Abakus i sve njegove čarolije

Sjećaš li se svojih prvih matematičkih zadataka riješenih pomoću abakusa? Ili pripadaš skupini koja računa pomoću prstiju? 

Ploča s nanizanim kuglicama pomaže u razvijanju sposobnosti računanja te može odigrati važnu ulogu u razumijevanju matematike. Abakus je idealno pomagalo za učenje. 

U nastavku teksta pročitaj sve o abakusu i njegovim čarolijama tj. prednostima. 

 

kao osnovna matematička igra koristi se abakus

ŠTO JE UOPĆE ABAKUS?

Najkraća definicija: NAJSTARIJI KOMPJUTER na svijetu.

Abak (računaljka, lat. abacus) je pomagalo pločastog oblika za lakše izvođenje računskih operacija. Nastao je u Aziji gdje je i dan danas dio nastave u većini škola.

Postoji više verzija abakusa, od običnog školskog (sa šarenim kuglicama) kojeg najviše i poznajemo do rimskog, ruskog, japanskog i kineskog. U nastavi je najzastupljeniji abakus sa šarenim kuglicama. Privlačan je djeci, izgleda poput didaktičke drvene igračke a i boje su vrlo važne za grupiranje brojeva. 

Najjednostavnija operacija na ovoj drevnoj spravi je zbrajanje. Abakusom možemo provoditi i operacije oduzimanja, množenja, dijeljenja, kvadriranja, korjenovanja…Više o povijesti i izgledu abakusa.

ABAKUS ZA DJECU - PRSTIĆI, ŠTAPIĆI, BOJICE…

Rijetka su djeca koja u prvom razredu ne koriste najslađa pomagala za zbrajanje i oduzimanje – svoje prstiće. Uz štapiće i bojice. Stručnjaci tvrde da se prsti kao “matematičko pomagalo”  nikako ne bi smjeli izbaciti iz primjene. Dapače, dokazano je da ukoliko se zabrani računanje pomoću prstiju – kao da se “zaustavi” matematički razvoj.

Cilj je vizualna percepcija brojeva. Problem nastaje kad sa zbrajanja i oduzimanja djeca prelaze na teže zadatke, prsti više ne mogu izračunati složenije gradivo pa se mora pronaći novi oblik pomoći u matematici. 

Ploča sa nanizanim kuglicama potiče taktilne podražaje koji djeluju u mozgu, značajno povećavajući broj neuronskih veza (sinapsi). Ono što zapravo i je ključna uloga ABAKUSA je TRENING MOZGA.

Koristeći obje ruke za izvođenje matematičkih operacija uz ABAKUS, uključene su obe hemisfere mozga te se tako povećava mentalni i intelektualni kapacitet kod djece.

Učenje rane matematike i predmatematičkih vještina.

KAKO SE SLUŽITI ABAKUSOM?

Za razliku od kalkulatora i računala, abakus razvija sposobnosti računanja te može odigrati važnu ulogu pri razumijevanju aritmetike. Zbog načina na koji se koristi, a koji ne uključuje formalno poznavanje brojeva, mogu ga koristiti i predškolska djeca kako bi se upoznala s idejom brojeva.

Samo računanje na abakusu nije komplicirano. Kroz igru i zabavu dijete lako i brzo usvaja znanje. Ono što abakus čini jedinstvenim je da pomoću njega djeca brojeve doživljavaju kao predmete a ne kao neki apstraktni pojam. Pri radu na abakusu djeca uključe više osjetila: vizualno, taktilno i auditivno.

ŠTO SVE MOGU NAUČITI S ABAKUSOM?

 • UČENJE BROJEVA

Najjednostavnija igra na abakusu. Zada se broj koji dijete pomoću kuglica mora prikazati – npr. 43; prvo se naniže 4 reda po 10 kuglica ( u svakom redu ) i dodamo 3 kuglice.

 • ZBRAJANJE

Zadatak glasi npr. 3 + 5. Sve kuglice dovedemo u jednu stranu. Odvojimo tri kuglice i poguramo ih krajnje desno. Ostavimo prst prostora te dodamo još još 5 kuglica. Dojete prebroji ukupan broj kuglica odvojenih od mase i na taj način dobije rješenje. 

 • ZBRAJANJE S PRIJELAZOM DESETICE

Zadatak glasi  9 + 6.  Na jednu žicu postavimo 9 kuglica, na žicu iznad postavimo 6 kuglica. Izbrojimo 5 kuglica na svakoj žici, ostatak odvojimo. Sada smo dobili dvije skupine po 5kuglica , to znamo da je 10 a ostatak kuglica samo prebrojimo :  10 + 5 = 15.

 • ODUZIMANJE

Zadatak glasi npr. 9 – 4.  Sve kuglice su na jednoj strani abakusa. Izbrojimo 0 kuglica na jednu stranu. Od tih 9 kuglica odvojimo odnosno, uklonimo 5 kuglica i vratimo ih u preostale te tako dobijemo rješenje. 

 • PRIKAZ DESETICE

U školama i kućanstvima se najviše koristi “školski ” abakus sa šarenim kuglicama. Takav abakus sadrži 100 kuglica. Za jednostavnije računanje zadatka npr. 34 + 45  možemo djetetu prikazati svaku deseticu kao jednu kuglicu. Dakle 3 kuglice su 30, 4 kuglice su 40. Ukupno imamo 7 kuglica, tj. 70. Zatim izračunamo jedinice; 4 kuglice + 5 kuglica. Ukupno imamo 9 i onih 70 je 79. 

 • MNOŽENJE

Zadatak glasi 5 * 5. Objasnimo djetetu da je potrebno po 5 kuglica nanizati u 5 redova. Ukupan broj kuglica rješenje je zadatka. 

 • DIJELJENJE

Zadatak glasi 30 / 6. Nanizat ćemo 3o kuglica. Od tog niza odvojit ćemo 6 kuglica. Staviti prst razmaka pa opet odvojiti 6 kuglica. Nastaviti postupak dok ne ponestane kuglica. Kad prebrojimo skupine po 6 kuglica to će biti rješenje zadatka. 

abakus osim što je matematičko pomagalo može biti i matematička igra za djecu

ABAKUS RAZVIJA KRATKOROČNO PAMĆENJE

Uz abakus se može izvesti još matematičkih operacija, gore navedene su samo neke jednostavnije operacije koje bi bilo dobro da dijete svlada ukoliko već posjeduje abakus. Kao pristup učenju matematike, abakus smanjuje zahtjeve za kratkoročnim pamćenjem.

Kad djeca koriste kuglice na abakusu oni zamišljaju znamenke, što im omogućuje izvršavanje složenijih izračuna. To je važno jer kratkoročno pamćenje je itekako važno

Abakus pomaže djeci da razviju brzinu i točnost u rješavanju matematičkih problema pomoću jednostavnih metoda. Dijete može uz pomoć abakusa dobiti točno rješenje zadatka čak  brže nego što bi  izračunao da se služi kalkulatorom. 

Abakus koriste i oni slabijeg vida ili slijepe osobe pri predstavljanju matematičkih funkcija kao što su množenje, dijeljenje, oduzimanje i zbrajanje. Iza žica na kojima su kuglice stavlja se gumeni ili neki drugi meki materijal da se kuglice ne bi pomicale dok ih slijepe osobe dodiruju prstima.

ABAKUS I NJEGOVE PREDNOSTI

 •  Zabavan način učenja
 • Trening mozga
 • Vizualizacija brojeva
 • Vježba koncentracije i pažnje
 • Razvoj pamćenja
 • Nakon nekog vremena, dijete će kreirati mentalni abakus koji će koristiti za rješavanje matematičkih problema
 • Razvoj brzine i točnosti
 
Za sve vješte matematičare donosimo i zanimljiv tekst kako svladati množenje?

KOJA JE CIJENA ABAKUSA?

Postoje različite varijante abakusa na našem tržištu. Cijena abakusa varira ovisno o dimenzijama pakiranja, a mi ćemo predložiti nekoliko varijanti koje su odlične za rad.

Abakus

veliki abakus set za učenje

Cijena ovog abakusa iznosi samo 115,00 kn i potpuno je dostatan za početno učenje matematike.

Abakus za djecu

namijenjen za djecu od 3 do 6 godina

Među školarcima jako je popularan japanski abakus.  Pronađi ga u našoj ponudi.

Japanski abakus - Soroban

odličan za djecu od 6+ godina

ZAKLJUČAK:

Nažalost, posljednjih nekoliko godina došlo je do ogromnog smanjenja primjene abakusa kao matematičkog pomagala u nastavi, ali još uvijek postoji škole koje ga primjenjuju u radu i rješavanju problema, pa čak i u našem svakodnevnom životu. Najviše ćemo pronaći da se i dalje široko koristi u azijskim zemljama, ali zbog porasta tehnologije polako postaje stvar prošlosti.

Unatoč tome što je gotovo zastarjeli i zaboravljeni uređaj, abakus još uvijek može biti ravnopravan svojim naprednim konkurentima poput elektroničkih kalkulatora, a uz to on toliko “oštri” ljudski mozak da bi svakako trebao biti više korišten. Tako da, odlučiš li kupiti svom školarcu abakus – sigurno nećeš pogriješiti. 

POGLEDAJ I TEKST O NAŠIH 5 PRIJEDLOGA ZA IGRU I UČENJE UZ ABAKUS.

Ana Zdrilić

Ana Zdrilić

magistra primarnog obrazovanja

Moglo bi vas zanimati: