ZAŠTO GA DJECA I MAME TOLIKO VOLE?

Kinetički pijesak je revolucija u dječjem svijetu. Fenomen koji je zasjeo na vrh ljestvice omiljenih igara među djecom. Zašto je to tako i koja je razlika između „običnog“ i kinetičkog pijeska, pročitajte u nastavku teksta.

Kinetički pijesak za djecu ima brojne prednosti, potiče kreativnost ipoboljšava pažnju i koncentraciju.

KINETIČKI PIJESAK. Da me netko ne tako davno pitao što je to, morala bih dobro razmisliti prije odgovora. A danas? Teško da za taj pojam ne čujem barem dva puta tjedno.

DJECA I PIJESAK

Djeca u pješčaniku = sreća najveća! Pitamo li mame, nisam sigurna da je odgovor isti! Iako je igra s pijeskom zaista velika sreća , za mame je to , osim zabave za njihovu djecu,  blago rečeno –  horor film. Nakon svake igre, i one najkraće moguće, taj pijesak odluči otputovati kući s djetetom. Uvuče se u svaku rupicu na tijelu, odjeći, obući, igrački, kapi…i mama ga (ne)spremno dočeka!

No, netko je izmislio kinetički pijesak i riješio problem. Što mislite tko? Naravno, Šveđani!

Kinetički pijesak odlično je sredstvo za vježbanje predpisalačkih vještina.

ŠTO JE KINETIČKI PIJESAK?

Riječ „kinetika“  dolazi od grčke riječi kinetikos, što znači pokretan.  Sastavljen od 98 % pijeska i 2 % sintetičkog aditiva, ovaj „pokretni“ pijesak jako je teško opisati.  Zbog visokog sadržaja kvarca, proizvod ima pješčanu boju i poroznu, viskoznu konzistenciju, različitu od prirodnog pijeska.

Naizgled, pijesak kao pijesak. Na dodir – potpuno nešto drugačije. Istovremeno i suh i mokar. Mekan i nije ljepljiv.  Dojam kao da „teče“ kroz prste poput pijeska s najljepše plaže, no nije suh i grub. Ponavljam , nije ni mokar.  Ovom pijesku zrnca su nekako čudno povezana – ne raspadaju se. Odlučite li ga modelirati poput plastelina, on postaje najfinija smjesa za to.

PREDNOSTI KINETIČKOG PIJESKA

Kinetički pijesak, zbog svoje svestranosti i sposobnosti da ponudi široku paletu mogućnosti za djecu, ali i odraslima, IDEALAN JE MATERIJAL ZA IGRU I RAZVOJ.  Djeca vrlo rano ( već od 1+ godine uz prisutnost odrasle osobe ) upoznaju pijesak kao sredstvo za igru, građenje, oblikovanje i eksperimentiranje.  Kao važnu prednost kinetičkog pijeska navela bih da je fleksibilan, hipoalergen i apsolutno siguran za dijete.

Prednosti su brojne, navest ćemo još neke od njih:

ZAŠTO KORISTITI KINETIČKI PIJESAK?

 • razvoj fine motorike – valjanje, stiskanje, gnječenje, oblikovanje kuglica, kockica, valjaka, utiskivanje u kalupe, rezanje nožićem, škarama…sve to male dječje ruke mogu s kinetičkim pijeskom. Koliko je to finih radnji koje kroz igru djeca poboljšavaju i vježbaju? Zaista, sve u jednom proizvodu.
 • senzorni razvoj – znamo kakva su djeca; znatiželjna i razigrana. Žele sve dodirnuti svojim prstićima, opipati materijal…za takvu djecu kažemo da su taktilno osjetljiva. Kinetički pijesak odlična je stvar za njih. Privući će ih ta neobična „smjesa“ koja nudi brojne mogućnosti.

 

 • kreativnost – igra s pijeskom potiče maštu bez granica. Kule od pijeska prva su asocijacija no može se tu puno više napraviti! Svi oblici koji se izrade, neće se osušiti, pijesak će uvijek iznova biti spreman za sljedeću ideju!
 • predpisalačke i crtače vještine – koje je glavno sredstvo za pisanje i crtanje dok djeca ne uzmu olovke i bojice u ruke? PRSTI, naravno! Pisanje i crtanje po kinetičkom pijesku je crtanje po multisenzornom materijalu što je naravno, vrlo važno za razvoj djeteta.
 • imitativne igre – stvarajući oblike i figure od pijeska zapravo je stvaranje kulise potrebne za predstavu koju će dijete izvesti i potpuno se uživjeti u ulogu koju je zamislio. Igre pretvaranja puno su lakše uz prave rekvizite.
 • govorne vještine – stručnjaci tvrde da se igranjem u pijesku stvara potreba za komunikacijom i potiče razgovor o onome što dijete radi, što je zamislio napraviti od pijeska.
 • poboljšanje koncentracije – stiskanje, gnječenje i oblikovanje kinetičkog pijeska radnje su koje opuštaju mozak i istovremeno poboljšava koncentraciju koju će dijete kasnije primijeniti i u drugim aktivnostima.

 

 • opuštanje – promatranje pijeska koji „teče“ između prstića čak i ZVUČI smirujuće i opuštajuće. Preporuča se igra s kinetičkim pijeskom prije spavanja ili obroka, kako bi dijete postalo potpuno smireno i spremno na mirnu suradnju.

Kinetički pijesak

veliki izbor različitih setova

TREBA ISTAKNUTI...

Još bih napomenula da kinetički pijesak nema rok trajanja. I nakon nekoliko stotina sati igre, on će i dalje biti viskozan, spreman za modeliranje i igru. Također, ne treba neko posebno skladištenje, u doticaju sa zrakom neće se osušiti niti uništiti. Jedina preporuka je ipak ga staviti u neku posudu kako ne bi skupljao prašinu.  

NEDOSTACI KINETIČKOG PIJESKA?

Je li moguće da je kinetički pijesak bez mana? Jednostavno savršen? Pa, gotovo da i je. Jedina moguća mana koju možemo navesti je cijena. Zbog svoje gustoće, dosta je težak pa je potrebna poveća količina kako bi se u igri mogla ostvariti svaka maštovita ideja koju mališani zamisle u svojim glavicama.

U odnosu na cijenu i dostupnost plastelina, kinetički pijesak je dosta skuplji i teže ga je pronaći u trgovinama.  No, i to se polako mijenja s obzirom na rastuću popularnost kinetičkog pijeska u Hrvatskoj.

Kinetički pijesam djeluje opuštajuće na dijete ali i na odrasle.

KOME JE NAMIJENJEN KINETIČKI PIJESAK?

Svima. 

Zašto je kinetički pijesak dobar za djecu, naveli smo gore u tekstu. No, jeste li znali da se i odrasli mogu „igrati“ s njime? Niste krivo pročitali, kinetički pijesak preporuča se odraslima kao relaksirajuća radnja za smanjivanje nakupljenog stresa. Interaktivna zabava s kinetičkim pijeskom pomoći će i fizičkom i mentalnom zdravlju. Često se koristi kao dio složene terapije u liječenju poremećaja fine motorike ili psihosomatskih bolesti. 

KINETIČKI PIJESAK U KUĆI?

Otkad postoji kinetički pijesak ne morate čekati ljeto i pješčanike na plaži kako bi vaše dijete uživalo u igri. Iako je puno uredniji i lakši za održavanje,  igra s kinetičkim pijeskom također napravi nered.  Ukoliko možete i želite uposliti tatu ili djeda, super savjet je izraditi vlastiti kućni pješčanik i na taj način omogućiti djetetu kutak za igru bez granica. Uključite i dijete u izradu pješčanika pa će biti još zabavnije!

 

NEKOLIKO SAVJETA ZA IGRU S KINETIČKIM PIJESKOM

 • pijesak nije potrebno dodatno namakati, dovoljno je smočiti ruke kako bi rad s njime bio još lakši ( ukoliko je pijesak grub na dodir )
 • nemojte dodavati boju u pijesak, poremetit ćete njegova izvorna svojstva
 • ukoliko prolijete tekućinu po kinetičkom pijesku, ostavite da se sam osuši, nemojte ga izlagati toplini

 

NAŠI PRIJEDLOZI:

Velika pakiranja kinetičkog pijeska za obiteljsku igru.

Kinetički pijesak 2500 g

kinetički pijesak u kantici

Kinetički pijesak u boji za samostalnu igru.

Kinetički pijesak 700g.

meka i glatka tekstura

ZAKLJUČIMO...

Kako djeca rastu, tako roditelji počinju razmišljati na koji način im omogućiti zdravi razvoj. Kinetički pijesak svakako je opcija koja zadovoljava većinu kriterija koje stručnjaci preporučuju. Postoji mnogo mogućnosti za oblikovanje kinetičkog pijeska. Važno  je da su u to uključeni kreativnost i mašta ne samo djeteta, već i roditelja. Zajedničko vrijeme provedeno u igru uvijek ostaje u lijepom sjećanju!

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

Magistra primarnog obrazovanja