Matematička igra "Plus minus šuma"

Sigurna sam da su svi igrali „Čovječe ne ljuti se“
ili po mom „Čovječe NALJUTI se“ s obzirom da nisam voljela gubiti pa bi nerijetko ljuta završila igru.
Zabavna, društvena igra koja je mnogima kratila duge zimske večeri . Djeca ju jako vole jer je jednostavna, zanimljiva i ono najvažnije, natjecateljskog je tipa.

Sam naziv kaže da se igra fair play odnosno, neizvjesno je do samoga kraja i mogući je neočekivani rasplet pa nema mjesta ljutnji. Izgleda da ja to nisam nikad shvatila.
Kako bi ova igra imala dodatni edukativni sadržaj smišljen je malo drugačiji izgled ploče i nova pravila.

"Plus minus šuma" matematička igra za učenje zbrajanja i oduzimanja od 0 do 20.

Postoje različite matematičke igre, ali malo je onih koje nas uče na edukativan i zabavan način. Ova igra omogućava igru u grupi i potiče djecu na zbrajanje i oduzimanje do broja 20. U nastavku testa saznaj zašto je tako posebna?

ŠTO JE „PLUS – MINUS ŠUMA“ ?

Zabavna matematička igra napravljena po uzoru na „Čovječe ne ljuti se“. Magnetna ploča s motivima šume; listopadnim i zimzelenim drvećem s označenim brojevima do 20. Osim što sadrži jedan broj svako stablo je ispunjeno plusevima ili minusima. To nam određuje hoćemo li zbrajati ili oduzimati kad dođemo na određeno stablo.

PRAVILA IGRE MATEMATIČKE IGRE

Igrati može najviše 4 a najmanje 2 igrača. Iako, ova igra se može i samostalno odigrati kao ponavljanje matematičkih zadataka. Na startu se nalaze 4 ptičice u različitim bojama, magneti. Prilikom poteza igrač baca kockicu i pomiče svoju pticu. Ukoliko ptičica „sleti“ na stablo s oznakom plus, zbraja. Kada „sleti“ na minus, oduzima.
Primjer: ptičica stoji na stablu 14 +, igrač baca kockicu i dobije broj 5 , znači zbraja 14 + 5 i pomiče ptičicu na stablo broj 19. Pobjednik je onaj igrač čija ptičica prva „sleti“ na broj 20 ( stablo crvene boje). Do cilja se mora doći izravno zadnjim bacanjem. Svako stablo može primiti nekoliko ptica; stoga možete igrati bez izbacivanja.
Učenje zbrajanja i oduzimanja do 20.
„PLUS – MINUS ŠUMA“ NIJE SAMO MATEMATIČKA IGRA

Ova igra, osim kod kuće, definitivno zaslužuje i mjesto u razredu. Kao učiteljica često bi je koristila kao uvod u sat matematike ili na kraju sata kao zabavni dio i ponavljanje.

Osim što bi opustilo djecu svakako bi na lakši način ponovili zbrajanje i oduzimanje brojeva do 20. Uz matematiku možemo još napraviti korelaciju s prirodom i društvom – vrste drveća, plodove, šumske životinje, šumu kroz godišnja doba…

PREDNOSTI

– vježba zbrajanja i oduzimanja brojeva do 20

– učenje i ponavljanje matematike kroz igru

– uočavanje razlike između listopadnog i zimzelenog stabla

– upoznavanje života u šumi

– poštivanje pravila društvene igre

– razvoj natjecateljskog duha

– NITKO ne ispada

Matematičke igre mogu itekako biti zabavne😀

Matematička igra

Društvena matematička igra "Plus minus šuma"
Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

magistra primarnog obrazovanja