Čemu služe kocke za igru?

One su neizostavan dio svake dječje sobe ili igraonice. Naizgled toliko jednostavne stvarčice, s 8 uglova i 6 ravnih ploha, omogućuju djeci toliko kreativnosti i igre. Kocke su odličan izbor igračaka za razvoj raznih sposobnosti djeteta, a imaju i još dodatnih prednosti koje ćemo spomenuti u nastavku ovog članka.

Kocke za igru potiču kreativnost i maštu

Za početak, bitno je naglasiti da kod odabira bilo kojih igračaka za dijete treba paziti na primjerenost te igračke za dob djeteta, isto pravilo odnosi se i na kocke i slagalice. Igračka mora biti sigurna za dijete, zanimljiva djetetu, poticati njegovu kreativnost, maštu i učenje novih ili vježbu već naučenih znanja i vještina.

Iz tog razloga, manjoj djeci prigodnije su veće, mekše ili plastične kocke oblih rubova kako se djeca ne bi ozlijedila ili ih stavila u usta, što mala djeca imaju naviku raditi. Kasnije, kada djeca postaju starija i pažljivija, prigodne su i sitnije kockice nešto neobičnijih oblika koje omogućuju sve maštovitiju igru i korištenje.

Kocke za igru i benefiti za razvoj djece

Unatoč velikom napretku tehnologije i “zastarijevanja” velikog broja igračaka koje su prije bile aktualne, možemo reći da su kocke ostale i uvijek će ostati u modi. Osim praktičnosti i jednostavnosti, kocke imaju i svoju edukativnu ulogu – i to ne baš malu.

Kao što je već spomenuto, kocke potiču dječju kreativnost, maštu, znatiželju, otkrivaju talente i s njima djeca uče i povezuju. Uz sve to, djeca se igrom s kockama uče boljoj motorici i preciznosti, te povećavaju svoju koncentraciju i pažnju

Kreativnost i mašta

Što li je igra djeci nego poticanje zabave, kreativnosti mašte i veselja. Uz kocke, dijete će lako moći sve od navedenog. Razni oblici, boje i šare na kockicama mogu djecu potaknuti u stvaraju bezbroj figura koje im služe za igru. S njima djeca mogu izrađivati ceste, kuće, drveća, životinje, cvijeće, brojeve i razne druge stvari iz svoje okoline. A uz malo mašte, napravljene figure lako počinju plesati, pričati i veseliti se zajedno s njima!

Uz ovo ide važna napomena za roditelje – nikada ne sputavajte vlastitu djecu u izgradnji neobičnih oblika koji možda za vas i nemaju smisla, na taj način ograničavate dijete u slobodnom izražavanju i sputavate razvoj njegove mašte i kreativnosti. Zapamtite, u igri je jedino i glavno pravilo zabava!

Kocke za igru potiču razvoj motorike

Dijete se već sa 6 mjeseci života uči hvatanju, tako pokušava dokučiti zanimljive i šarene stvari oko sebe, privlače ga boje, zvukovi i jednostavne igračkice. Sa godinu dana, taj hvat već postaje složeniji i dijete može vještije baratati predmetom koji mu je u ruci. U ovom razdoblju, dijete je već spremno hvatati kocke s obje ruke, bacati ih, slagati ih jednu na drugu ili ubacivati u jednostavnije otvore.

Na taj način ono imitira druge oko sebe i isprobava nove pokrete. Od otprilike sedmog mjeseca pa nadalje dijete uči hvatati predmete prstima, isprva palcem i kažiprstom, a zatim u tu radnju uključuje i druge prste. Sa devet mjeseci hvata predmete cijelom šakom, a sa godinu dana već slaže kockice jednu na drugu.

Takav tok učenja sposobnosti naziva se razvoj fine motorike. Razvoj fine motorike vrlo je bitno poticati kod djeteta već od najranije dobi jer je vrlo važan za kasniji napredak i funkcioniranje. Ukoliko dijete već u početku ne nauči hvatati predmete, koristiti pri tome sve prste, precizno prebacivati kockice iz ruke u ruku, ili ih pažljivo slagati, kako možemo očekivati da će dijete kasnije biti spretno s aktivnostima kao što su pisanje ili rezanje. Osim toga, vježbanje fine motorike koordinira pokrete prstiju i oka što pomaže preciznosti. Za one najmanje pročitaj naš tekst o velikim kockama za djecu.

Super Kim kocke

velike fleksibilne kocke za one najmanje

Razvoj fine motorike

Zanimljiva činjenica je i da je razvoj fine motorike povezan s razvojem govora. Sigurno ste nekad primijetili da dijete dok nešto dohvaća ili piše isplazi jezik, ili da si pomaže gestama ruku dok govori. To se događa jer su područja u mozgu povezana s razvojem motorike i govora blisko povezane pa se aktiviranjem jednog od njih, potiče razvoj drugog područja. Naravno, to nije pravilo i jedna od ovih sposobnosti može biti razvijena bez obriza na drugu, ali definitivno si međusobno potpomažu u razvoju.

Mislim da je iz svega navedenog jasno koliko je bitno poticati dijete da samo stvara, gradi i slaže igračke, kockice i druge predmete oko sebe. Time dobiva puno, a njemu takve aktivnosti pričinjavaju zadovoljstvo kroz igru. Pročitaj naš tekst o Meli kockama.

Kocke Meli

učenje kroz igru

Logičko i kritičko mišljenje

Jeste li ikada promatrali dijete kako se igra kockama? Najčešće ih prvo dobro promotri, pa krene u akciju. Počinje slagati od njih razne oblike tako što slaže jednu na drugu, jednu pokraj druge, sortira ih po bojama ili veličini.

Ponekad sve sagrađeno sruši, ponekad ne uspije u svom naumu, a ponekad napravi i cijelo carstvo kockica. Sve što dijete pokuša, isplanira ili napravi (bilo to i neuspješno) pospješuje njegovo logičko mišljenje i kritičko razmišljanje. Tijekom igre, ono se uči metodom pokušaja i pogreški.

Bez da prvo proba sagraditi toranj od najmanje kocke na dnu do najveće na vrhu, najvjerojatnije neuspješno, dijete neće naučiti smisao slaganja po određenom redoslijedu ili veličini. Iz takvih i tome sličnih pokušaja gradnje, dijete se indirektno uči zakonima fizike, matematičkim načelima i veličinama te logičkom razmišljanju.

Osim što dijete samo uči kroz iskustvo igre, u tom mu procesu mogu također pomoći roditelji i/ili odgojitelji. Poznato je da dijete kvalitetnije usvaja informacije kroz igru i zabavu nego kada ga se direktno uči činjenicama.

Na taj način dijete si stvara asocijacije u mozgu koje pomažu boljem očuvanju informacija i povezivanjem novih, s već poznatim znanjima. Osim toga, na igru dijete ne moramo nagovarati nego je ono iznutra motivirano i voljno igrati se s nama i na taj način učiti. Zbog toga je uvijek bolje zbrajati kockice nego napisane brojeve, abecedu učiti preko slova na igračkama. Kroz igru usvajati druge korisne informacije kao što su boje, životinje, oblici, brojevi i slično.

Drvene kocke

potiču rano logičko zaključivanje

Kocke za igru razvijaju društvene vještine

Osim prednosti za samo dijete, kocke imaju prednosti i za druge ljude koji vrijeme provode s djetetom. Uvijek je zabavnije slagati ih i smišljati usputne priče s društvom nego sam! Osim što povezuju suigrače u igri,  kocke nas uče suradnji, strpljenju, darežljivosti, asertivnosti, empatiji, komunikativnosti i drugim pozitivnim socijalnim vještinama. Pročitaj tekst o brojnim prednostima društvenih igara.

Kocke u boji Hubelino

120 kocki za obiteljsku igru

Zaključak

Kao što smo već nabrojali, brojne su prednosti kocki za djecu. Nadam se da smo vam pomogli u odabiru adekvatne igračke za djecu. Uživajte u igri…

Jelena Palikuća

Jelena Palikuća

magistrica psihologije

Moglo bi vas zanimati:

školske torba za prvašiće - anatomskog oblika i čvrstih naramenica

Školske torbe za prvašiće – što sve trebaš znati?

Prvoškolske torbe – vodič za mlade roditelje Uskoro “ponovno” krećemo u prvi razred. Vjerujem da ste ponovno uzbuđeni oko polaska u školu. Želite da je baš sve idealno, a odabir pravilne školske torbe jedan je od primarnih zadataka. Na današnjem tržištu nalaze se brojni proizvođači, a mi ćemo konkretnim savjetima pripomoći oko samog odabira. Ne

Read More »

Ruksak za vrtić – neodoljivi izbor za mame i djecu

RUKSAK ZA VRTIĆ Ispričat ću vam priču o sebi kao novopečenoj mami koja je u prvih godinu dana pogazila većinu svojih uvjerenja (o kojima je pričala okolo za vrijeme trudnoće). Znate ono: “Neću ja kao druge, ja ću bolje!”  Moš’ mislit’.  Jedno od tih uvjerenja je priča o ruksaku za vrtić. Dakle, s bebom u

Read More »
Konstruktor za djecu Incastro

STEM igračke – za male znanstvenike i kreativce

Razvoj kreativnosti i inovativnosti kod djece Danas naša mala dječica, a dok trepneš već su narasli u odrasle osobe raznih interesa i zanimanja. Neki od njih postat će matematičari, neki kemičari, učitelji, cvjećari, postolari, konobari, vodoinstalateri, građevinari ili inženjeri. Štogod odabrali za svoje životno zanimanje, mi im želimo da u tome budu najbolji i da

Read More »
školske torbe LOL - za početak školske godine

Školske torbe LOL – za malene princeze

Nova kolekcija omiljenih lutkica Jeste li već pogledali sve avanture LOL lutkica koje vaše dijete toliko obožava? Ako niste, ljeto je tu, do početka obaveza nas dijeli još cijelih mjesec dana pa nemate izliku zašto se ne biste pridružili djeci i zajedno s njima zaljubili u super simpatične LOL lutkice! Sa svakom novom epizodom, LOL

Read More »

ŠKOLSKE TORBE – samo najbolje za tvog školarca

Vodič za kupovinu najbolje školske u 2022. godini Sjećaš li se svoje prve školske torbe? Mislim da je pitanje poprilično besmisleno, no ima li netko tko se ne sjeća?  Nakon par minuta prisjećanja, sigurna sam da bi se svatko sjetio, i ne samo torbe nego i učiteljice, učionice… Zanimljivo je kako se gotovo svi možemo

Read More »

Znanstveni setovi za djecu – igre za male genijalce

Znanstvene igre za djecu Vaša djeca su svestrana i znatiželjna? Imaju milijun pitanja za vas? Istražuju i uvijek su željni novih znanja? To je jako dobar znak jer upravo te osobine krase male genijalce, buduće znanstvenike! Izrazito znatiželjnoj i nadarenoj djeci, klasične igre znaju brzo postati dosadne i uvijek traže nešto više i zanimljivije! Tu

Read More »