Abeceda – kada i kako početi s učenjem?

Prvi susret sa slovima dijete najčešće doživi listajući slikovnice. Ispod crteža nalazi se i naziv životinje ili predmeta sa slike. U toj fazi za većinu mališana to su samo nekakvi simboli bez značenja. Kasnije, s 5 godina, dijete se najviše igra i zabavlja, a to je upravo način na koji bi trebalo upoznati i naučiti slova. Abeceda i sve o njoj u nastavku teksta.

abeceda - početno učenje slova za djecu

ABECEDA I KADA POČETI SA UČENJEM SLOVA?

U dobi od dvije godine dijete je mala spužvica i upija sve što vidi i čuje. Sigurno neće s dvije godine naučiti abecedu ali mu možete polako pokazivati i izgovarati slova. Kasnije će to imati puno veće značenje.

KAKO POČETI SA UČENJEM SLOVA?

Odgovor na ovo pitanje nije jednako za svu djecu. Već smo spominjali da je škola ustanova u kojoj će dijete naučiti sve što mora no prije škole ipak treba napraviti dobru podlogu.

Roditelji su prvi koji će prepoznati interes svog djeteta. Uvede li se na silu aktivnost koja dijete ne zanima stvorit će se averzija i dobili smo suprotni učinak od željenog. Potrebno je pratiti što zaokuplja pažnju vašem djetetu te upravo to iskoristiti kao aktivnost kroz koju će se nešto i naučiti.

Prije početka učenja abecede preporuča se pisanje i čitanje riječi koje dijete svakodnevno koristi.

GLOBALNO ČITANJE

Prije početka učenja abecede preporuča se pisanje i čitanje riječi koje dijete svakodnevno koristi. Najčešće je to vlastito ime, mama, tata, brat , sestra i njihova imena. Te riječi dijete je usvojilo bez da zna svako slovo individualno napisati ili pročitati.

Zaključak

Ukoliko su ti potrebne igre za rad s tvojim djetetom, donosimo ti par prijedloga. Abeceda i njeno učenje uistinu može biti zabavno. Naših 7 prijedloga za učenje abecede.

Kada je vaše dijete sposobno pročitati nekoliko riječi koje svakodnevno koristi, vrijeme je za učenje abecede!

Piše: Ana Zdrilić, magistra primarnog obrazovanja