ima ulogu njihalice za dijete,  nakon korištenja može poslužiti i kao dekoracija.

NJIHALICA DIJAMANTNI KONJ

KUĆA S KUGLICAMA ISLAND

Didaktička igračka koja potiče koordinaciju oko – ruka. Drvena kućica prikazuje hladne padine prekrivene snijegom po kojima se životinje moraju spustiti i udariti zvonce kad stignu na cilj. Zabavan poklon kojem će se dijete sigurno veseliti. 

KUĆICA S KUGLICAMA ISLAND

GURALICA RETRO AUTO

Ova retro guralica sigurno neće proći nezapaženo gdje god da se pojavi. Idealan je poklon za krštenje.  Također, kad dijete preraste retro auto, poslužit će kao dekoracija u dječjoj sobi ili u dnevnom boravku. 

 

GURALICA RETRO AUTO

GURALICA ZA DJECU CITROEN 2CV

Ovo je super ideja za poklon djetetu koje se krsti. Retro dječja guralica izrađena je po uzoru na poznati Citroënov 2CV. Guranjem auta će se pružiti sigurnost djetetu i ojačati ravnoteža.  A kad se umori od hodanja i guranja, neka sjedne i napravi đir po dnevnom boravku. 

GURALICA ZA DJECU CITROEN 2CV

EDUKATIVNI STOL DUGA

Drveni didaktički stol sadrži sve što je potrebno malim ručicama za motoriku i logičko razmišljanje.  Edukativna i zabavna igračka pravi je izbor kao poklon za krštenje. Uz uključena gotovo sva osjetila igra na ovom stolu nikad neće biti dosadna!

EDUKATIVNI STOL DUGA

Zaključak:

Ovo nisu klasični pokloni za krštenje i baš zbog toga ne morate biti poput svih ostalih. Odabirom ovih igračaka dijete će se radovati i zabavljati u satima provedenim u igri. Sretnu i brzu kupovinu želim! 

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

Magistra primarnog obrazovanja