ZA DRUŠTVENE IGRE NAM TEHNOLOGIJA NE TREBA... JOŠ UVIJEK!

Igrice na mobitelu ili „plejki“ stvarno su nešto na što djeca najviše troše svoje slobodno vrijeme. I poneki roditelji, ok. Ipak, ono što igrice na ekranu nikad (nadam se ) neće zamijeniti su DRUŠTVENE IGRE.

Uvedi društvene igre u vašu obiteljsku rutinu i vjeruj mi, djeca ti to nikad neće zaboraviti!

Društvene igre važne su za kognitivni razvoj ali i zabavu djece s roditeljima.

Govorim iz iskustva. Nakon toliko godina sjećam gotovo svake tombole, svake partije remija, pantomime, Monopoly-a, tužnih odlazaka u krevet jer sam uvijek bila LJUTA nakon odigrane „Čovječe, ne ljuti se“…sad vidim da očito nisam dobro shvatila naziv igre. 

Spomenula sam “Čovječe, ne ljuti se” – pretpostavljam da je to svima prva asocijacija na društvene igre. I dalje se dobro drži, pri samom je vrhu traženih igara.  S godinama su društvene igre postale još bolje, maštovitije, zanimljivije i vrlo bitno – dostupnije!

U OVOM ĆEŠ ČLANKU SAZNATI

ZABAVA ZA DJECU - BEZ EKRANA

U današnje vrijeme roditelji, pogotovo oni (pre)zaposleni, konstantno se trude balansirati između stvarnih odnosa i virtualnog svijeta. Srećom, tehnologija nam nije potrebna da bi igrali društvene igre, a upravo su one odličan način za dobivanje kvalitetno provedenog vremena sa svojim djetetom. Djeca se još uvijek mogu i znaju zabaviti bez ekrana!

DRUŠTVENE IGRE I BROJNE PREDNOSTI

Većina roditelja bi se iznenadila koliko se djeca zapravo vesele društvenim igrama. Uzbuđeni su što će se njihovi roditelji zajedno s njima poigrati. Zabava je zagarantirana, no i prednosti su brojne.  

Nakon što dijete stekne naviku igranja društvenih igara te ponašanja prilikom igranja u sigurnoj zoni s roditeljima, bez straha će se u iste upustiti u društvu; s prijateljima iz vrtića ili škole, braćom i sestrama, nepoznatim vršnjacima na rođendanima. Naučit će se na osjećaj pobjede, ali i poraza

A upravo takav je i život – igra u kojoj vučeš i dobre i loše poteze.

SOCIJALNO – EMOCIONALNE VJEŠTINE

Igranje društvenih igara s djecom ima jak utjecaj na socijalno-emocionalne vještine. To su vještine koje nam pomažu da komuniciramo jedni s drugima, razumijemo i upravljamo svojim osjećajima, postavljamo i postižemo pozitivne ciljeve, osjećamo i pokazujemo empatiju prema drugima, uspostavljamo i održavamo pozitivne odnose i donosimo odgovorne odluke.

Ono što je najbitnije je da upravo te vještine su one koje će djeca i dalje trebati, najviše na prijelazu u odraslu dob.

 

Za društvene igre potrebno nam je:

  • slobodno vrijeme
  • dobra volja
  • prijatelji i/ili obitelj
  • poznavanje i poštivanje pravila

…i naravno, društvena igra koju ćemo odigrati!

Predstavljamo najbolje društvene igre za djecu iz naše ponude :

1. DJEČJI ŠAH

Šah je igra koja potiče na razmišljanje i odabir najboljeg rješenja.  Razvija kod djece logičko razmišljanje. Kad je uz to još i atraktivnog izgleda, odmah je djeci privlačniji! Nauči svog mališana igrati šah i naučio si ga puno više od same igre. Pročitaj više o ŠAHU na našem blogu.

DJEČJI ŠAH

Dimenzije 31 x 31 x 4 cm, prilagođen za dob od 6+ godine.

2. ČOVJEČE, NE LJUTI SE

Igra koja, valjda, nikad neće “izaći iz mode”. Ovo je društvena igra koju pamte i oni najstariji, a još uvijek igraju oni najmlađi. Pravila su jasna, baci kockicu, pomakni se za toliko koraka na ploči, pritom pazi da te nitko ne sruši! 

ČOVJEČE, NE LJUTI SE

Dimenzije: 20 x 20 x 1 cm, namijenjeno za dob od 4+ godine.

3.  ISKOČI MALA MACO

Na dvorištu farme nasumično posložimo parove diskova u boji ( 6 boja , 12 diskova). Jedan disk je magnetni, dok je njegov par bez magnetnog naboja. Za to vrijeme maca spava u bačvi. Igrač baci kocku, dobije boju pa smjesti miša na odgovarajući disk. I tako za svih 12 miševa. Kad su svi na svom mjestu, maca kreće u lov. Iskoči li iz bačve kad se smjesti na disk, pojela je miša! Pobjednik je onaj koji prvi skupi 3 miša. 

Igra razvija koncentraciju i pamćenje te promišljenost prije svakog poteza!

ISKOČI MALA MACO

Namijenjeno za dob od 4+ godine.

4.  LOTO BINGO JUNIOR

Svi znamo što je loto! Igra na sreću koju gledamo na svojim televizorima. Sada loto možeš igrati sa svojim obitelji i prijateljima. Svi potrebni dijelovi su tu: kuglice, “bubanj” i kartice s brojevima! Tko prvi popuni karticu s brojevima – pobjednik!

Sretno!

LOTO BINGO JUNIOR

Namijenjeno za dob djece od +3 godine.

5. IGRA PRONALAŽENJA ABC

U ovoj igri važna je brzina i povezivanje. Cilj je što prije povezati karticu na kojoj je slovo i karticu na kojoj je predmet koji počinje tim slovom. Neka brži pobijedi! 

DRUŠTVENA IGRA PRONALAŽENJA ABC

Veličine 16 x 16 x 16 cm, namijenjeno za dob 5+ godina.

6.  BORBA S TANGRAMOM

Tangram je jedna od najstarijih slagalica na svijetu. Cilj je sastaviti dijelove slagalice prema zadanom predlošku. Brži igrač pobjeđuje. Čini ti  se lako? Hm, ne zove se igra bezveze “borba” s tangramom!

BORBA S TANGRAMOM

Dimenzije:  25 x 20 x 3 cm, namijenjeno za dob 5+ godina

7. DOMINO S MOTIVIMA ŽIVOTINJA S FARME

Domino je svima poznata igra. U igri su pločice s različitim vrijednostima. Te pločice odnosno, vrijednosti na pločicama, slažemo jednu uz drugu prema pravilima. Tko prvi ostane bez svojih pločica, pobijedio je! U ovom našem dominu osim same igre učimo i prepoznavati životinje. 

DOMINO S MOTIVIMA ŽIVOTINJA

Preporučena dob: + 2 godine Dimenzije pakiranja: 15,5 x 10 x 5 cm

8. PRONAĐI PAR

Igra poznata i kao memmory.  Samo što je ova igra iz naše ponude potpuno modernizirana i poboljšana! U pakiranju ćeš pronaći plastičnu ploču za igranje s predviđenim utorom za predloške, 12 različitih predložaka te “poklopcima” za otvore. Ovaj način zanimljiviji je djeci jer ne moraju okretati sličice već samo poklopiti. Igra je puno “urednija” i praktičnija. 

PRONAĐI PAR

Namijenjeno za dob od 3 do 6 godina.

VIDEO: UNBOXING DRUŠTVENE IGRE "PRONAĐI PAR"

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

I to je ok. Nismo svi isti. No, zbog njegove prilagodbe svemu onom što mu dolazi u budućnosti ( vrtić, škola, fakultet, posao…) dobro je razviti i socijalizaciju kako bi se ugodnije osjećao u grupi. Pokušajte mu na zabavan način prikazati društvene igre, nikako ne naglo i prisilno. 

Očito karakterno ne voli pravila i ograničenja. No, ponekad moramo raditi i ono što ne želimo kako bi funkcionirali u zajednici. Uvedite večer društvenih igara 2 puta tjedno. Učite dijete da se pravila jednostavno moraju poštivati.  Polako pokušavajte i budite uporni. 

Zašto ne? Naravno da će možda biti zanimljivije igrati u više sudionika, no i u dvoje je zabava zagarantirana. 

ZAKLJUČAK:

Društvene igre oduvijek su bile zabava za cijelu obitelj. Vrijeme provedeno s djecom, najbezbrižnije je vrijeme. Igrajte se s njima jer oni to pamte zauvijek. 

Nadam se da smo ti pomogli u odabiru igre. Za sve dodatne upite možeš nas slobodno kontaktirati. Rado ćemo podijeliti iskustva i savjet vezane za društvene igre.

Postani naš prijatelj

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

Magistra primarnog obrazovanja

"Nakon višegodišnjeg rada u školi spremna sam podijeliti svoja iskustva i savjete kako olakšati učenje odnosno, kako učiti kroz igru!"