7 prijedloga za učenje abecede kroz igru

Dijete već od dvije godine je poput male spužve i polagano mu se mogu pokazivati i izgovarati slova. Donosimo igre za različita godišta koja će potpomoći u razumijevanju i učenju abecede.

U današnje vrijeme djecu najviše zabavljaju video igrice i napredna tehnologija. Tako postoje razne online slovarice, crtići o slovima, pjesmice o abecedi, igre…Super ideja i super brzi način učenja uz jako malo truda.

Apsolutno nemam ništa protiv samo mislim da bi uz te „tehnološke pomoćnike“ primarno učenje ipak trebalo biti uz dodir, razgovor, odraslu osobu i raznorazna sredstva za pisanje i čitanje.

Donosimo naših 7 prijedloga za učenje abecede kroz igru:

1. MULTISENZORNA PLOČA XL ZA POČETNO PISANJE

Inspirirana Montessori metodom ova multisenzorna ploča odlična je za razvijanje vještina pisanja i koordinacije ruka – oko.

Donji dio ploče napunjen je pijeskom pa djeca svojim prstićima kreiraju slova dok je gornji dio podijeljen na dva dijela; bijeli za pisanje flomasterima te crni za pisanje kredom.

MULTISENZORNA PLOČA

Pomoću dodira prstima stvaraju se figure i slova te na taj način potiče kreativnost djece.

2. TAKTILNA SLOVA I INTERPUNKCIJSKI ZNAKOVI

Set se sastoji od kartica s taktilnom površinom. Djeca će dodirujući kartice prepoznati o kojem se slovu ili znaku radi, je li malo ili veliko slovo. Osjetom dodira i koordinacijom pokreta ruka – oko, dijete se priprema za usvajanje vještine čitanja i pisanja.

TAKTILNE KARTICE

Usvajanje predpisaćih i predčitalačkih vještina dodirom.

3. PLASTELIN

Uz plastelin učenje abecede postaje igra. Djeca mogu oblikovati  slova abecede, formirati svoje ime ili zadanu riječ. Osim učenja slova razvija se i fina motorika, koordinacija oko – ruka te koncentracija općenito.

PLASTELIN

Oblikovanje slova abecede.

4. ABC PEČATI ZA DJECU

Set sadrži sva slova abecede; velika i mala slova, interpunkcijske znakove te ukrasne elemente. Pomoću pečata djeca mogu ispisivati slova te sastavljati riječi i pritom se zabavljati.

ABC PEČATI ZA DJECU

Ispisivanje slova i kreiranje riječi.

5. ABECEDA

Početnički set za razvoj prečitalačkih i predpisaćih vještina. U setu se nalazi 216 kartica koje sadrže slova ( s jedne strane mala a s druge velika slova ) .  Zadajte djetetu da od ponuđenih slova sastavi ili rastavi riječ.

ABECEDA

Set od 216 kartica.

6. SAMOLJEPLJIVE ROLE ZA BOJANJE + 8 BOJICA - ABECEDA

Set se sastoji od role ljepljivog papira za bojanje sa motivom abecede te 8 bojica.  Zalijepite na ravnu površinu ( zid, stol…) i otkrijte djetetu novi način bojanja i učenja slova.

Može se odlijepiti i ponovo zalijepiti nekoliko puta da pritom ne ostavlja ostatke na površinama.

SAMOLJEPLJIVE ROLE ZA BOJANJE

Učenje slova i predpisaćih vještina na zabavan način.

7. VELIKA MAGNETNA SLOVA

Set od 74 magnetna slova. Djeca slažu slova na podlogu ( često i na hladnjak) te formiraju riječi i rečenice. Razvija se koordinacija pokreta ruka – oko, dijete se priprema za usvajanje vještine čitanja i pisanja.

VELIKA MAGNETNA SLOVA

Formiranje riječi i rečenica.

Piše: Ana Zdrilić, magistra primarnog obrazovanja