Igre za djecu s odstupanjima u razvoju - najbolje igre u 2021. godini

Djeca s odstupanjima u razvoju su djeca koja imaju neuobičajene karakteristike za njihovu dob ili ne prate uobičajeni rast i razvoj. Koliko je dijete napredno ovisi o puno faktora: genetskim predispozicijama, iskustvu, uvjetima životne sredine djeteta, učenju, izloženosti podražajima, komunikaciji s drugima i slično. Djeca s odstupanjima u razvoju često trebaju prilagodbu sadržaja i pristupa u radu i igri jer su u suprotnosti pod velikim rizikom da ne ostvare svoj puni potencijal.

igre za djecu s odstupanjima razvijaju različita osjetila

Rođenje djeteta koje ima bilo kakve poteškoće u razvoju i funkcioniraju predstavljaju roditeljima veliki stres. Prvo jer se to dogodilo najvjerojatnije potpuno neočekivano, roditelji se nisu pripremili na novonastalu situaciju, ne znaju kako najbolje pristupiti djetetu i boje se za djetetovu budućnost. Kako svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete i stvara s njim predivan odnos privrženosti, tako se i s vremenom uči prepoznati i odgovarati na djetetove potrebe na najbolji mogući način. Iako djeca s poteškoćama ponekad imaju neprimjerene reakcije na neke situacije ili roditelji s njima ne mogu stvoriti odnos kakav žele, uvijek je najbolji pristup djeci – kroz igru!

Igre za djecu s odstupanjima potiču njihov cjelokupan razvoj

Igra za dijete predstavlja slobodnu aktivnost u kojoj se osjeća ugodno, sretno, istražuje okolinu, te napreduje u fizičkom i psihičkom pogledu. Kao što igra pomaže u mnogočemu djeci redovnog razvoja, isto vrijedi i za djecu s odstupanjima. Razvija njihove sposobnosti mišljenja i zaključivanja, razvijaju motoričke sposobnosti, komunikaciju s drugima i donosi osjećaj zadovoljstva ako je dijete uspjelo ostvariti svoj cilj u igri – a ako je za to još od vas dobilo i riječi pohvale, nema veće sreće za dijete!

Osim što pomaže samom djetetu u razvoju i napretku, igra također zbližava! Kroz zajedničke aktivnosti možete jako dobro upoznati svoje dijete, samo ako se u potpunosti posvetite igri i djetetu. Igra vam otkriva što dijete može, a što ne, kroz igru možete pratiti njegov/njezin razvoj i napredak, može vam otkriti što ga/je muči, kako se osjeća i čemu se veseli. Vrlo je bitno napomenuti da igra i igračke uključene u igru trebaju biti prilagođene razvojnoj dobi djeteta.

Djeca s odstupanjima ponekad zaostaju u razvoju za svojim vršnjacima u nekim aspektima funkcioniranja za što mi trebamo imati razumijevanja i prihvatiti da ono napreduje svojim tempom. S djecom s odstupanjima trebamo puno raditi, vježbati i poticati ga na usvajanje novih vještina, ali s druge strane nikada ne bi trebali tjerati dijete na nešto što ono još ne može i nije usvojilo. Forsirajući dijete na aktivnosti za koje ono još nije spremno, može izazvati samo kontraefekt i kod djeteta stvoriti odbojnost prema tim aktivnostima. Budimo strpljivi, ne povlačimo dijete za ručicu, radije hodajmo pored njega i zajedno napredujmo!

Višestruke dobrobiti igara

Za djecu s odstupanjima vrlo je bitno i da su uključeni u aktivnosti i igru svojih vršnjaka. Takvo uključivanje ima višestruke dobrobiti i za dijete i vršnjake. Djeca redovitog razvoja se u kontaktu s djecom s odstupanjima uče različitostima, prihvaćanju i toleranciji. Najbolji pristup učenju tih osobina je izravan kontakt s djetetom s odstupanjem kako bi se naučili pristupu, pomagačkom ponašanju te da uvide da djeca s odstupanjima nisu puno drugačija od njih samih – sigurno uživaju u sličnim igrama i vesele se sličnim stvarima.

Igra zbližava i stvara prijateljstva! Osim za vršnjake, zajednička igra doprinosi i djeci s odstupanjima. U početku suradničke igre, djeca vole oponašati jedni druge. Tako djeca s poteškoćama mogu oponašati djecu koja su nešto naprednije u razvoju i tako možda uz njihov poticaj učiti i usvajati nove vještine. Spontano učenje kroz igru najefikasniji je način učenja i stvara osjećaj zadovoljstva. S druge strane, djeca s odstupanjima mogu drugoj djeci pokazati u čemu su oni dobri i na taj način podizati samopouzdanje i vlastiti osjećaj vrijednosti.

igre za djecu s odstupanjima potiču njihov cjelokupan razvoj

Pročitaj naš tekst o 8 osnovni odstupanja kod djece.

Igre za djecu s odstupanjima - poticajna i ugodan atmosfera

Igrajući se s djecom s odstupanjima, trebali bismo napraviti poticajnu i ugodnu okolinu za razvoj onih karakteristika koje djetetu možda nedostaju ili se u njima slabije snalazi. Ne zaboravite na putu do zadanog cilja pohvaliti dijete za svaki (i najmanji!) korak koje je ono napravilo, a približilo ga je cilju. Na taj način, dijete dodatno motiviramo za napredak i osiguravamo mu okolinu u kojoj je prije uspjeha u redu pokušati i pogriješiti.

U nastavku ćemo vam predstaviti neke od igara koje su vrlo korisne za razvoj i napredak djece s različitim vrstama odstupanja u razvoju.

Igre za razvoj motorike:

Nasjeckaj nam voće, pripremi nam fini voćni desert! Igra ”Presječeno voće i povrće”, pomaže razvoju fine motorike, preciznosti i pokreta. Osim toga, zaista je zabavno otkrivati nove voćkice i uživati u njihovim bojama i oblicima.

Presječeno voće i povrće

drveni set potiče razvoj fine motorike

Igre za djecu s odstupanjima koje potiču razvoj osjetila

Dodirni i pronađi! ”Igra osjeti i pronađi – farma” odličan je izbor za djecu kojoj treba pomoć u razvoju senzomotorike jer dijete u ovoj igri ima zadatak ručicom po obliku birati životinjice i druge motive iz prirode, proučavati ih i razvijati vokabular.

Osjeti i pronađi

motivi farme

Kako se glasa krava? Muu! Drugi prijedlog iz ovog područja su glazbene kockice sa životinjskim motivima putem kojih dijete integrira razne nove slušne, vidne i taktilne podražaje s kojima dolazi u doticaj. Na taj način u mozgu stvara asocijacije, pamti i dobiva nova znanja.

Glazbene kocke - Farma

kocke za razvoj više osjetila

Igre za prepoznavanje i osvještavanje vlastitih i tuđih emocija

Za djecu koja zbog određenih razloga nisu vješta u emocionalnom izražavanju i to im stvara probleme u kontaktu s drugima, predstavljamo igre koje potiču emocionalni razvoj.

Kako se osjećaš danas? Edukativna igra ”Izražavanje emocija” i ”Set slagalica 10 emocija” zabavnim putem uči dijete prepoznavati emocije kod drugih ljudi, osvijestiti neke emocije koje se javljaju kod njih samih te imenovanje emocija koje zapaža. Bolje snalaženje u svijetu emocija dovodi do povećanja emocionalne inteligencije što pomaže djetetu u savladavanju socijalnih prepreka i u odnosima s drugim ljudima.

Izražavaje emocija

50 kartica za učenje emocija

Puzzle 10 emocija

učenje osnovnih emocija

Zaključak:

Zaključno, igra s djecom s odstupanjima u razvoju nije ništa drugačija nego igra s djecom redovnog razvoja – slične aktivnosti će ih veseliti i u igri će uživati. Zapamtite da igra treba biti prilagođena razvojnoj dobi djeteta kako bi dijete moglo pravilno napredovati i veseliti se svojim razvojnim uspjesima zajedno s vama! Igra će vas zbližiti i kroz nju možete naučiti puno toga o svome djetetu, što je njemu ili njoj možda teško reći ili pokazati. Upoznajte svoje dijete i učite jedno o drugoga

Jelena Palikuća

Jelena Palikuća

magistrica psihologije