Zabavna igračka za kreativce

U nepresušnom oceanu različitih igračaka na tržištu, često se dogodi da neke igračke budu nepravedno zapostavljene. Takav je slučaj i s kaleidoskopom, igračkom s kojom brojni nisu upoznati ili čak znaju kako izgleda i za što služi, no ne znaju kako se zove. Postoji gotovo oduvijek. Njime su se služili još u antičkoj Grčkoj, no službeno ga je izumio David Brewster 1817. godine.

kaleidoskop je najlakše opisati kao cijev s ogledalima u kojoj se nalaze sitni šareni predmeti

U ovom članku ćeš saznati:

Kaleidoskop  je najlakše opisati kao cijev s ogledalima u kojoj se nalaze sitni šareni predmeti poput kamenčića, papirića, perlica ili zrnaca. Zbog svog atraktivnog izgleda i zabave koju donosi,  neizostavna je istraživačka igračka za svakog malog kreativca i kreativku.

Kaleidoskop je jedna od nepravedno zanemarenih igračaka

Već sam napisala da je kaleidoskop jedan od igračaka koje bismo mogli nazvati zanemarenima. Kaleidoskop nudi sate zabave, učenja o novim stvarima i samostalno istraživanje koje donosi dobrobiti svakom djetetu. Postavlja se pitanje: “Zašto se o takvom proizvodu dovoljno ne govori?” Ponekad ga je gotovo nemoguće pronaći u trgovinama…

On nije jedan od noviteta na policama koji vole nove generacije i koji će se najbrže razgrabiti. Kad razmišljate o poklonu koji ćete kupiti djetetu, kaleidoskop se zasigurno neće naći u prvih pet stvari koje su vam pale na pamet. Vjerujem da ne postoji puno djece koja su prije dva mjeseca u pismima djedu Božićnjaku zatražila kaleidoskop.

Nedavno sam negdje na internetu zapazila objavu jedne majke koju je zanimalo zna li itko u kojoj se trgovini može kupiti kaleidoskop. Htjela ga je kupiti svom djetetu jer se prisjetila kako je ona voljela svoj kad je bila njenih godina. Ubrzo su joj se pridružili i ostali „nostalgičari” koje je podsjetila na njihove kaleidoskope i duge, zabavne sate koje su uz njega proveli. Nažalost, ni oni nisu znali gdje se kaleidoskop može kupiti. Gotovo nitko nije htio riskirati s naručivanjem preko nepouzdanih kineskih stranica zbog očitih razloga: nepoznat materijal, upitna kvaliteta i velika mogućnost da će taj proizvod izdržati jedva nekoliko korištenja.

Imamo dobru vijest za sve one koji žele ponovno osjetiti čari svog djetinjstva te ih pokloniti djetetu…U našoj je ponudi dostupan komplet za izradu vlastitog kaleidoskopa.

Istraživačke igračke

Kaleidoskop svrstavamo u istraživačke igračke. Već po imenu lako zaključujemo njihovu glavnu namjenu – istraživanje. Uz poklon kao što je istraživačka igračka, svako dijete dobiva puno više od jedne obične igračke. Dobiva priliku istražiti odgovore na sva pitanja o ovom svijetu koja ga zanimaju. Za to mu više nisu potrebni enciklopedija ni dokumentarac na televizoru, samo njegova istraživačka igračka. Takve su igračke sjajan način da se dijete samostalno upozna s temom o kojoj želi znati više na najbolji mogući način – učenjem kroz igru.

pogled kroz kaleidoskop

Kako koristiti kaleidoskop?

Kaleidoskop se koristi tako što se gleda na jedan kraj cijevi dok svjetlost ulazi na drugi kraj, odbijajući se od ogledala. Dok se cijev kaleidoskopa prilikom gledanja rotira, objekti u njoj se miješaju i stvaraju različite vizualne oblike. Svi stvoreni uzorci imaju karakterističnu simetriju radi ogledala i mijenjaju se pri svakom pokretu.

Ako ste se ikad susreli s kaleidoskopom, sigurno ćete se složiti s izjavom brojne djece i roditelja… Slike podsjećaju na svemir i sve njegove galaksije.

Sposobnosti koje razvija

Brojene su sposobnosti koje se razvijaju kroz igru kaleidoskopom. Nabrojati ćemo samo neke od najbitnijih:

Kreativnost

U današnje vrijeme sa svih strana možemo čuti izjave da su današnja djeca naučena dobivati sve na gotovo, te kako je postalo nemoguće zadržati njihovu pažnju duže od pet minuta. Možda je baš to jedan od razloga zbog kojeg u posljednjih nekoliko godina možemo primijetiti sve veću popularnost DIY (do it yourself) projekata. Kaleidoskop u našoj ponudi je zapravo komplet za izradu koje dijete može napraviti samostalno ili s bratom/sestrom ili roditeljima. Dobri rezultati neće izostati, jer uz naš set i vrijedne, kreativne ručice kaleidoskop uspijeva baš svaki put!

Koncentracija

Zadržavanje koncentracije i pažnje problem je s kojim se susretnu brojna djeca. Nekad se to može opaziti već u vrtićkoj dobi, a najčešće kod djece koja su krenula u osnovnu školu i osjetila poteškoće prilikom praćenja nastave. Ako u ovom opisu prepoznajete vlastito ili neko drugo vama drago dijete, možda biste trebali razmisliti o igrački poput kaleidoskopa koja će zadržati djetetovu koncentraciju prilikom njegove izrade.

Poticanje želje za učenjem

Kad se djetetu u rukama nađe neka zanimljiva igračka, njegova će znatiželja sigurno proraditi te će je isprobati. Nakon toga postavljati će pitanja o tome kako kaleidoskop funkcionira? Odgovorom poput „Ogledala postavljena na 45° osam puta dupliraju sliku, postavljena na 60° šest puta, a na 90° četiri puta” nećete ga preplašiti, već zainteresirati da o takvoj temi jednog dana nauči nešto više.

Gledanjem u kaleidoskop brojna djeca prepoznaju slike koje podsjećaju na svemir ili na nešto iz kemije i biologije što je vidljivo pod mikroskopom. Dokazano je da djeca koja se od malena igraju istraživačkim igračkama (isto vrijedi i za STEM igračke) kasnije briljiraju u predmetima poput matematike, fizike i kemije te nakon završenog školovanja često biraju karijeru u znanosti.

Kaleidoskop

KAKO IZRADITI KALEIDOSKOP?

Isprobala sam izraditi kaleidoskop iz naše ponude. U kutiji se nalaze svi potrebni dijelovi kao i detaljne upute za izradu. Slijedila sam korake, spajala dijelove. Moram priznati da sam bila pomalo skeptična – nisam mislila da će rezultat biti onakav kakav svi očekuju kad pogledaju kroz kaleidoskop. Kupovni. 

I bila sam u pravu. Finalni rezultat izrade nije bio onakav kakav sam očekivala. BIO JE STO PUTA BOLJI! Pogled kroz “moj” kaleidoskop bio je čaroban. 

IZRADA KALEIDOSKOPA- fotografije

izrada kaleidoskopa

A onda sam sve dijelove spojila, pogledala i dobila ovu čaroliju: 

kaleidoskop za djecu

Zaključak:

Komplet za izradu kaleidoskopa u našoj ponudi nudi djetetu mogućnost da samostalno stvori vlastiti kaleidoskop.  On će biti njegov unikat, drukčiji od svih ostalih. Osim personalizirane igračke, dijete dobiva vrijedne poklone poput kreativnosti, poticanje spoznajnog i kognitivnog razvoja… Iako se kaleidoskop često ne nalazi na samom vrhu kad je riječ o najprodavanijim igračkama, on će djetetu koje ga izabere, donijeti mnogo sati provedenih u istraživanju.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Kaleidoskop  je najlakše opisati kao cijev s ogledalima u kojoj se nalaze sitni šareni predmeti poput kamenčića, papirića, perlica ili zrnaca.

Nije. Možda izgledom izgledaju slično, no funkcije su im potpuno drugačije. 

Kupiti naš kaleidoskop s uputama za izradu. 🙂

Postani naš prijatelj

Sviđaju ti se naši radovi? Teme su korisne za tebe?

Prijavi se i primaj naše promo ponude, prvi čitaj najnovije članke i osjeti pogodnosti članstva u Liber Media svijetu!

Lucija Petrić

Lucija Petrić

studentica kroatistike