Guralice za djecu - za siguran prvi korak

 

Ima li osobe starije od 10 godina da nije prohodala uz pomoć dobre stare hodalice? Teško. Svi smo je imali i bučno „letili“ po kući praveći svoje prve korake. Što se dogodilo s hodalicama i zašto su guralice za djecu trend u posljednje vrijeme, pročitaj u nastavku. 

odličan oslonac za održavanje ravnoteže

Prvo ćemo malo o teoriji. Hodanje se po pravilu odvija u dobi od 9 do 15 mjeseci ( naravno, postoje i djeca koja prohodaju ranije ili kasnije od navedenog perioda ). Dotad se očekuje da dijete ispuni nekoliko uvjeta da bi do šetnje uopće došlo. Tijelo mora biti dovoljno snažno, mišići razvijeni da bi podnijeli svu težinu a sustavi međusobno povezani odnosno, mozak mora dati naredbu a tijelo se pokrenuti.

I ono najbitnije, beba mora biti motivirana da bi se pomaknula s mjesta. 

 

HODALICE ILI GURALICE ?

Kao što sam već rekla, sve su manje popularne hodalice za djecu. Zašto je tako i koja je razlika između guralice i hodalice ?

Hodalice , ukratko, ograničavaju dijete. Položaj sjedenja s potporom / stajanja s potporom/ hodanja s potporom zapravo odgađa motorički razvoj. Kad malo razmislim, ima smisla. U hodalici dijete sjedi, nogice su na podu i odguraju se u željenom smjeru. Često je slučaj da upravo zbog veličine hodalice dijete ni ne može dohvatiti igračku po koju je krenulo.  Kad radnja dosadi , dijete samo umiri noge i dalje sjedi sigurno u hodalici. Još nešto, beba ne vidi svoje noge. Možda zvuči banalno, ali vrlo je važno da dijete vidi svoj pokret. Važno je i da kad mu dosadi hodanje može samostalno odlučiti što želi sljedeće; puzati, sjediti, polegnuti se na trbuh ili igrati se nekom igračkom. Guralica upravo sve to omogućuje. Zapravo, i više od toga.

 

GURALICE ZA DJECU

Ako mislite da služe samo kad djeca krenu hodati, varate se. U većini slučaja guralice nisu samo guralice, uvijek imaju neku dodatnu funkciju. Često su to neki didaktički zadaci, boje i oblici koje je potrebno složiti ili umetnuti na pravo mjesto. Bebe koje sjede, valjaju se i leže na trbuhu sve to mogu raditi uz guralicu i prije nego krenu stajati.

potiču dijete na prve korak i razvoj motorike

Kada se beba krene dizati na noge, guralica će biti odličan oslonac za istraživanje okoline. Pratit će svaki bebin pokret ali ono najvažnije je da neće ograničavati kretanje. Vrijeme provedeno uz guralicu također nije ograničeno ( za razliku od hodalice koja se ne preporučuje dulje od 15 minuta ). 

Najbolja opcija kod guralica za djecu je što gotovo svaka ima i sjedeći dio tako da kad dijete svlada hodanje nastavi koristiti svoju guralicu kao prijevozno sredstvo.

2u1, stvarno dobro.

KAKO ODABRATI PRAVU?

Hm, odabir zaista nije jednostavan. Drvene, metalne ili plastične? Oblici, boje, motivi? Mi možemo samo stručno potvrditi da roditelji najviše odabiru drvene guralice za djecu zbog lakoće održavanja i izdržljivosti.

Ono na što najviše treba obratiti pozornost prilikom odabira je prilagođena veličina/visina  guralice. Dijete mora lako rukama dohvatiti ručku guralice prilikom hodanja dok za sjedenje stopala moraju dodirivati tlo. Ova vrsta dječjih vozila vrlo je važna za motorički razvoj i održavanje ravnoteže stoga ako nije prilagođena dobi i visini djeteta, nema smisla.

Neki modeli mijenjaju se s rastom djeteta pa se na njih nadograđuje ili uklanja dodatna oprema poput pedala, kotača, ručki i ostalo.

pomaže pri održavanju ravnoteže

DA ZAKLJUČIMO…

Nemam ja ništa protiv hodalica nit mislim da si krivo odabrala/o ukoliko je pobijedila u dilemi između nje i guralice. U zadnje vrijeme guralice za djecu su postale omiljena alternativa dosadašnjim sredstvima za pomoć pri prvim koracima. Mislim da za uloženi novac jednostavno pružaju više mogućnosti za rast i razvoj tvog djeteta.

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

Magistra primarnog obrazovanja