LOGIČKE IGRE za djecu

Na roditeljima je veliki pritisak što sve moraju naučiti svoje dijete do određene dobi.  Na dugoj listi zadataka LOGIČKO RAZMIŠLJANJE zauzima posebno mjesto, ne puno važnije od ostalih zadataka, ali svakako važno za budućnost djeteta. Logičke igre i sve o njima u nastavku.

U razvoju logičkog razmišljanja igra ima najveću ulogu.

LOGIKA

Za početak, idemo definirati LOGIKU; što je logika i čime se bavi?

To je filozofska disciplina koja se bavi ispravnim oblicima mišljenja, poimanja, suđenja i zaključivanja, te je stoga polazište i nužni temelj svake valjane spoznaje ( prema općoj enciklopediji ).

Onako laički – logika se bavi mišljenjem i donošenjem zaključaka.

 

PRVE 3 SU NAJBITNIJE

 

Istina, u prve tri godine života dijete se najintenzivnije razvija. Činjenica je i da svako dijete ima individualni razvoj, no svima je zajedničko da će okolina i odgoj u prve tri godine života itekako utjecati na kasnije ponašanje.

Do treće godine života dijete je već naučilo istraživati svijet oko sebe, komunicirati, pokazivati karakter i svoju volju. U toj dobi djeca počinju pokazivati da su sposobna samostalno donijeti ZAKLJUČAK. Mi kao roditelji/odgajatelji/učitelji tu smo da to zaključivanje ide u smjeru jednog zdravog intelektualnog razvoja.

PRILAGODBA DJETETU

Danas je zaista dostupno mnogo savjeta koji mogu pomoći u odgoju djeteta. Dobro je nekada otići na Google, na forume, vidjeti što ostale mame kažu, pročitati knjigu, pogledati emisiju – sigurno će poslužiti u nekim situacijama. Ono što je ipak najvažnije je da svoje dijete promatramo. Da ga dobro upoznamo. Svoj odnos moramo prilagoditi osobnosti svog djeteta. Na taj način ćemo vrlo lako odabrati način kako nešto objasniti, pokazati, usmjeriti i naučiti svoje dijete. 

 

igre koje djeci predstavljaju izazov

LOGIČKO RAZMIŠLJANJE i LOGIČKE IGRE

U razvoju logičkog razmišljanja igra ima najveću ulogu. Tu kreću prva zaključivanja. Pred djecu se stavljaju zadaci koje treba riješiti; kocke koje treba složiti, igračka koju treba sastaviti, boje koje treba sortirati, slagati nizove ( igračke ) prema zadanom kriteriju. Trogodišnjaku se već mogu objasniti neki apstraktni pojmovi. Količine i brojanje već dolaze u obzir. Roditelji su ti koji moraju pronaći način na koji će poticati logičko razmišljanje. Hoće li to biti dobra igračka, dugi razgovori s uključenim opisivanjima, aktivnosti koje potiču zaključivanje, igra koja traži promišljanje – odluka je na roditelju.

Najbitnije je ne nametati svoje mišljenje već biti uz dijete te mu pomoći da razvije vlastito.

LOGIČKE IGRE

Osim što potiču logičko razmišljanje, one pomažu i pri razvoju strateškog razmišljanja i prostorne orijentacije. To su igre koje djeci predstavljaju izazov. Spajaju kreativnost sa logičkim razmišljanjem. Iako nam se nekad čini da pojedina igra nema velikog utjecaja na dijete, možemo se prevariti. Svako iskustvo je bitno. Dijete uči na svojim pokušajima ali i pogreškama.

KAKO PRAVILNO POTICATI DIJETE NA LOGIČKO RAZMIŠLJANJE:

  • stvorite ugodnu atmosferu za igru
  • ne igrate se vi već dijete, vi ste uz njega ako zatreba pomoć
  • pojasnite pravila igre ako su nejasna
  • neka dijete samo odredi način i tehniku rješavanja zadatka
  • pitajte dijete želi li vašu pomoć
  • uskočite ako primijetite frustraciju zbog poteškoća u rješavanju zadatka
  • imajte strpljenja
  • pohvalite rad
  • pitajte dijete kako je zadovoljno svojim radom i igrom općenito
  • pitajte dijete ima li kakav prijedlog za dodatne zadatke

UPAMTI!

Važno je odabrati igračku koja će potaknuti dijete da „uključi mozak“; pronađe rješenje, dođe do kraja, odradi zadatak i sam sebi priušti uspjeh i zadovoljstvo nakon odrađenog zadatka.

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

Magistra primarnog obrazovanja