Pokloni za krštenje - budite drugačiji od ostalih
25 Sij

Pokloni za krštenje - budite drugačiji od ostalih

Kako odabrati dobar poklon za krštenje?

Sigurna sam da je većina ljudi barem jednom doživjela situaciju u kojoj sam se ja našla kad sam prvi put išla na krštenje. Bilo je to prije dosta godina, prijatelji su me pozvali na krštenje svog djeteta i ja sam naivno krenula u potragu za poklonom dan prije samog krštenja. Kakva početnička greška. U nastavku pročitaj kako sam se snašla i kako ti možemo pomoći ukoliko si u nedoumici kako izabrati poklon za krštenje. 

Krštenje djeteta

Katolička i pravoslavna vjera imaju sedam svetih sakramenata. 

  1. Krštenje (krst)
  2. Pomirenje ( sakrament ispovijedi, ispovijed, pokora )
  3. Euharistija ( sveta Pričest )
  4. Potvrda ( krizma )
  5. Ženidba
  6. Sveti red
  7. Bolesničko pomazanje

Krštenje djeteta velika je stvar za roditelje i obitelj. Poznato je da je krštenje jedan od najljepših i najdivnijih "darova" Božjih. Dijete postaje kršćaninom, odnosno taj dan prima kršćanstvo. Sam obred održat će se u crkvi, a na uzvanicima je da odluče žele li prisustvovati ili se priključiti kasnije na slavlju. U svakom slučaju, od pamtivijeka se krštenici daruju. U slučaju da si samo uzvanik zadatak je mrvicu lakši, no kumovi imaju malo veću ulogu, odgovornost i teži zadatak pri odabiru poklona za krštenje.

 

Naša TOP 3 poklona za krštenje

Bijeli automobil na pedale

KUPI ODMAH

Guralica za djecu Citroen 2cv

KUPI ODMAH

Drvena njihalica - Konjić bijele boje

KUPI ODMAH

Što pokloniti za krštenje?

Vratimo se na priču s početka teksta...Razmišljala sam što bih mogla pokloniti i zaključila da to neće biti tako teško. Otići ću u veliki trgovački centar i sigurno nešto pronaći, neš' ti meni problema. Baš tu su zapravo počeli problemi. Da me netko ovako na prvu pitao što se poklanja za krštenje, rekla bih: nakit.

Da, i poklanja se nakit no, to je malo skuplja opcija. Rezervirana je za bližu rodbinu ( bake, djedove, tete..) i naravno, kumove. Ipak je nakit trajni poklon i trajna uspomena na taj veliki dan. Od prijatelja se ne očekuje da izdvajaju velike svote za poklon u ovoj prigodi. Ukoliko to ne žele, jasno.

Originalni pokloni za krštenje

Prije početka same potrage trebali bi odlučiti koji tip poklona želimo pokloniti. Mogli bi napraviti jednu glavnu podjelu u glavi; želimo li pokloniti poklon koji će biti uspomena na krštenje, a da se koristi za vrijeme djetinjstva ili želimo pokloniti poklon koji će se koristiti kad dijete odraste. Na taj način ćemo već suziti potragu za originalnim poklonom za krštenje. Originalnost će uvijek dobro proći, kreativnom ili čak personaliziranom poklonu razveselit će se baš svatko. 

 

Podjela poklona za krštenje

Priznajem, nisam očekivala da će potraga za poklonom za krštenje biti toliko zahtjevan zadatak. Napravila sam plan i ovako razmišljajući krenula po trgovinama: 

Nakit

Kao što sam već rekla, nakit poklanjaju kumovi i bliža rodbina. Kumovi imaju veliku ulogu u krštenju i svakako se očekuje da je njihov poklon trajno sjećanje – bez obzira na vrijednost, važna je uspomena.  Bake i djedovi, trebam li išta pisati? Srebrni i zlatni lančići, najčešće uz privjesak s motivom križa ili sveca, narukvice, naušnice, medaljon. Moram priznati da su me cijene istih neugodno iznenadile i da sam odlučila da nakit ipak prepuštam drugima.

Odjeća

Neloša ideja mi je bila pokloniti odjeću za krštenje. Svaki roditelj voli dobiti odjeću za svoje dijete. Lijepi komplet svakako je odličan odabir poklona. Nije trajni jer će ga dijete u nekom trenutku prerasti, no svakako je prikladan, pogotovo ako si uzvanik koji nije rodbinski povezan s djetetom koje se krsti.

Poklon bon

U posljednje vrijeme poklon bon je možda čak i najtraženiji poklon. Uz mogućnost iskoristivosti  bona u odabranoj trgovini ili u svim trgovinama u nekom centru, ovakav tip poklona zaista ima brojne prednosti. Roditelj može sam odabrati što je djetetu najpotrebnije ili sačuvati bon pa kupiti poklon kad pronađe što želi. A i postoji mogućnost da više gostiju izabere ovakvu vrstu poklona pa se može kupiti neka veća i skuplja stvar koja je djetetu potrebna. To sam si ostavila kao sigurnu opciju ako ne pronađem neki određeni poklon.

Album / okvir za fotografije

Opcija koja je trajno sjećanje – a prihvatljive je cijene. Svidjela mi se ideja nekog lijepog , ne tako običnog,  okvira za fotografije  ili albuma u koji će roditelji moći posložiti upravo fotografije s krštenja i tako imati trajnu uspomenu. Ovo je ideja koja mi se popela na vodeću poziciju poklona za krštenje .

Knjiga / slikovnica / Biblija za djecu

Sjetila sam se da i sama imam svoju knjigu uspomena s krštenja koju je mama popunila svim  detaljima s tog dana. To je jako dobar poklon, trajna uspomena koja je također cjenovno  prihvatljiva.  Ima ih s vrlo zanimljivim dizajnom , primjerenih motiva i lijepog izgleda. Dostupne u većini trgovina s dječjom opremom te u knjižarama.

Didaktičke igračke kao poklon za krštenje

Teško da se s didaktičkom igračkom može pogriješiti u bilo kojoj prilici. Cjenovno su širokog  raspona pa svatko može pronaći igračku koja će zasigurno jako obradovati dijete, ali i roditelje.  Pri odabiru samo treba paziti da je dob primjerena djetetu kojem kupujemo didaktičku igračku kako bi ona imala smisla i kako bi utjecala na njegov razvoj. 

 

Uspomena na krštenje - odabir poklona

Nakon nekoliko sati  lutanja po centru odluka je na kraju pala na okvir za fotografije kao trajnu uspomenu i  didaktičku igračku kao poklon koji dijete može odmah koristiti. Po reakciji roditelja, a i djeteta, čini mi se da sam dobro odabrala. Sada, nakon nekoliko godina prakse i brojnih krštenja - ne gubim vrijeme, često posežem baš za ovom kombinacijom. Provjereno i sigurno! Evo ovo su pokloni za krštenje koje ćemo detaljno objasniti.

Kreativni pokloni za krštenje

Kum ima veliku ulogu za krštenika. Ne samo na dan krštenja, već cijelog života. Kumstvo započinje u crkvi krštenjem i traje čitav život kumčeta ili kumova. Oni se povezuju, prije svega religiozno i moralno odnosno, nastaje duhovno srodstvo. Izdvojii smo malo posebnije poklone koji će oduševiti kumove:

Njihalica dijamantni konj

Na ovakav poklon za krštenje nitko neće ostati ravnodušan. Prekrasan drveni konjić koji osim što ima ulogu njihalice za dijete,  nakon korištenja može poslužiti i kao dekoracija.

KUPI ODMAH

Guralica retro auto

Ova retro guralica sigurno neće proći nezapaženo gdje god da se pojavi. Idealan je poklon za krštenje.  Također, kad dijete preraste retro auto, poslužit će kao dekoracija u dječjoj sobi ili u dnevnom boravku.

KUPI ODMAH

Guralica za djecu Citroen 2CV

Ovo je super ideja za poklon djetetu koje se krsti. Retro dječja guralica izrađena je po uzoru na poznati Citroënov 2CV. Guranjem auta će se pružiti sigurnost djetetu i ojačati ravnoteža.  A kad se umori od hodanja i guranja, neka sjedne i napravi đir po dnevnom boravku.

KUPI ODMAH

Bijeli automobil na pedale

Malo tko će moći odoliti ovakvom atraktivnom automobilu na pedale. U njega će se dijete ugodno smjestiti, i na nakon nekoliko mjeseci kada nogice ojačaju, krenuti će s "prvom" vožnjom. Riječ je o bezvremenskom elegantnom automobilu kooji je namijenjen baš za posebne prilike.

KUPI ODMAH

 

Zaključak:

Krštenje je važan sakrament za svaku obitelj. To je obred kojim dijete prima kršćanstvo te postaje dio velike zajednice. Mnogi uzvanici naći će se u problemu što pokloniti za krštenje.  Osim klasičnih poklona za krštenje koje smo naveli, tu su i oni malo luksuzniji za kumove.

Važno je prije same kupovine odlučiti želimo li pokloniti poklon koji će biti trajna uspomena ili nešto što će dijete koristiti u djetinjstvu.  Nadamo se da smo ti barem malo pomogli i olakšali potragu.  Odabirom igračaka  prema našim prijedlozima dijete će se radovati i zabavljati u satima provedenim u igri, a i imat će lijepu uspomenu. Sretnu i brzu kupovinu želim! 

Često postavljana pitanja

Koje su kreativne ideje za krštenje?
U današnje vrijeme nije tako teško i neizvedivo biti kreativan. Nakit je svakako najčešći poklon za krštenje ( i trajna uspomena) no uz njega može ići i neka kreativna didaktička igračka. Njoj će se dijete posebno razveseliti i koristiti je trenutno, dok nakit ostaje vječno. 

Unikatni pokloni za krštenje?
Osim uobičajenih poklona kao što su nakit, odjeća, knjige/biblija…pokloni za krštenje mogu biti i posebne, malo veće i sadržajnije didaktičke igračke. To mogu biti guralice, dječji automobili, multifunkcionalne ploče/stolovi koje će svakako biti dugotrajne i pratiti će razvoj djeteta. Kasnije mogu poslužiti kao dekoracija u dječjoj sobi. 

Koliko novaca odvojiti za poklon za krštenje?
Nema pisanog pravila, odnosno ima: koliko tko može! Kumovi i uža obitelj svakako će izdvojiti veću svotu i  odabrati poklon kao trajnu uspomenu, no ako ste “obični” uzvanik dovoljna će biti sitnica ( do 100 kn ) koja može biti namijenjena za trenutno korištenje, dakle odjeća ili igračka. 

 

Povezani artikli

Guralica bijeli retro auto, smeđe sjedište Guralica bijeli retro auto, smeđe sjedište
-15%

Guralica bijeli retro auto, smeđe sjedište

129,90€110,42€

Bijeli retro auto pratit će tvoje dijete od učenja prvih koraka pa sve do tinejdžerskih dana. Naime, kad ga dijete preraste, retro auto može se koristiti kao efektan i dekorativan detalj u sobi. Zahvaljujući tihim, gumenim kotačima, može se koristiti i u stanu i na dvorištu. Drvena guralica premium kvalitete Metalni volan i sjedalo visoko 28 cm omogućuju udobnu vožnju čak i za najmlađe vozače koji tek uče kako manevrirati vozilom. Retro guralica savršena je za poticanje kreativne igre, kao i za razvoj važnih motoričkih vještina i sposobnosti koordinacije. Guralica zahtijeva samostalnu montažu.   Dimenzije proizvoda 77 x 38 x 40 cm (visina sjedišta: 28 cm) Dob 18+ mjeseci Proizvođač, država Vilac, Francuska Broj komada 1 Materijal metal   ..

Dodaj u košaricu
Guralica za djecu Citroen 2cv Guralica za djecu Citroen 2cv
-23%

Guralica za djecu Citroen 2cv

84,90€65,00€

Guralica Citroen 2CV tvom će djetetu biti siguran i pouzdan oslonac u učenju prvih koraka. U nezaboravne avanture dijete može povesti i svog najdražeg plišanca, kojeg može smjestiti na vozačko sjedalo. Guralicu odaberi prema dobi i razvojnim potrebama djeteta Drvena guralica dizajnirana je kao svojevrstan hommage legendarnom Spačeku, koji je postao simbol supkulture koja ne juri kroz život nego laganini uživa u svakom trenutku. Osim što će djetetu podignuti samopouzdanje, guralica će potaknuti razvoj motoričkih sposobnosti i pomoći djetetu u održavanju ravnoteže. Guralica zahtijeva samostalnu montažu.   Dimenzije proizvoda 45 x 44 x 26 cm Dob 1+ Proizvođač, država Vilac, Francuska Broj komada 1 Materijal drvo ..

Dodaj u košaricu
Njihalica - Dijamantni konj Njihalica - Dijamantni konj Nedostupno

Njihalica - Dijamantni konj

189,90€

Njihalica Dijamantni konj djetetu će poslužiti kao vjeran suputnik u galopu čarobnim svijetom mašte. Moderna guralica kao ukras u prostoru Kada se ne koristi, moderna drvena njihalica poslužit će kao izrazito dekorativan detalj koji će donijeti dašak modernosti u svaki interijer.   Dimenzije proizvoda 80 x 69 x 46 cm (visina sjedišta 46 cm) Dob 3+ Proizvođač, država Vilac, Francuska Broj komada 1 Materijal drvo ..

Nedostupno

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..