Domaći plastelin

sastojke za domaći plastelin pronaći ćete u svojoj kuhinji.

Već smo pisali o plastelinu, ako si propustio – pronađi na našoj stranici članak o prednostima plastelina. Osim što je igra s plastelinom zabavna, kreativna i maštovita, jako je dobra za razvoj fine motorike kod djece. Također, stručnjaci ističu kako je rad s plastelinom izravno povezan s OKULOMOTORNOM KOORDINACIJOM – usklađenost pokreta očiju i ruku, što je iznimno važno za dječji razvoj. 

oblikovanje plastelinom potiče finu motoriku kod djece

RECEPT ZA DOMAĆI PLASTELIN:

Pronašli smo zaista mnogo recepata i načina kako napraviti domaći plastelin. Odlučili smo se za provjereni recept! Odlična stvar je što zasigurno sve sastojke imaš u svojoj kuhinji. Zvuči kao da idemo napraviti neki brzi kolač, vidjet ćeš!

 

POTREBNO:


• 1 čaša brašna
• 1/2 šalice soli
• 1 čaša vode
• 2 žlice ulja
• 1 žlica limunske kiseline
• jestive boje

POSTUPAK IZRADE DOMAĆEG PLASTELINA

Pripremiti jednake čaše za sastojke. U veću posudu prvo usuti brašno, sol, limunsku kiselinu zatim ulje, vodu i jestivu boju ( može biti tekuća ili u prahu, svejedno je). Sastojke promiješati pomoću miksera ili ručno pjenjačom ( ja sam koristila mikser jer je brže). Nakon što je smjesa postala gusta i ljepljiva, spremna je za kuhanje! Na laganoj vatri miješati smjesu dok god ne počne nalikovati na plastelin. Pustiti da se ohladi i plastelin je gotov! Za izradu plastelina po ovom receptu potrošit ćete samo nekoliko minuta.

* od ove količine sastojaka dobije se dosta velika količina plastelina pa je moguće i prepoloviti doze

 

Ponovila sam postupak sa zelenom i crvenom bojom. Ovo su dobiveni rezultati i njihova usporedba s kupovnim plastelinom:

Kad se moj dobiveni plastelin ohladio krenula sam u oblikovanje. Odlučila sam paralelno raditi s domaćim i kupovnim plastelinom iste motive. Rezultat je bio iznenađujući: razlika je gotovo neprimjetna, no u izradi baš i nije tako. Iako je rad s domaćim plastelinom vrlo ugodan i lak, kupovni plastelin ipak omogućuje jednostavniju izradu i preciznije oblikovanje.  

plastelin za djecu potiče i dječje samopouzdanje

KUPOVNI   vs   DOMAĆI

KUPOVNI  vs  DOMAĆI

KUPOVNI ILI DOMAĆI PLASTELIN?

Svakako da je lakše kupiti gotovi plastelin u trgovini. Jednostavnije. Ali ne mora uvijek sve biti tako brzo i jednostavno. Djeca se neće sjećati kupovine plastelina već igre s plastelinom. A sada probaj zamisliti koju uspomenu bi stvorila izrada plastelina zajedno s roditeljima te kasnije igra s onim što su vlastite rukice napravile? Zvuči zabavno, zar ne?

Domaći plastelin je jeftinija opcija. Za svega nekoliko kuna dobije se veća količina plastelina, doduše, ne tako dobre kvalitete kao kupovnog, no sasvim pristojno za igru, zabavu i kreativnost djece. Kupovni plastelin, pogotovo plastelin Jovi iz naše ponude, za pristupačnu cijenu nudi kvalitetu bez greške. Boje su izražene, jasne te u velikom broju nijansi. Tekstura je vrlo ugodna za rad, ne lijepi se za ruke, lako se oblikuje, gnječi i valja.

Ono što je najveća prednost kupovnog, u odnosu na domaći plastelin, je svakako to što se kupovni plastelin ne suši. Barem ne Jovi plastelin. A to znači samo jedno, igra iznova s istim pakiranjem plastelina!

Moj savjet bi bio: domaći plastelin za kućnu zabavu, kupovni za likovnu kulturu u školi ili vrtiću!

JOVI PLASTELIN

OSTALE PREDNOSTI PLASTELINA

• igranje s plastelinom pridonosi djetetovom razvoju finih motoričkih sposobnosti
• djeci nikad ne dosadi, potiče na kreativnost i maštu
• dok gnječe, omekšavaju, odvajaju i ponovno sastavljaju plastelin, djeca obraćaju pažnju na veličine i proporcije
• plastelin može biti koristan alat za ublažavanje napetosti, frustracije i agresije
• razlikovanje boja i oblika omogućuje im da nauče kako razlikovati različite tonalitete boja

ZAKLJUČAK:

Plastelin zaista ima brojne prednosti, da ne ponavljam već navedeno, dovoljno je reći da ima snažan utjecaj na razvoj djeteta. Na tebi kao roditelju je što ćeš odabrati; jesi li za prljanje posuđa i kuhinje, puno boje i smijeha ili za kupovinu plastelina u trgovini i mnogo više vremena za samu igru te kvalitetnije radove.

Niti jedan izbor nije pogrešan. Nitko ne mora izrađivati domaći plastelin nit će onaj koji ga izrađuje biti bolji roditelj od onog koji je kupio gotov proizvod. Bitno je da djeca rade s plastelinom, da ga mi kao roditelji omogućimo svojoj djeci, na ovaj ili onaj način.
Dakle, za koji god se plastelin odlučili, želimo vam dobru zabavu i puno lijepih, kreativnih radova!

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

Magistra primarnog obrazovanja