Piramida zdrave prehrane - pravilne navike?
01 Pro

Piramida zdrave prehrane - pravilne navike?

HRANE LI SE DJECA KAKO TREBA?

Znam da među vama koji ovo čitate sigurno ima onih koji kažu svom djetetu: „Hajde, još samo dvije žlice juhe pa ćeš dobiti čokoladicu!“. Jesam li u pravu? Naravno da jesam. Nemojte se loše osjećati zbog toga, većina roditelja se koristi tom metodom. Ipak, nutricionisti tvrde da ukoliko dobro proučimo piramidu zdrave prehrane i načine na koje ju trebamo primjenjivati u svakodnevnim obrocima, neće biti potrebe za ucjenama i nagradama.

ŠTO JE PIRAMIDA ZDRAVE PREHRANE?

Piramida zdrave prehrane je vizualni prikaz namirnica kao smjernica što bi i na koji način trebali unositi u naš organizam. Sastavilo ju je Ministarstvo poljoprivrede SAD-a u svrhu promicanja zdrave prehrane. Sastoji se ( većinom ) od 4 kata -  u nastavku teksta ću ih detaljno opisati.   Prehrana koju dijete svakodnevno konzumira morala bi se pridržavati piramide jer pravilna prehrana sprječava razvoj bolesti ( alergije, dijabetes, pretilost ) te utječe na fizički ( sve češće i psihički ) razvoj djeteta.

 

KUPI ODMAH

 

KAKO ĆU UVESTI RED U PREHRANU SVOG DJETETA?

Teško. Ali, moraš pokušati. Za početak uvesti da dijete ima 3 glavna obroka u danu; doručak, ručak i večeru kao i 2 manja obroka, tzv. međuobroka ; zajutrak i užinu. Potrudi se da izbjegavaš velike količine slatkiša i gaziranih pića, čipseva, krokija…znam, čini se nemoguće no, nitko ne kaže da ih treba potpuno ukloniti, samo pametno dozirati, to možeš!

Inače sam mišljenja da priprema zdrave prehrane, pritom mislim baš na zdrave namirnice koje nisu dostupne po lokalnim trgovinama već u posebnim, iziskuje puno više vremena, truda i razmišljanja. Moji prijatelji koji se tako hrane tvrde da je sve stvar navike, kao što sam ja razvila naviku da nema dobre filmske večeri bez tone čipsa. Teško priznajem; ima smisla. Vratimo se na piramidu ZDRAVE prehrane…

 

 

PIRAMIDA ZDRAVE PREHRANE - HIJERARHIJA

Dok sam istraživala ovu temu primijetila sam da gotovo svaka piramida zdrave prehrane ima 4 kata. Jedna fotografija se isticala u masi i privukla mi pažnju upravo zbog dodanog 5. kata. Radi se o „predkatu“ – prije svega važno je popiti barem 8 čaša vode dnevno. Kažu da je to pola zdravlja. E pa onda je to zasluženo dodani kat na piramidu zdrave prehrane.

  važno je piti najmanje 8 čaša vode dnevno

( preuzeto sa : https://sites.google.com/site/zdravkaprehranka2001

BAZA PIRAMIDE – kruh, žitarice, riža, tjestenina
Ovaj kat je važan jer namirnice koje se tu nalaze daju potrebnu energiju i snagu za rast, razvoj i svakodnevne aktivnosti poput igre i učenja. Ove namirnice također je potrebno unositi jer pospješuju pravilan rad probave.

DRUGI KAT PIRAMIDE – voće i povrće
Svi znamo koliko je voće i povrće važno za zdravlje čovjeka. To su namirnice koje su neophodne u svakodnevnoj kuhinji. Prepune su vitamina i minerala te se preporuča uvijek jesti sezonske plodove jer tako unosimo u svoj organizam sve korisno iz njih.

TREĆI KAT PIRAMIDE – mlijeko, meso, riba
Mlijeko i mliječni proizvodi namirnice su koje osiguravaju dovoljne količine kalcija koji je potreban djetetu za rast te jačanje kostiju. Meso i riba izvor su bjelančevina i željeza. Za snagu i jake mišiće potrebne u svakodnevnoj igri ovaj kat ima važnu ulogu.

ČETVRTI KAT – masti i slatkiši
Juhuuu! Ako su na piramidi zdrave prehrane, znači da ih djeca smiju jesti ( i mi odrasli, jel' ). I to su lijepo zasjeli na vrh same piramide. Moš' mislit! Na vrhu su jer je vrh najmanji dio piramide što znači da se te namirnice unose u najmanjoj količini. Ima raznih vrsta i oblika masti, važno je dobro odabrati koju ćemo koristiti. Svi nutricionisti se slažu da je maslinovo ulje najbolji izbor pa ga onda treba i uvrstiti ka prvi izbor masti. Slatkiši su namirnice s mnoštvom kalorija a malo hranjivih tvari. Zapravo, više štete nego koristi, kako bi se reklo. Ipak, to ne znači da ih moramo potpuno izbaciti iz prehrane djeteta.

NEKOLIKO SAVJETA RODITELJIMA ZA UVOĐENJE PRAVILNE PREHRANE:

  • potrudi se da dijete ne preskače obroke - razmišljaj unaprijed i napravi plan
  • pazi na razmake između obroka – stvori rutinu koliko je moguće, metabolizam se brzo navikne na red
  • neka hrana bude raznolika - kombiniraj namirnice, pokušaj obuhvatiti sve skupine na tanjuru  ( bjelančevine, vitamine, minerale, ugljikohidrate )
  • vodi računa o tjelesnoj aktivnosti djeteta – pri aktivnosti brže se troši unesena prehrana, neka je dijete uvijek nahranjeno kako bi imalo snage za obavljanje istih
  • NE PRESKAČI DORUČAK – često u jutarnjoj užurbanosti i roditelji i djeca samo „izlete“ iz kuće praznog želuca. Zamisli da ujutro ideš na posao, pališ auto u kojem nema goriva…isto je s ljudima

Ovdje možeš pronaći didaktičke igračke za rad s tvojim djetetom.

UTJECAJ OKOLINE I NAČIN ŽIVOTA

Kako će se djeca hraniti zdravo ako nemaju takav primjer u svojoj svakodnevici?

Roditelji su ti koji biraju što će i kada će djeca jesti. Današnji užurbani način života predstavlja pred roditelje velike izazove. Teško je sve uskladiti; s posla po dijete u vrtić ili školu, brzo nešto pojedi, trči na neki trening, pojedi nešto kad se vratiš, tuširanje i spavanje. Ne preostaje baš puno slobodnog vremena za pripremu zdravih obroka. Zato se poseže za brzom hranom, masnom i nezdravom. No, i to je stvar navike. Nešto na što se može utjecati.  Organizacija je pola posla. Dobro je smisliti tjedni plan, vikendom se opskrbiti namirnicama i na taj način olakšati sam sebi posao. 

ŠTO AKO IMAM IZBIRLJIVO DIJETE?

Naravno, djeca su djeca. Nisu sva jednaka i često rade „probleme“ upravo oko prehrane. Zapravo, u manjini su oni koji sve jedu što im se servira. Treba pronaći neku sredinu, odnosno, prilagođavati prehranu djetetu i pokušati povremeno uvoditi nove namirnice. Također,  dobro je uključiti djecu u smišljanje jelovnika, pitati ih što vole i žele jesti, razgovarati o namirnicama.  Ukoliko im mi kao roditelji usadimo zdrave navike u prehrani, velika je vjerojatnost da će i sami nastaviti prakticirati iste kasnije u životu. A to znači voditi brigu o zdravlju. Sprječavati potencijalne opasnosti do kojih nepravilna prehrana dovede brže nego što mislimo.

 

 

PREPORUČAMO IGRU - PIRAMIDA ZDRAVE PREHRANE

„Piramida zdrave prehrane“ prekrasno je ilustrirana podloga dimenzije 67*46 centimetara koju djeca sama slažu od 12 dijelova. Horizontalno su odvojeni zeleni, žuti i crveni dio. Zeleno polje popunjava se namirnicama koje su zdrave i koje često koristimo, žuto polje namirnicama koje ponekad treba uzeti, crveno polje, nažalost, povremeno. Tu je i kockica sa šest polja na koju nalijepimo tri zelena kružića, dva žuta i jedan crveni kružić. Bacajući kockicu, s obzirom na boju koju kockica pokaže, s kartončića s namirnicama uzimamo kartu za koju mislimo da pripada određenom polju.

Ukoliko ne pogodimo, igru nastavljaju suigrači. Igra je jako zanimljiva, ali nema svrhu ukoliko nema i svoj obrazovni cilj. Gotovo da nema onoga kome na pamet odmah neće pasti da je ova igra asocijacija. Svakako jest, ali mislim da je puno bitnije ono što djeca vide na sličici i primjene to u životu. Živimo u vremenima loših prehrambenih navika, pretilost je prisutna naročito kod djece i oni vrlo rano moraju naučiti razlikovati zdrave od manje zdravih pa gotovo i loših namirnica.

 

Tekstovi koji bi te mogli još zanimati

- 5 trikova za učenje tablice množenja

- Abakus kao osnova matematike za djecu

- Kinetički pijeska i njegove brojne prednosti

Zaključak:

Ti upoznaješ svoje dijete sa prehranom. Ti mu nudiš namirnice i određuješ način pripreme, dozu i kombinaciju hrane. Velika je odgovornost na tebi no, pokušaj to pretvoriti u zabavu! Zajedno sudjelujte pripremi i konzumiranju hrane.

 

Često postavljena pitanja

1. Kako se piramida zdrave hrane koristi za planiranje obroka?

Piramida zdrave hrane pruža smjernice o tome koliko porcija iz svake skupine namirnica trebamo konzumirati kako bismo osigurali uravnoteženu prehranu.

2. Koliko porcija iz svake skupine namirnica trebam konzumirati?

Preporučuje se konzumirati različite količine namirnica iz svake skupine, ovisno o individualnim potrebama, dobima i razinama aktivnosti. Općenito, preporučuje se konzumirati više povrća i voća te umjerene količine proteina, cjelovitih žitarica i mliječnih proizvoda.

3. Mogu li se dijetalni režimi prilagoditi piramidi zdrave hrane?

Da, piramida zdrave hrane može se prilagoditi različitim dijetalnim režimima, kao što su vegetarijanstvo, veganstvo ili posebne prehrambene potrebe. Važno je prilagoditi udjele namirnica u skladu s individualnim potrebama i preporukama stručnjaka.

Autor

Ana Zdrilić (magistra primarnog obrazovanja)

Povezani artikli

Piramida zdrave hrane

45,90€

Što predstavlja piramida zdrave hrane? Koje namirnice treba često konzumirati, a koje povremeno? Edukativna igra Piramida zdrave hrane upoznat će dijete sa zdravim namirnicama i naučiti ih koja je hrana važna za zdravlje organizma, a koju hranu je potrebno konzumirati u manjim količinama. Odgojni ciljevi Ova igra asocijacije igra se bacanjem kocke, i ovisno o dobivenoj boji, popunjava se piramida odgovarajućim karticama s hranom s obzirom koliko se ta hrana često jede: ZELENA: često ŽUTA: ponekad CRVENA: povremeno Način igre Ova zabavna i edukativna igra sastoji se od 12 piramida puzzli (66 × 45 cm), 54 kartice sa slikama hrane, kocke (3.5 cm), okruglih šarenih naljepnica i prehrambene piramide u boji. Natjecateljska igra Zalijepi naljepnici u boji na sve strane kocke - 3 zelene, 2 žute i 1 crvenu. Složi puzzle u piramidu. Stavi kartice s fotografijama hrane licem prema gore i podijeli ih igračima. Prvi igrač baca kocku, i ovisno koja boja se pojavi, odabire jednu od svojih kartica koja odgovara toj boji, na temelju toga koliko često treba jesti (zeleno - često, žuto - ponekad, crveno - povremeno). Sustav samoispravljanja: Provjeri poleđinu kartice da vidiš da li je izbor točan i stavi je na odgovarajuće područje piramide. Ako izbor nije točan, vrati karticu gdje je bila, licem prema gore, pored ostalih kartica s hranom. Zatim se red pomiče na sljedećeg igrača. Pobjednik je osoba koja se prva riješi svih svojih kartica i ispravno ispuni piramidu. Grupna igra - nenatjecateljska Zalijepi naljepnice na kocke, složi piramidu i stavite kartice na stol. Prvi igrač baca kocku i prema boji koja se pojavi bira karticu s hranom koja odgovara toj boji, ovisno o tome koliko četo treba jesti. Ostala djeca mogu pomoći u odabiru kartice. Sustav samoispravljanja isti je kao i u natjecateljskoj igri. Igra završava kada se piramida popuni svim sa karticama.   Dimenzije proizvoda 33.5 × 23.5 × 9 cm Dob od 3 do 8 godina Obrazovni cilj Razvoj vizualne percepcije i vokabulara Proizvođač, država Akros, Španjolska Broj komada u pakiranju  68 Materijal Karton   Što razvija? Spoznajni razvoj Spoznajni razvoj podrazumijeva mentalne procese na temelju kojih dijete informacije koje dobiva iz osjetila formulira u smislenu cjelinu i posljedično tumači i razumije svijet oko sebe. Taj se proces odvija kroz aktivnu interakciju s okolinom, pri čemu je važno osigurati uvjete za razvoj pozornosti i misaonih strategija. Kod djeteta se spoznaja razvija postepeno, ovladavanjem sve složenijim shemama, pojmovima i misaonim operacijama. Socijalno – emocionalni razvoj Socijalno-emocionalni razvoj podrazumijeva sposobnost kontroliranja i prilagođavanja ponašanja i emocija. Prve prave društvene odnose dijete razvija oko treće godine života, a neke od sposobnosti koje treba usvojiti su odgovornost, suradnja, samostalnost, poštivanje pravila, empatija, komunikativnost i samokontrola. Dijete kroz interakciju s vršnjacima mora naučiti koje su reakcije primjerene, a koje nisu, odnosno kako primjereno izražavati, kontrolirati i razumjeti vlastite emocije te poštovati emocije drugih ljudi. Vizualna percepcija Vizualna percepcija način je na koji mozak procesira ono što vidimo, odnosno način na koji mozak interpretira, analizira i daje smisao onome što vidimo. Pomaže djetetu da razumije ono što vidi, odnosno prepozna i razumije različite elemente, kao što su veličina, boja, oblik, prostorni odnosi. Vizualna percepcija važna je u svakodnevnom životu u različitim aktivnostima kao što su: čitanje, oblačenje, slaganje puzzli, uočavanje  sličnosti i različitosti.   ..

Dodaj u košaricu

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..