Kutak za igru - organizacija vrtićkog prostora

Jeste li se našli u situaciji uređenja vrtićkog prostora, ali niste znali odakle početi i što je sve bitno kako bi se djeca osjećala ugodno i kako biste stvorili pozitivnu atmosferu za igru i druženja? Mučilo vas je pitanje organizacije i sortiranja različitih vrsta igračaka u jedan prostor u kojem će djeca boraviti? Imamo dobru vijest, možda vam mi možemo pomoći!

kutak za igru - mjesto za odmor i čitanje

U jednom od naših prošlih članaka pisali smo o tome kako urediti dječju sobu i vrtićki prostor te o stvarima koje treba uzeti u obzir kako bi dijete bilo sigurno, slobodno se kretalo po prostoru i odlično se zabavljalo. Nadalje, odlučili smo malo detaljnije pisati o uređenju vrtićkog prostora i kako uklopiti razne dječje zanimacije, interese i igračke u samo nekoliko kvadrata. Ovdje pročitaj više o uređenje vrtićkog prostora.

Organizacija prostora - kutak za igru

Kod procesa uređenja prostora u kojem će boraviti djeca, postoji nekoliko bitnih stavki na koje moramo paziti. Prva od njih je sigurnost kako bi bili sigurni da dijete u igri neće ozlijediti sebe ili drugu djecu. Nakon što smo osigurali djecu od neugodnih padova, oštrih predmeta i drugih nevolja, dolaze na red izazovnost, dobra organizacija prostora i ugodna atmosfera. Materijali i igre koji se nude djeci za zabavu trebaju biti izazovni i poticati ih na razmišljanje, otkrivanje, istraživanje i slično. Zapamtimo, djeca najbolje i najkvalitetnije uče kroz igru, upoznajući različite materijale svojim prstićima, komunicirajući s drugima i stvarajući sami nove zadatke i avanture.

U uređenju prostora mislimo na djecu jer prostor uređujemo njima po mjeri. Čak bi bilo dobro djecu uključiti kao su kreatore uređenja da bi se i oni osjećali važno i da bi osjetili da se njihove želje i mišljenje cijeni. U ovom članku više ćemo se usmjeriti na organizaciju vrtićkog prostora i kako pri tome zadovoljiti sve dječje interese i želje.

Nered u prostoru

Kao što smo već spominjali, dobra ideja za uređenje vrtićkih prostora su kutci za igru. Nered u prostorijama i razbacane igračke posvuda krše već nekoliko osnovnih postavki za uređenje o kojima smo prije pričali. Prvo, krše sigurnost djeteta jer ako su djetetu pod nogama stalno kockice loptice i druge igračke, veća je šansa da se osklizne, ubode ili padne preko nekih od igračaka.

Druga negativna stvar je što dijete uz nesortirane igračke gubi pažnju, ne može se fokusirati na ono što trenutno radi jer mu hrpa okolnih igračaka čini distraktore koji ga ometaju.

Koncentracija i fokus u igri su jako važni kako dijete naučilo usmjeravati svoju pažnju na ono bitno i kako bi kasnije bilo uspješnije u rješavanju drugih životnih zadataka. Sortirane i pospremljene igračke ne znače da se dijete ne smije igrati s različitim vrstama igračaka istovremeno – spajanje nespojivog i maštovita igra gradi djetetovu kreativnost i inovativnost. Dijete treba biti upoznato gdje stoje sve njegove igračke i da se njima može poslužiti ako želi, ali prenatrpavanje djetetove okoline igračkama može proizvesti samo kontraefekt – obuzeti svu njegovu pažnju i prouzročiti kaos i nervozu.

Kutak za igru - rješenje za bolju organizaciju prostora

Rješenje koje savjetujemo svima koji nisu sigurni po kojim kriterijima i kako sortirati mnogobrojne igračke za djecu u prostor vrtića je kutak za igru! Kutak za igru je organizirani prostor koji nudi djeci da se fokusirano i bez ometanja bave aktivnosti kojom žele i koju vole. Kutak za igru nudi i puno više od toga, nudi djeci slobodu i mogućnost izbora, a ujedno i igru s djecom istih ili sličnih interesa.

Postoje različiti kutci za igru od kojih ćemo mi navesti neke od njih i pobliže objasniti njihove pozitivne strane, ali na kraju je uvijek na vama da odlučite što uključiti u kutke za igru i kako ih organizirati prigodno djeci koja će se u njima igrati i njihovoj razvojnoj dobi.

Likovni kutak za igru

Likovni kutak predviđen je za male kreativce i umjetnike koji se vole i znaju izražavati putem alata za umjetničko stvaranje. Ovaj kutak karakterističan je po tome što pruža najviše stvaralačke slobode i gradi dječju maštu na različite načine. Kada pomislimo na likovni kutak zamislimo stol, nekoliko stolica, papire i olovke/bojice. Likovni kutak može biti puno više od toga! Zašto se ograničiti samo na papir i bojice kada možemo starati i kartonom, glinom, temperama, kolažem, ljepilom, salvetama, novinskim papirom pa čak i neobičnim predmetima poput čepova od boca, špagom ili čačkalicama.

Mašti na volju, ovaj kutak neka bude najšareniji, najopušteniji i neka i sam pogled na njega izmami djeci osmijeh na lice. Kreativnost je jedna izuzetno korisna osobina koju kod djece treba graditi već od malih nogu jer je ona odličan temelj za razvoj inteligencije, bolje nošenje sa stresnim situacijama i pronalazak rješenja za probleme koji nas zateknu. Isto tako, vrlo je bitno da djeca uvide da se cijeni njihov rad pa predlažemo da kutak ili zidove uredite dječjim rukotvorinama kako bi im one bile poticaj i motivacija za daljnje stvaranje.

kutak za igru - likovni kutak za razvoj rane kreativnosti

Matematičko – logički kutak (Istraživački kutak)

Mislim da je suvišno i objašnjavati zašto je ovaj kutak bitan i zašto je važno poticati djecu da ga koriste. U njemu možemo pronaći slagalice, kocke, pazzle, brojalice, autiće i razne druge igračke kroz koje se djeca uče osnovnim matematičko – logičkim i prostornim postavkama i odnosima.

Više o svim dobrobitima kocki za igru, možete pronaći i u jednom od naših prethodnih članaka. U svakom slučaju, ove vještine grade način razmišljanja, potiču kritičko mišljenje, a vrlo su bitne i za razvoj inteligencije. Prilikom zanimanja za ovaj kutak, pružite djeci slobodu eksperimentiranja i istraživanja, učenja kroz iskustvo i učenjem kroz sustav pogrešaka. Tako će dijete najbolje usvojiti nove ideje, znanja i načine rješavanja problema.

Sportski kutak za igru

U zdravom tijelu, zdrav duh! Kretanje, gibanje i korištenje vlastitog tijela izrazito je korisno, kako za malu djecu tako i za odrasle. Kod djece, takve aktivnosti uče ih da ne budu pasivni nego da aktivno pristupaju svemu što život pred njih postavi, podižu razinu hormona sreće i zadovoljstva i gradi moždane strukture u svrhu boljeg pamćenja i učenja i bolje prostorne orijentacije. Ovaj kutak često je problem jer je ponekad teško pronaći mjesta za slobodno kretanje, a gdje još i za sprave koje će djeci pomoći u sportskim aktivnostima.

I u tom slučaju, budite kreativni! Sami osmislite svoj poligon od materijala koje imate. Provlačenje ispod stola, preskakanje užeta, hula-hop, vođenje lopte ili ples, bit će odlična zanimacija za djecu punu energije. Kada možete, premjestite sportske aktivnosti na dječje igralište! Sunčan dan i travnata podloga odlična su kombinacija da djeca uživaju u raznim tjelesnim aktivnostima sa svojim vršnjacima.

Kutak za čitanje

Proučavanje slikovnica i slušanje priča djeci su jedne od najdražih aktivnosti. Čitanje ih umiruje, a zanimljive priče pamte i do najsitnijeg detalja. Kutak za čitanje ispunite knjigama prigodnim uzrastu djece koji će u njemu boraviti, dopustite im da slobodno pregledavaju i čitaju knjige, a ako vas zamole, s veseljem im pročitajte izabrano štivo. Zamišljanje likova iz bajke i pouke koje ih čekaju na kraju, vrlo su bitan detalj djetinjstva jer se kroz bajke djeca uče razlikovanju dobra i zla i grade maštu i suosjećanje prema drugima. Slušanje priča i usputno praćenje teksta priprema djecu za učenje čitalačkih sposobnosti. Nakon pročitanih bajki, oživite princeze i prinčeve, žabe i vještice i sve pretvorite u mali igrokaz uz čiju pripremu ćete se odlično zabaviti.

Kutak za odmor

Jednako važan u vrtićkim skupinama je i kutak za odmor. U velikoj grupi, djeci ponekad bude previše podražaja, zvukova i igračaka pa u vrtiću može zavladati nervoza ili ne tako ugodna atmosfera. Zato je jako bitno djetetu omogućiti vrijeme za sebe, i odvajanje od drugih, ako ono to poželi.

Imajte na umu da osigurate da je dijete dobro i da će se nakon male pauze ponovno pridružiti prijateljima u igri. Kutak za odmor ispunite ugodnim materijalima poput jastučića, udobne sjedalice, biljki pa možda čak i ugodne glazbe koja će opustiti dijete. U kutku za odmor možete djetetu ponuditi i razgovor, utjehu ili jednostavno opuštanje u miru. Pročitaj naš tekst o kompletnom uređenju vrtića.

Zaključak:

Kutaka postoji još puno, a mi smo spomenuli neke od njih za koje smatramo da su najčešći i najprivlačniji djeci. Osim navedenih, tu mogu biti i kutak emocija, kutak za lutke, glazbeni kutak ili plesni kutak. Uz naše ideje i vlastitu kreativnost, ne sumnjamo da će vrtićki prostor koji uređujete biti pravi mali raj za djecu koja ga posjećuju. Teškoću odvajanja od djeteta ublažit će znanje o tome da ga u vrtiću čekaju brižne tete, zaigrani prijatelji i osmijeh na licu!

Jelena Palikuća

Jelena Palikuća

magistrica psihologije