Plastelin i ideje za rad

Postoji li razred bez plastelina? Kuća s djecom bez te mase za modeliranje? Plastelin ne treba puno predstavljati. Ali ono što posebno treba naglasiti svakako je da se baš nikad ne može razbiti ili uništiti – koliko god ga stiskali i gnječili.

igranje s plastelinom pridonosi djetetovom razvoju finih motoričkih sposobnosti

U OVO ČLANKU ĆEŠ SAZNATI

ŠTO JE UOPĆE PLASTELIN?

Plastelin je masa za modeliranje. Po sastavu je smjesa nekoliko tvari – najčešće pčelinjeg voska, boje, venecijanskog terpentina i masnoće. Sve je popularnija izrada plastelina kod kuće pa smo se i mi upustili u izradu tog “domaćeg”. Rezultat radionice IZRADA DOMAĆEG PLASTELINA možeš pogledati na našem blogu.

Plastelin se prvenstveno koristi kao dječja “igračka” ili likovna tehnika. Od plastelina se izrađuju male figurice koje potiču razvoj fine motorike kod djece. U predškolskoj dobi vrlo je važno koristiti što više dječje ruke i prste jer će se to u kasnijem razvoju pokazati kao prednost. Osim plastelina, koristi se i kinetički pijesak  te glinamol kao mase za modeliranje ( pročitaj više o kinetičkom pijesku i glinamolu na našem blogu ).

Koju god aktivnost odabrali za svoje dijete, nećete pogriješiti!

POVIJEST PLASTELINA

Plastelin je prvi kreirao učitelj umjetnosti po imenu William Harbutt ( Engleska, Bath 1897. ).  Harbutt je tražio glinu koja se ne suši i koju bi njegovi studenti kiparstva mogli koristiti za lako klesanje detaljnih umjetničkih djela.

Nažalost, tada na tržištu nije bilo mase za modeliranje koja bi odgovarala njegovim specifičnim kriterijima pa je Harbutt odlučio stvoriti vlastitu. Uspio je napraviti sterilnu, netoksičnu, savitljivu i meku glinu koja se nije osušila na zraku koju je tada nazvao plasticine ( eng. plastelin ).

Zatim je 1899. Harbutt dobio patent za plastelin i odlučio ga komercijalno proizvoditi, što je počelo 1900-ih u tvornici u Bathamptonu.

Danas se plastelin koristi u mnogim različitim industrijama, od animacije glinom do arhitekata i domaće radinosti, kao i dječje umjetnosti.

plastelin je odlična predradnja pisanju

PLASTELIN PA OLOVKA

Stvaranje raznih oblika od plastelina je već dugi niz godina jedna od omiljenih dječjih aktivnosti. Osim što pruža izvrsnu zabavu, ima i mnogo veći utjecaj u razvoju djeteta. Jeste li ikad razmišljali da igra plastelinom pomaže djeci da razviju kontrolu i snagu mišića u prstima i rukama? Upravo ti mišići i ti mali prstići kasnije će puno bolje držati olovku.

Samo imajte pri umu da plastelin ne nudite kao igru djeci mlađoj od 2 godine.  Sve im izgleda fino za probati, ali mi ipak ne želimo da plastelin završi u njihovim ustima!

PREDNOSTI PLASTELINA

• igranje s plastelinom pridonosi djetetovom razvoju finih motoričkih sposobnosti

• djeci nikad ne dosadi, potiče na kreativnost i maštu

• dok gnječe, omekšavaju, odvajaju i ponovno sastavljaju plastelin, djeca obraćaju pažnju na veličine i proporcije

• plastelin može biti koristan alat za ublažavanje napetosti, frustracije i agresije

razlikovanje boja i oblika omogućuje im da nauče kako razlikovati različite tonalitete boja

Uz sve nabrojeno važno je spomenuti umirujuće djelovanje plastelina; dijete može provesti duže vrijeme igrajući se, stvarajući nove oblike – potpuno smireno i opušteno. Sve ovo navedeno nije prednost samo za dijete već i za roditelje. Tko ne bi želio da mu dijete provodi vrijeme u kreativnom radu umjesto da zuri u ekran mobitela ili tableta? Još ako se roditelj priključi pa igra s plastelinom postane omiljena zajednička aktivnost!

 

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU PLAY - DOHa I OBIČNOG PLASTELINA?

Ako niste nikad čuli za PLAY – DOH plastelin, sigurna sam da ste ga barem jednom u životu vidjeli. Male plastične posudice u prepoznatljivoj žutoj boji teško da možete ne primijetiti. Radi se o američkoj firmi Hasbro koja proizvodi ove neobične, mirisne mase za modeliranje. Postoji mnogo play – up setova s raznim oblicima, igračkama, kalupima te alatom za oblikovanje i modeliranje plastelina.  Play – Doh je apsolutni lider među plastelinima na svjetskoj razini. 

Play – Doh možeš nabaviti u trgovinama HOĆU KNJIGU. 

ZANIMLJIVOST:

Play – Doh nastao je 1930-ih i plasirao se na tržište s namjerom da pomogne u čišćenju prašine, čađe i drugih čestica s tapeta u uredima i domovima.

Razlika između “običnog” plastelina i Play – Doha je u bazi. Play – Doh je masa za modeliranje napravljena na bazi vode, dok je plastelin na bazi ulja.

Play doh se sastoji od običnih prehrambenih proizvoda, pa se lako može napraviti kod kuće u kuhinji. Plastelin se ne proizvodi od prehrambenih proizvoda, ali se još uvijek smatra netoksičnim.

IDEJE S PLASTELINOM

Igranje plastelinom fleksibilna je i ručna aktivnost koja povoljno utječe na djecu.

Uz stiskanje, razvlačenje, gnječenje, valjanje, rolanje, rezanje i spajanje – zabava s plastelinom je zagarantirana. Ideja je mnoštvo i gotovo su sve ostvarive. Razne boje i pomoćni materijali učinit će svako djelo posebnim.

 

Evo nekoliko naših prijedloga:

• Plastelin može odlično prikazati sva četiri godišnja doba;
Jesen – od plastelina napraviti tijelo ježa a s pomoću čačkalica napraviti bodlje ( dodatno se može ići u prikupljanje lišća pa nataknuti na bodlje )
Ljeto – napraviti morsko dno od plastelina ( školjke, rakove, ribe, hobotnicu, koralje…)
Zima – napraviti božićnu jelku i sve pripadajuće ukrase od plastelina ( kuglice, Djed Božićnjak , saonice, pahuljice, darovi…)
Proljeće – napraviti cvjetnu livadu od plastelina ( razno cvijeće, drveće, pčele, bumbare…)

• Geometrijski likovi i tijela od plastelina
• Dijelovi tijela od plastelina
• Odjevni predmeti od plastelina
• Hrana od plastelina ( tržnica, voće, povrće, vrt, polje…)

U nedostatku inspiracije dobar savjet je isprintati tematske predloške na koje će djeca dodati plastelin prema zadanim uputama. 

PLASTELIN IZ NAŠE PONUDE

Giotto be - be Mali graditelj

kreativni likovni set

PLASTELIN JOVI

KREATIVNI LIKOVNI SET ZA MODELIRANJE

ZAKLJUČAK

Plastelin omogućuje djeci da izraze svoj osobni ukus zamišljanjem i stvaranjem svoje omiljene figure i odabirom boja koje im se najviše sviđaju.

Za potpuni razvoj djeteta potrebno mu je pružiti priliku da nešto stvori vlastitim rukama. Oblikovanje je idealno kao način da se aktiviraju taktilne senzacije djeteta i fine motoričke sposobnosti.

Njihove kreacije i misli postaju opipljivi predmeti u kojima se kasnije može slobodno uživati. Ovdje možete pogledati našu božićnu radionicu sa plastelinom.

Lako, sve sastojke već imaš u kuhinji! Recept za izradu domaćeg plastelina i detaljne upute pročitaj na našem blogu.

Domaći plastelin radi se od prehrambenih sastojaka koje koristimo svaki dan, ako ćemo govoriti doslovno, može se pojesti, nije otrovno ali, to je sirovo tijesto. 

Čim dijete pokaže interes za svoju okolinu, dodiruje rukicama sve, koristi svoje prste kao glavni alat – vrijeme je za plastelin. Roditelji se ustručavaju izbjegavaju plastelin prije 3. godine, no ako je igra s plastelinom u prisustvu odrasle osobe nema straha od stavljanja plastelina u usta, stoga može i ranije. 

POSTANI NAŠ PRIJATELJ

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

Magistra primarnog obrazovanja

"Nakon višegodišnjeg rada u školi spremna sam podijeliti svoja iskustva i savjete kako olakšati učenje odnosno, kako učiti kroz igru."