Igračke za djecu – kada je vrijeme za nove igračke?

Željeli biste svome djetetu omogućiti šarolik izbor igračaka? Da su uz to prilagođene njegovoj/njezinoj dobi, zanimljive i poučne, a uz sve to da su financijski prigodne za vaš džep? Izbor niti malo nije lak, pogotovo kada u trgovinama dječjim igračkama dobijemo milijun informacija o tome što je za vaše dijete dobro i sa svih strana nas privuku boje i zvukovi veselih igračaka.

Ako još uz sve to u kupovinu povedemo dijete koje će se bez sumnje zainteresirati za većinu ponuđenog – nalazimo se u problemu! Ali bez brige, mi smo tu da vam pomognemo kako jasnije sagledati situaciju i za vaše dijete odabrati baš ono što mu/joj je u ovoj razvojnoj fazi potrebno za napredovanje i učenje, a što će ga/je istovremeno zabaviti i u čemu će uživati.

Igračke za djecu - važnost igre

Igra je za dijete najvažnije sredstvo razvoja. Aktivnosti igre potiču razvoj motoričkih sposobnosti, osjetila, govora, kognitivnih vještina i osobina. Koje pomažu djeci u boljoj socijalizaciji u okolini kao što su suradnja, poštenje i razumijevanje. Malo što od ovoga će se razviti ako igračke nisu prilagođene djetetovom uzrastu, a još bitnije njegovim ili njezinim razvojnim sposobnostima. Igra je slobodna aktivnost u kojoj su jedina pravila dobro se zabaviti i ponešto naučiti o sebi i drugima. Svi ostali oblici prisiljavanja djece da kroz igru nešto usvoje može prouzročiti da dijete prema tim aktivnostima stvori averziju. Jer za njih nije još spremno i jer se ne osjeća dobro zbog toga što ih još ne može usvojiti.

Vrijeme za igru određenim igračkama dolazi spontano i neprisilno i tek tako možemo zapaziti pozitivne efekte igre na naše dijete. Ono kako mi možemo pomoći u tome je da shvatimo dječju igru ozbiljnom aktivnosti, prihvatimo dječji poziv na igru, imamo strpljenja, ne namećemo se djetetu u igri nego se igramo zajedno s djetetom i pohvalimo dječje uspjehe. Dijete će nam na tome biti zahvalno i ono će imati prostora rasti i razvijati se vlastitim tempom. Postoji puno različitih vrsta igračaka, a mi ćemo vam predstaviti neke od njih te ih dodatno malo bolje objasniti. Nadamo se da ćemo vam barem malo pomoći da idući puta u trgovini igračaka budete nešto sigurniji u to što odabrati za vaše dijete.

Plišane igračke za djecu

Mala djeca, uz sve ostale igračke koje imaju, ipak će najviše voljeti plišane igračke koje mogu zagrliti i nositi sa sobom gdjegod krenuli. Plišane igračke svojom nježnosti i toplinom stvaraju osjećaj sigurnosti i mira.  Preko dana služe za igru, a preko noći nas čuvaju u mraku naše sobe. Kada dijete ide na čuvanje kod bake, djeda ili tete čuvalice, ono sa sobom sigurno nosi svoju omiljenu plišanu igračkicu. Tako sa sobom nosi i komadić topline doma kuda god ide i znajući to, lakše će moći utonuti u san. Najdražeg psića, medu ili lutkicu iz djetinjstva pamtimo cijeli život i pogled na nju uvijek iznova u nama izaziva osjećaj dječjeg veselja.

Plišana kravica Moogy

Manipulativne i edukativne igrače za djecu

Manipulativne i edukativne igračke kao što i sami nazivi govore služe učenju i usvajaju novih znanja kroz igru i iskustvo. One nam pružaju veliki broj podražaja koje djetetu mogu poslužiti za bolje i brže upoznavanje svijeta oko sebe te kontakt sa raznim novim teksturama, bojama, zvukovima i materijalima. Dijete najbolje uči i usvaja spontano, kroz iskustvo. Dodirom, slaganjem, rušenjem pa ponovnim slaganjem dijete će najbolje naučiti osnovne idete fizike, matematike i logike koje su osnova za daljnje razumijevanje svijeta.

Najistaknutije igračke u ovoj kategoriji su svakako kocke i konstruktori. Kao što smo već pisali u jednom od prethodnih članaka (https://liber-media.hr/blog/kocke-za-igru/), kocke i konstruktori potiču dječju kreativnost, maštu, znatiželju, otkrivaju talente i s njima djeca uče i povezuju. Uz sve to, djeca se igrom s kockama uče boljoj motorici i preciznosti, te povećavaju svoju koncentraciju i pažnju.

Uz kocke i konstruktore, ovdje ćemo izdvojiti i razne drvene puzzle za djecu koje osim poticanja senzornih i motoričkih sposobnosti. Potiču i razvoj govora jer svojim slikama svaka od složenih puzzli stvara novu, zanimljivu priču. Slagalice, puzzle, umetaljke i kocke zasigurno će biti odličan izvor zabave za djecu jer omogućuju nepresušan izvor kreativnog slaganja, gradnje i kreativnosti.

Drvena puzzla dječje priče

Imitativne igre i igre uloga

Igre uloga prilagođene su nešto starijoj djeci koja se počinju igrati u suradnji sa svojim vršnjacima i zanimljivo im je upoznavati razne uloge koje postoje u njihovom kućanstvu, školi, trgovinama i slično. U razdoblju od 2. do 7. godine, djeca se počinju više usmjeravati na svoje vršnjake, imitirati ih, s njima komunicirati i stvarati prijateljstva. U tom razdoblju igra postaje sve maštovitija i zanimljivija jer dijete sve više u igru uključuje i druge ljude oko sebe, bili to roditelji, braća i sestre ili prijatelji. Igre uloga, odnosno ‘Kao da…’ igre pomažu djeci u socijalizaciji, potiču maštu, izražavanje emocija i uvažavanje drugih.

Doktorski set

Drveni dvorac

‘Doktorski set’ ili ‘Drveni dvorac’ odlične su igre uloga koje potiču djecu na učenje o zanimanjima ili stvaraju u njima jedan cijeli novi svijet mašte i u vremenu igre im dopuštaju da budu klijenti, doktori, vojnici, zmajevi, princeze ili štogod si oni zamisle u svojem kreativnom umu.

Igračke za djecu - kreativni setovi

Za one nešto kreativnije mališane, tu su i kreativni setovi koji će dodatno potaknuti njihovu maštu na stvaranje i izražavanje novih inovativnih ideja. Djeca prilikom svake igre koriste kreativnost, ali kreativni setovi usmjeravaju se upravo na tu važnu sposobnost omogućujući djeci da grade, izrađuju i napreduju u osmišljavanju novih ideja. Ove igre omogućuju djeci da rade nešto svojim rukama i da nakon toga mogu vidjeti produkt svoga rada. Ako uz to još dobiju i pohvalu od bližnjih, sreći nema kraja. Osjećaj produktivnosti i kreativnosti podiže razinu samopoštovanja i poboljšava raspoloženje. Kreativniju djecu, ali i odrasle ljude krase osobine samopouzdanja, fleksibilnosti, bolje prilagodbe na razne situacije i bolje emocionalne regulacije. Uključimo maštu i hajdemo na igru!

Bijela magnetna ploča Creamagnet

Zaključno…

Igra, igra i samo igra! Bili s roditeljima, vršnjacima ili sami, djeca razmišljaju o igri gotovo cijeli dan. To je ono što ih ispunjava, zabavlja i razvija. Postoje razne vrste igara od kojih smo mi u ovom članku naveli samo neke za koje mislimo da vam mogu pomoći u izboru prave igračke za vaše dijete. Ostalo je na vama da upoznate svoje dijete i igrate se zajedno s njim jer je od svega to ipak najbolji način kako ćete znati što vašem djetetu treba.

Jelena Palikuća

Jelena Palikuća

magistrica psihologije