Nagrade i kazne u odgoju djece - savjeti za roditelje
12 Lip

Nagrade i kazne u odgoju djece - savjeti za roditelje

Nagrade i kazne u odgoju djece - konkretni savjeti za roditelje

Odgoj vlastite djece, za roditelje je istovremeno i najteži i najljepši zadatak. Najljepši u vidu toga da imaju priliku promatrati svoju djecu kako se razvijaju i postaju zrele odrasle osobe, te rasti zajedno s njima. A najteži jer taj zadatak ima puno prepreka i odluka koje se moraju donijeti kako bi se dijete nesmetano razvijalo i pronašlo svoj životni put.

Kakogod bilo, roditelji su tu da svojoj djeci kroz vlastiti primjer i kroz odgoj pokažu što je za njih dobro, a što loše i tim putem ih pomažu oblikovati i graditi u njima pozitivne
osobine.

 

Oblikovanje dječjeg ponašanja

Za početak ćemo objasniti neke osnovne pojmove koji se koriste u psihologiji učenja, a bitni su da bi razumjeli sustav nagradi i kazni. Bitan pojam koji se u ovom području spominje je potkrepljivanje. Potkrepljivanje označava kako posljedice nečijeg ponašanja povećavaju ili smanjuju vjerojatnost ponovnog pojavljivanja tog istog ponašanja. Iz toga proizlazi da mi sustavom nagradi i kazni, odnosno potkrepljivanjem određenog ponašanja možemo na neki način oblikovati ponašanja djece.

Kaznama želimo postići uklanjanje nepoželjnog ponašanja kod djeteta, a nagradama želimo postići povećanje učestalosti poželjnih ponašanja. Tako dijete učimo bitnim moralnim vrijednostima i dajemo mu jasnu sliku o tome što je dobro, a što loše. To nam je za sada poznato, zar ne?

nagrade i kazne u odgoju- kako potaknuti svoje dijete

 

Kazna u odgoju djece

Kada govorimo o kaznama, najbitnije i najvažnije pravilo je ni u kojem smislu ne povrijediti dijete prilikom kažnjavanja. Narod bi rekao: "Batina je iz raja izašla", a mi
kažemo: "Batina nije izašla iz raja, nego iz neznanja."

Postoji puno efikasnijih i boljih načina oblikovanja dječjeg ponašanja, nego je to batina, vrijeđanje ili psovanje. Kada djetetu želimo pokazati da je neko od njegovih ponašanja neprimjereno i da ga ne smije ponoviti, možemo na određen period djetetu uskratiti nešto što jako voli ili mu zadati zadatak koji mu nije najdraže raditi.

Uz to, jako je bitno i objasniti mu zašto je nastupila kazna, zbog kojeg točno ponašanja, zašto takvo ponašanje ne toleriramo i ponuditi mu alternative. Alternative su ono što će djetetu poslužiti kako bi u budućnosti bilo bolje i razvilo prihvatljivije načine ponašanja. Na primjer, dijete udari svoju sestru/brata svaki puta kada se žele igrati njegovim/njezinim igračkama. Kada vidimo da se takvo ponašanje ponavlja, htjet ćemo ga promijeniti.

Najprije probajmo posjesti dijete i razgovarati s njim. 'Nije lijepo što udaraš bracu seku jer ih tako možeš ozlijediti. Kako bi ispravio takvo ponašanje, bilo bi lijepo da se ispričaš i da ovaj puta ti pospremiš i svoje i bratove/sekine igračke.'

Osim toga, naglasite i da će ubuduće morati raditi isto, ako se ponašanje nastavi, te naglasite pozitivne strane promjene ponašanja: 'Ako dopustiš braci/seki da se igra tvojim igračkama, možete dijeliti igračke i tako se još bolje zabaviti, a na kraju igre ćemo zajedno pospremiti sobu i ići na sladoled.'. Tako dijete dobiva alternativu koja je u svakom pogledu za njega/nju bolja opcija od nasilja, a potaknut će djecu i na zbližavanje tijekom igre. 

 

Konkretni primjeri nagrade i kazne 

Ovo je samo primjer toga kako reagirati kada želimo neko neprihvatljivo ponašanje kod djeteta promijeniti, a za druge primjere budite kreativni i smislite svoj način koji je primjeren vašem odnosu s djetetom – jer ga najbolje poznajete baš vi!

U svakom slučaju imajte na umu par sitnica:

1. Nemojte dopustiti da kazna na bilo koji način povrijedi dijete (fizički ili psihički)

2. Budite sigurni da će tijekom kažnjavanja dijete biti na sigurnom – nikako nemojte dijete ostavljati samo vani na hladnoći, u mraku, ili u bilo kojim nesigurnim uvjetima za dijete

3. Nakon neprihvatljivog ponašanja probajte s djetetom razgovarati tako da sjedite jedno preko puta drugog i da se gledate u oči – tako ćete biti sigurni da vas je dijete čulo i razumjelo. Ako je moguće, spustite se na razinu djeteta da su vam oči u približno istoj ravnini

4. U razgovoru naglasite djetetu koje je točno ponašanje neprihvatljivo te zašto nije dobro ni za nju/njega ni za okolinu da se tako ponaša

5. Dajte djetetu alternative! Dijete se ponaša na određena način jer samo tako zna doći do svog cilja. Podučimo svoje dijete drugim oblicima ponašanja i probajmo mu predložiti da idući puta proba s njima.

6. Nagradite dijete kada vidite da se ponašanje promijenilo!

Kako biste izbjegli situacije u kojima se dijete ponavljano neprihvatljivo ponaša, odredite točna pravila ponašanja zajedno s djetetom. Unaprijed mu recite gdje idete, što ćete raditi i koja se pravila ponašanja trebaju poštivati. Pri poštivanju pravila, vrlo je bitno ostati dosljedan kako bi postavili zdrave granice i kako bi dijete imalo čvrst oslonac. Primjer postavljanja pravila glasi: 'Danas popodne ćemo ići u trgovinu po namirnice.

U trgovini ćemo vidjeti puno slatkiša i igračaka za koje znam da ćeš ih poželjeti imati. Ovaj puta u trgovini ti možeš izabrati jednu slasticu kojom ćemo se zasladiti nakon večere.'. Prije ulaska u trgovinu još jednom ponovite dogovoreno pravilo i ostanite dosljedni dogovoru. Tako ćemo si unaprijed osigurati mirnu i ugodnu kupovinu.

Pročitaj naš tekst o razvoju dječjeg mozga.

Nagrade u odgoju djece

Jednako važne, a možda čak i važnije u oblikovanju dječjeg ponašanja su nagrade. Nagrade povećavaju vjerojatnost ponavljanja poželjnog ponašanja kod djeteta. Kako i kod kazne, djetetu se treba jasno reći za što ga se nagrađuje i zašto je to ponašanje poželjno. Kada dijete vidi da nešto ispravno radi, a uz to da ste vi primijetili njegov/njezin trud i lijepo ponašanje te ga nagradili, ono gradi svoje samopouzdanje i osjećaj vrijednosti. To ga/je motivira da se i ubuduće izabere ponašati na takav način kako bi ponovno izazvalo u sebi te ugodne osjećaje.

Ali zapamtite, s nagradama ne treba pretjerivati. Postoji puno načina kako možete nagraditi svoje dijete, to su materijalne nagrade poput novaca i igračaka ili nematerijalne nagrade poput pohvale ili zagrljaja. Što de događa ako pretjeramo s nagrađivanjem? Ako vidimo da se dijete voli baviti nekom aktivnosti i u toj aktivnosti je dobro, nema potrebe da ga/je za su aktivnost posebno dodatno nagrađujemo materijalnim sredstvima. Sama nagrada djetetu je osjećaj užitka koju mu/joj pruža osjećaj aktivnosti koju voli raditi. Za takve aktivnosti, dovoljno je pohvalama i zagrljajima nagraditi dijete kako bi ono vidjelo da smo prepoznali njegov/njezin trud i talent.

Ako dijete nakon takvih ugodnih aktivnosti počnemo nagrađivati materijalnim nagradama, ono može izgubiti unutarnju motivaciju za bavljenjem tom aktivnosti i početi je raditi samo radi nagrade. Time uskraćujemo dijete osjećaja užitka i vrijednosti nakon omiljene aktivnosti. Za neke druge, djeci malo manje drage aktivnosti, poput odlaska doktoru ili zubaru, možemo ih pohvaliti za hrabrost i nagraditi odlaskom na sladoled kako bi dijete odlazak doktoru ili zubaru u budućnosti moglo upariti s tim ugodnim osjećajem koji slijedi nakon.

 

 

Često postavljena pitanja

Trebam li koristiti samo materijalne nagrade?

Ne, nagrade se ne moraju sastojati samo od materijalnih dobara. Verbalna pohvala, priznanje i podrška također su izuzetno važni oblici nagrade. Ponekad su riječi pohvale i priznanja najvrijednije za dijete jer im pomažu u izgradnji samopouzdanja i osjećaja zadovoljstva.

Kako biti dosljedan u primjeni kazni?

Dosljednost je ključna u primjeni kazni. Važno je da postavite jasna pravila i očekivanja te da ostanete dosljedni u njihovom provođenju. Kazne trebaju biti proporcionalne ponašanju i primijenjene s razumijevanjem, a ne kao sredstvo za kažnjavanje ili izražavanje bijesa. Komunikacija i objašnjavanje razloga kazne također su važni kako bi dijete razumjelo posljedice svog ponašanja.

 

Tekstovi koji bi te mogli zanimati

Abakus kao osnova matematike za djecu

Crtanje za djecu

Kinetički pijeska i njegove brojne prednosti

 

Zaključak

Na nagrade i kazne u odgoju svako dijete će reagirati na svoj način. Roditelji, koji najbolje poznaju svoje dijete, imaju zadatak pomoći djetetu da ono poveća učestalost poželjnih, a smanji nepoželjna ponašanja koja ga u budućnosti mogu dovesti samo do nevolja. Budite kreativni i smislite način kako svoje dijete naučiti boljim ponašanjima koja će moći primijeniti i u budućnosti te postati odrasle osobe s mnoštvom hvalevrijednih osobina

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..