Dječje igre - kako smo se nekoć igrali?
29 Sij

Dječje igre - kako smo se nekoć igrali?

Osnova su za pravilan i cjelovit razvoj djece

Dječje igre, koje smo igrali na ulicama ili u školi pod velikim odmorom, svima su nam potisnute u dubokom sjećanju. Možda se ne sjećamo kako se točno igraju ili čak njihovog točnog naziva, ali se vrlo dobro sjećamo kako smo se uz njih zabavljali i kako su nam one uljepšale period koji je najbrže proletio – djetinjstvo.  Dječje igre danas se čine gotovo nepostojećima. Rijetko možemo vidjeti skupinu djece koja se skriva, lovi ili skače.

Vremena se mijenjaju, pa tako i djeca. Nakon brojnih školskih obveza svoje će slobodno vrijeme najradije provesti u društvu svog najboljeg prijatelja, mobitela. Roditeljima je to često vrlo čudno i nerijetko misle da je upravo njihovo dijete najveći ovisnik o mobitelu. No, upravo to dijete vjerojatno nikad nije imalo priliku doživjeti čari one prave igru kao što su njegovi roditelji nekad.

Dječje igre i pomoć roditelja...

Roditelji, ako planirate na silu odvući dijete u dvorište te mu narediti da se igra, mogu vam garantirati da vas neće tako lako poslušati. Nije sve ostalo isto kao i u vaše vrijeme, kao kad je jedna lopta bila dovoljna za cijelo popodne. Današnja djeca imaju pristup gotovo svemu (zahvaljujući internetu) i zato se možda ne mogu tako lako zabaviti.

Ako želite da se vaša djeca zabave na način kao što ste i vi nekada ili trebate animirati grupu djece na rođendanu, pokušajte s dobrim starim dječjim igrama koje su se igrale po ulicama ili okolnim dvorištima. Upoznajte ih s pravilima koja su uglavnom veoma jednostavna i gledajte kako nova generacija igra oživljava (malo) starije igre. Nemojte se čuditi ako igre dožive neke promjene ili se snimaju za društvene mreže, to je ipak dio aktualizacije tih igri u današnje vrijeme.

Najbolje dječje igre na otvorenom

Vjerujemo da ne postoji dijete koje nikad nije zaigralo poznate igre poput lovice ili skrivača. Njihova su pravila jednostavna, a zabave uz njih ne nedostaje. No, nekad su nezaobilazne bile mnoge različite dječje igre koje bi zaokupirale čitavo djetetovo popodne. Nakon njih bi dijete zaspalo u kratkom vremenskom roku zbog pozitivnog umora i osjećaja istinskog zadovoljstva.

Ako svom djetetu želite ispunjeno vrijeme provedeno u igri i dobar san, pogledajte naše prijedloge za igre koje ste i vi sami barem jednom rado zaigrali. Možda ste ih malo zaboravili, ali ste zasigurno uz njih proveli nezaboravne trenutke. Ovdje možeš pogledati didaktičke igračke za kuću.

Odlična kooprativna dječja igra "Grupa traži grupu"

Za ovu igru potrebna je grupica djece, stoga je ova igra idealna za dječji rođendan ili kojekakvo okupljanje. Djeca se trebaju podijeliti u dvije grupe, po svojim željama. Od te dvije grupe, jedna treba dogovoriti put kojim će se kretati dok ih druga grupa traži. Grupa koja je u pokretu treba kredom ili kamenčićima ostavljati tragove koji ukazuju na smjer prema kojem idu. Nakon nekoliko minuta, druga grupa kreće u potragu obraćajući pažnju na tragove koje im je prva grupa ostavila.

 

Nezaboravna dječja igra " pikulanje ili frenje"

Pikule, frenje, špekule... Brojni su nazivi ove igre, a najčešće variraju po mjestu u kojem se igraju. Kao i naziva, postoji i mnogo različitih pravila ove igre koji se nerijetko dogovaraju na licu mjesta. No, glavno pravilo je svugdje jednako. U zemlji treba iskopati jamicu, tj. rupu u koju treba ubaciti tu pikulu. Nakon toga je potrebno gađati protivničke rupe.

 

Dječje igre naših starih

Igre u kojima su uživale i zabavljale se generacije prije nas. Za njihovo izvođenje potrebno je jako malo rekvizita za igru. Ono što je uistinu potrebno je kreativnosti i energija za izvođenje vježbi. Nažalost, sve ih manje viđamo u našim parkovima, dvorištima ili igralištima. Jako su jednostavne i treba samo malo truda da pokrenemo djecu na zabavu.

Djeca jednostavno moraju zadovoljiti svoju prirodnu potrebu za kretanjem. Kad im kažemo tko će brže trčati ili više skočiti, potaknuti ćemo ih na aktivnost. Sam rezultat uopće nije bitan jer nemamo svi iste sklonosti i sposobnosti. Ono što je bitno je da smo "isprovocirali" tjelesnu aktivnost i na taj način potaknuli igru. Brojne su igre koje mi mogli navesti u ovome članku, ali evo idemo sa par ideja koje će vam pomoći...

Školica...

Možda ne vole sva djeca školu jednako, ali jedno je sigurno: Školicu obožavaju svi! Ova igra potječe još iz Starog Rima. Za početak, na tlu se nacrta kredom deset dovoljno velikih polja. Prvo se crta po jedan u redu, a zatim po dva u okomitom redu. Izuzetak su prva dva polja koja se crtaju jedan iznad drugog. Ukupno je potrebno nacrtati deset polja.

Unutar svakog polja upisuju se brojevi od 1 do 10. Nakon toga, sve je spremno za igru koja započinje kad igrač uzme kamenčić i baca unutar polja, a počinje od prvog. Tada igrač treba skakati od polja do polja. Tamo gdje je jedno polje igrač skače na jednoj nozi, a s obje noge tamo gdje su dva polja. Kad igrač dođe do polja na kojem se nalazi kamenčić, on ga tada treba pokupiti i ponijeti ga sa sobom do drugog igrača. Ako kamenčić padne izvan polja, dolazi red na drugog igrača. Pobjeđuje onaj igrač koji je uspio preskočiti svih deset polja.

 

Dječje igre - Crna kraljica 1, 2, 3!

Dijete kojemu je pripala uloga crne kraljice mora se odvojiti od drugih igrača te im okrenuti leđa. A kad se napokon okrene, mora izgovoriti : „Crna kraljica jen’, dva, tri! ” Kod igre je bitno da kad se Crna kraljica okrene ne uhvati ostalu djecu koja pokušavaju došetati do nje.

U slučaju da ih ipak vidi moraju se, nažalost, vratiti na sam početak igre. Igrač koji prvi dođe do Crne kraljice te ju dotakne pobjeđuje i postaje nova Crna kraljica ako su djeca raspoložena za još jednu igru.

Kad se samo sjetim - "Tapkanje sličicama"

Gdje su bile sličice, tu je oduvijek bilo i tapkanje! Ovo je relativno brza igra te je prigodna za trenutke poput malog odmora. Može ju igrati više djece, ali najčešća je u dvoje. Igrači odrede broj sličica te poslože toliko sličica na tlo. Cilj ove igre je udarcima dlana preokrenuti karticu na drugu stranu. Nakon što igra završi, svaki igrač smije uzeti onoliko karata koliko je uspio preokrenuti.

Pobjednik je onaj koji je osvojio veći broj karata. Što kaže moj stric o ovoj igri: Ovo je igra koja me podsjeća na nogometno prvenstvo 1994 godine u SAD-u. Cijeli dan čekaš odlazak u školu i natjecanje za kartu koja ti nedostaje u tvom albumu. Nervozan i napet, još samo dvije sličice da bi popunio svoj nogometni album. Sam čin osvajanja i pobjede jedan je od nezaboravnih trenutaka u životu. Tako nam je malo trebalo da budemo sretni...

Ledena baba

Za ovu igru potrebna je također grupica djece kako bi bila igra bila zabavnija. Idealna je npr. vrtićka grupa ili jedan razred. Jednom igraču pripadne uloga ledene babe i on onda mora loviti druge igrače. Onaj koga uspije uloviti ili barem dotaknuti se mora zalediti upravo u tom položaju u kojem je uhvaćen.

Nerijetko ti položaji izgledaju neudobno ili smiješno, ali to su ipak pravila igre. No, igrači koji nisu zaleđeni smiju dodirom ‘odleđivati’ zaleđene igrače i tako podosta produžiti igru. Bez obzira na trajanje igre, djeca je često žele ponavljati. Nova ledena baba najčešće bude ono dijete koje je najviše puta bilo zaleđeno.

Zabavne dječje igre - "Care, care, gospodare, koliko je sati?"

Potrebna su barem tri igrača za ovu simpatičnu igru. Dijete koje je izabrano za cara, treba biti okrenut leđima svojim podanicima koji ga trebaju pitati: ‘Care, care, gospodare, koliko je sati?’’ Car treba reći broj te ostala djeca trebaju napraviti toliko koraka. No, tu nije riječ o bilo kakvim koracima! Njihove su kategorije bile mišji (mali) koraci, mačji (srednji) te konjski (veliki) koraci. Igrači tako dolaze do cilja, a pobjednik je onaj koji prvi dođe do cara.

 

 

Prednosti igara na otvorenome

1.Fizičko zdravlje

Aktivnost: Igranje na otvorenom potiče djecu na fizičku aktivnost, što je ključno za njihovo ukupno zdravlje i dobrobit.

Razvoj motoričkih vještina: Trčanje, skakanje, bacanje i hvatanje lopte - sve su to aktivnosti koje pomažu djeci da razviju svoje motoričke vještine.

Vitamini: Izlaganje suncu pomaže tijelu da proizvodi vitamin D, koji je važan za zdravlje kostiju.

2. Mentalno zdravlje

Stres: Igranje na otvorenom pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti kod djece.

Koncentracija: Aktivnosti na otvorenom mogu poboljšati koncentraciju djece.

Kreativnost: Igre na otvorenom potiču kreativnost jer djeca moraju smišljati nove igre i rješenja.

3. Socijalne vještine

Komunikacija i timski rad: Igranje s drugima pomaže djeci u razvoju socijalnih vještina, uključujući komunikaciju i timski rad.

Razumijevanje pravila: Kroz igre, djeca uče kako slijediti pravila, čekati svoj red i poštovati druge.

Rješavanje problema: Igre na otvorenom često zahtijevaju rješavanje problema, što može pomoći djeci da razviju ove važne vještine.

4. Okoliš

Povezanost s prirodom: Igranje na otvorenom daje djeci priliku da se povežu s prirodom i uče o okolišu.

Poštovanje prema okolišu: Djeca koja provode vrijeme na otvorenom često razvijaju dublje poštovanje prema okolišu.

5. Obrazovni aspekti

Učenje kroz igru: Djeca mogu naučiti mnogo kroz igru - od znanstvenih koncepta do socijalnih vještina.

Primjena učenog: Igre na otvorenom pružaju djeci priliku da primijene ono što su naučili u školi ili iz knjiga.

 

Tekstovi koji bi te mogli zanimati:

5 trikova za učenje tablice množenja

- piramida zdrave hrane

Kinetički pijeska i njegove brojne prednosti

- Učenje hrvatske abecede

 

Zaključak

Čitajući i proučavajući pravila gore spomenutih igara, na trenutak sam se vratila u bezbrižne dane djetinjstva protkane zabavom u punom smislu riječi. Smatram da sva tehnologija ovog svijeta ne može nadomjestiti onu pravu dječju igru, koja je nažalost sve rjeđa i rjeđa. No, vjerujem da je mali podsjetnik na ove igre dovoljan kako bi ih ljudi ponovno poželjeli zaigrati. Tko želi, i ostvari!

 

Često postavljena pitanja

Koliko bi vremena dnevno djeca trebala provesti igrajući se na otvorenom?

Preporučuje se da djeca provedu najmanje sat vremena na dan igrajući se na otvorenom. To im omogućuje da budu aktivni, razvijaju socijalne vještine i povezuju se s prirodom.

Kako mogu motivirati svoje dijete da se igra na otvorenom?

Dijete možete motivirati na igru na otvorenom kroz organiziranje zajedničkih aktivnosti, pridruživanje igri, stvaranje izazova ili omogućavanje igre s prijateljima.

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..