Globus za djecu - cijeli svijet u dječjim rukama

Globus za djecu namijenjen je malim ljubiteljima geografije i onima koji će to tek postati! Što vam prvo padne na pamet kad netko priča o najvećim geografskim otkrićima? Vjerojatno Kristofer Kolumbo i otkriće Amerike ili pak Vasco da Gama koji je prvi otkrio morski put za Indiju oko Rta dobre nade. Izuzev tih dalekih i prekooceanskih putovanja uz minimalno snalaženje na kartama, dogodilo se još jedno veliko geografsko otkriće – izum globusa!

Globus je bio i ostao sve do današnjih dana neizostavan dodatak u svakoj dječjoj sobi.

Globus je bio i ostao sve do današnjih dana neizostavan dodatak u svakoj dječjoj sobi. No, on nipošto ne služi samo za ukras. Kad ga djeca uzmu u ruke i krenu polako iščitavati oslikane podatke, oni postaju svjesni da imaju čitav svijet u svojim rukama.

Što je zapravo globus?

Od brojnih definicija globusa, najjednostavnije ga je predstaviti kao umanjeni, loptasti prikaz planete Zemlje i njenih kontinenata, oceana, otoka, mora… Prvi je globus stvorio Martin Beheim davne 1492. godine. On je bio njemački geograf i znanstvenik koji je djelovao u 15. stoljeću. Njegov globus se popularno naziva zemaljskom jabukom, a do današnjeg dana izmijenile su se brojne varijacije raznoraznih modela. Riječ globus latinski je naziv za loptu.

Zašto bi baš svako dijete trebalo imati globus?

Kada djetetu poklanjate igračku poput globusa, vjerojatno niste svjesni da mu zapravo poklanjate mnogo više:

 • Probuđivanje interesa prema jednoj od najcjenjenijih prirodnih znanosti – geografiji. Geografija je neizostavan predmet u svakoj osnovnoj i srednjoj školi. Ona ne uči djecu samo o stvarima i pojavama čijih se definicija oni jednog dana neće tako kristalno jasno sjećati. Geografija je zaslužna za djetetovu ekološku svijest, snalaženje u prostoru i upoznavanje sa socio-ekonomskim, kulturnim i društvenim razlikama.
 • Razvijanje kognitivnih sposobnosti poput pamćenja, koncentracije, logičnog zaključivanja i obrade informacija.
 • Mlađoj djeci učenje kroz igru, a starijoj djeci pomoć u vizualnom predočavanju prilikom učenja za geografiju u školi.
 • Mogućnost samostalnog otkrivanja novih zemalja, tradicija, kultura, običaja…
 • Probuđivanje pustolovnog duha i želja za putovanja.

Ideje za zabavljanje uz globus za djecu

Prva ideja:

Razgovarajte s djetetom o putovanjima koje želi jednog dana ostvariti. Neka vam pokaže te države ili gradove na globusu, a ako se ne snalazi, pomozite mu. Nakon toga možete razgovarati o mjestima koje želi posjetiti. Dijete će sigurno poželjeti znati sve o tome! Ne brinite ako vi ne budete znali odgovore na sva pitanja, garantiramo da će ih dijete nakon ovakve igre samostalno istražiti.

Druga ideja:

Jedna sasvim spontana i opuštena ideja – neka jedno od vas dvoje zatvorenih očiju zavrti globus i pokaže prstom. Kad otvorite oči i vidite što ste izabrali, zajedno isplanirajte put na to mjesto. Tko zna, možda se to putovanje jednom i dogodi.

Treća ideja:

Ako vaše dijete voli životinje, dobro će vam poslužiti i ova igra: Nabrojite nekoliko životinja i recite djetetu da vam pokaže na globusu gdje te životinje žive. Primjerice, pingvini žive na Južnom, a ne na Sjevernom polu. Tamo žive polarni medvjedi. Gdje ćemo pronaći lava, kralja šume? U Americi ili pak Africi? Vjerujemo da ćete se još mnogo toga i sami dosjetiti.

Četvrta ideja

Ova ideja namijenjena je osnovnoškolcima kojima je teško samo uz geografski udžbenik naučiti mnogo podataka sa strahom da će se sve pomiješati. Donesite mu globus i pitajte o kojoj zemlji ili kontinentu uči. Neka je pronađe na globusu i tako dobije vizualan prikaz koji će mu zasigurno puno lakše ostati u glavi. Po bojama zemlje vidjet će njen reljef, zapamtit će je li omeđena morem, ima li razvedenu obalu…

Peta ideja

Ovo je jedan prijedlog igre za male genijalce koji su uz pomoć svog globusa već odavno sve savladali. Neka prvi igrač kaže neki naziv, bez obzira na to radi li se o državi, moru, otoku ili jezeru a drugi igrač to mora pronaći na globusu.

Francuski brend znanstvenih igračaka – Buki

Buki je osnovan 1992. godine u Francuskoj. Njihovi uredi u kojima nastaju premium proizvodi nalaze se u Le Mansu. Buki čvrsto vjeruje u igračke koje će djecu potaknuti na učenje jednako kao i zabavu. Buki igračke donose brojne znanstvene, obrazovne, umjetničke i zanatske igre. Blisko surađuju s poznatim dizajnerima i slikarima koji igračke uljepšavaju, te znanstvenicima na svom području koji pomažu u osmišljavanju igračke kako bi bila vjerodostojna onomu što predstavlja. Igračke su distribuirane u brojne zemlje Europe, Južne i Sjeverne Amerike i Afrike. Možemo ih pronaći na čak šest jezika: engleskom, francuskom, njemačkom, nizozemskom, španjolskom i talijanskom. Na ambalažama ovih proizvoda nalaze se dječak Léo i djevojčica Léa koji vode djecu kroz nove igračke koje će im vrlo brzo postati najdraže od svih koje su do sad imali.

Levitirajući globus za djecu francuskog brenda Buki

Buki globus obožavaju djeca širom svijeta zbog njegovih brojnih posebnosti. On nije nalik ostalim, klasičnim globusima. Dapače, on se održava u zraku levitacijom i stoga izgleda kao da lebdi! Za to je zaslužan magnetni držač koji ga pridržava. Globus je veličine 8 centimetara, a osvjetljava ga LED dioda. Zahvaljujući njoj, svaka dječja soba uz ovaj globus doživljava sasvim novu atmosferu. Uz ovaj levitirajući globus dolazi i odgovarajući punjač te čak 50 interesantnih anegdota o planeti Zemlji. Namijenjen je djeci od 14 i više godina.

Levitirajući globus

Prednosti Buki Globusa

 • Buki globus podosta se razlikuje od ostalih dječjih globusa na tržištu. Namijenjen je djeci koja će se odvažiti biti drukčija i umjesto klasičnog modela odabrati levitirajući.
 • Levitirajući model globusa estetski se uklapa u svaki prostor, a zbog LED svjetla cijela će prostorija poprimiti novo, ugodno osvjetljenje. Ovaj globus osim primarne svrhe vrlo lako može poslužiti i kao lampa.
 • Uz Buki levitirajući globus i ugašeno svjetlo, dijete će imati dojam kao da se nalazi negdje u svemiru te promatra svoj planet.
 • Buki globus može biti upaljen čak 10 sati u komadu.
 • Uz globus dolazi odgovarajući punjač.
 • Osim punjača, kao dodatak tu su i kartice s 50 najzanimljivijih anegdota o planeti Zemlji koje djeca mogu koristiti dok se služe globusom.
Zaključak

Nikad nisam razmišljala o tome da bi globus mogao biti estetski privlačan. Onda je francuska tvrtka Buki izbacila svoj levitirajući globus na tržište i dokazala suprotno. Ako želite globus koji će se uklopiti u interijer, služiti kao LED lampa i biti jedna od boljih edukativnih igračaka, onda je moj prijedlog da odaberete upravo ovaj globus. Globus je za djecu mnogo više nego što se to na prvi pogled može činiti. Zauzima mali dio sobe i neke police ili radnog stola, a kao što smo već rekli, on predstavlja čitav svijet u dječjim rukama. Uz njega se igra, uči, usvajaju nove vještine i sposobnosti na kojima će biti zahvalno svako dijete. S njim je moguće u trenutku otputovati na drugi kraj svijeta te uživati u novim znanjima.

Lucija Petrić

Lucija Petrić

studentica kroatistike