Dinosauri za djecu - igre koje spajaju prošlost i sadašnjost

Jeste li znali da su u pradavna vremena, dok je obala bila prekrivena paprati i čudnovatim drevnim biljkama, našim tlom hodali veliki, strašni, neobični – dinosauri! Hrvatska, točnije Istarsko područje, jedina je regija na Sredozemlju gdje su pronađeni otisci dinosaura. Otisci su sačuvani u stijenama, na plažama i u kamenju kao fosili sve do danas, a bit će očuvani na
istim mjestima i godinama poslije nas.

dinosauri za djecu - saznaj sve o dinosaurima

Možete li zamisliti kako je svijet izgledao dok su tlom na kojem se sada kupamo, uživamo ljeti pod suncem i razgledavamo prekrasne morske krajolike, hodale toliko velike, značajne životinje poput dinosaura?! Neobično, zar ne? S obzirom da su živjeli prije nekoliko milijuna godina, kada nije bilo ni fotoaparata, ni olovaka pa čak ni ljudi da sve to zabilježe, ne možemo točno znati kako su dinosauri izgledali, ali znanstvenici mogu zaključiti puno o njihovom izgledu na temelju ostataka kostiju i otisaka koje su ostavili za sobom.

Dinosauri za djecu - otiđite u Istru

Tako šarolika i zadivljujuća, priča o ovim neobičnim životinjama odvodi nas u daleku prošlost i pokreće našu maštu kada zamišljamo svijet prepun dinosaura i drugih neobičnih bića. Kako bi si bolje predočili takav život, u Istri nas čeka nekoliko lokacija na kojima možemo pronaći neke od vrsta dinosaura u njihovim realnim veličinama te naučiti puno zanimljivosti o dinosaurima i drugim pradavnim izumrlim životinjama i biljkama. Ti su parkovi dinosaura, makete dinosaura postavljene na putevima do plaža, gnjezda dinosaura i otisci stopala u stijenama na plaži. Ukoliko još niste, brzo u Istru istražiti svijet dinosaura u
Hrvatkoj, a zatim ponovimo svoje znanje uz izvrsne igre s dinosaurima koje ćemo vam predstaviti.

Je li vas i vaše dijete ova priča o dinosaurima zainteresirala? Zna li vaše dijete već sve o Tyrannosaurusu, Stegosaurusu i Carnotaurusu? S obzirom da zauzimaju veliki dio naše prošlosti i značajna su karika u razvoju živog svijeta na Zemlji, priča o dinosaurima veća je nego to možemo zamisliti. Seže u daleku prošlost, do najsitnijih detalja i najzanimljivijih trenutaka povijesti, od nastanka do izumiranja. Takva široka tema neiscrpan je izvor znanja, ali i znatiželje za vaše djevojčice i dječake!

Plastični set dinosaura

12 vrsta dinosaura

Dinosauri za djecu - prilika su za istraživanje i proučavanje

Tema dinosauri za djecu pruža mogućnost učenja o povijesti, povezivanja znanja sa sadašnjosti, proučavanje prirode, anatomije tijela, i građe dinosaura, pa čak i samostalnog konstruiranja i istraživanja poput pravog malog znanstvenika! Priliku za istraživanjem i otkrivanjem pružamo im mi u našim novim znanstvenim setovima za djecu! Znanstveni setovi, osim što omogućavaju djeci proučavanje drugih grana znanosti, donosi i proučavanje svijeta dinosaura na jedan potpuno novi, način.

Riječ je o interaktivnim igrama u kojima dijete sudjeluje samostalno istraživajući, otkrivajući, i radeći svojim ručicama. Kao što već i ptičice na granama znaju, ali valja opet ponoviti, djeca najbolje i najviše nauče kroz iskustvo i igru. Malo toga će djeca zapamtiti dok im vi prepričavate prošlost i njezine stanovnike, ali u prilici da sami konstruiraju život iz prošlosti, više o tome nauče proučavajući pravila igre. Garantiramo da će dijete naučiti više nego ste očekivali i pritom tražiti odgovore na još puno puno pitanja!

Sastavi svog prvog dinosaura...

U setu možete pronaći igricu sastavljanja kostura dinosaura – Dino 3D koja pruža djetetu mogućnost konstruiranja cijelog kostura dinosaura bez korištenja ljepila i drugih štetnih tvari. Uz trud i rad, sastavljajući sve do najmanje koštice kako bi stvorilo kostur ove divovske životinje, dijete vježba svoje motoričke sposobnosti, točnije finu motoriku i spretnosti prstiju. Osim toga, potrebna mu je i sposobnost logičkog zaključivanja i spretnost kako bi uspješno došlo do rezultata. Sve ove vještine najbolje se uče metodom pokušaja i pogreške.

Dopustimo djetetu da se igra, da pokušava i da slobodno napreduje svojim tempom. Tako će na kraju biti najponosnije na sebe i svoj uradak! Sagrađeni kostur dinosaura može krasiti njegovu/njezinu sobu i biti djeci podsjetnik na omiljenu priču o dinosaurima i vlastiti uspijeh! Igra nudi šest različitih modela za sastavljanje od kojih možemo prepoznati Tyrannosaurusa, Brachiosaura, Parasaurolophusa, Pteranodona, Stegosaurusa i Triceratopsa. Koji je vaša najdraža vrsta?

Dinosauri

sastavi svog prvog dinosaura

Otkrijmo dinosaura...

Ako bi htjeli još malo začiniti igru, prije izgradnje kostura, pronađimo njegove kosti zakopane duboko u pijesku i stijenama. Svi znanstvenici koji su otkrivali kosti dinosaura, otkrivali su ih ispod tla, prekrivene zemljom, kamenjem, pijeskom i sličnim materijalima. Pokušajmo zato zajedno uči još dublje u svijet istraživanja dinosaura – za početak, upotrijebimo alatke i pažljivo iskopajmo kosti dinosaura, pazeći da ne oštetimo niti jednu, kada su sve kosti na broju, konstruirajmo od njih cjeloviti kostur i otkrijmo o kojoj vrsti se radi! Uzbudljivo zar ne? I to nije sve, ako se poželimo ponovno igrati iskapanja, u igrici se skriva materijal za punjenje žbukom i ponovno ukopavanje kostiju, kako bi igra potrajala dugo, dugo! U ovoj igrici otkrijte 4 vrste dinosaura: Tiranosaurus, Tricetarops, Brachiosaurus i Stegosaurus.

Dinosaur set

pronađi svog dinosaura

Dinosauri za djecu - kako nastaju?

Znate li da su dinosauri bili izvrsni, brižni roditelji? Mali dinosauri izlijegu se iz jaja koje nese ženka dinosaura, polaže ih u gnijezdo napravljeno baš za tu svrhu i brine o jajima skroz dok se mali dinosaurići ne izlegu. Bebe dinosauri brzo napreduju i ubrzo poprimaju veličinu i snagu odraslog dinosaura.

U našoj igrici Jaja – Dino alatkama razbijte jaje dinosaura i otkrijte koja vrsta se unutra krije! I pazite, budite brižni poput roditelja dinosaura i pazite da mališan iz jajeta izađe zdrav i neoštećen. U ovom setu možete prikupiti čak 12 vrsta dinosaura spremnih za igru i zabavu. Prikupite ih sve i naoravite svoju pravu malu kolekciju koja će krasiti dječju sobu!

Dinosaur jaje

otkrij kako nastaje dinosaur

Pročitaj više i pronađi znanstvene igračke za djecu.

Zaključak

Igračke poput ovih, motiviraju djecu da aktivno sudjeluju u svakom dijelu igre, pri tome stvarajući nešto svoje i jedinstveno. Potaknimo ih na samostalno otkrivanje novina i znatiželju koja će im pomoći u boljem spoznavanju svijeta oko sebe. Iskustveno učenje vrjednije je od bilo koje druge vrste učenja, jer kroz iskustvo djeca direktno, na vlastitoj koži pokušavaju, snalaze se i usvajaju znanja svim svojim osjetilima. Osim što su interaktivne, suvremene i jako zanimljive, igre dinosaura za djecu pružaju mogućnost usvajanja znanja i vježbanja motoričkih sposobnosti koje su djeci jako korisna za usvajanje daljnjih, kompleksnijih vještina.

Uz sve to, uz primjerenu dob korištenja, sigurne su i omogućuju djeci upoznavanje s različitim materijalima. Žbuka, plastika, drvo i rukovanje različitim alatkama potiče djetetove senzomotoričke vještine, što je vrlo korisno za daljnji razvoj i rast. Sve naše igračke su posebno pažljivo dizajnirane kako bi bile prilagođene djeci, prije svega njihovoj sigurnosti, ali i dobroj zabavi uz prijatelje ili članove obitelji. Osim za najmlađe, ove igre mogu biti odlična zabava i za cijelu obitelj! Uključite se i vi u igru sa svojom djecom i saznajte da i vi možete od djece doznati puno! Pogotovo o dinosaurima…

Jelena Palikuća

Jelena Palikuća

magistrica psihologije