Abakus za djecu - 5 ideja za učenje

Matematika je teška ali ponekad uistinu može biti zabavna. Abakus za djecu će olakšati i one najteže zadatke! Potrebno je samo malo upornosti i vremena.

kao osnovna matematička igra koristi se abakus

Pomicanje kuglica/oblika po drvenoj ploči u svrhu jednostavnih matematičkih operacija prvo je što djeca nauče raditi na abakusu. Nakon uspješnog svladavanja početnih operacija, prelazi se na složeniju fazu; MENTALNO RAČUNANJE.

Ovu fazu djeca izvode na način da vizualiziraju abakus. Njihove dvije polovice mozga činit će savršeni mehanizam; lijeva strana je zadužena za računski dio dok desna vizualizira i pamti. Ovaj proces se naziva TRENING MOZGA a mi vam donosimo 5 prijedloga za igru i učenje

Abakus za djecu - 5 igračaka za rad

1. SUPER PLOČA

Za početak bi vam mogla zatrebati ploča kako bi djetetu zadali zadatke upravo na njoj a ne u bilježnici ili na papiru kako se to inače radi.  Već zvuči primamljivije!

Set sadrži 36 velikih slova, 27 brojeva i matematičkih simbola, 1 flomaster, 1 brisač za ploču i 3 krede. Idealno za dob od 3 do 6 god

SUEPER PLOČA

Početno učenje pisanja i računanja.

2. ABAKUS VELIKI SET

Ova igra sastoji se od 6 stupaca i 90 kockica koje prikazuju koncept brojeva. Uz ovu igru djeca će lako naučiti osnovne matematičke operacije.

Set se može u potpunosti odvojiti i služiti nam za nizanje i učenje različitih boja. Uz stupce i kockice u setu se još nalazi i 12 predložaka za učenje, 6 vertikalnih štapića, 6 utora za umetanja i upute za rad.

ABAKUS VELIKI SET

Osim matematike može služiti za nizanje i učenje boja.

3. ABAKUS – ABACOLOR OBLICI ( 50 KOM )

Možemo ga nazvati “početnički abakus” jer služi za upoznavanje s matematičkim pojmovima.

Pomoću ovog materijala djeca će naučiti slagati oblike prema zadanom kriteriju te ojačati koordinaciju ruka – oko.

Set se sastoji od 5 stupaca i 50 komada različitih boja i oblika te 12 kartica zaučenje. Namijenjeno je za djecu u dobi od 3 do 6 god.

ABAKUS - ABACOLOR

Služi za upoznavanje s matematičkim pojmovima.

4. ABAKUS- ABACOLOR SET ( 100 KOM )

Ovaj plastični set namijenjen je za razvoj logičkog razmišljanja. Na 5 stupaca treba razvrstati setove od 10 geometrijskih oblika u različitim bojama. Vizualna percepcija vrlo je važna za ovaj tip abakusa.

ABAKUS - ABACOLOR

Potiče logičko razmišljanje.

5. JAPANSKI ABAKUS

Poznatiji kao SOROBAN.
Pomicanjem kuglica u ovom drvenom okviru podijeljenom na dva polja razvija se pamćenje, znanje se stječe brzo a dijete se pritom zabavlja.

Ovakav abakus djecu će naučiti manipulaciji s brojevima, prikazu brojeva, stvaranju realne slike o veličini prirodnih brojeva te mogućnostima baratanja s njima.

JAPANSKI ABAKUS (soroban)

Manipulacija i prikaz te stvaranje realne slike o brojevima.

Kako je nastao abakus za djecu?

Za sve one koji traže dodatne informacije, dostavljamo tekst o nastanku i prednostima abakusa.

Želimo vam dobru zabavu!

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

Magistra primarnog obrazovanja