CRTANJE ŽIVOTINJA
UZ POMOĆ BROJEVA

Crtanje životinja često djeci predstavlja problem. I sama sam se kao dijete mučila i na sto načina pokušavala dobiti savršenog slona ili medvjeda, nije bilo lako. No, pogledaj naših nekoliko trikova kako nacrtati životinje – i to POMOĆU BROJEVA pa ćeš vidjeti da zaista ne mora biti tako TEŠKO. 

Zvuči nevjerojatno?

Pogledaj u nastavku teksta.

crtanje životinja jeci predstavlja problem

Rijetki su oni kojima je crtanje životinja jača strana. Ne znam za tebe, ali meni je mama ilustrirala lektire u osnovnoj školi. Sad kad sam učiteljica vidim koliko je to bilo pogrešno, da ne kažem glupo, jer i sama više volim  vidjeti nesavršeni dječji crtež u bilježnici nego mamin pokušaj ( uz nadanje da se ne primijeti da je ona crtala ).

U našem prijašnjem tekstu pročitaj zašto je CRTANJE važno za razvoj djeteta. 

U OVOM ČLANKU ĆEŠ SAZNATI

ZAŠTO JE CRTANJE ŽIVOTINJA TEŠKO?

Crtanje životinja doista je komplicirano jer, kao i kod crtanja čovjeka, treba „pogoditi“ izraz lica, ruke, noge tijelo u pokretu ili mirovanju. Djeca često odustanu odmah na početku jer pokušaju nekoliko puta nacrtati životinju koju žele, pogriješe, krenu ponovno – ne dobiju ono što su zamislili i strpljenje je potrošeno! Slično je i kod odraslih, samo što smo mi  rijetko u prilici da moramo crtati životinje, ili bilo što drugo. Osim ako nam je to struka.

KAKO CRTANJE POTIČE MOTORIČKE SPOSOBNOSTI?

Za malo dijete izrazito je važno učenje i vježba motoričkih pokreta ruku i cijelog tijela jer su ti pokreti osnova za neke buduće, kompleksnije radnje. Na primjer, pomicanje nogica, stopala i nožnih prstića odlična je priprema za hodanje, a isto tako vježbanje prstića na rukama putem crtanja, držanja bojica i vježbe fine motorike osnova su za usvajanje sposobnosti pisanja. Crtanjem se razvijaju mišići prstiju, zapešća i ruke. Usvajanje držanja olovke ili kista, dijete se uči baratati sitnim objektima i preciznosti. S vremenom, dijete će olovkom moći baratati sve bolje, preciznije i mirnije pa će se iz ovih pokreta razviti pisanje.

Razvoj mišića zapešća i ruke također mogu biti dodatna prednost u bavljenju raznim sportskim aktivnostima. Zanimljivo je i da je razvoj fine motorike povezan i s razvojem govora. Naime, područja u mozgu zadužena za govor i finu motoriku blisko su povezana, pa se korištenjem i aktiviranjem jednoga, potiče i aktivacija drugog područja. Ponekad dijete dok crta plazi jezik ili njime kruži kao što radi i olovkom po papiru. To se događa upravo zbog bliskosti i veze ova dva područja.

CRTANJE ŽIVOTINJA POMOĆU BROJEVA

Jeste li probali? Ako niste, morate! Ovo je zabavan način na koji će tvoje dijete naučiti lako crtati životinje. Brojke su baza te na njima nastaje ostatak crteža. Uz nekoliko poteza, brojka će, s nekoliko dodatnih linija, činiti savršen crtež životinje.

 Idealna aktivnost da dijete:

  • uči brojeve
  • crta
  • razvija finu motoriku
  • opušta se
  • zabavlja se
  • mirno je i zaigrano, barem neko vrijeme 🙂


KRENIMO S CRTANJEM ŽIVOTINJA…

1. ŽIRAFA

Nacrtajmo zajedno žirafu uz pomoć broja 1

žirafa

2. KAKO NACRTATI PTICU?

Nacrtajmo zajedno pticu uz pomoć broja 2

3. MAJMUN

Nacrtajmo zajedno majmuna uz pomoć broja 3

majmun

4. CRTAJMO LEPTIRA

Nacrtajmo zajedno leptira uz pomoć broja 4

leptir

5. NACRTAJ I OBOJI LAVA

Nacrtajmo zajedno lava uz pomoć broja 5

crtanje životinja lav

VIDIŠ DA NIJE TEŠKO 🙂

6. PUŽ

Nacrtajmo zajedno puža uz pomoć broja 6

puž

7. NAUČI CRTATI ZMAJA

Nacrtajmo zajedno zmaja uz pomoć broja 7

zmaj

8. MEDVJEDIĆ

Nacrtajmo zajedno medvjedića uz pomoć broja 8

medvjedić

9. KAKO NACRTATI PAUNA

Nacrtajmo zajedno pauna uz pomoć broja 9

paun

10. SVINJA

Nacrtajmo zajedno svinju uz pomoć broja 10

svinja

SETOVI ZA CRTANJE IZ NAŠE PONUDE

Ako tvoje dijete nije kreativno i ne voli crtati bez nekog poticaja, imamo savršenu stvar – KREATIVNI SET! U pakiranjima se nalaze “alati” za crtanje i bojanje te predlošci koje treba sastaviti i obojati. Više o kreativnim setovima možeš pročitati na našem blogu. 

KREATIVNI SET

AVION

KREATIVNI SET

SUPERHEROJI

Imamo rješenje i za one koji ne vole crtati po papiru. Velika metalik obostrana ploča – s jedne strane ( bijele ) možemo pisati flomasterima i stavljati magnete dok s druge strane pišemo kredom. U pakiranju osim ploče dolazi 36 velikih slova, 27 brojeva i matematičkih simbola, 1 flomaster, 1 brisač za ploču i 3 krede.

SUPERPLOČA

OBOSTRANA PLOČA

ZAKLJUČAK:

Bez brige, ovo nije još jedan tutorijal koji prikazuje idealan crtež životinje koji , nažalost,  djeca ne mogu „ prekopirati “ gledajući i prateći upute. Ovo je tutorijal o crtanju prilagođen djeci jer zaista, dok gleda video ( ili fotografiju ) baš svako dijete s lakoćom će nacrtati ovih 10 životinja koje smo odabrali.

Mi smo za crtanje životinja odabrali flomastere i bojice iz naše ponude. Kombinirali smo više vrsta flomastera. Za malene dječje prstiće možda bi bolji odabir bile debele drvene boje i debeli flomasteri dok je za finije i preciznije pokrete uvijek bolje odabrati tanke verzije likovnog materijala. Ukoliko te zanima koju varijantu odabrati bilo bi dobro pročitati naš tekst o običnim i neobičnim flomasterima.

Pridružite se djeci i uživajte u zajedničkoj , zabavnoj aktivnosti!

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Zašto neka djeca ne vole sport ili pjevanje? Nismo svi isti! Iako je dobro za dječji razvoj, ne moramo dijete forsirati na crtanje. Postoji još mnogo aktivnosti koje utječu na razvoj djeteta. 

Ukoliko mislimo da je dijete moglo i zna bolje, treba to i reći  : “Ovo je ok, ali ja znam da ti možeš bolje od ovoga. Ako danas baš nisi raspoložen za crtanje, drugi put ćeš dovršiti!”. Suprotno tome, ako vidimo da je dijete dalo sve od sebe, bez obzira na rezultat crtanja, pohvala ne smije izostati. 

Apsolutno ne! Neka su djeca, bez obzira na spol, prirodni talenti za crtanje.  Neki dobro nauče crtati s vremenom. U svakom slučaju, urednost je jako važna. 

POSTANI NAM PRIJATELJ

Sviđaju ti se naši radovi? Teme su korisne za tebe? 

Prijavi se i primaj naše promo ponude, prvi čitaj najnovije članke i osjeti pogodnosti članstva u Liber Media svijetu!

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

Magistra primarnog obrazovanja

"Nakon višegodišnjeg rada u školi spremna sam podijeliti svoja iskustva i savjete kako olakšati učenje odnosno, kako učiti kroz igru."