Plastelin i ideje za rad

Postoji li razred bez plastelina? Kuća s djecom bez te mase za modeliranje? Plastelin ne treba puno predstavljati. Ali ono što posebno treba naglasiti svakako je da se baš nikad ne može razbiti ili uništiti – koliko god ga stiskali i gnječili.

igranje s plastelinom pridonosi djetetovom razvoju finih motoričkih sposobnosti

ŠTO JE UOPĆE PLASTELIN?

Plastelin je masa za modeliranje. Po sastavu je smjesa nekoliko tvari – najčešće pčelinjeg voska, boje, venecijanskog terpentina i masnoće. Sve je popularnija izrada plastelina kod kuće.  No, mi smo pronašli savršeni plastelin prihvatljive cijene; netoksičan, lako savitljiv, idealan za oblikovanje. 

U ovom tekstu predstavljamo plastelin zavidne kvalitete, prepoznat od strane struke i dječjih ruku.  Proizvođač koji već 75 godina prednjači u proizvodnji plastelina –  španjolska tvrtka JOVI. Njihov plastelin je nesušiv i omogućava kontinuirano korištenje.

PLASTELIN JOVI

Plastelin se prvenstveno koristi kao dječja “igračka” ili likovna tehnika. Od plastelina se izrađuju male figurice koje potiču razvoj fine motorike kod djece. U predškolskoj dobi vrlo je važno koristiti što više dječje ruke i prste jer će se to u kasnijem razvoju pokazati kao prednost. Osim plastelina, koristi se i kinetički pijesak kao masa za modeliranje. ( pročitaj više o kinetičkom pijesku na našem blogu )

Koju god aktivnost odabrali za svoje dijete, nećete pogriješiti. 

PLASTELIN PA OLOVKA

Stvaranje raznih oblika od plastelina je već dugi niz godina jedna od omiljenih dječjih aktivnosti. Osim što pruža izvrsnu zabavu, ima i mnogo veći utjecaj u razvoju djeteta. Jeste li ikad razmišljali da igra s plastelinom pomaže djeci da razviju kontrolu i snagu mišića u prstima i rukama? Upravo ti mišići i ti mali prstići kasnije će puno bolje držati olovku.

Samo imajte pri umu da plastelin ne nudite kao igru djeci mlađoj od 2 godine.  Sve im izgleda fino za probati a mi ne želimo da plastelin završi u njihovim ustima. 

PREDNOSTI PLASTELINA

• igranje s plastelinom pridonosi djetetovom razvoju finih motoričkih sposobnosti

• djeci nikad ne dosadi, potiče na kreativnost i maštu

• dok gnječe, omekšavaju, odvajaju i ponovno sastavljaju plastelin, djeca obraćaju pažnju na veličine i proporcije

• plastelin može biti koristan alat za ublažavanje napetosti, frustracije i agresije

• razlikovanje boja i oblika omogućuje im da nauče kako razlikovati različite tonalitete boja

Uz sve nabrojeno važno je spomenuti umirujuće djelovanje plastelina; dijete može provesti duže vrijeme igrajući se, stvarajući nove oblike – potpuno smireno i opušteno. Sve ovo navedeno nije prednost samo za dijete već i za roditelje. Tko ne bi želio da mu dijete provodi vrijeme u kreativnom radu umjesto da zuri u ekran mobitela ili tableta? Još ako se roditelj priključi pa igra s plastelinom postane omiljena zajednička aktivnost!

 

IDEJE S PLASTELINOM

Igranje plastelinom fleksibilna je i ručna aktivnost koja povoljno utječe na djecu.

Uz stiskanje, razvlačenje, gnječenje, valjanje, rolanje, rezanje i spajanje – zabava s plastelinom je zagarantirana. Ideja je mnoštvo i gotovo su sve ostvarive. Razne boje i pomoćni materijali učinit će svako djelo posebnim.

 

Evo nekoliko naših prijedloga:

• Plastelin može odlično prikazati sva četiri godišnja doba;
Jesen – od plastelina napraviti tijelo ježa a s pomoću čačkalica napraviti bodlje ( dodatno se može ići u prikupljanje lišća pa nataknuti na bodlje )
Ljeto – napraviti morsko dno od plastelina ( školjke, rakove, ribe, hobotnicu, koralje…)
Zima – napraviti božićnu jelku i sve pripadajuće ukrase od plastelina ( kuglice, Djed Božićnjak , saonice, pahuljice, darovi…)
Proljeće – napraviti cvjetnu livadu od plastelina ( razno cvijeće, drveće, pčele, bumbare…)

• Geometrijski likovi i tijela od plastelina
• Dijelovi tijela od plastelina
• Odjevni predmeti od plastelina
• Hrana od plastelina ( tržnica, voće, povrće, vrt, polje…)

U nedostatku inspiracije dobar savjet je isprintati tematske predloške na koje će djeca dodati plastelin prema zadanim uputama. 

Plastelin omogućuje djeci da izraze svoj osobni ukus zamišljanjem i stvaranjem svoje omiljene figure i odabirom boja koje im se najviše sviđaju. Njihove kreacije i misli postaju opipljivi predmeti u kojima se kasnije može slobodno uživati. Ovdje možete pogledati našu božićnu radionicu sa plastelinom.

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

Magistra primarnog obrazovanja