KAKO ORGANIZIRATI DJEČJI ROĐENDAN ?

Organizacija dječjeg rođendana trebala bi biti vesela i zabavna no, sama sam se našla u tome i mogu reći da se vrlo lako može pretvoriti u stresno i iscrpljujuće iskustvo.

Ne želim te prestrašiti, samo dobronamjerno upozoriti da se na vrijeme pripremiš i sve će biti puno lakše! Upamti, dječji rođendan najuzbudljiviji je dan u godini! Kako za slavljenika, tako i za mamu.  

Dječji rođendan važan je dan u godini kako za slavljenika, tako i za mamu.

Ovdje ćeš pronaći sve što ti je potrebno za organizirati dječji rođendan; od odabira kakva će biti rođendanska proslava, gdje će se slaviti, popisa uzvanika do planiranja savršene hrane, jednostavnih ili kompliciranih kolača, torte s wow efektom i prigodnih dekoracija.

 

U OVOM ČLANKU ĆEŠ SAZNATI

GDJE SLAVITI DJEČJI ROĐENDAN?

Ovo pitanje je „alfa & omega“ organizacije rođendana. Vrlo je važno gdje će se održati proslava rođendana jer o tome ovisi gotovo sve.

U današnje vrijeme izbor se suzio na nekoliko opcija, od toga dvije najčešće:

u vlastitom domu ili u igraonici? 

PROSLAVA ROĐENDANA U IGRAONICI

Dvije riječi opisuju proslavu dječjeg rođendana u igraonici:

              BRZO I BEZBOLNO

Djeca obožavaju igraonice. Kako i ne bi kad je igraonica prostor namijenjen i prilagođen samo djeci. Sve je puno boja, igračaka, balona, trampolina, spužvi…Ono što roditelji moraju napraviti prije odabira igraonice za proslavu rođendana svog djeteta je svakako posjet toj istoj igraonici. Slika na reklami uvijek može dobro i privlačno izgledati. Važnije od toga je da se roditelj sam uvjeri da je prostor siguran, prozračan i prilagođen igri velike grupe djece. Ipak, najvažnije je zapravo upoznati osobu kojoj ćeš povjeriti svoju i tuđu djecu na određeno vrijeme. U igraonicama rade animatorice koje se pobrinu da rođendanska atmosfera ne popusti te da se djeca ludo zabavljaju.

Dakle, za dječji rođendan u igraonici zaista nije potreban veliki trud ( od strane roditelja ). Na njima je samo da na vrijeme rezerviraju termin, prijave broj djece te donesu tortu ( ako je takav princip rada igraonice ). Za sve ostalo pobrinut će se divne tete koje tamo rade.  Rođendan traje dva sata, roditelji za to vrijeme popiju kavu i obave što imaju. Nema nereda, nema kolača po cijeloj kući, nema priprema i cjelodnevnog kaosa.

Rekli bi kod nas u Dalmaciji: „plati pa se rugaj“.

PROSLAVA ROĐENDANA U STANU/KUĆI

Osobno sam uvijek bila pobornik ove opcije. Znam koliko to znači kad si slavljenik – svi dolaze kod tebe, ZBOG TEBE, važan si i uzbuđen.

Sestra i ja smo rođendane proslavljale kod kuće, pamtim ih sve. Pripreme bi trajale cijeli tjedan prije samog velikog dana, a uzbuđenje se moglo osjetiti u zraku. Obitelj i prijatelji bi bili kod nas cijelo poslijepodne, djeca su se igrala, odrasli su pričali i „držali nas na oku“, pjevalo se, plesalo. Mama bi ispekla kolače, a tortu bi uvijek naručila iz slastičarnice. Zanimljivo da je to nešto što se i prije prakticiralo, nije trend ( zbog kojeg se danas čak neke mame i osuđuje ).

Iz perspektive djeteta, rođendan bi završio kad bi gosti otišli svojim kućama, a ja u krevet. Sad tek znam da je netko to sve prije trebao pripremiti, pa kasnije očistiti kaos i vratiti sve u prvobitno stanje. Taj netko je MAMA ( kasnije, kako smo rasle, tako smo sve više i mi bile uključene u taj dio s čišćenjem ).

Iz perspektive mame slavljenika, mogu reći da je dječji rođendan u kući vrlo iscrpljujući pothvat. Nekoliko dana traje smišljanje i kupovina svih potrebnih namirnica. Pa onda priprema istih cijeli dan. Ne smijem zaboraviti da barem mjesec dana prije moraš naručiti dekoracije sa jeftinih internet stranica jer im barem toliko vremena treba da stignu, ako ne misliš te iste dekoracije platiti pravo malo bogatstvo u lokalnim trgovinama. Čišćenje kuće prije rođendana pa ono nakon rođendana. Ukrašavanje prostora, kupovina svjećica, prskalica, plastičnog posuđa, salveta, natpisi na čašama, puhanje balona…TO DO lista je duga. Proslava se protegne na cijeli dan, no zadovoljni osmijeh na djetetovom licu najveća je nagrada za taj silni trud.

TORTA I KOLAČI

Kad organiziraš dječji rođendan moraš imati na umu tko će jesti te kolače. Dijete od 4 godine sigurno neće odabrati orehnjaču jer izgleda baš fino i primamljivo. Ali čokoladnu kuglicu uvaljanu u šarene mrvice zgrabit će i pojesti u jednoj sekundi. Dakle, kolač nikako ne smije biti kremast, topljiv ili mekan, ali ni pretvrd. Odluči se za male, suhe kolačiće koje ćeš lako ukrasiti i učiniti privlačnim i finim za svako dijete. Muffini su uvijek dobra i brza ideja, a čokolada i kokos provjerena kombinacija.

Puhanje svjećica na torti centralni je dio rođendana. Često dekoracija torte odredi temu rođendana. Sve su više torte na likove iz crtanih filmova pa tako i dekoriranje prostora prati temu. Okušala sam se ja i u izradi torte za svog slavljenika, upustila se u izradu fondanta, svih oblika i boja. Potrošila sam hrpu novaca, jednu cijelu večer koja je otišla duboko u noć, živce neću ni spominjati. Rezultat je bio ono: „ok“.  Ja sam bila jako sretna jer sam izradila sama rođendansku tortu, ali efekt nije baš bio wow.

Zaključak: mogla sam platiti tortu i bit u miru.  Procijeni sam kako izgleda kućna torta ( u mojoj izradi, ne govorim da je pravilo ) i kako izgleda kupovna.

Izrada domaće torte za dječji rođendan iziskuje mnogo truda.

AKTIVNOSTI ZA PROSLAVU DJEČJEG ROĐENDANA KOD KUĆE

Ukoliko je odluka pala na proslavu dječjeg rođendana kod kuće, donosimo ti 5 ideja za najbolju zabavu! Djeca će biti oduševljena, a tvoj mali slavljenik sretan i ponosan kako ima cool mamu animatoricu.

Ovisno o tome hoće li rođendan biti u zatvorenom prostoru ili u dvorištu, evo što bi mogli raditi:

 

1. BOJE ZA LICE

Aktivnost kojoj se djeca jako raduju. Na samom početku proslave oboji lica malih uzvanika. Ideja je mnoštvo, neka sami izaberu što žele biti. Kako se našminkati i koje boje iz naše ponude su najbolje pročitaj na našem blogu.

  • Za svaki slučaj raspitaj se ima li među uzvanicima roditelja koji ne žele da djeca bojaju lice.

2. BOJANJE

Koje dijete ne voli bojati? Pripremi kutak sa bojicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojama i temperama. Osiguraj kistove, osudice s vodom te puuuno papira. Kako bi bilo lakše, zadaj im temu, na kraju proslave napravite izložbu likovnih radova. Pročitaj zašto je crtanje važno za dječji razvoj. 

3. IZRADA DOMAĆEG PLASTELINA

Igra plastelinom je jedna od dražih dječjih aktivnosti. Možeš im ponuditi kupovni plastelin, a možete i svi zajedno izraditi domaći plastelin. Mogla bi se aktivnost pretvoriti u radionicu na kojoj će djeca naučiti kako mogu od sastojaka iz kuhinje dobiti plastelin. Upute za izradu domaćeg plastelina potraži na našem blogu.

4. DRUŠTVENE IGRE

Oduvijek su se igrale društvene igre na rođendanskim proslavama. Preduhitri djecu pa im ponudi samo 3 društvene igre jer ako je izbor prevelik, nikad se nećete dogovoriti koju ćete igru odabrati. Jasno odredi pravila, nema svađe i ljutnje zbog poraza.

O društvenim igrama saznaj više na našem blogu. 

5. IGRE NA OTVORENOM

Ukoliko imaš dvorište ili prostor oko kuće možeš to jako dobro iskoristit. Pobrini se samo da je prostor pregledan i siguran, da možeš istovremeno paziti na više djece te da ima mjesta za igre koje odaberete.  

Ako ti treba ideja za dječje igre na otvorenom – potraži ih na našem blogu.

ZAKLJUČAK

Bez obzira koliko tvoje dijete ima godina, rođendan je uvijek velika stvar. Do desete godine proslave organiziraju roditelji, kasnije se djeca odlučuju za neki drugi tip proslave poput odlaska u kino ili McDonald’s.

Odlučiš li se za proslavu rođendana u igraonici, riješio si se dosta problema. Puno je jednostavnija organizacija, iako je varijanta proslave dječjeg rođendana u igraonici možda malo skuplja u odnosu na kućnu proslavu.

Rođendan u kući iziskuje mnogo pripreme, truda i vremena no, djeca vole osjećaj da su taj dan u centru pažnje i da su svi uzvanici došli baš kod njih doma. Još ako se roditelji slavljenika jako potrude pa osmisle rođendan sa mnogo aktivnosti, sigurno će proslava ostati dugo u sjećanju.

Za koju god opciju proslave dječjeg rođendana se odlučiš, najvažnije je da slavljenik bude zadovoljan, a svi uzvanici „čitavi“ napuste zabavu.

 

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Kad se sve zbroji i oduzme, usudila bih se reći da rođendan u igraonici ispadne jeftinija varijanta ako ćemo gledati po trudu. Financijski je možda malo skuplje. Dok se kupe sve namirnice, ukrasi, dekoracije, ispeku kolači, sve očisti. Taj trud se ne može naplatiti. Skoro pa dođemo na isto.

Jedino dobar plan i organizacija mogu smanjiti živciranje oko rođendanske proslave. Pripremi se na vrijeme i sve će biti puno lakše, ali i zabavnije!

Postani naš prijatelj

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

magistra primarnog obrazovanja

"Nakon višegodišnjeg rada u školi spremna sam podijeliti svoja iskustva i savjete kako olakšati učenje odnosno, kako učiti kroz igru!"