Guralice za bebe
20 Sij

Guralice za bebe

Guralice za bebe - naši prijedlozi za siguran prvi korak

Ima li osobe starije od 10 godina da nije prohodala uz pomoć dobre stare hodalice? Teško. Svi smo je imali i bučno „letili“ po kući praveći svoje prve korake. Što se dogodilo s hodalicama,  zašto su guralice za djecu trend u posljednje vrijeme te kako odabrati najbolju, pročitaj u nastavku.

HODALICA ILI GURALICA ZA BEBE?

stručnjaci tvrde da hodalice ograničavaju bebino kretanje pomaže pri održavanju ravnoteže

Kao što sam već rekla, sve su manje popularne hodalice za djecu. Zašto je tako i koja je razlika između guralice i hodalice ? Hodalice , ukratko, ograničavaju dijete. Položaj sjedenja s potporom / stajanja s potporom/ hodanja s potporom zapravo odgađa motorički razvoj. Kad malo razmislim, ima smisla. U hodalici dijete sjedi, nogice su na podu i odguraju se u željenom smjeru. Često je slučaj da upravo zbog veličine hodalice dijete ni ne može dohvatiti igračku po koju je krenulo.  Kad radnja dosadi , dijete samo umiri noge i dalje sjedi sigurno u hodalici. Još nešto, beba ne vidi svoje noge. Možda zvuči banalno, ali vrlo je važno da dijete vidi svoj pokret. Važno je i da kad mu dosadi hodanje može samostalno odlučiti što želi sljedeće; puzati, sjediti, polegnuti se na trbuh ili igrati se nekom igračkom. Guralica upravo sve to omogućuje. Zapravo, i više od toga.

GURALICE ZA BEBE

Djeca često dobiju na poklon guralice, no roditelji ih "spremaju za kasnije" - čekajući trenutak da dijete bude spremno prohodati. Ako mislite da služe samo kao pomoć pri hodanju, varate se. U većini slučaja guralice nisu samo guralice, uvijek imaju neku dodatnu funkciju. Često su to neki didaktički zadaci, boje i oblici koje je potrebno složiti ili umetnuti na pravo mjesto. Bebe koje sjede, valjaju se i leže na trbuhu sve to mogu raditi uz guralicu i prije nego krenu stajati. Dapače, ako im guralicu udaljimo iz područja koje mogu dosegnuti svojim prstićima zadali smo idealne motivirajuće zadatake - doći do predmeta, pokrenuti se, probuditi znatiželju.  Kasnije, kada se beba krene dizati na noge, guralica će biti odličan oslonac za istraživanje okoline. Pratit će svaki bebin pokret, ali ono najvažnije je da mu guralica neće ograničavati kretanje. Vrijeme provedeno uz guralicu također nije ograničeno ( za razliku od hodalice koja se ne preporučuje dulje od 15 minuta ).  Najbolja opcija kod guralica za djecu je što gotovo svaka ima i sjedeći dio tako da kad dijete svlada hodanje nastavi koristiti svoju guralicu kao prijevozno sredstvo. 2u1, stvarno dobro.

PREDNOSTI DJEČJIH GURALICA

  1. Didaktička guralica potiče igru na trbuščiću. Dijete se može odgurivati donjim ekstremitetima i raditi na promjeni težine dok pokušava doći do igračke.
  2. Igranje s igračkom koja se nalazi u okomitoj ravnini (kao što je guralica) potiče jačanje ramenog kompleksa, ruku i šaka jer se dijete mora malo više potruditi kako bi dosegnulo i gurnulo različite dijelove svojih igračaka.
  3. Igranje s igračkom za guranje potiče ekstenziju zapešća što je iznimno važno za rukopisne vještine u budućnosti.
  4. Dimenzije guralica za djecu su na savršenoj razini točno ispred lica djeteta koje leži ili sjedi pa se na taj način potiče vizualna pozornost.
  5. Za učenje prvih koraka, guralica omogućuje bebi da vidi svoje noge i stopala te vježba stajanje i koračanje na mnogo prirodniji način.

PREDNOSTI DJEČJIH HODALICA

1. Dijete voli "cupkati" u krilu već od 7. mjeseca. Hodalica podsjeća na taj osjećaj pa su djeca u hodalici sretna. 

2. Roditelji stave dijete  u hodalicu kako bi malo "predahnuli".

3. U hodalici je beba zaštićena sa svih strana.    

4. Brže kretanje do željenog odredišta.    

5. Dijete je neovisno, a nije u opasnosti.

    Brojne su prednosti guralica nad hodalicama za bebe

NEDOSTACI GURALICA ZA BEBE

1. Beba se previše oslanja na guralicu, ne želi samostalno hodati.

2. Osim ručke za guranje, guralice nemaju drugi oslonac.

3. Beba više koristi guralicu  za igru nego za kretanje.

4. Potreban je veći nadzor djeteta koje se kreće uz guralicu. 

5. Lakše se izgubi ravnoteža uz guralicu. 

Nedostaci guralice i hodalice za bebe.

NEDOSTACI HODALICA ZA BEBE

1. Dijete kasnije ima problema s hodom na prstima ( jer je tako pokušavalo dosegnuti tlo  u hodalici). 

2. Ograničeno je kretanje, mnoga mjesta u kući su nedostižna zbog veličine hodalice.

3. Moguće je da dijete kasnije bude nespretnije jer su obrambene reakcije u hodalici smanjene.

4. Češće se padovi i ozljede dogode upravo u hodalici. 

5. Pretjerana upotreba hodalice može dovesti do pojava suprotnih očekivanima - djetetov razvoj može se usporiti umjesto da se ubrza. 

Vratimo se na početak...

Hodanje se po pravilu odvija u dobi od 9 do 15 mjeseci ( naravno, postoje i djeca koja prohodaju ranije ili kasnije od navedenog perioda ). Dotad se očekuje da dijete ispuni nekoliko uvjeta da bi do šetnje uopće došlo. Tijelo mora biti dovoljno snažno, mišići razvijeni da bi podnijeli svu težinu a sustavi međusobno povezani odnosno, mozak mora dati naredbu, a tijelo se pokrenuti. I ono najbitnije, beba mora biti motivirana da bi se pomaknula s mjesta.  Upravo tu motivaciju dobro odrađuju guralice za bebe

FAZE RAZVOJA DJETETA

Od nemoćne mrvice do šetača u 12 mjeseci.

  • Učenje samostalnog sjedenja (oko 6. mjeseca starosti).
  • Puzanje (oko 6 do 9 mjeseci starosti).
  • Povlačenje za stajanje (oko 9. mjeseca).
  • Držanje uz namještaj za nekoliko koraka ( 9 do 12 mjeseci).
  • Samostalno hodanje (jedan ili dva koraka prije pada - između 11 i 13 mjeseci, ili kasnije).

GURALICE vs. HODALICE - ŠTO KAŽU STRUČNJACI?

Prva godina bebinog života je toliko intenzivna da moramo biti svjesni činjenice da se baš u svakom trenutku u tih 365 dana neki dio tog malog bića razvija.  Ono što će baš svaki stručnjak reći je da su i guralice i hodalice POMOĆNI, a ne NEOPHODNI dio opreme koji svaka mama treba posjedovati.  Svi će se složiti da je za dijete najzdravije biti na podu. Ono što mu roditelj može omogućiti je ravna površina i mekana podloga ( puzzle, spužva, tepih...). Ukoliko je beba zdrava i nisu joj potrebne dodatne vježbe pod vodstvom stručne osobe, najbolje je pustiti da sve ide prirodnim slijedom. Nije dobro ubrzavati faze iako, budimo iskreni, priznajmo da se baš svi volimo pohvaliti kad naše bebe nešto novo nauče i postignu. Sve je to ljudski no, pritom moramo imati na umu da je najgore što možemo napraviti forsirati nešto na što naša beba još motorički nije spremna.   A to se često zna dogoditi upravo prilikom forsiranja hodalice i guralice ranije nego što je primjereno.  Ipak, u trenutku kad je dijete spremno za pravljenje prvih koraka, stručnjaci će jednoglasno dati prednost guralici. 

ŠTO KAŽU MAME?

"Moj sin je prve korake napravio odmah nakon što je napunio 8 mjeseci. S 9 mjeseci napravio je nekoliko nespretnih koraka i pao, ali se nije uplašio čestih padova i odustao. Može napraviti do 11 koraka odjednom, ali obično treba samo oko 5 ili 6 prije nego što padne. Moja svekrva inzistirala je da mu kupi guralicu iako ja nisam bila oduševljena. S obzirom na to kako hoda sam, nisam se iznenadila kada je uzeo guralicu i gurao je po cijeloj dnevnoj sobi. Sada ju koristi da stigne svuda, a prije bi pokušavao hodati. Brinem se da to odgađa njegove stvarne sposobnosti hodanja, koje su već bile napredne."Jelena, 34
"Kupila sam guralicu koja se pretvara u automobil. Moj sin koji sada ima 22 mjeseca još uvijek obožava igru s guralicom i to u oba položaja. Stvarno je izdržljiva i lako se pretvara iz jednog položaja u drugi. Veliki sam obožavatelj igračaka koje rastu s djetetom."Petra, 28
Kupili smo kćerki za rođendan drvenu kutiju/guralicu. Prvo se igrala u sjedećem položaju sa svim sadržajima na kutiji, a onda je otkrila da se može lakše kretati ako gura svoju kutiju kao kolica s bebom. Preporučam svima jer, iako je cijena malo viša, to je dugoročna igračka."Magdalena, 33

KAKO ODABRATI "PRAVU" DJEČJU GURALICU?

Hm, odabir zaista nije jednostavan. Drvene, metalne ili plastične? Oblici, boje, motivi? Mi možemo samo stručno potvrditi da roditelji najviše odabiru drvene guralice za djecu zbog lakoće održavanja i izdržljivosti. Ono na što najviše treba obratiti pozornost prilikom odabira je prilagođena veličina/visina  guralice. Dijete mora lako rukama dohvatiti ručku guralice prilikom hodanja dok za sjedenje stopala moraju dodirivati tlo. Ova vrsta dječjih vozila vrlo je važna za motorički razvoj i održavanje ravnoteže stoga ako nije prilagođena dobi i visini djeteta, nema smisla. Neki modeli mijenjaju se s rastom djeteta pa se na njih nadograđuje ili uklanja dodatna oprema poput pedala, kotača, ručki i ostalo.

Guralice za bebe - 6 najboljih prijedloga prema našem izboru

Dugogodišnji rad s najkvalitetnijim igračkama te stotine zahvalnih mama i zadovoljne djece razlog je zašto se "usudimo" predložiti guralice izdvojene prema našim kriterijima.  Ono što je naša misija je odabir premium materijala, pritom uvijek imajući na umu sigurnost djece kao prioritet. Drvo je ono što uvijek nekako pobijedi, zašto je tako možeš opširnije pročitati u našem tekstu o drvenim igračkama. Evo što mi izdvajamo iz naše ponude:

1. TRAKTOR ZELENKO

Drvena guralica inspirirana izgledom pravog traktora. Uz volan, tu je i ručica za "mijenjanje" brzina. Sve je spremno za poljoprivredni obilazak svoje sobe. 

TRAKTOR ZELENKO

2. DRVENA GURALICA SLONIĆ

Drvena guralica koja ima više funkcija: primarno je guralica za bebe, zatim didaktička igračka s premetaljkama i umetaljkama, a može poslužiti i kao spremište za igračke. Uz ovako bogatu igračku dijete neće upoznati dosadu, a usput će naučiti slova, boje i oblike.  

DRVENA GURALICA SLONIĆ

3. GURALICA S KOCKAMA

Drvena guralica u obliku kolica s kockama. Za razliku od ostalih navedenih guralica na ovoj se ne preporučuje sjedenje jer nije dizajnirana da podnese težinu djeteta. Kolica sadrže 24 drvene kocke koje su uvijek u trendu, slaganje jednostavno ne može dosaditi!

GURALICA S KOCKAMA

4. GURALICA ZA DJECU CITROEN 2CV

Retro dječja guralica izrađena je po uzoru na poznati Citroënov model 2CV. Guranjem će se pružiti sigurnost djetetu i ojačati ravnoteža.  A kad se umori od hodanja i guranja, neka sjedne i napravi đir po dnevnom boravku. 

GURALICA ZA DJECU CITROEN 2CV

5. GURALICA ZA BEBE CHARIOT 3u1

Ovo nije obična drvena guralica, ovo je putujuće zabavno vozilo! Neka tvoj mališan iskusi pravu zabavu uz ovu multifunkcionalnu guralicu. Idealna je za vježbanje fine motorike, učenje boja i oblika kroz igru i, ono najvažnije, učenje prvih koraka. 

DRVENA GURALICA CHARIOT 3u1

6. VATROGASNO VOZILO

Drveno vatrogasno vozilo kao umanjena replika onog  velikog crvenog kamiona koji pod rotacijama juri gradom. Neka i tvoj mališan postane vatrogasac u svojoj kući! U spremnik koji se mudro krije ispod sjedala može sakriti svoje najdraže igračke i povesti ih na vožnju sa sobom. 

VATROGASNO VOZILO

DA ZAKLJUČIMO…

Nemam ja ništa protiv hodalica nit mislim da je hodalica pogrešan odabir ukoliko je pobijedila u dilemi između nje i guralice. U zadnje vrijeme guralice za bebe su postale omiljena alternativa dosadašnjim sredstvima za pomoć pri prvim koracima. Mislim da za uloženi novac jednostavno pružaju više mogućnosti za rast i razvoj tvog djeteta. Stručnjaci im jednoglasno daju prednost objašnjavajući da guralice ipak traže od bebe da ravnomjerno, oslanjajući se na cijelo stopalo dodiruje tlo, što je važno za buduću strukturu stopala i samo hodanje. U svakom slučaju, bila guralica ili hodalica, ipak je najvažnije da roditelj bude uz svoje dijete i omogućuje mu prirodni tijek razvoja, bez forsiranja i ubrzavanja faza. 

Povezani artikli

Guralica bijeli retro auto, smeđe sjedište Guralica bijeli retro auto, smeđe sjedište
-15%

Guralica bijeli retro auto, smeđe sjedište

129,90€110,42€

Bijeli retro auto pratit će tvoje dijete od učenja prvih koraka pa sve do tinejdžerskih dana. Naime, kad ga dijete preraste, retro auto može se koristiti kao efektan i dekorativan detalj u sobi. Zahvaljujući tihim, gumenim kotačima, može se koristiti i u stanu i na dvorištu. Drvena guralica premium kvalitete Metalni volan i sjedalo visoko 28 cm omogućuju udobnu vožnju čak i za najmlađe vozače koji tek uče kako manevrirati vozilom. Retro guralica savršena je za poticanje kreativne igre, kao i za razvoj važnih motoričkih vještina i sposobnosti koordinacije. Guralica zahtijeva samostalnu montažu.   Dimenzije proizvoda 77 x 38 x 40 cm (visina sjedišta: 28 cm) Dob 18+ mjeseci Proizvođač, država Vilac, Francuska Broj komada 1 Materijal metal   ..

Dodaj u košaricu
Guralica Chariot 3 u 1 Guralica Chariot 3 u 1
-20%

Guralica Chariot 3 u 1

79,90€63,92€

Ova drvena multifunkcionalna guralica ima višestruke dobrobiti. Osim što potiče dijete na prve korake, omogućava vožnju i igru. Otkrij zvuk sirene i složi geometrijske oblike u odgovarajuće utore. Dimenzije proizvoda 42 x 42 x 27 cm  Dob 1+ Proizvođač, država Vilac, Francuska Broj komada 1 Materijal drvo ..

Dodaj u košaricu

Guralica - Papiga

27,30€

Guralica za djecu sa motivom papige izrađena od drveta. Laganim guranjem papiga "klepeće" svojim stopalima. Proizvodi zvuk koji zabavlja djecu pa je hodanje uz ovu igračku glasno i zanimljivo! Dimenzije: 16 x 62 x 8 cm, namijenjeno za dob 2+ godine. ..

Dodaj u košaricu
Guralica bijeli retro auto, crno sjedište Guralica bijeli retro auto, crno sjedište Nedostupno

Guralica bijeli retro auto, crno sjedište

129,94€

Rozi retro auto donijet će malim vozačima sate i sate zabave. Toliko se uzbudljivih avantura može dogoditi u izmišljenom svijetu s ovom simpatičnom guralicom! Guralice za djecu: Kombinacija igre i učenja Zahvaljujući visokokvalitetnoj završnoj obradi, auto će neokrznut preživjeti sve dogodovštine koje ga čekaju od djetetovih prvih koraka pa sve do tinejdžerskih dana. Naime, zbog promišljenog dizajna, auto će u svakom interijeru poslužiti kao zanimljiv detalj. Zbog gumenih kotača, guralica se može koristiti na svakoj podlozi u stanu ili na ulici. Udobno sjedalo visoko 28 cm savršeno će odgovarati čak i najmlađim vozačima, a njima je prilagođen i metalni volan koji se lako okreće. Guralica zahtijeva samostalnu montažu. Dimenzije proizvoda 77 x 38 x 40 cm (visina sjedišta 28 cm) Dob +18 mj Proizvođač, država Vilac, Francuska Broj komada 1 Materijal drvo ..

Nedostupno
Guralica Bubamara Guralica Bubamara
-15%

Guralica Bubamara

74,90€63,66€

Guralica Bubamara tvom će mališanu biti pouzdan partner u učenju prvih koraka, a kada dijete sasvim ovlada održavanjem ravnoteže i temeljito razvije motoričke sposobnosti, jurnjavi neće biti kraja! Sigurna guralica koja amortizira udarce Odgurujući se stopalima, dijete u potpunoj sigurnosti uči kontrolirati pokrete tijela.  Tajni pretinac skriven pod sjedalom može poslužiti za skladištenje najvažnijih igračaka koje uvijek trebaju biti pri ruci. Zbog mekanog, zaobljenog branika, guralica će ublažiti udarce u slučaju sudara sa zidom ili ormarom. Pri tom na namještaju i zidovima neće nastati oštećenja ni vidljivi tragovi. Iznimno stabilna guralica ima sustav zaštite od prevrtanja. Tihi gumeni kotači ne ostavljaju tragove i sprječavaju oštećenje podova. Prednji kotači okreću se za 360 stupnjeva, što značajno olakšava manevriranje i omogućuje ludu vožnju čak i u najmanjim prostorijama. Zahvaljujući promišljenom dizajnu značajno je olakšano skladištenje - guralice se, naime, mogu slagati jedna na drugu, što je posebno praktično u malim prostorima. Guralica može izdržati opterećenje do 50 kg.     Dimenzije proizvoda 47x21x29 cm (visina sjedišta 22 cm) Dob 1+ (-6) Proizvođač, država Italtrike, Italija Broj komada 1 Materijal metal, plastika ..

Dodaj u košaricu

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..