Mikroskop za djecu - zašto ga koristiti?

Mikroskop sam prvi put upoznala u višim razredima osnovne škole. Uvijek sam ga povezivala s nekim znanstvenicima, laboratorijima, pokusima i istraživanjima. U današnje vrijeme mikroskop se nudi i kao igračka za djecu. No, je li prerano za takvu „igračku“  u dječjoj dobi – donosimo u nastavku teksta.

mikroskop za djecu - za proučavanje i istraživanje predmeta na drugačiji način

Mikroskop za djecu i naš prvi susret...

Vratimo se nakratko na moj prvi susret s mikroskopom. Bilo je to na satu prirode ( ili biologije, više nisam sigurna ) i sjećam se da sam bila jako uzbuđena. Osjećala sam se važno, sad ću ja poput pravog znanstvenika otkriti nešto golom oku nevidljivo! I zaista, kad si dijete, naravno da se osjećaš važno radeći nešto što nije uobičajeno da djeca rade. Promatranje predmeta kroz leću mikroskopa svakako nije uobičajeno. Dapače, velika većina odraslih ljudi nikad nije imalo priliku pogledati kroz mikroskop.

Što je mikroskop?

Pogledajmo što je uopće mikroskop?

 (od grč. μικρός: malen, sitan + σκοπέω: promatram, gledam; arh. sitnozor)

„Mikroskop je instrument koji daje uvećane slike bliskih predmeta koji se ne mogu promatrati golim okom. Omogućuje da se predmet promatra pod širokim vidnim kutom odnosno, kao da je maksimalno približen oku, a da istodobno njegova slika ostane oštra i jasna. „

Kad je najbolje vrijeme za upoznavanje djece s mikroskopom?

Vrlo jednostavno, kad pokaže interes za istraživanje i proučavanje predmeta na jedan potpuno drugi način. Djeca vole postavljati pitanja, neki posebno vole znanost, zanimaju ih stvari na koje im roditelji ne mogu dati odgovor bez da posegnu za nekim alatom ili instrumentom. Upravo taj alat je MIKROSKOP. Zapamti! MIKROSKOP NIJE IGRAČKA ( ustvari je, ukoliko je plastičan i nema nikakvu svrhu osim imitativne igre).

No, govorimo li o pravom mikroskopu to je alat tj. instrument, koji daje uvećanu sliku predmeta. Znajući ovo, mi kao roditelji moramo sami procijeniti je li naše dijete spremno odnositi se kako treba prema instrumentu poput mikroskopa.

Bez obzira koliko ima godina, dijete mora biti upoznato s rukovanjem mikroskopom.  Po nekom mom iskustvu rekla bih da je dijete od 4 godine dovoljno veliko da mu se može objasniti što je mikroskop i kako se njime služiti. Naravno, to nije pravilo i ne vrijedi za svih. Dijete od 4 godine moglo bi pokazivati interes za učenjem novih stvari NA NOVI NAČIN, istraživati neki novi svijet. No, imajte na umu da bi mu u dobi od 4 godine mikroskop vrlo brzo mogao dosaditi.

Kasnije, u dobi od 5 i više godina, dijete već ima sposobnost koncentracije i fokusa. Samostalnije je i odgovornije prema predmetima oko sebe. Pokazivat će veći interes i trajniju zanimaciju za mikroskopsko promatranje. Djeca u kasnijoj školskoj dobi svakako će upoznati mikroskop na satu biologije i prirode, a ta dob je već dovoljna da bi dijete moglo procijeniti bi li se moglo u budućnosti baviti mikroskopskim promatranjem.

mikroskop za djecu može povećati predmet i do 3000 puta

Kako se koristi mikroskop za djecu?

Predmet koji ćemo promatrati postavimo na predmetno stakalce, obavezno moramo staviti i kapljicu vode te poklopimo drugim stakalcem. Mikroskop može povećati predmet i do 3 000 puta. Zahvaljujući tako velikom uvećanju možemo promatrati mikroorganizme, čestice prašine… Ukupno povećanje mikroskopa dobiva se tako da se pomnoži povećanje objektiva s povećanjem okulara. Objektiv daje povećanu, obrnutu i realnu sliku predmeta, a okular tu realnu sliku još poveća.

Nekoliko pravila pri rukovanju s mikroskopom:

 1. Uzimanje i prenošenje mikroskopa vrši se isključivo držanjem za ručicu i postolje istovremeno.
 2. Osobe koje nose naočale, promatraju predmet bez njih.
 3. Nakon završenog mikroskopiranja preparat se odnosi sa stolića, objektiv se vraća na najmanje povećanje i mikroskop se sprema.

Mikroskop za djecu

za proučavanje i istraživanje

Mali znanstveni mikroskop

10 različitih eksperimenata

Kako promatramo uz pomoć mikroskopa?

Predmet koji ćemo promatrati postavimo na predmetno stakalce, obavezno moramo staviti i kapljicu vode te poklopimo drugim stakalcem. Mikroskop može povećati predmet i do 3 000 puta. Zahvaljujući tako velikom uvećanju možemo promatrati mikroorganizme, čestice prašine…

Ukupno povećanje mikroskopa dobiva se tako da se pomnoži povećanje objektiva s povećanjem okulara. Objektiv daje povećanu, obrnutu i realnu sliku predmeta, a okular tu realnu sliku još poveća.

Povijest mikroskopa i njegova podjela

U davnoj povijesti, još u antičko doba, netko je shvatio da predmet izgleda veći ako ga promatramo kroz kapljicu vode ili zadebljano staklo. Prvi predmeti koji su se promatrali pod povećalom bili su mali kukci. U 13. stoljeću brušena i oblikovana stakla počela su se koristiti za izradu naočala. Kasnije, 16. stoljeću, otac i sin Hans i Zcharies Jansen  napravili su prvi mikroskop koji se sastojao od dviju leća. Jedno stoljeće kasnije taj isti mikroskop je poboljšan pa je nastao PRVI SVJETLOSNI MIKROSKOP.

Anton Van Leeuwenhoek prvi je čovjek koji je napravio i koristio prvi pravi mikroskop. Bio je ujedno i prvi koji je vidio i opisao bakterije promatrajući ih kroz mikroskop.

Mikroskope možemo u grubo podijeliti na: 

 • DJEČJE
 • STUDENTSKE
 • ODRASLE ( profesionalne )

 

U prodaji ćemo pronaći i:

 • OPTIČKI
 • KOMPOZITNI
 • STEREOSKOPSKI
 • PETROGRAFSKI
 • KONFOKALNI
 • FLUORESCENTNI
 • ELEKTRONSKI
 • PRIJENOSNI ELEKTRONSKI
 • SKENIRAJUĆI
 • MIKROSKOP S TUNELSKIM UČINKOM
 • IONSKI MIKROSKOP U POLJU
 • DIGITALNI
 • VIRTUALNI

Što sve možemo promatrati s mikroskopom za djecu?

Gledanje u obične stvari pod mikroskopom može promijeniti vašu perspektivu i način na koji gledate na svijet. Donosimo vam 10 stvari koje možete zajedno sa svojim malim znanstvenicima promatrati u kućnom laboratoriju:

 1. Stanice obraza
 2. Koža luka
 3. Stanice kvasca
 4. Plijesan
 5. Membrana od ljuske jajeta
 6. Mikroorganizmi iz bare
 7. Pelud
 8. Sol, šećer
 9. Papar
 10. Sapunica

Ovo je samo kratki popis svakodnevnih stvari koje biste trebali pogledati pod mikroskopom. Zapravo, samo smo zagrebali površinu nevjerojatnog mikroskopskog svijeta čuda. Klinci će bit oduševljeni kad shvate da se u kuhinji nalazi mnoštvo predmeta za promatranje pod mikroskopom. Klikni i pogledaj našu kompletnu ponudu znanstvenih setova.

Zaključak

Sigurna sam da većina djece  ( ali i roditelja ) misli da je mikroskop dostupan samo velikim znanstvenicima. To zapravo i nije tako čudno jer svi misle da je mikroskop rezerviran za istraživanja u znanstvene svrhe. I ne pomišljaju da bi se mikroskop mogao naći u ulozi igračke za djecu. Međutim, zašto svom djetetu ne bi prikazali svijet oko sebe u potpuno drugačijoj dimenziji od one uobičajene? Pa znanost je jednako zanimljiva i privlačna djetetu kao i odrasloj osobi, možda čak i više! Koliki bi htjeli eksperimentirati, ali misle da je nemoguće.

Omogućite svom malom znanstveniku dječji mikroskop i pomognite mu izraditi vlastiti laboratorij ako je to ono što ga zanima. Djeco, mikroskop može biti vaš pogled u novi svijet. Istražujte, proučavajte, divite se, zabavljate, igrajte…i ne zaboravite da ćete i na taj način puno naučiti!

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

magistrica primarnog obrazovanja