Kinetički pijesak - Zašto ga djeca tako vole?
21 Sij

Kinetički pijesak - Zašto ga djeca tako vole?

Zašto ga djeca i mame toliko vole?

Kinetički pijesak je revolucija u dječjem svijetu. Fenomen koji je zasjeo na vrh ljestvice omiljenih igara među djecom. Zašto je to tako i koja je razlika između „običnog“ i kinetičkog pijeska, pročitajte u nastavku teksta.

KINETIČKI PIJESAK. Da me netko ne tako davno pitao što je to, morala bih dobro razmisliti prije odgovora. A danas? Teško da za taj pojam ne čujem barem dva puta tjedno.

 

Naš TOP 3 odabir kinetičkog pijeska

Kinetički pijesak za modeliranje - natur 2500 g.

KUPI ODMAH

Kinetički pijesak za modeliranje 1kg, zlatni i srebrni

KUPI ODMAH

Kinetički pijesak za modeliranje 600g+100g

KUPI ODMAH

 

Djeca i pijesak

Djeca u pješčaniku = sreća najveća! Pitamo li mame, nisam sigurna da je odgovor isti! Iako je igra s pijeskom zaista velika sreća , za mame je to , osim zabave za njihovu djecu,  blago rečeno -  horor film. Nakon svake igre, i one najkraće moguće, taj pijesak odluči otputovati kući s djetetom. Uvuče se u svaku rupicu na tijelu, odjeći, obući, igrački, kapi…i mama ga (ne)spremno dočeka! No, netko je izmislio kinetički pijesak i riješio problem. Što mislite tko? Naravno, Šveđani!

Kinetički pijesak odlično je sredstvo za vježbanje predpisalačkih vještina.

 

Što je kinetički pijesak?

Riječ „kinetika“  dolazi od grčke riječi kinetikos, što znači pokretan.  Sastavljen od 98 % pijeska i 2 % sintetičkog aditiva, ovaj „pokretni“ pijesak jako je teško opisati.  Zbog visokog sadržaja kvarca, proizvod ima pješčanu boju i poroznu, viskoznu konzistenciju, različitu od prirodnog pijeska. Naizgled, pijesak kao pijesak. Na dodir – potpuno nešto drugačije.

Istovremeno i suh i mokar. Mekan i nije ljepljiv.  Dojam kao da „teče“ kroz prste poput pijeska s najljepše plaže, no nije suh i grub. Ponavljam , nije ni mokar.  Ovom pijesku zrnca su nekako čudno povezana – ne raspadaju se. Odlučite li ga modelirati poput plastelina, on postaje najfinija smjesa za to.

 

Prednosti kinetičkog pijeska

Kinetički pijesak, zbog svoje svestranosti i sposobnosti da ponudi široku paletu mogućnosti za djecu, ali i odraslima, IDEALAN JE MATERIJAL ZA IGRU I RAZVOJ.  Djeca vrlo rano ( već od 1+ godine uz prisutnost odrasle osobe ) upoznaju pijesak kao sredstvo za igru, građenje, oblikovanje i eksperimentiranje.  Kao važnu prednost kinetičkog pijeska navela bih da je fleksibilan, hipoalergen i apsolutno siguran za dijete. Prednosti su brojne, navest ćemo još neke od njih:

Prva prednost koja odmah upada u oči je osjetilna stimulacija. Osjet dodira je ključan za razvoj djece, a kinetički pijesak nudi jedinstveno iskustvo. Nevjerojatna tekstura i sposobnost da se mijenja između čvrstog i tekućeg stanja čine ga neodoljivim za male ruke. S takvom igračkom, dijete ne samo da se zabavlja, već razvija i fine motoričke sposobnosti, poput koordinacije ruku i očiju, spretnosti prstiju i općenite spretnosti ruku.

Druga prednost kinetičkog pijeska je što potiče kreativnost i maštu. Kao da je izvađen iz neke druge dimenzije, ovaj pijesak može se oblikovati na bezbroj načina. Djeca mogu izgraditi dvorce, stvoriti pejzaže, napraviti otiske ili samo uživati ​​u slobodnoj igri. Kinetički pijesak je poput praznog platna koje čeka da se pretvori u remek-djelo.

Ne samo da kinetički pijesak potiče kreativnost, već također pruža edukativnu vrijednost. Djeca mogu učiti o fizikalnim svojstvima materijala, o silama koje djeluju na pijesak i kako se oblici mijenjaju pod pritiskom. I sve to kroz igru! Kroz eksperimentiranje s kinetičkim pijeskom, djeca mogu stjecati osnovna znanja o prirodnim znanostima na način koji je za njih zanimljiv i prikladan za njihovu dob.

 

 

Zašto koristiti kinetički pijesak?

  • razvoj fine motorike – valjanje, stiskanje, gnječenje, oblikovanje kuglica, kockica, valjaka, utiskivanje u kalupe, rezanje nožićem, škarama…sve to male dječje ruke mogu s kinetičkim pijeskom. Koliko je to finih radnji koje kroz igru djeca poboljšavaju i vježbaju? Zaista, sve u jednom proizvodu.
  • senzorni razvoj – znamo kakva su djeca; znatiželjna i razigrana. Žele sve dodirnuti svojim prstićima, opipati materijal…za takvu djecu kažemo da su taktilno osjetljiva. Kinetički pijesak odlična je stvar za njih. Privući će ih ta neobična „smjesa“ koja nudi brojne mogućnosti.
  • kreativnost - igra s pijeskom potiče maštu bez granica. Kule od pijeska prva su asocijacija no može se tu puno više napraviti! Svi oblici koji se izrade, neće se osušiti, pijesak će uvijek iznova biti spreman za sljedeću ideju!
  • predpisalačke i crtače vještine - koje je glavno sredstvo za pisanje i crtanje dok djeca ne uzmu olovke i bojice u ruke? PRSTI, naravno! Pisanje i crtanje po kinetičkom pijesku je crtanje po multisenzornom materijalu što je naravno, vrlo važno za razvoj djeteta.
  • imitativne igre – stvarajući oblike i figure od pijeska zapravo je stvaranje kulise potrebne za predstavu koju će dijete izvesti i potpuno se uživjeti u ulogu koju je zamislio. Igre pretvaranja puno su lakše uz prave rekvizite.
  • govorne vještine – stručnjaci tvrde da se igranjem u pijesku stvara potreba za komunikacijom i potiče razgovor o onome što dijete radi, što je zamislio napraviti od pijeska.
  • poboljšanje koncentracije – stiskanje, gnječenje i oblikovanje kinetičkog pijeska radnje su koje opuštaju mozak i istovremeno poboljšava koncentraciju koju će dijete kasnije primijeniti i u drugim aktivnostima.
  • opuštanje – promatranje pijeska koji „teče“ između prstića čak i ZVUČI smirujuće i opuštajuće. Preporuča se igra s kinetičkim pijeskom prije spavanja ili obroka, kako bi dijete postalo potpuno smireno i spremno na mirnu suradnju.

Kako se koristi kinetički pijesak?

Kinetički pijesak, taj čudesan materijal koji se ponaša kao tekućina, a ipak ostaje čvrst, prava je poslastica za male ruke. Njegova jedinstvena tekstura i fluidna svojstva čine ga idealnim za kreativnu igru i učenje kroz igru. Ali kako ga koristiti? Pa, mogućnosti su zaista beskrajne.

Krenimo od osnova. Dijete otvara kutiju i izlijeva pijesak na ravnu površinu. Kinetički pijesak ne ostavlja nered, ne lijepi se za ruke, i jednostavno se sakuplja natrag u kutiju kada se igra završi. No, igra je tek počela. Djeca mogu oblikovati pijesak rukama, stvarajući kule, brežuljke, ili možda oblikujući vlastite čudovišne kreacije. Ruka djeteta postaje kipar, a kinetički pijesak njegova glina.

No, kinetički pijesak nije ograničen samo na igru rukama. Može se koristiti s različitim alatima, poput lopatica, kalupa, ili čak igračaka za pješčanik. Djeca mogu stvarati tragove, ostavljati otiske, ili graditi čitave gradove. Zamislite maleni svijet pod dlanom, stvoren u tren oka, a srušen s još većom lakoćom. To je prava čar kinetičkog pijeska.

Učenje i istraživanje zakona fizike

Savršen instrument za eksperimentiranje i učenje o prirodnim silama. Dijete može vidjeti kako se pijesak ponaša pod utjecajem gravitacije, kako se oblikuje pod pritiskom, kako teče i mjenja oblik. Sve to dok se igra, dok stvara, dok se divi čudima prirode. Kroz igru s kinetičkim pijeskom, dijete istražuje svijet oko sebe, uči o fizici i prirodnim zakonima, razvija fine motoričke vještine i kreativno razmišljanje.

Pruža djeci priliku za neograničenu igru i istraživanje. Bilo da oblikuju kule, grade mostove, ostavljaju tragove ili samo uživaju u osjetilnom iskustvu, djeca će biti očarana ovim jedinstvenim materijalom. A najbolje od svega, sve to dolazi s minimalnim neredom i lakoćom čišćenja. S kinetičkim pijeskom, igra je uvijek nova, uvijek uzbudljiva, uvijek edukativna.

Još bih napomenula da kinetički pijesak nema rok trajanja. I nakon nekoliko stotina sati igre, on će i dalje biti viskozan, spreman za modeliranje i igru. Također, ne treba neko posebno skladištenje, u doticaju sa zrakom neće se osušiti niti uništiti. Jedina preporuka je ipak ga staviti u neku posudu kako ne bi skupljao prašinu.  

Kinetički pijesam djeluje opuštajuće na dijete ali i na odrasle.

 

Kako napraviti kinetički pijesak kod kuće?

Napraviti kinetički pijesak kod kuće može biti zabavna i edukativna aktivnost za cijelu obitelj. Bez obzira na to tražite li način kako uštedjeti novac ili samo želite probuditi kreativnost i znanstvenu znatiželju kod svoje djece, ovaj projekt je pravi izbor. Ali kako napraviti kinetički pijesak kod kuće? Pa, trebat će vam samo nekoliko sastojaka.

Prvi korak je nabaviti pijesak. Najbolji izbor je fini pijesak, koji možete pronaći u trgovinama za kućne ljubimce, ili u trgovinama s građevinskim materijalima. Drugi sastojak koji će vam trebati je brašno, ali ne bilo koje. Koristit ćete kukuruzno brašno, koje možete pronaći u većini trgovina. Posljednji sastojak koji će vam trebati je tekući sapun ili deterdžent za pranje posuđa.

Da biste napravili kinetički pijesak, prvo morate pomiješati jedan dio kukuruznog brašna s dva dijela pijeska. Zatim dodajte malo tekućeg sapuna ili deterdženta za pranje posuđa, samo dovoljno da navlažite mješavinu. Započnite s malo, a zatim dodajte još ako je potrebno. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete konzistenciju sličnu vlažnom pijesku na plaži.

Tada je vrijeme za igru! Kinetički pijesak koji ste napravili kod kuće trebao bi se držati zajedno kad ga stisnete, ali istodobno teći kroz prste kad ga otpustite. To je zato što kukuruzno brašno i tekući sapun stvaraju privremene veze između zrna pijeska, omogućavajući im da se pomiču i teku, ali i da zadrže oblik.

I to je to! Sada imate kinetički pijesak za igru ​​kod kuće. Ali prije nego što se vaša djeca počnu igrati, ne zaboravite da je ovaj domaći kinetički pijesak samo za vanjsku upotrebu, da bi se izbjegao nered. Također, uvijek nadgledajte djecu dok se igraju s kinetičkim pijeskom kako bi se osiguralo da je igra sigurna i zabavna. Sada uživajte u satima kreativne igre s domaćim kinetičkim pijeskom!

Nekoliko savjeta za igru kinetičkim pijeskom

  • pijesak nije potrebno dodatno namakati, dovoljno je smočiti ruke kako bi rad s njime bio još lakši ( ukoliko je pijesak grub na dodir )
  • nemojte dodavati boju u pijesak, poremetit ćete njegova izvorna svojstva
  • ukoliko prolijete tekućinu po kinetičkom pijesku, ostavite da se sam osuši, nemojte ga izlagati toplini

Naši prijedlozi različitih pakiranja za djecu

U nastavku teksta pronađite različita pakiranja...

Kinetički pijesak 2500 g

Kinetički pijesak u boji za samostalnu igru. Ne suši se, pa se može koristiti više puta. Lako se oblikuje i ne sadrži gluten.

KUPI ODMAH

Kinetički pijesak za modeliranje 1kg - zlatni i srebrni

Kinetički pijesak za modeliranje meke i glatke teksture, idealne za dječje ruke. Pijesak se može koristiti više puta. U pakiranju se nalazi 500g zlatnog i 500g srebrnog pijeska, te kalupi za izradu raznih oblika. 

KUPI ODMAH

Kinetički pijesak za djecu 600g + 100g

Kinetički pijesak meke i glatke teksture, lako se oblikuje i ne isušuje se, stoga se može koristiti više puta. U pakiranju se nalaze i kalupi za izradu različitih oblika.

KUPI ODMAH

 

Kinetički pijesak u edukaciji

Kinetički pijesak je više od obične dječje igračke. To je iznimno sredstvo za učenje koje se koristi u različitim edukacijskim kontekstima, od vrtića do osnovnih škola. Jedan od glavnih razloga zašto je kinetički pijesak tako popularan u edukaciji je njegova svestranost. S njim, učenje se pretvara u zabavnu i interaktivnu aktivnost.

U ranoj fazi dječjeg razvoja, kinetički pijesak pomaže u razvoju fine motorike. Djeca uče kontrolirati svoje ruke i prste dok oblikuju pijesak, stvarajući različite oblike i strukture. Osim toga, dok se igraju s pijeskom, djeca usvajaju koncepte poput veličine, oblika i težine. Sve to pridonosi razvoju njihovih perceptivnih vještina.

Kinetički pijesak također može biti koristan alat za poučavanje znanstvenih koncepta. Djeca mogu eksperimentirati s njim, promatrajući kako se mijenja i kako reagira na različite uvjete. Na taj način, mogu stjecati osnovna znanja o fizici i kemiji na način koji je za njih zanimljiv i prikladan za njihovu dob.

Još jedna važna komponenta edukacije je razvoj socijalnih vještina. Kada se djeca igraju s kinetičkim pijeskom u grupi, moraju učiti surađivati, dijeliti i poštivati ​​tuđe ideje. Ovo su sve vještine koje će im biti potrebne kasnije u životu, a kinetički pijesak pruža savršenu platformu za njihovo razvijanje.

U nastavi se može koristiti na različite načine. Nastavnici mogu organizirati tematske aktivnosti, potaknuti djecu na izgradnju modela ili koristiti pijesak kao ilustraciju za različite lekcije. Bez obzira na to kako se koristi, kinetički pijesak je uvijek zabavan i interaktivan način učenja, što ga čini nezamjenjivim alatom u edukaciji.

 

 

Tekstovi koji bi te mogli zanimati:

5 trikova za učenje tablice množenja

Abakus kao osnova matematike za djecu

Crtanje za djecu

 

Zaključimo...

Kako djeca rastu, tako roditelji počinju razmišljati na koji način im omogućiti zdravi razvoj. Kinetički pijesak svakako je opcija koja zadovoljava većinu kriterija koje stručnjaci preporučuju. Postoji mnogo mogućnosti za oblikovanje kinetičkog pijeska. Važno  je da su u to uključeni kreativnost i mašta ne samo djeteta, već i roditelja. Zajedničko vrijeme provedeno u igru uvijek ostaje u lijepom sjećanju!

 

Često postavljena pitanja

Kako odabrati kinetički pijesak?

Odabir kinetičkog pijeska može se činiti jednostavnim, ali postoje nekoliko ključnih stvari na koje trebate obratiti pažnju. Definitivno tu spadaju sigurnost, kvaliteta, količina i cijena proizvoda.

Gdje kupiti kinetički pijesak?

Kinetički pijesak možete pronaći u brojnim dječjim trgovinama. Klikni ovdje i kupi kinetički pijesak.

Autor

Ana Zdrilić (magistra primarnog obrazovanja)

Povezani artikli

Kinetički pijesak za modeliranje - natur 2500 g.

30,70€

Siguran za djecu, ne sadrži gluten. Proizvod se ne suši i omogućuje kontinuirano korištenje. Lako se oblikuje, a djeca ga obožavaju. Pakiran u praktičnu kanticu s ručkom. Preporučeno za dob 3+ godine. ..

Dodaj u košaricu

Kinetički pijesak za modeliranje 1kg, boje:zlatni i srebrni

13,70€

- meka i glatka tekstura - sigurno za djecu - bez glutena - nikada se ne isušuje i može se koristiti više puta - lako se oblikuje rukama ili pomoću kalupa i alata za izradu - 500g zlatne + 500g srebrne - kalupi uključeni - u skladu s propisima EU ..

Dodaj u košaricu
Kinetički pijesak za modeliranje 600g+100g
-25% Nedostupno

Kinetički pijesak za modeliranje 600g+100g

8,40€6,30€

- meka i glatka tekstura - siguran za djecu - bez glutena - nikada se ne isušuje i može se koristiti više puta - lako se oblikuje rukama, ili pomoću kalupa i alata za izradu - 3 x 200 g u boji + 100 g prirodno - kalupi uključeni - u skladu s propisima EU..

Nedostupno

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..