Oprema za vrtiće - što sve morate znati?

Često je pitanje: “koja je oprema najbolja za vrtiće?” Nakon više godina istraživanja, proučavanja i rada s vrtićima nastojat ću donijeti pokoji savjet. Najbolja je sigurno ona oprema koja zadovoljava pedagoške standarde, certifikate te kvalitetom i izgledom je namijenjena za vrtićke sobe.

oprema za vrtić - kvalitetan materijal i dizajn za vrtićke sobe

Jedna od najbitnijih stavki prije samog uređenja vrtića je planiranje opreme za vrtić. Kako će izgledati dječje sobe, prostor za vježbanje i dječje igralište samo su neka od pitanja. Više je stvari na koje morate obratiti pažnju prilikom samog projektiranja. Svaka dječja skupina ima posebne elemente, visina stola i stolica mora odgovarati dobi djeteta, a neke sobe će trebati i posebne kutke za igru. Unaprijed morate razmišljati o namještaju otvorenog, poluotvorenog ili zatvorenog tipa koji će odgovarati kvadraturi sobe. Pročitaj naš tekst o uređenju dječjih kutaka za igru i osmislite par ideja za rad.

Oprema za vrtić - kompletno uređenje vrtića

Prilikom ulaska u dječji vrtić jedan od prvih stvari s kojom ćete se susresti su dječje garderobe. Djeca i roditelji ih stalno koriste i vrlo je bitno od kakvog su materijala napravljene. Ako imate tanka MDF vrata bez zaštita za zatvaranje vrlo je vjerojatno da ćete ih u dogledno vrijeme uništiti. Sama funkcionalnost garderobnog ormara je podjednako važna. Idealno je da dijete ima klupicu za sjedanje i spremnik za stvari u jednome dijelu. 

Nakon što uđete u sobu potrebno je osmisliti dječje kutke za igru. Ovisno u prostoru u kojem se nalazite, namještaj morate prilagoditi dobi djece i njihovim mogućnostima. Da li je potrebna polica za presvlačenje, ormar za krevetiće i posteljinu…? Sve ovisi o njihovoj dobi i zato je planiranje najbitniji proces. Susreo sam se s jednim naručiteljem koji je tražio mnogo krevetića za vrtić iako je samo manji dio djece uistinu spavao tokom dana. Zašto trošiti ako baš nije potrebno?

Pokušat ću s konkretnim savjetima pomoći kako bi se neke greške ispravile na vrijeme.

Na što trebamo paziti kod opremanja vrtića?

Sigurnost za djecu je najbitniji faktor kojim se moramo voditi. Namještaj mora biti stabilan, kvalitetan i certificiran prema EU standardima. Napisali smo tekst u kojem govorimo o 7 najbitnijih stvari kod uređenje vrtića. Pročitajte taj tekst jer će vam dati detaljne informacije o samom uređenje sobe. Dijete se jednostavno mora osjećati ugodno i zadovoljno kao u svom domu.

Svaka vrtićka soba mora imati broj stolica i stolova prilagođeno broju djece. Pripazite na njihove visine jer su za svaku dob različite. Poželjno je da je namještaj modularnog tipa i da se lako može međusobno spajati. Za to su idealne mobilne police na kotačima, lako se zakoče i naprave zasebni centri. Obratite pozornost i na mekane kute gdje će se djeca relaksirati i igrati.

Oprema za vrtiće - kako izgleda jedna soba?

Donosimo i primjer jedne naše sobe koje smo uredili unutar našeg projekta. Kao što smo i prethodno napomenuli prije samog ulaska u sobu negdje morate ostaviti svoje stvari. Naši garderobni ormari imaju pomična sjedišta, s prostorom za obuću u svom donjem dijelu. Vrlo lako se pomiču i idealni su za uštedu prostora. Nakon što se roditelj udobno smjestio na kauč, a mališan presvukao, došlo je vrijeme za odlazak u sobu.

dječje garderobe s mobilnom klupicom

Konzultirajte se s odgajateljima prije samog planiranja sobe, oni će ionako tu boraviti većinu vremena. Većina odgajatelja voli pokretan namještaj jer ga je lakše premještati i formirati nove centre za igru. S vremenom uvijek ista soba dosadi i dobre su nove preinake. Samim premještanjem i spajanjem različitih dijelova “osvježili ste sobu”. Evo primjera jasličke sobe gdje će se oni najmanji igrati i opuštati uz priče. Pročitaj naš tekst o uređenju prostora za igru.

oprema za vrtić - uređenje jasličke sobe

Isto tako i primjer sobe za djecu starije dobi. Premium materijal i elegantan dizajn odlika su ove sobe. Pažljivim odabirom boja, djeca ne gube pažnju i fokusirana su na daljnje zadatke.

Didaktičke igračke isto su tu - oprema za vrtiće...

Djeca najviše obožavaju prirodne materijale i zato je drvo uvijek izbor broj 1. Didaktička igračka je ona koja privuče pažnju djetetu, zainteresira ga, potiče da nalazi rješenje, razvija motoriku, poboljšava koncentraciju…i najvažnije, ZABAVI GA! Obavezno moramo voditi brigu o različitim dobnim skupinama i njihovim sklonostima. Donosimo odličan tekst o didaktičkim igračkama po različitim dobnim skupinama.

DOBRE DIDAKTIČKE IGRAČKE:

  • lopte, gol, koš
  • bicikl, romobil
  • igre s traženjem rješenja ( zagonetke, umetaljke, puzzle…)
  • likovni pribor ( krede, flomasteri, pastele, škare, plastelin…)
  • glazbene igračke – instrumenti
  • igre uloga
  • društvene igre s jasnim pravilima
  • konstruktori za slaganje
  • slikovnice i kratke priče
  • kartice sa slovima i brojkama

Uređenje prostora za odgajatelje

Kako bi i sam odgajatelj mogao adekvatno raditi, potrebno je unutar sobe pripremiti jedan stol i kvalitetnu sjedalicu. Isto tako za skladištenje dokumentacije i čuvanje radova potreban je ormar. Unutar vrtića odgajatelji će imati i posebni prostor za presvlačenje i sobu za sastanke. Treba kreativno osmisliti i njihov prostor kako bi sam posao bio što ugodniji.

Naravno i dječje igralište spada u opremu za vrtić...

Namještaj za vrtiće i oprema za dječje igralište dio su iste cjeline. Gotovo svaki dječji vrtić ima igralište i to je nešto o čemu isto tako morate razmišljati. Koje igračke odabrati ovisi o samim dimenzijama igrališta i sigurnosnoj zoni. Tijekom igre uvijek može doći do nepredvidivih situacija, jednostavno zaštitite se na vrijeme. Razmislite o podlozi koju ćete staviti na tlo i mogućnosti antistres podloge?

Naravno sve ovisi o budžetu i to je sasvim razumljivo. 

Zaključak:

Sam posao opremanja sobe ili potpuno novog vrtića zahtjeva dosta truda i iskustva rada. Često ljudi posegnu za jeftinijim verzijama koji imaju kratak rok trajanja. Da bi se napravila nekakva ušteda ide se na nižu kvalitetu i kraći vijek trajanja. Od iznimne je važnosti da je namještaj provjeren i funkcionalan u prostoru. Ukoliko trebate pomoć oko uređenja vrtića, popunite našu kontakt formu. Rado ćemo vam pomoći u svim pitanjima.

Katalog namještaja

kompletna ponuda

Liber Media d.o.o.

Davorina Bazjanca 17

23000 Zadar

info@liber-media.hr

095/388-8535

Mateo Novaković

Mateo Novaković