POKLON ZA ROĐENDAN

Pozvan si na dječji rođendan. Možda imaš, možda nemaš vlastito dijete. Možda si već bio na mnogo dječjih rođendana, a možda nisi nikad dosad bio. Kakogod, poklon za rođendan moraš kupiti. Čini ti se kao lak posao? NIMALO.

U nastavku teksta donosimo prijedloge poklona po dobnim skupinama kako bi ti olakšali posao!

Sinonimi za dječji rođendan uvijek su veselje, radost, šarenilo, galama, baloni, torta, kolači, pokloni…Ovo posljednje vrlo je važno onome tko slavi rođendan. Budimo realni, bez obzira na broj svjećica na torti, svi volimo dobivati poklone.

Što je sa davanjem poklona, točnije kupovanjem poklona? Mora li to uvijek biti tako iscrpljujuće? Ukoliko ne kupuješ poklon svom djetetu ili nekome vrlo bliskom, odgovor je: teško da neće biti iscrpljujuće. Jednostavno je, izbor je prevelik. I u tom silnom izboru, ne bi vjerovao, lako je pogriješiti.

 

POGREŠKE PRI KUPNJI POKLONA ZA ROĐENDAN

Zaista se ne čini teško izabrati djetetu poklon za rođendan. Ma uvijek možeš kupit „neku“ igračku, odjeću, obuću…neku. A, koju to? Koju igračku? Kakvu igračku voli dijete koje slavi rođendan? Je li više voli kocke ili puzzle? Je li za autiće ili više za dinosaure? Voli li slavljenica više Barbie ili Mašu? Možda voli crtati? Sigurno se voli igrati u kuhinji! A možda ipak više voli umetaljke. OK, ODUSTAJEM OD IGRAČKE.

Odjeća. Uzmi odjeću, lakše je. Koji broj odjeće nosi slavljenik? Je li više voli sportsku odjeću ili malo finiju? Nosi li slavljenica haljinice ili uopće nije taj tip? Tko zna kupuje li njena mama u ovoj trgovini? Možda ne vole njihovu odjeću ili je nekvalitetna….Ipak obuća. Koji broj nosi slavljenik? Hoće li biti tenisice ili cipelice? Tko zna voli li nositi tenisice na čičak? Možda bolje papuče? Ili ne? OK, ODUSTAJEM OD ODJEVNIH PREDMETA, VRAĆAM SE NA IGRAČKE!

odabrati poklon za rođendan nije nimalo lak posao

Umorila sam se samo postavljajući ova pitanja. Što bi bilo da se nalazim u trgovačkom centru i da imam samo sat vremena za izabrati poklon. Nemoguća misija.

I, baš zato, donosimo ti naše prijedloge za poklone za rođendan kako bi ti malo pomogli pri kupnji. Zapamti, organizacija je pola posla.

 

MALI VODIČ PRIJE KUPNJE ROĐENDANSKOG POKLONA

  • pretpostavljam da znaš ( ili ćeš saznati ) koliko godina ima slavljenik odnosno, koji rođendan slavi
  • prije kupnje provjeri s roditeljima slavljenika ili sa samim slavljenikom ima li nešto što mu baš treba ili jako želi
  • pokušaj saznati koji crtić i likove iz crtića slavljenik najviše voli
  • nemoj kupiti poklon samo da se riješiš; potrošit ćeš novac a slavljenik će poklon nezainteresirano baciti u neki kut sobe
  • djeca se najčešće NE oduševe odjećom

POKLON ZA PRVI ROĐENDAN

Neka djeca svoj veliki prvi rođendan dočekaju na „četiri“, a neka na dvije noge. Šala! Većina djece prohoda između 10. i 15. mjeseca života i upravo u ovom periodu pokušavaju na sve načine ojačati svoje mišiće i samostalno doći do željenog predmeta. Za one koji do prvog rođendana ne rade samostalno korake ali su na dobrom putu, idealan poklon za rođendan je guralica. Uz guralicu ( koja ima i brojne dodatne zabavne sadržaje ) dijete će poboljšati svoje kretanje, ojačati ravnotežu i ohrabriti se za skoro hodanje bez pomoći. Sve prednosti pročitaj u tekstu o guralicama za bebe.

pomaže pri održavanju ravnoteže

POKLON ZA DRUGI ROĐENDAN

U ovoj fazi djeca se najintenzivnije razvijaju pa je prikladna igračka ona koja traži pažnju, koncentraciju, tjera na razmišljanje i smišljanje rješenja. Potrebno je obratiti pozornost na veličinu igračke kako ju dijete ne bi moglo progutati i dovesti se u opasnost. Sve navedeno zapravo je opis DIDAKTIČKE IGRAČKE – a o takvoj igrački možeš više pročitati u našem članku o didaktičkim igračkama.

Razvoj fine motorike i koncentracije kod djece postiže se upotrebom umetaljki.

POKLON ZA TREĆI ROĐENDAN

Trogodišnjaci su već odavno prerasli fazu beba i to su sada pravi samostalni mali ljudi. Vole trčanje, kretanje, igru, kreativnost, društvo i zabavu! Oni imaju dovoljno godina da kao poklon za svoj rođendan dobiju romobil ili bicikl ( uz jasne upute o vožnji i oprezu, naravno ) . Njihovu energiju, zaigranost i maštu treba dobro usmjeriti pa ako slavljenik nije baš tip za vozila nego više umjetnička duša, pokušaj s likovnim priborom – plastelinom npr. Djeca jako vole stvarati i svoju maštu pretvarati u prava likovna djela. Za više ideja  pogledaj naš članak o plastelinu.

• igranje s plastelinom pridonosi djetetovom razvoju finih motoričkih sposobnosti

POKLON ZA ČETVRTI ROĐENDAN

Slavljenik koji slavi četvrti rođendan više nije malo dijete koje vesele igračke i igre s jednostavnim pravilima. Njegov razvoj sada radi punom parom i potreban je takav sadržaj koji će samo poticati na više i bolje. Djevojčice se već igraju lutkama, dodjeljuju si uloge dok dječaci počinju svoje graditeljske karijere s kockama i puzzlama. Naš prijedlog su velike plastične kocke o kojima više možeš pročitati u našem tekstu o  kockama.

Velike kocke za djecu - razvoj fine motorike i kreativnosti

POKLON ZA PETI ROĐENDAN

Djeca s pet godina već se zaista lijepo i samostalno mogu igrati. Pravila usvajaju brzo i jasno, neka stvaraju i sami ukoliko je potrebno. Dogovaraju se, surađuju, smišljaju, kreiraju i uživaju u igri. Djevojčice vole kuhati u svojim malim kuhinjicama dok dječaci već opasno voze aute / kamione / vlakove po stazama, poštuju prometna pravila i razvijaju natjecateljski duh. Drvene igračke idealne su za ovu fazu, a o njima možeš više pročitati u tekstu o drvenim igračkama.

POKLON ZA ŠESTI ROĐENDAN

Šestogodišnjaci su ozbiljni predškolci i više nema zafrkancije. Poklon za rođendan mora biti u skladu s tim. Produkti njihove igre mogu biti zaista kreativne i smislene ideje i treba ih u tome što više poticati i pružati im podršku kao i materijale, koliko god je moguće. Mi predlažemo slagalicu tj. konstruktor kao poklon za rođendan jer su to STEM slagalice inspirirane Montessori metodom što znači da je naglasak na stvaranju poticajne okoline za učenje, povećanju dječje prirodne radoznalosti i omogućavanju spontanog učenja otkrivanjem, kroz igru. Više o njima možeš pročitati u našem tekstu o slagalicama.

Konstruktor za djecu Incastro

POKLON ZA SEDMI ROĐENDAN

Sad već imamo školarca, dijete koje zna što želi za rođendan. Ukoliko ne dobiješ tu informaciju mi znamo s čime nećeš sigurno pogriješiti.  Taj slavljenik ima ekipu iz razreda i škole te je za njih u ovim godinama društvena igra pravi poklon za rođendan. Sada ih na tržištu ima zaista mnogo, super su zabavne i kreativne. Samo pazi da na igri pročitaš dob za koju je namijenjena i to je to. Evo i naših prijedloga o društvenim igrama.

igra koja potiče logičko razmišljanje

Odlučili smo se zaustaviti na sedmom rođendanu, kasnije to više nisu „djeca“ već skoro pubertetlije koji će nam jasno dati do znanja što žele za rođendan. Na taj način olakšat će nam posao, a i svi će biti zadovoljni. Nadamo se da smo ti pomogli u smišljanju poklona za rođendan na koji si pozvan! Sad ti samo preostaje otići po njega u trgovinu i pravac na zabavu!

 

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

Magistra primarnog obrazovanja